Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: Έρευνες & άρθρα

Συλλογή από έρευνες, διπλωματικές εργασίες και άρθρα σε ψηφιακή μορφή που αφορούν την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ψηφιακή βιβλιοθήκη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ (ψηφιακή βιβλιοθήκη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου/ διπλωματική εργασία: Ράπτη Ιωάννα)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ:ΜΕΡΟΣ Α, ΜΕΡΟΣ Β, ΜΕΡΟΣ Γ (ψηφιακή βιβλιοθήκη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου/ διπλωματική εργασία: Στέργιος Ι. Κουβάτας)

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ (Τζ. Θεοδωράκη- Πάτση)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΣΑΜΟΣ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ)

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ (Μεστόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας)

Σχετικά Άρθρα

  • Τέσσερα δομικά υλικά με οικολογικό χαρακτήρα Τέσσερα δομικά υλικά με οικολογικό χαρακτήρα

    Σε περίπτωση που σχεδιάζετε ανακαίνιση διαμερίσματος θα πρέπει εκτός από την υψηλή αισθητική να εξασφαλίσετε τη δημιουργία ενός άνετου και υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης. Η κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας εγγυάται τη δημιουργία ενός όμορφου και φιλικού εσωτερικού χώρου, χρησιμοποιώντας υλικά που πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ασφάλειας και υγιεινής.

    Ένα υλικό θεωρείται οικολογικό, όταν πληροί τις περισσότερες ή ιδανικά το σύνολο των παρακάτω παραμέτρων:

    • Είναι ανακυκλώσιμο και αφομοιώσιμο από το περιβάλλον.
    • Δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία του.
    • Δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών, πρώτων υλών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά από τον πλανήτη.
    • Δεν είναι τοξικό ή βλαβερό για την υγεία των χρηστών και για το περιβάλλον.

    Το Ξύλο

    Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό, που διασπάται και αφομοιώνεται σε ποσοστό 100% από το περιβάλλον. Έχει πολλές εφαρμογές στην εσωτερική αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση όπως στην επένδυση δαπέδων, στην κατασκευή επίπλων, στην κατασκευή κουφωμάτων και στην κατασκευή του φέροντος σκελετού ολόκληρου του κτιρίου ή μέρους του κτιρίου (σκεπή, πάτωμα, κτλ).

    Το ξύλο επίσης αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη δόμηση. Βρίσκεται στη φύση και λαμβάνεται με την υλοτομία από τους κορμούς των δέντρων. Σημειώνεται βέβαια, ότι η αλόγιστη χρήση του ξύλου μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, δεδομένου ότι απαιτεί εκτεταμένη αποψίλωση δασών. Για να αποφευχθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να ενισχυθεί η οργανωμένη καλλιέργεια, που θα παράγει ποσότητες ξύλου αντίστοιχες με τη ζήτηση. Η καλλιέργεια θα πρέπει να πληροί αυστηρά πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    Ένα σημείο που χρήζει προσοχής, είναι οι τρόποι επεξεργασίας και συντήρησης της ξυλείας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα βερνίκια, και τα χημικά χρώματα που ούτως ή άλλως είναι τοξικά για το περιβάλλον και να προτιμώνται τα βερνίκια και τα χρώματα φυτικής προέλευσης με βάση τα φρούτα, τα έλαια, το κερί, τις φυτικές ρητίνες κλπ.

    Τα πετρώματα

    Στα πετρώματα ανήκει μια μεγάλη σειρά δομικών προϊόντων όπως το μάρμαρο, ο γρανίτης, οι πλάκες Καρύστου, η φυσική πέτρα κ.ά. Ωστόσο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη ξυλεία, η αλόγιστη εξόρυξη πετρωμάτων από λατομεία οδηγεί σε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και αποψίλωση δασών.

    Τα πετρώματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα τεχνικά έργα θα πρέπει να υποστούν κατεργασία. Ωστόσο, η κατεργασία δεν απαιτεί την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Ένα άλλο στοιχείο των πετρωμάτων είναι η υψηλή αντοχή και η μεγάλη διάρκεια ζωής στοιχείο που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων.

    Τα κεραμικά προϊόντα

    Στα κεραμικά προϊόντα ανήκουν τα τούβλα, τα κεραμίδια και τα πλακάκια. Τα κεραμικά προϊόντα είναι φυσικής προελεύσεως καθώς οι βασικές πρώτες ύλες είναι το νερό και το χώμα. Είναι επίσης ανακυκλώσιμα, μη τοξικά ενώ οι ιδιότητές τους είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικές για τις ανάγκες του εσωτερικού χώρου (θερμοχωρητικότητα, δυνατότητα αναπνοής, αντοχή στη φθορά, κλπ).

    Το μειονέκτημα, από την άποψη της οικολογίας, είναι ότι ενώ οι βασικές πρώτες ύλες είναι οικονομικές εντούτοις η κατασκευή τους απαιτεί την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας (τα κεραμικά προϊόντα ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα). Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει η χρήση της άψητης αργίλου (πλίνθοι) αλλά και η κατασκευή τσιμεντοπλακιδίων.

    Ο Ηρακλείτης (Heraklith)

    Ο Ηρακλείτης ή ξυλόμαλλο είναι ένα μονωτικό υλικό που παράγεται από πρόσμιξη τσιμέντου και ινών ξύλου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μονωτικά υλικά χημικής προελεύσεως το ξυλόμαλο είναι ανακυκλώσιμο, αβλαβές για την υγεία και παράγεται χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

    Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα φυσικά μονωτικά υλικά εμφανίζονται στην αγορά με βάση το φελλό, το λινάρι κλπ. Επίσης ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας είναι φυσικά-μονωτικά υλικά με βάση τις φυσικές ορυκτές ίνες. Το μειονέκτημά των τελευταίων προι είναι ότι απελευθερώνουν μικρές ίνες που θεωρούνται βλαβερές για την υγεία. Κατά συνέπεια απαιτούν προσοχή κατά την τοποθέτηση τους αλλά και άριστο εγκλεισμό μέσα στους τοίχους.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οικολογικά υλικά δεν είναι απαραίτητα ακριβά. Πολλές φορές μάλιστα αποτελούν ιδανικές επιλογές για μια φθηνή ανακαίνιση. Έτσι, για παράδειγμα, τα κεραμικά πλακάκια διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία τιμών. Επιπλέον, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και μεγάλη αντοχή στις φθορές και στις καταπονήσεις,

  • Ήλιος και εσωτερικός χώρος Ήλιος και εσωτερικός χώρος

    Το φώς του ήλιου για τους θετικούς επιστήμονες, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φυσικό φαινόμενο με απόλυτα μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Για τους βιολόγους οι ακτίνες του ήλιου αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής στον πλανήτη. Για τους ψυχολόγους, το φως του ήλιου επηρεάζει τη διάθεσή των ανθρώπων και έχει άμεσες επιπτώσεις στη ψυχική τους υγεία.

    Ωστόσο, ο άνθρωπος της σημερινής εποχής ζει πολύ διαφορετικά σε σχέση με τους προγόνους τους και εκτίθεται με διαφορετικό τρόπο στην ηλιακή ενέργεια. Για παράδειγμα, ξυπνάει μερικές ώρες αργότερα από την ανατολή του ήλιου και κοιμάται αρκετές ώρες αργότερα απ΄τη δύση του ήλιου. Λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας και του τεχνητού φωτισμού μπορεί να εργάζεται ακόμα και σε σκοτεινούς χώρους ή κατά τις νυχτερινές ώρες.

    Το φως του ήλιου θεωρείται από όλους τους ειδικούς ως ένα από τα βασικότερα συστατικά της ζωής τόσο για το ζωικό όσο και για το φυτικό βασίλειο. Ωστόσο, ο ήλιος έχει τρομακτικά μεγάλη ενέργεια που αν άγγιζε "αφιλτράριστος" τη γη, τότε θα κατέστρεφε κάθε ίχνος ζωής. Ευτυχώς, οι ηλιακές ακτίνες πριν φτάσουν στη γη περνούν μέσα από διάφορα φίλτρα, όπως είναι η ατμόσφαιρα και τα σύννεφα. Τα φίλτρα αυτά αμβλύνουν την ισχύ του ήλιου και μετατρέπουν τις ακτίνες από καταστροφική ενέργεια σε πηγή ζωής για όλον τον πλανήτη. Ακόμη και τα δέντρα που προσφέρουν τη σκιά τους, μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος φίλτρου που προφυλάσσει τα ζωντανά πλάσματα από τον ήλιο.

    Η ψυχή του ανθρώπου, τα ζώα και τα φυτά φαίνεται να αναζητούν τον ήλιο και να επηρεάζονται από αυτόν. Εκτός όμως από την επίδραση στην ψυχολογία, ο ήλιος φαίνεται να επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και να έχει ακόμη και απολυμαντικές ιδιότητες. Το 1890, ο Ρόμπερτ Κοχ, ιατρός και θεμελιωτής της μικροβιολογίας και της βακτηριολογίας απέδειξε ότι το φως του ήλιου σκοτώνει τα βακτήρια της φυματίωσης. Οι απόψεις του βρήκαν εφαρμογή στο σχεδιασμό των σανατορίων, που άρισαν να χωροθετούνταν σε ευήλια μέρη και να σχεδιάζονται με μεγάλα παράθυρα, έτσι ώστε οι εσωτερικοί χώροι να είναι ηλιόλουστοι. Ωστόσο, το 1950 και μετά, η ιατρική άρχισε να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα αντιβιοτικά και να ξεχνάει τις θετικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός. Βέβαια, το 1965, αποδείχτηκε ότι ο ήλιος απάλυνε τα συμπτώματα του ίκτερου στα βρέφη. Ενδέχεται, μάλιστα, ο ίκτερος στα βρέφη να εμφανίζεται ακριβώς λόγω της έλλειψης ηλίου στις μονάδες των νοσοκομείων και στις μαιευτικές κλινικές.

    Η ήλιος επιταχύνει την αποβολή των τοξινών, βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο και να παράγει τη βιταμίνη D, ενώ σχετίζεται άμεσα και με τη λειτουργία του ήπατος. Πολλά όργανα του ανθρώπου ρυθμίζονται από ορμόνες και η λειτουργία τους επωφελείται ιδιαίτερα από την έκθεση στον ήλιο, ενώ αντίθετα η έλλειψη ηλίου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές και κατάθλιψη. Το φως είναι επίσης σημαντικό για τον κωνοειδή αδένα. Ο κωνοειδής αδένας ή αλλιώς τρίτο μάτι, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μελατονίνης. Είναι γνωστό επίσης ότι πολλά ζώα που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ασθενούν λόγω της έλλειψης ηλίου, ενώ τα πρόβατα δεν μπορούν να ζευγαρώσουν σε κλειστό χώρο. Οι διαταραχές που οφείλονται στην αλλαγή των εποχών (Seasonal affective disorder (SAD)) επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ενώ ένα ποσοστό της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ηλίου. Ολόκληρη η ζωή στον πλανήτη, εξαρτάται από τον ήλιο, ακόμη και ένα μέρος της τροφής μας φαίνεται να περιλαμβάνει ήλιο.

    Φως που παράγεται από τη φλόγα VS φως που παράγεται από τις λάμπες φθορίου

    Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται υπέροχα όταν βλέπουν το φως της φωτιάς ή των κεριών. Αντίθετα το φως που παράγεται από τεχνητές πηγές, όπως για παράδειγμα από λάμπες φθορίου, θεωρείται ψυχρό. Το φως από τις λάμπες φθορίου, αναβοσβήνει συνεχώς σε κλάσματα δευτερολέπτου και ενημερώνει το μάτι κατά διαστήματα. Έχει επίσης περιορισμένο φάσμα σε σχέση με το φως της φλόγας. Σε αντίθεση λοιπόν με το κερί, το τεχνητό φως που παράγεται από τις λάμπες φθορίου δεν μπορεί να πυροδοτήσει ζωή.

    Φυσικό φως VS τεχνητό φως

    Το φυσικό φως μοιάζει με ζωντανό οργανισμό που αλλάζει και πάλλεται ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας. Και όταν λέμε αλλάζει, εννοούμε τα χαρακτηριστικά του όπως η απόχρωση, η κατεύθυνση, η ένταση, το φάσμα, κτλ. Το φως αλλάζει τόσο σε σχέση με το χρόνο όσο και με τον τόπο. Αντίθετα τα χαρακτηριστικά του τεχνητού φωτός δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα ζωντανά πλάσματα αλλά και τα επιμέρους στοιχεία όπως οι ιστοί, οι μυς και τα μάτια χρειάζονται τους βιορυθμούς και τις αλλαγές του ζωντανού φωτός, προκειμένου να αναπτυχθούν, στοιχεία που δυστυχώς δεν παρέχει το τεχνητό φως.

    Φως και αρχιτεκτονική

    Καταρχήν, αν τα κτίρια στα οποία κατοικούμε και εργαζόμαστε αξιοποιούσαν πλήρως το φυσικό φως, τότε τα οφέλη στην υγεία μας αλλά και τα οικονομικά οφέλη θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Εκμετάλλευση του φωτός, δε σημαίνει μόνο εκμετάλλευση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας άλλα και εκμετάλλευση του διάχυτου φωτός (δηλαδή του φωτός, που δημιουργείται από την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων από τις διάφορες επιφάνειες προς όλες τις κατευθύνσεις).

    Ωστόσο, στις σημερινές πόλεις τα περισσότερα διαμερίσματα είναι σκοτεινά, ιδιαίτερα τα διαμερίσματα των κατώτερων ορόφων. Άλλες πάλι φορές, η κατοικία δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών. Για παράδειγμα, ένα σπίτι μπορεί να είναι ανατολικό, να φωτίζεται δηλαδή το πρωί. αλλά οι ιδιοκτήτες του να εργάζονται πολλές ώρες και να το απολαμβάνουν μόνο κατά τις απογευματινές ώρες.

    Το φως που εισέρχεται σε κάθε δωμάτιο διαφέρει ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου. Για αυτόν το λόγο, τα δωμάτια που έχουν δύο ή και περισσότερα παράθυρα, είναι ευχάριστα, ευήλια και απολαμβάνουν πλήρως το παιχνίδι των αλλαγών του φωτός. Επίσης, διαθέτουν καλύτερη ποιότητα φωτισμού, χωρίς φαινόμενα θάμβωσης και σκοτεινά σημεία. Τα τρισδιάστατα αντικείμενα σχηματοποιούνται καλύτερα και δημιουργούνται απαλότερες σκιές. Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα ανοίγματα σε ένα δωμάτιο, τότε το φως πάλλεται, όπως άλλωστε πάλλεται και αλλάζει και στον εξωτερικό χώρο, τρέφοντας τα φωτοευαίσθητα όργανά του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να μένουν σε ολόφωτα δωμάτια με πολλά παράθυρα.

    Εκτός από την ένταση του φωτός ακόμη και η απόχρωση αλλάζει ανάλογα με τον προσανατολισμό και την ώρα της ημέρας. Τα νότια δωμάτια απολαμβάνουν ζεστό φωτισμό, ενώ αντίθετα στα βορινά δωμάτια το φως είναι σταθερό και ψυχρό. Το φως της ανατολής είναι αναζωογονητικό ενώ της δύσης υπερβολικά φλογερό.

    Φυσικά, εκτός από το χρώμα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η γωνία πρόσπτωσης στην επιφάνεια της γης. Στις περιοχές του πλανήτη, που βρίσκονται κοντά στην τροπική ζώνη, ο ήλιος πέφτει σχεδόν κατακόρυφα, δημιουργώντας μικρές και σκληρές σκιές. Αντίθετα, ο ήλιος στις βόρειες περιοχές δημιουργεί μεγαλύτερες αλλά και απαλότερες σκιές. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος επηρεάζει την ψυχή και του ρυθμούς της κάθε περιοχής και χώρας.

    Όλα τα παραπάνω, μπορούν να βρουν άμεση εφαρμογή στην αρχιτεκτονική αλλά και στον τρόπο που χωροθετούμε τις λειτουργίες στον εσωτερικό χώρο. Για παράδειγμα οι χώροι διαμονής, όπως το καθιστικό και η τραπεζαρία χρειάζεται να απολαμβάνουν το ζεστό φως του νότου, για αυτό ενδείκνυται να χωροθετούνται νότια ή νοτιοανατολικά. Οι δευτερεύοντες χώροι, όπως οι αποθήκες, οι διάδρομοι και τα μπάνια συνιστάται να χωροθετούνται βόρεια. Ένα χώρος μελέτης, μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο, ενώ ο χώρος ύπνου και χαλάρωσης, μπορεί να έχει απαλότερο φως.

    Τα νότια ανοίγματα χρειάζονται ένα εξωτερικό σκίαστρο (κινητό ή σταθερό). Το σκίαστρο αυτό επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να εισέρχονται στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα (η ήλιος είναι χαμηλά και έτσι οι ακτίνες εισέρχονται στο εσωτερικό), ενώ τις αποτρέπει κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών (οι ακτίνες του ήλιου είναι ψηλά).

    Τα δυτικά παράθυρα είναι πιο δύσκολο να σκιαστούν καθώς ο δυτικός ήλιος συμπίπτει με τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Αποδεκτές λύσεις είναι τα εξωτερικά σκίαστρα, οι περσίδες, τα στέγαστρα αλλά και οι δεντροφυτεύσεις. Όσον αφορά στα σκίαστρα, αυτά είναι πιο αποδοτικά όταν τοποθετούνται εξωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι τα εξωτερικά στέγαστρα, οι εξωτερικές περσίδες και τα παντζούρια είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με τις κουρτίνες και τα ρολά.

    Μια έξυπνη λύση είναι τα ράφια φωτισμού (light shelves). Τα ράφια αυτά είναι στην ουσία μια οριζόντια επιφάνεια που τοποθετείται στο παράθυρο, πάνω από το επίπεδο του ματιού. Η πάνω πλευρά της επιφάνειες είναι έντονα ανακλαστική και ανακλά το φώς στον εσωτερικό χώρο. Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν σκίαση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνουν το φαινόμενο της θάμβωσης ενώ αντανακλούν τον ήλιο προς την οροφή του εσωτερικού κατά τους χειμερινούς μήνες.

    Τα παράθυρα οροφής, αποτελούν επίσης μια καλή λύση για την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός στον εσωτερικό χώρο. Ωστόσο, οι απώλειες θερμότητας είναι περισσότερες από τα κοινά παράθυρα τοίχου, καθώς ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω.

    Θερμομόνωση και φυσικός φωτισμός

    Το φυσικό φως είναι απαραίτητο να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο, μέσω μεγάλων παραθύρων. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερα είναι τα παράθυρα τόσο δυσκολότερη είναι η μόνωση του κελύφους και ο περιορισμός των θερμικών απωλειών. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μονωτικά κουφώματα με διπλά ή και τριπλά τζάμια.

    Μια ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ φυσικού φωτισμού και απωλειών θερμότητας επιτυγχάνεται όταν η επιφάνεια των παραθύρων είναι περίπου το 20% της επιφάνειας του δωματίου (το ποσοστό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή). Ωστόσο, με κατάλληλη σκίαση και με τη δυνατότητα φυσικού αερισμού, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Σημειώνεται επίσης, ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένα παράθυρο, τόσο βαθύτερα στέλνει τις ακτίνες στο εσωτερικό.

    Παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ηλιακό φως

    Η παραδοσιακή ή λαϊκή αρχιτεκτονική είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και τον τόπο. Καθώς λοιπόν, το φως του ήλιου αλλάζει από τόπο σε τόπο έτσι και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι προσαρμοσμένη στις αλλαγές αυτές. Για παράδειγμα, στα θερμά κλίματα τα κτίρια είναι σχεδόν πάντοτε βαμμένα με φωτεινά χρώματα, συνήθως ψυχρά, ενώ οι εσωτερικοί χώροι είναι εξοπλισμένοι με λιγοστά έπιπλα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου έχει μεγάλη ένταση και έχει θερμό χρώμα και ως εκ τούτου τα φωτεινά και ψυχρά χρώματα εξισορροπούν την ένταση του ήλιου. Αντίθετα στα ψυχρά κλίματα, οι χρωματισμοί είναι ζεστοί, γήινοι και σκούροι, ενώ οι εσωτερικοί χώροι είναι γεμάτοι έπιπλα και χαλιά. Στα θερμά κλίματα το ζητούμενο είναι ο φυσικός φωτισμός του εσωτερικού, χωρίς να προκαλείται υπερθέρμανση. Για αυτόν το λόγο η αρχιτεκτονική των περιοχών αυτών χαρακτηρίζεται από τα μικρά ανοίγματα.

    Μερικές συμβουλές:

    • Ανοίγετε καθημερινά όλα τα παντζούρια, ακόμα και από τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, προκειμένου να εισέλθει φυσικό φως στο δωμάτιο. Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι αμελούν να ανοίγουν τα παντζούρια από τα υπνοδωμάτια καθώς θεωρούν απαραίτητο μόνο τον αερισμό των δωματίων. Ωστόσο, ο φυσικό φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός με το φυσικό αερισμό.
    • Μεταφέρετε το χώρο εργασίας δίπλα σε παράθυρο προκειμένου να εργάζεστε με φυσικό και όχι με τεχνητό φωτισμό. Για παράδειγμα, μεταφέρετε το γραφείο του παιδιού, κάτω από ένα παράθυρο ή κοντά στην μπαλκονόπορτα.
    • Αν αυτό είναι δυνατόν, χωροθετήστε τους κύριους χώρους, δηλαδή του χώρους όπου ζείτε τις περισσότερες ώρες στο νότο και του βοηθητικούς χώρους, όπως τα μπάνια και τις αποθήκες στο βορρά.
    • Αν έχετε δυτικά παράθυρα, φροντίστε σχολαστικά την σκίαση των παραθύρων αυτών. Η σκίαση πρέπει να είναι εξωτερική (πχ. τέντες, φυτεύσεις, στέγαστρα κλπ).
    • Αν έχετε νότια ανοίγματα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κινητό στέγαστρο ή μια τέντα. Με αυτόν τον τρόπο, το χειμώνα θα επιτρέπεται στις ακτίνες να εισέρχονται στον εσωτερικό χώρο ενώ το καλοκαίρι θα τις αποτρέπεται.
    • Αν έχετε ανοίγματα στο βορρά, τότε αυτά δε χρειάζονται σκίαση.

    Βασική πηγή πληροφοριών: Spirit & Place - Healing our environment- Healing environment, Christopher Day, Architectural press, Elsevier 2002.

  • Προσανατολισμός και χωροθέτηση δωματίων Προσανατολισμός και χωροθέτηση δωματίων

    Ο προσανατολισμός αφορά κυρίως τη θέση του ήλιου ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή. Όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο, ο ήλιος δεν είναι πάντα επιθυμητός. Άλλες φορές είναι θεμιτό να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο (για παράδειγμα το χειμώνα) και άλλες φορές να αποτρέπεται (γα παράδειγμα το καλοκαίρι).

    Οι ηλιακές ακτίνες που εισέρχονται σε ένα δωμάτιο από την ανατολή ή τη δύση δεν έχουν μεγάλη διάρκεια σε σχέση με τις ακτίνες που εισέρχονται από το νότο. Επιπλέον, στην ανατολή και τη δύση ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα και έτσι οι ακτίνες εισχωρούν βαθιά μέσα στην κατοικία.

    Ο ανατολικός προσανατολισμός είναι κατάλληλος για τη χωροθέτηση των υπνοδωματίων. Προσφέρει φωτισμό και ηλιασμό κατά τις πρωινές ώρες, διαρκεί λίγο και έτσι αναζωογονεί τα υπνοδωμάτια χωρίς να τα υπερθερμαίνει. Ειδικά το καλοκαίρι, ο ανατολικός προσανατολισμός επιτρέπει το δροσισμό ενός χώρου από το μεσημέρι και μετά. Γενικά θεωρείται πολύ καλός προσανατολισμός στις περιοχές με θερμό κλίμα.

    Ο δυτικός προσανατολισμός είναι ανεπιθύμητος καθώς το καλοκαίρι και κατά τις απογευματινές ώρες θερμαίνει υπερβολικά τον εσωτερικό χώρο. Στα δυτικά δωμάτια θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από το ήλιο, όπως τοποθέτηση τεντών, σκιάστρων, κουρτινών, κλπ. Ωστόσο, το χειμώνα ένα δυτικό δωμάτιο παραμένει ζεστό. Συνεπώς, ο δυτικός προσανατολισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονεκτικός για τη χωροθέτηση κάποιου δωματίου που χρησιμοποιείται το χειμώνα (για παράδειγμα κάποιου καθιστικού).

    Ο βορινός προσανατολισμός προσφέρει σταθερό φωτισμό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου θεωρείται κατάλληλος για τη χωροθέτηση εργαστηρίων ή χώρων εργασίας. Ωστόσο, η βορινή πλευρά πλήττεται από ισχυρό κρύο και έτσι η τοιχοποιία πρέπει να διαθέτει θερμομόνωση. Τα ανοίγματα (παράθυρα και πόρτες) πρέπει να έχουν μικρές διαστάσεις και να είναι καλά μονωμένα, για παράδειγμα με διπλά τζάμια και θερμοδιακοπή. Ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες τα δωμάτια με βορινό προσανατολισμό παραμένουν δροσερά.

    Ο νότιος ή μεσημβρινός προσανατολισμός θεωρείται ο ιδανικότερος προσανατολισμός (ειδικά για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας). Στο νότο ενδείκνυται η χωροθέτηση των σημαντικότερων λειτουργιών και εκείνων των δωματίων μέσα στα όποια οι ένοικοι περνούν το περισσότερο χρόνο τους (για παράδειγμα ενδείκνυται η χωροθέτηση του καθημερινού καθιστικού). Κατά τους χειμερινούς μήνες οι ακτίνες του ήλιου βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα και έτσι εισέρχονται βαθιά μέσα στον εσωτερικό χώρο θερμαίνοντας και φωτίζοντας τα δωμάτια. Αντίθετα το καλοκαίρι, οι ακτίνες είναι ψηλά και έτσι μπορούν να εμποδιστούν με ένα απλό στέγαστρο.

    Χωροθέτηση δωματίων ανάλογα με τον προσανατολισμό

    Νότιος προσανατολισμός:

    Κατάλληλος για δωμάτια όπου χρησιμοποιούνται πολλές ώρες την ημέρα όπως για το καθημερινό καθιστικό.

    Τα δωμάτια με νότιο προσανατολισμό:

    • Έχουν καλό φωτισμό πολλές ώρες την ημέρα.
    • Θερμαίνονται από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα
    • Το καλοκαίρι και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή οι ηλιακές ακτίνες θα πρέπει να εμποδίζονται με σκίαστρα.

    Ανατολικός προσανατολισμός:

    Κατάλληλος για δωμάτια όπου απαιτείται πρωινός ηλιασμός όπως για τα υπνοδωμάτια άλλα και για την κουζίνα.

    Τα δωμάτια με ανατολικό προσανατολισμό:

    • Απολαμβάνουν πρωινό ηλιασμό
    • Θερμαίνονται το πρωί και δροσίζονται κατά τι μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

    Δυτικός προσανατολισμός:

    Κατάλληλος για χώρους που χρησιμοποιούνται πολύ το χειμώνα, όπως για το καθιστικό. Στο δυτικό προσανατολισμό θα πρέπει να αποφεύγεται η χωροθέτηση της κουζίνας καθώς η θερμότητα που παράγεται από το μαγείρεμα προστίθεται στη θερμότητα του ήλιου και έτσι ο εσωτερικός χώρος υπερθερμαίνεται.

    Τα δωμάτια με δυτικό προσανατολισμό:

    • Θερμαίνονται κατά τις απογευματινές ώρες
    • Απαιτούν σκίαση (ιδανικότερα εξωτερική σκίαση)
    • Πλήττονται από υπερθέρμανση κατά τους θερινούς μήνες
    • Όσον αφορά το φωτισμό, ενδεχόμενα να εμφανιστούν φαινόμενα θάμβωσης.

    Βόρειος προσανατολισμός:

    Κατάλληλος για δευτερεύοντες χώρους όπως μπάνια, αποθήκες, κλιμακοστάσια, παρκινγκ και γενικά για χώρους όπου οι ένοικοι δεν παραμένουν πολλές ώρες σε αυτά.

    Τα δωμάτια με βορινό προσανατολισμό:

    • Έχουν χαμηλά επίπεδα φωτισμού όλες τις εποχές
    • Πλήττονται από το κρύο
    • Το καλοκαίρι παραμένουν δροσερά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved