Συρόμενες πόρτες και συρόμενα διαχωριστικά στον εσωτερικό χώρο

Συρόμενες πόρτες και συρόμενα διαχωριστικά στον εσωτερικό χώρο http://www.houzz.com/photos/682848/Living-Room-Overview-eclectic-living-room-san-francisco

Οι συρόμενες πόρτες και τα συρόμενα διαχωριστικά έχουν τις ρίζες τους στα γιαπωνέζικα διαχωριστικά σότζι (shōji) με το ριζόχαρτο και στα γιαπωνέζικα διαχωριστικά Fusuma. Κατά τη διάρκεια του μοντερνισμού, όπου η Ιαπωνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες, η χρήση συρόμενων κουφωμάτων επεκτάθηκε και στη δύση. Όσον αφορά στις ντουλάπες, τα συρόμενα φύλλα, άρχισαν να αντικαθιστούν τα απλά, ανοιγόμενα φύλλα από τη δεκαετία του 70 και μετά.

Στον εξωτερικό χώρο, η χρήση των συρόμενων πορτών συναντάται στα κουφώματα, δηλαδή στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες που ενώνουν τον εσωτερικό χώρο με τον κήπο, τη βεράντα ή την αυλή. Όσον αφορά στα υλικά, το πλαίσιο των κουφωμάτων κατασκευάζεται από ξύλο, αλουμίνιο ή pvc και ενδιάμεσα τοποθετείται γυαλί. Στον εσωτερικό χώρο, συρόμενα στοιχεία τοποθετούνται για να διαχωρίσουν δύο χώρους μεταξύ τους και ως διαχωριστικά σε ενιαίους χώρους. Συρόμενα στοιχεία, μπορούν να θεωρηθούν και τα συρόμενα πάνελ που τοποθετούνται για λόγους ηλιοπροστασίας μπροστά από παράθυρα.

Συρόμενα φύλλα που σύρονται πάνω σε ράγες στο δάπεδο

Το σύστημα αποτελείται από δύο ή περισσότερα φύλλα που σύρονται το ένα παράλληλα με το άλλο. Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται συχνά σε ντουλάπες. Συνήθη υλικά είναι το αμμοβολημένο γυαλί, ο καθρέφτης και το ξύλο. Επειδή το βάρος των φύλλων πέφτει πάνω στις ράγες, ο συγκεκριμένος τύπος είναι ανθεκτικός και κατάλληλος όταν τα φύλλα είναι μεγάλα και βαριά.

Συρόμενα φύλλα που περιστρέφονται κατακόρυφα (πτυσσόμενα)

Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως σε μπαλκονόπορτες ενώ στον εσωτερικό χώρο χρησιμοποιείται σε ντουλάπες. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν η ντουλάπα είναι κλειστή, τα φύλλα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή δημιουργούν μια ενιαία επιφάνεια που αισθητικά είναι ανώτερη από τα απλά συρόμενα φύλλα. Επίσης, η ντουλάπα μπορεί να ανοίξει διάπλατα, ενώ στα απλά συρόμενα φύλλα η ντουλάπα ανοίγει μερικώς.

Συρόμενα φύλλα αναρτημένα από την οροφή

Αυτό σημαίνει ότι οι ράγες αντί να βρίσκονται στο δάπεδο βρίσκονται στην οροφή. Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται για την κατασκευή πορτών και κινητών τοίχων. Το σύστημα μπορεί να περιέχει δύο ή περισσότερα φύλλα, που σύρονται το ένα παράλληλα με το άλλο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν αφήνουν ίχνη στο δαπεδο και ως εκ τούτου, όταν η πόρτα είναι ανοιχτή και εφόσον οι χώροι μοιράζονται το ίδιο υλικό δαπέδου, ο χώρος μοιάζει οπτικά ενιαίος.

Συρόμενα φύλλα όπου οι ράγες είναι τοποθετημένες στο τοίχο

Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό χώρων και για την κάλυψη ντουλαπιών.

Συρόμενες πόρτες όπου το φύλλο τοποθετείται μέσα σε τοίχο

Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό δωματίων. Τα μειονέκτημα του είναι ότι ο τοίχος πρέπει να έχει επαρκές πάχος, έτσι ώστε στη μέση του τοίχου να δημιουργηθεί το κενό για την πόρτα. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να έχει διάσταση τουλάχιστον ίση με το μήκος της πόρτας.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των συρόμενων έναντι των τυπικών ανοιγόμενων πορτών είναι ότι δεν καταλαμβάνουν χώρο στην κάτοψη. Για αυτό το λόγο επιλέγονται όταν υπάρχει έλειψη χώρου, για παράδειγμα όταν σχεδιάζονται χώροι για άτομα με ειδικές ανάγκες ή μικρά μπάνια. Όσον αφορά στην αισθητική τους, υπάρχουν τύποι συρόμενων πορτών που εχουν εξαιρετικά σύγχρονη όψη, όπως για παράδειγμα τα γυάλινα συρόμενα στοιχεία χωρίς πλαίσιο ή τα στοιχεία με ολόσωμο καθρέφτη. Μπορεί, επίσης το κλασικό γυαλί να αντικατασταθεί από βιτρό, από χαραγμένο γυαλί ή από γυαλί με εκτύπωση.

Ως διαχωριστικά χώρων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαχωρίσουν ένα ενιαίο χώρο σε μικρότερα τμήματα. Αν ως υλικό χρησιμοποιηθεί το αμμοβολημένο γυαλί, τότε θα προσφέρει ιδιωτικότητα ενώ θα επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέρχεται σε όλους τους χώρους.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved