Σχεδιασμός κουζίνας - Τα επόμενα βήματα

Με το χώρο της κουζίνας έχουν ασχοληθεί δεκάδες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, και συνεπώς δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε την επίπλωση και τον εξοπλισμό που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Όμως, πριν ξεκινήσετε τις επισκέψεις στα ειδικά καταστήματα ή το ξεφύλλισμα των περιοδικών design, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τις ανάγκες σας, τόσο τις δικές σας όσο και των υπολοίπων μελών της οικογένειας.

Δυστυχώς, αρκετοί άνθρωποι εντυπωσιάζονται από μια ωραία φωτογραφία ή από τη βιτρίνα του καταστήματος και καταλήγουν σε λανθασμένες επιλογές που όμως δεν εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά ούτε ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους.

Οπότε πριν συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, καλό είναι να διαβάσετε ένα προηγούμενο άρθρο, το Σχεδιασμός κουζίνας – Τα πρώτα βήματα, το οποίο θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τις ανάγκες σας αλλά και την πολυπλοκότητα του ζητήματος του σχεδιασμού.

Αφού λοιπόν έχετε κατανοήσει τι πραγματικά χρειάζεστε, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο σχεδιασμό της κουζίνας, σε συνεργασία φυσικά με ειδικούς επαγγελματίες ή με τον αρχιτέκτονα σας.

Τι πρέπει να σκεφτείτε αν διαμορφώνετε την κουζίνα σε ήδη κατασκευασμένο κτίριο; (πχ. στην περίπτωση ανακαίνισης)

Αν πρόκειται να διαμορφώσετε την κουζίνα, εντος κτιρίου που έχει ήδη κατασκευαστεί, οι επιλογές σας είναι σαφώς πιο περιορισμένες, καθώς ο διατιθέμενος χώρος είναι συγκεκριμένος και οι σωλήνες ήδη εγκατεστημένοι.

Για παράδειγμα, η κατάργηση τοίχων, το γκρέμισμα τους δηλαδή, δεν είναι απλή απόφαση και απαιτείται η συμβουλή έμπειρου μηχανικού (αρχιτέκτονα μηχανικού ή πολιτικού μηχανικού). Αν ο τοίχος είναι φέρων (δηλαδή στηρίζει το κτίριο) ή "κρύβει" υποστύλωμα ή δοκάρι, δεν μπορείτε σε καμιά περίπτωση να τον καταργήσετε. Γενικά η κατάργηση οποιουδήποτε τοίχου (ακόμα και μη φέροντος) θα πρέπει να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ειδικού μηχανικού (εξαιρούνται φυσικά οι τοίχοι από γυψοσανίδες).

Αν επίσης θέλετε να αλλάξετε τη θέση του νεροχύτη θα πρέπει αντίστοιχα να αλλάξετε και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Ομοίως, η συσκευή της κουζίνας απαιτεί ειδικό καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αλλαγές όμως αυτές δεν είναι πάντοτε απλές, συνήθως απαιτούν σκαψίματα στους τοίχους, ενώ μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα διαρροών. Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτείτε και την οικονομική επιβάρυνση, καθώς τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε λιγότερο χρονοβόρες επεμβάσεις αλλά περισσότερο εντυπωσιακές, όπως για παράδειγμα στην αγορά καινούργιας τραπεζαρίας, στην αντικατάσταση των πλακιδίων, στην τοποθέτηση καλύτερης ποιότητας μαρμάρου, κλπ.

Αποφασίζοντας τη διάταξη της κουζίνας

Αν έχετε άνεση στο σκίτσο, μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας κάποια βασικά προσχέδια, αποφασίζοντας αρχικά τη θέση του νιπτήρα, του ψυγείου, της κουζίνας, κλπ. Το ιδανικότερο βέβαια είναι να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει και τα κατασκευαστικά σχέδια.

Γενικά, ο χώρος της κουζίνας, διαιρείται σε τρεις βασικές λειτουργικές περιοχές

1. Στην περιοχή για το πλύσιμο των σκευών και των τροφίμων.

Το βασικό στοιχείο αυτής της περιοχής είναι ο νεροχύτης. Δεξιά και αριστερά του νεροχύτη θα πρέπει να υπάρχει πάγκος. Από τη μια μεριά θα πρέπει να υπολογίσετε ελεύθερο χώρο μεγαλύτερο των 45 εκατοστών και από την άλλη ελεύθερο χώρο μεγαλύτερο των 100 εκατοστών.

Αν επίσης, δημιουργείται γωνία στον πάγκο, από τη μία πλευρά του νεροχύτη, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε 30 περίπου εκατοστά μεταξύ νιπτήρα και πάγκου.

2. Η περιοχή μαγειρέματος.

Η συσκευή μαγειρέματος (τα μάτια της κουζίνας) απαιτεί ελεύθερο χώρο και από τις δύο πλευρές περίπου 30 - 40 εκ. Αν επίσης, δημιουργείται γωνία στον πάγκο, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε 30 περίπου εκατοστά μεταξύ νιπτήρα και πάγκου.

Το πρακτικότερο είναι ο πάγκος της κουζίνας, να κατασκευάζεται από άκαυστο υλικό (μάρμαρο, γρανίτης, κλπ) ώστε να μπορείτε να αφήνετε τα καυτά σκεύη πάνω του.

Αν έχετε επιλέξει φούρνο σε στήλη, θα πρέπει να προβλέψετε δίπλα, ένα πάγκο εργασίας τουλάχιστον 40 εκ. Αν ο φούρνος ανοίγει αριστερόστροφα, τότε ο πάγκος πρέπει να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

3. Η περιοχή βοηθητικών εργασιών.

Η μαγειρική είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει ένα πλήθος εργασιών (κόψιμο, ξεπάγωμα, ανακάτεμα, κλπ). Οι εργασίες αυτές, εξυπηρετούνται συνήθως από τους πάγκους.

Ένας τυπικός πάγκος, έχει ύψος περίπου 90 εκατοστά, αλλά το ύψος του μπορεί να ποικίλει. Το βάθος του είναι περίπου 60 εκ. Γενικά όσο πιο μακρύς είναι ο πάγκος εργασίας, τόσο το καλύτερο.

Η μικρότερη διάσταση που θα πρέπει να υπολογίσετε για πάγκο είναι αυτή του 1 μέτρου.

Ορισμένοι σχεδιαστές προσθέτουν στην όλη διάταξη και ένα ψήλο πάγκο σερβιρίσματος.

Το τρίγωνο εργασίας

Γενικά σε κάθε κουζίνα σχηματίζεται ένα τρίγωνο εργασίας, που ενώνει το ψυγείο, την συσκευή μαγειρέματος και το νεροχύτη.

Ο χρήστης του χώρου, κινείτε συνήθως μεταξύ αυτών των τριών πυρήνων: την περιοχή καθαρισμού (νεροχύτη), την περιοχή μαγειρέματος (ηλεκτρική κουζίνα) και το ψυγείο. Για μέγιστη εργονομία οι πλευρές αυτού του τρίγωνου δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 1.30 μέτρα αλλά και ούτε μεγαλύτερες από 2.50 μέτρα.

Φυσικά, στο ενδιάμεσο απαιτείται και μια ευρύχωρη περιοχή για την προετοιμασία φαγητού, και αυτή ιδανικά πρέπει να βρίσκεται εντός του τριγώνου. Για παράδειγμα, ο βοηθητικός πάγκος θα μπορολυσε να κατασκευαστεί ανάμεσα στη κουζίνα και το ψυγείο.

Τυπικές διατάξεις κουζίνας.

Αν και υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι κουζίνας, εντούτοις οι περισσότεροι τύποι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ένα από τους παρακάτω τύπους.

Ο γραμμικός τύπος

Δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικός από άποψη κινήσεων μέσα στην κουζίνα ενώ απαιτεί μεγάλο μήκος. Συνήθως επιλέγεται, όταν δεν διατίθεται ξεχωριστός χώρος για την κουζίνα, για παράδειγμα όταν η κουζίνα διαμορφώνεται σε έναν από τους τοίχους του καθιστικού.

Η διάταξη διάδρομος

Πρακτική διάταξη αλλά ενδεχόμενα να δημιουργηθούν προβλήματα κινήσεων όταν δύο ή περισσότερα άτομα εργάζονται ταυτόχρονα

Η διάταξη τύπου Γ

Δημοφιλής διάταξη, που δημιουργεί πολύ ελεύθερο χώρο για εργασία και κίνηση

Η διάταξη τύπου Π

Απαιτεί πολύ χώρο, αλλά αν οι διαστάσεις το επιτρέπουν, μπορεί να δημιουργηθεί κεντρική νησίδα.

Η Διάταξη κλειστού τύπου

Δημιουργεί μεγάλους χώρους εργασίας. Συνίσταται, όταν η κουζίνα είναι ενιαία με το καθιστικό και απαιτείται οριοθέτηση των χώρων.

Αφού λοιπόν καταλήξετε στη διάταξη που ταιριάζει περισσότερο στο χώρο σας μπορείτε να προχωρήσετε στο σχεδιασμό των λεπτομερειών. Επίσης οι θέσεις των ανοιγμάτων, όπως ένα παράθυρο με ενδιαφέρουσα θέα, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη διάταξη της κουζίνας.

Το τραπέζι του φαγητού

Αρκετές φορές στην κουζίνα, τοποθετείται τραπέζι ή δημιουργείται κεντρική νησίδα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβλεφθεί ένας διάδρομος με πλάτος περίπου 1 μέτρο, που θα επιτρέπει την άνετη κίνηση γύρω από το τραπέζι. Αν η μια πλευρά του τραπεζιού είναι κοντά σε τοίχο, τότε η απόσταση που πρέπει να έχει από αυτόν, προκειμένου να μετακινείται το κάθισμα ελεύθερα, είναι περίπου 90εκ.

Οι χώροι αποθήκευσης

Τα αναρτημένα ντουλάπια τοίχου

Τα ντουλάπια τοίχου έχουν βάθος περίπου 30 εκατοστά.

Το ύψος τους βέβαια διαφέρει και κυμαίνεται από 30 έως 90 εκατοστά. Απέχουν από το έδαφος περίπου 1.35 μετρά και πάνω από τον πάγκο εργασίας 45 εκατοστά.

Το ύψος των ντουλαπιών εξαρτάται από το ύψος των χρηστών. Δεν έχει κανένα νόημα να κατασκευάσετε πολύ ψηλά ντουλάπια, αν δεν μπορείτε να έχετε άνετη πρόσβαση σε αυτά.

Τα ντουλάπια κάτω από τον πάγκο

Κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι, χωρισμένοι σε κάθετες μονάδες. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω

1. Μονάδα με ένα ντουλάπι

2. Μονάδα με δύο ντουλάπια

3. Μονάδα με συρτάρι και ντουλάπι από κάτω

4. Μονάδα με 3 ή 4 συρτάρια

Ακριβώς κάτω από το νεροχύτη διέρχονται οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, οπότε δεν μπορεί να κατασκευαστεί συρταριέρα. Παρόλα αυτά, αρκετοί σχεδιαστές προτείνουν τη δημιουργία ενός συρταριού μικρού βάθους για την τοποθέτηση του απορρυπαντικού, των σφουγγαριών κλπ.

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού

    Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως στην όραση, στην αφή και στην ακοή. Σημαντική είναι επίσης και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει, ότι η εργονομία δεν εξαντλείται μόνο στη μελέτη των ελάχιστων διαστάσεων αλλά και στο πως βιώνει ένας άνθρωπος το περιβάλλον του.

  • Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας

    Μια ιδέα για οικονομική ανακαίνιση κουζίνας είναι σωστή οργάνωση των τροφίμων, των σκευών και των προιόντων με λειτουργικό τρόπο. Πως μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να βρίσκουμε τα προϊόντα και τα σκεύη εύκολα και γρήγορα;

  • Σχεδιασμός κουζίνας - Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε ανακαίνιση Σχεδιασμός κουζίνας - Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε ανακαίνιση

    Η κουζίνα αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο χώρο του σπιτιού και πρέπει να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του ιδιοκτήτη, τις συνήθειες του, αλλά και με την προσωπική του αισθητική. Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το χώρο της κουζίνας ή να συμβάλλετε ενεργά στη διαμόρφωσή της νέας κατοικίας, θα πρέπει να σκεφτείτε κάποια βασικά ζητήματα.

    Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας βοηθήσουν αφενός να σκιαγραφήσετε τις ανάγκες σας και αφετέρου θα χρησιμεύουν ως κατευθυντήριοι οδηγοί, είτε για εσάς είτε για τον επαγγελματία σχεδιαστή που έχει αναλάβει το χώρο σας. Όποτε καλό είναι να συζητήσετε τα θέματα αυτά και με τους υπόλοιπους κατοίκους του σπιτιού, καθώς και με τους διάφορους επαγγελματίες που θα επισκεφτείτε (σχεδιαστές, επιπλοποιούς, πωλητές ηλεκτρικών συσκευών, κλπ).

    Πριν ξεκινήσετε τα σχέδια και τις επισκέψεις στα ειδικά καταστήματα, αρχίστε να σκέφτεστε τα παρακάτω ερωτήματα:

    Ερώτημα 1: Πόσοι είναι οι πραγματικοί χρηστές της κουζίνας;

    Αρκετά μέλη ενός νοικοκυριού, περνούν ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα, μόνο και μόνο για να πάρουν νερό ή τροφή, ενώ δεν χρησιμοποιούν ποτέ τις συσκευές μαγειρικής, τους πάγκους, τα ντουλάπια, κλπ. Σε άλλα πάλι νοικοκυριά, τα περισσότερα μέλη μαγειρεύουν συχνά, περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα, συμμετέχουν στην προμήθεια τροφίμων, κλπ. Αν για παράδειγμα, στη δική σας οικογένεια, δυο μέλη είναι φανατικοί μάγειρες και μάλιστα τους αρέσει να μαγειρεύουν ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να προβλέψετε έναν ευρύχωρο πάγκο εργασίας που να μπορεί να εξυπηρετεί και τους δύο.

    Ερώτημα 2: Πως χρησιμοποιείτε το χώρο;

    Εκτός από τον πραγματικό αριθμό των χρηστών θα πρέπει να σκεφτείτε με ποιον τρόπο χρησιμοποιείτε τον χώρο της κουζίνας και πώς κινήστε μέσα σε αυτόν. Για παράδειγμα, κάποια νοικοκυριά δεν τρώνε καθόλου στην κουζίνα παρά μόνο στην τραπεζαρία. Αντίθετα, άλλες οικογένειες, έχουν τοποθετήσει ακόμα και καναπέ προκειμένου να συζητούν, να βλέπουν τηλεόραση, να πίνουν καφέ, να προσκαλούν φίλους, κλπ. Άλλοι πάλι χρήστες αρέσκονται να μελετούν την εφημερίδα τους, να 'σερφάρουν' στο ίντερνετ,ή να πίνουν το ποτό τους στην κουζίνα.

    Ερώτημα 3: Τι είδους συσκευές χρησιμοποιείτε;

    Γενικά, οι ηλεκτρικές συσκευές διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό. Για παράδειγμα, ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται από αρκετούς μια άχρηστη συσκευή ενώ από άλλους άκρως απαραίτητη. Μερικά νοικοκυριά, χρησιμοποιούν πολλές συσκευές όπως τοστιέρα, φρυγανιέρα, μίξερ, καφετιέρα, κλπ

    ενώ αλλά δεν χρησιμοποιούν τίποτα από αυτά. Σκεφτείτε επίσης αν θα θέλατε το φούρνο μαγειρέματος τοποθετημένο σε στήλη ή κάτω από τον πάγκο. Από άποψη εργονομίας η πρώτη επιλογή είναι σωστότερη καθώς δεν χρειάζεται να σκύβετε.

    Στη συνέχεια, σκεφτείτε αν χρησιμοποιείτε συχνά φούρνο μικροκυμάτων. Αν απλά τον χρησιμοποιείτε για να ζεσταίνετε νερό τότε απλά δεν σας χρειάζεστε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις συσκευές. Κρατήστε μόνο τις απαραίτητες, και μάλιστα τοποθετήστε τες σε εύκολα προσβάσιμες θέσεις και ξεφορτωθείτε όλες τις υπόλοιπες. Η κουζίνα σας πρέπει να αποπνέει ηρεμία και καθαριότητα και δυστυχώς οι πολλές ηλεκτρικές συσκευές προκαλούν σύγχυση. Γενικά θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε εκείνες τις συσκευές που πραγματικά χρειάζεστε.

    Ερώτημα 4: Πόση και τι είδους τροφή αποθηκεύετε;

    Το θέμα αυτό αφορά κυρίως στον σχεδιασμό των ντουλαπιών και των ραφιών όσο και στην επιλογή του σωστού ψυγείου. Γενικά, οι πολυμελής οικογένειες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για χώρους αποθήκευσης και συντήρησης τροφών, αλλά ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος. Ένα μεγάλο ψυγείο καταναλώνει πολύ ενέργεια και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το χρειάζεστε. Επίσης ο ξεχωριστός καταψύκτης είναι εξυπηρετικός μόνο αν καταναλώνετε συχνά κατεψυγμένα τρόφιμα.

    Οι αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ των πελατών τους. Μερικοί, τρώνε λιγοστά κατεψυγμένα προϊόντα ενώ κάποιοι άλλοι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες κρεάτων, λαχανικών, ετοίμων φαγητών στην κατάψυξη. Για τους πρώτους, το απλό ψυγείο με ενσωματωμένο καταψύκτη θα ήταν υπεραρκετό ενώ για τους δεύτερους θα απαιτούνταν ακόμα και ξεχωριστός καταψύκτης.

    Πολλές σύγχρονες κουζίνες έχουν ειδικό κάθετο ντουλάπι (τροφό-αποθήκη), που τοποθετείται συνήθως δίπλα στο ψυγείο, και χρησιμεύει για την αποθήκευση εκείνων των τροφίμων που δεν μπαίνουν στο ψυγείο (όσπρια, πατάτες, ρύζι, κλπ).

    Ερώτημα 5: Τι ανάγκες έχετε σε αποθηκευτικούς χώρους;

    Αρκετοί άνθρωποι, διαθέτουν δυο ή τρία σερβίτσια φαγητού, ποικίλα σκεύη μαγειρικής, ένα πλήθος από τραπεζομάντηλα και πετσέτες. Για αυτήν την κατηγορία χρηστών, τα πολλά ντουλάπια και συρτάρια είναι απαραίτητα. Σκεφτείτε μόνο, ότι η κατσαρόλα καταλαμβάνει μια ολόκληρη θέση στο ράφι του ντουλαπιού. Αντιθέτως, υπάρχουν χρηστές που ζουν με πιο λιτό τρόπο και δε χρειάζονται πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

    Ερώτημα 6: Έχουν κάποιοι χρήστες ιδιαίτερες ανάγκες;

    Αν η οικογένειά σας έχει ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με αναπηρίες τότε ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ανάλογος. Αν για παράδειγμα, κάποιο μέλος χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι τότε οι διάδρομοι κίνησης πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Τα ηλικιωμένα άτομα επίσης, δεν μπορούν να κατεβάσουν βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια. Αν η οικογένεια έχει μικρά παιδιά, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας στα ντουλάπια, στις πρίζες, στα συρτάρια, κλπ.

    Οι αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, συνήθως δίνουν στους πελάτες τους σχετικά ερωτηματολόγια, προκειμένου να ανιχνεύσουν τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους. Ενα τυπικό ερωτηματολόγιο, περιλαμβάνει μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις.

    • Πόσα άτομα μένουν στο σπίτι;
    • Υπάρχουν μικρά παιδιά την οικογένεια;
    • Υπάρχουν ηλικιωμένοι; Έχουν κάποια ειδικά προβλήματα;
    • Υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες (μειωμένη όραση, κινητικά προβλήματα, κλπ); Τι είδους;
    • Υπάρχουν κατοικίδια ζώα; Τι ανάγκες χώρου έχουν;
    • Πόσοι άνθρωποι χειρίζονται πραγματικά την κουζίνα;
    • Ο βασικός χρήστης είναι δεξιόχειρας η αριστερόχειρας; Αν είναι αριστερόχειρας θα επιθυμούσε να σχεδιαστεί η κουζίνα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του;
    • Υπάρχει κάποια ειδική απαίτηση ύψους για το βασικό χρήστη; Για παράδειγμα είναι πολύ κοντός;
    • Τι είδους μαγειρική προτιμάτε; Γρήγορα και απλά γεύματα η σύνθετα γεύματα που απαιτούν μεγάλους πάγκους εργασίας;
    • Τι δραστηριότητες συνήθως κάνετε στην κουζίνα;
      • Μαγειρική.
      • Γεύματα.
      • Μελέτη και εργασία.
      • Ανάγνωση εφημερίδας.
      • Χρήση υπολογιστή.
      • Συζήτηση με φίλους.
      • Παρακολούθηση τηλεόρασης.
      • Χειροτεχνίες και hobby.
      • Άλλο.
    • Έκτος από τα τυπικά ντουλάπια θα σας ενδιέφερε κάτι από τα παρακάτω;
      • Ειδικό ντουλάπι ή συρτάρι για ανακύκλωση.
      • Ειδικό ντουλάπι για ψηλά αντικείμενα, όπως σκούπα ή σφουγγαρίστρα.
      • Κάβα για ποτά και κρασιά.
      • Ράφι για βιβλία μαγειρικής.
      • Συρτάρια για λευκά είδη.
      • Θέσεις για μικρές συσκευές.
      • Ειδικό ντουλάπι για τρόφιμα.
      • Συρτάρια και ντουλάπια για ειδικά σκεύη.
      • Θέσεις για μπαχαρικά.
      • Προθήκες έκθεσης πορσελάνινων και γυάλινων αντικειμένων.
      • Άλλο.

    Αν απαντήσετε με σύνεση στα παραπάνω ερωτήματα, συζητώντας παράλληλα με τους υπόλοιπους χρήστες του χώρου, είναι σίγουρο πως η ανακαίνιση κουζίνας θα είναι απόλυτα λειτουργική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved