Ο φωτισμός του σύγχρονου μπάνιου: ιδέες και στρατηγικές

Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το μπάνιο του σπιτιού σας, τότε απευθυνθείτε στην τεχνική κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας. Η εταιρεία, που έχει μεγάλη εμπειρία στη ανακαίνιση μπάνιου, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη λύση με βάση τον προϋπολογισμό σας και να δημιουργήσετε το μπάνιο των ονείρων σας.

Σήμερα το μπάνιο στην κατοικία είναι ένας χώρος, όπου οι ένοικοι περνούν περισσότερο χρόνο από ότι παλαιότερα, λειτουργεί δηλαδή ως ένα είδος καταφύγιου, ένας χώρος όπου μπορούν να απομονωθούν, να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν. Το μπάνιο είναι τελικά ο χώρος από όπου ξεκινάμε και τελειώνουμε την ημέρα μας!

Επομένως ο ρόλος του φωτισμού στο μπάνιο είναι καθοριστικός και δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία του αποτελεσματικού φωτισμού. Πρέπει να επιδιώκουμε να επιτυγχάνεται συγχρόνως η χαλαρωτική διάθεση μας στο μπάνιο, αλλά και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη επάρκεια φωτός για την καθημερινή μας φροντίδα.

http://www.parcura.com/

Ο λειτουργικός και οπτικά ευχάριστος φωτισμός συνδυάζει τα τρία είδη φωτισμού, γενικό, τοπικό και ανάδειξης και σε κάποιες περιπτώσεις τον λεγόμενο διακοσμητικό φωτισμό, καθώς ποικίλουν οι δραστηριότητες/λειτουργίες μέσα στο μπάνιο (ξύρισμα, μακιγιάζ, χαλάρωση). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη το είδος των φωτιστικών, η θέση τους και το είδος των λαμπτήρων.

Προτεραιότητα δίνεται στην περιοχή του καθρέπτη με τον νιπτήρα και το έπιπλο μπάνιου, καθώς στο σημείο αυτό έχουμε πολλές δραστηριότητες που απαιτούν άπλετο φωτισμό, ώστε να αποφεύγονται εντελώς οι σκιές στο πρόσωπο και συγκεκριμένα κάτω από τα μάτια, τη μύτη και το πηγούνι και ο υπερφωτισμός του μετώπου που προσθέτουν χρόνια στο είδωλο μας στον καθρέπτη και επηρεάζουν την ψυχολογία μας.

http://www.pabdo.com/

Ο καθρέπτης πρέπει να φωτίζεται με δύο επίτοιχα φωτιστικά στην κάθε πλευρά του ή πάνω του στο ύψος του ματιού για να φωτίζουν ομοιόμορφα το πρόσωπο (τοπικός φωτισμός). Συνιστώμενη ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φωτιστικών τα 70 εκ., σε ύψος από το δάπεδο περίπου 150εκ. Αν ο καθρέπτης έχει μεγάλο μέγεθος και δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση πλευρικών φωτιστικών θα πρέπει να επιλέξουμε οριζόντιο φωτιστικό πάνω από τον καθρέπτη ελάχιστου μήκους 60 εκ. σε ύψος 200 εκ. περίπου, για να φωτίζει ομοιόμορφα μαλλιά και πρόσωπο.

Ο γενικός φωτισμός χρησιμεύει ως υποκατάστατο του φυσικού, όταν δεν υπάρχει παράθυρο στο μπάνιο ή είναι πολύ μικρό. Όταν το ύψος του μπάνιου είναι επαρκές μπορεί να επιλεγεί κεντρικό κρεμαστό φωτιστικό σε συνδυασμό με ψευδοροφή και περιμετρικό κρυφό φωτισμό που προσθέτει ένα απαλό φως στην περίμετρο του μπάνιου. Εναλλακτικά γενικός φωτισμός επιτυγχάνεται με χωνευτά φωτιστικά με προστατευτικό κάλυμμα σε ψευδοροφή. Η περιοχή της μπανιέρας/ντουζιέρας χρειάζεται γενικό φωτισμό όπως και η λεκάνη.

Ο φωτισμός ανάδειξης προσθέτει βάθος και μία άλλη διάσταση στο χώρο. Τονίζοντας κάποια φυτά, διακοσμητικά αντικείμενα, ενδιαφέροντα στοιχεία του μπάνιου με χωνευτά φωτιστικά υπό κλίση 35ο τα αναδεικνύουμε μέσα στο χώρο.

Ο διακοσμητικός φωτισμός προσφέρει ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει πολυελαίους ακόμη και απλίκες σε διάφορα στυλ. Ένας μικρός πολυέλαιος π.χ. πάνω από τη μπανιέρα προσθέτει κομψότητα και μια ζεστή λάμψη.

http://www.homesdesignidea.com/wp-content/uploads/2013/12/modern-bathroom-lighting-vanity-ideas.jpg;

Φωτισμός ασφαλείας/προσανατολισμού μπορεί να προστεθεί στο μπάνιο. Τοποθετείται στη βάση του επίπλου περιμετρικά ή κάτω από τον πάγκο φωτισμός χαμηλής έντασης, που βοηθάει στην κίνηση μέσα στο χώρο.

Επίσης κρυφός φωτισμός πίσω από τον καθρέπτη περιμετρικά επιτρέπει το φωτισμό του μπάνιου χωρίς να ανάψουμε τον γενικό φωτισμό, δεν αντικαθιστά όμως τον τοπικό φωτισμό του καθρέπτη.

Η επιλογή των λαμπτήρων στα φωτιστικά του μπάνιου γίνεται με κριτήριο το αποτέλεσμα που προσφέρουν. Βέβαια τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό φωτισμό. Το πραγματικό χρώμα του προσώπου, των μαλλιών, το μακιγιάζ αναδεικνύονται με το φως της ημέρας.

Οι λαμπτήρες πρέπει να μπορούν να προσφέρουν το καθαρό λευκό φως της ημέρας.

  • Οι λαμπτήρες αλογόνου αποτελούν το πρότυπο. Έχουν χαμηλή τάση με ενσωματωμένο μετασχηματιστή, είναι ιδιαίτερα μικροί και προσφέρουν καλό φωτιστικό αποτέλεσμα.
  • Οι νεότεροι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) αποτελούν επίσης καλή επιλογή για το μπάνιο με θερμοκρασία χρώματος μεταξύ 2700Κ έως 3000Κ, δηλαδή θερμό λευκό φως και δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI) μεγαλύτερο του 90, δηλ. δείχνουν τα χρώματα σχεδόν όπως το φως της ημέρας.
  • Τα LED είναι μία καλή επιλογή για το μπάνιο. Προσφέρουν καλή ποιότητα φωτός, είναι οικονομικοί, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι διακριτικοί λόγω του μικρού μεγέθους τους.

Ο έλεγχος φωτισμού στο μπάνιο με τη χρήση ντίμμερ (ροοστάτη) επιβάλλεται, για να δίνεται η δυνατότητα να μεταβάλλεται η ατμόσφαιρα στο χώρο. Σήμερα όλοι οι τύποι λαμπτήρων ντιμάρονται με το κατάλληλο κατά περίπτωση ντίμμερ. Τέλος θα πρέπει πρωτίστως να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και μπορούν να προκληθούν ατυχήματα. Απαραίτητες θεωρούνται οι συμβουλές και υποδείξεις πιστοποιημένου ηλεκτρολόγου.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved