Αρχιτεκτονικό σχέδιο/ Πώς σχεδιάζουμε δέντρα

Πώς σχεδιάζονται τα δέντρα στην κάτοψη.

1ο Παράδειγμα

1) Σχεδιάστε με μολύβι και διαβήτη έναν κύκλο. Η ακτίνα του κύκλου να είναι περίπου ίδια με την πραγματική ακτίνα του δέντρου που θέλουμε να σχεδιάσουμε.

2) Πάρτε το μαρκαδοράκι ή το ραπιτογράφο (πάχος 0.2 ή 0.3) και σχεδιάστε 4-5 κλαδιά από το κέντρο προς την περίμετρο του κύκλου.

3) Χρωματίστε το εσωτερικό των κλαδιών με το μαρκαδοράκι.

4) Σχεδιαστε μικρότερα κλαδιά, που ξεκινούν από τα βασικά κλαδιά και φτάνουν μέχρι στην περίμετρο του κύκλου. Αφού ολοκληρώσετε το δέντρο σβήστε τον αρχικό βοηθητικό κύκλο.

2ο Παράδειγμα

1) Σχεδιάστε με μολύβι και διαβήτη έναν κύκλο. Η ακτίνα του κύκλου να είναι περίπου ίδια με την πραγματική ακτίνα του δέντρου.

2) Πάρτε το μαρκαδοράκι ή το ραπιτογράφο και σχεδιάστε με ελεύθερο χέρι, μικρούς κύκλους, έχοντας σαν οδηγό τον αρχικό κύκλο.

3) Πυκνώστε περισσότερους τους μικρούς κύκλους, προς μία πλευρά του δέντρου, δημιουργώντας την εντύπωση της σκιάς.

Σύμβολα δέντρων σε κάτοψη.

Πώς σχεδιάζονται τα δέντρα στην όψη.

Παράδειγμα

1) Σχεδιάστε ένα κύκλο ή τη σιλουέτα του φυλλώματος του δέντρου και τη γραμμή του εδάφους.

2) Πάρτε το μαρκαδοράκι ή το ραπιτογράφο (μέγεθος 0.2 ή 0.3) και σχεδιάστε με ελεύθερο χέρι το φύλλωμα του δέντρου, χρησιμοποιώντας σαν οδηγό τον αρχικό κύκλο.

3) Προσθέστε κορμό και κλαδιά.

Η κάτοψη και η όψη των δέντρων πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν στην κάτοψη έχετε σχεδιάσει ένα δέντρο με πυκνό φύλλωμα τότε και στην όψη πρέπει σχεδιαστεί με παρόμοιο φύλλωμα. Αν στην κάτοψη έχετε σχεδιάσει ένα δέντρο μόνο με κλαδιά, τότε και στην όψη πρέπει να έχει μόνο κλαδιά.

Ο βαθμός λεπτομέρειας του συμβόλου πρέπει να ταιριάζει με την κλίμακα του σχεδίου. Για παράδειγμα, αν η κλίμακα είναι μεγάλη (1:25) τότε το δέντρο μπορεί να έχει μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας. Αντίθετα αν η κλίμακα είναι μικρή (1:100) τότε το δέντρο σχεδιάζεται λιτό. Τα δέντρα τέλος πρέπει να είναι σχετικά με την γεωγραφική περιοχή του κτιρίου.

Σύμβολα δέντρων σε όψη.

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής

    Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι μια από τις πιο συχνές εργασίες και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο μελετητή. Για να αποφύγετε προβλήματα, όπως διαρροές νερού αλλά και για ενα όμορφο αποτέλεσμα επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας: ανακαίνιση μπάνιου προσφορές.

    Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας τότε ενδεχόμενα να χρειαστεί να γίνουν εργασίες όπως:

    • Αποξήλωση των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων και αντικατάστασή τους με νέα.
    • Αποξήλωση των ειδών υγιεινής και αντικατάσταση με νέα.
    • Αλλαγή της επίπλωσης του μπάνιου, όπως ράφια, ντουλάπια κτλ.
    • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
    • Αλλαγή της διάταξης των ειδών υγιεινής.

    Ωστόσο, η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής στο χώρο δεν είναι πάντα δυνατή, καθώς αυτή εξαρτάται από το σχεδιασμό την υδραυλικής εγκατάστασης και κυρίως από τη θέση της αποχέτευσης.

    Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη θέση των ειδών υγιεινής στο μπάνιο, για παράδειγμα τη θέση της λεκάνης, του νιπτήρα, της μπανιέρας κτλ.

    Τα είδη υγιεινής δεν μπορούν να τοποθετηθούν τυχαία μέσα στο χώρο του μπάνιου. Καταρχήν, σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση παίζουν οι θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αν για παράδειγμα, αποφασίσετε να αλλάξετε την θέση του νιπτήρα και να τον τοποθετήσετε σε έναν τοίχο που δεν υπάρχουν παροχές νερού και αποχέτευσης, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέες παροχές. Όμως, μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται επιπλέoν εργασίες όπως αποξηλώσεις πλακιδίων και αντικατάσταση με νέα, τοποθέτηση νέων σωληνώσεων, πιθανό σοβάτισμα κτλ. Οι επιπλέον εργασίες αυξάνουν το χρόνο και το κόστος μιας ανακαίνισης. Όσον αφορά στην αποχέτευση της λεκάνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αλλαγή της θέσης της είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη,

    Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει τη διάταξη των ειδών υγιεινής στο μπάνιο αφορά στις διαστάσεις και στο σχήμα του μπάνιου. Για παράδειγμα, σε ένα μακρόστενο μπάνιο, τα είδη υγιεινής θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να "τετραγωνίζουν" το χώρο, ενώ σε ένα μπάνιο με πολλές εσοχές μπορούν να δημιουργηθούν διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι.

    Τι πρέπει πρώτα να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε αλλαγή των θέσεων των ειδών υγιεινής:

    Όπως, ήδη αναφέρθηκε η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής δεν είναι πάντα εύκολη και δυνατή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Καταρχήν, θα πρέπει να αναλύσετε την υφιστάμενη κατάσταση του μπάνιου σας. Δηλαδή, θα πρέπει να σκεφτείτε τι σας αρέσει, τι σας ενοχλεί, τί θεωρείτε προβληματικό και τι τελικά χρειάζεται να αλλάξετε. Για παράδειγμα, χρειάζεστε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους; Μήπως η μπανιέρα καταλαμβάνει πολύ χώρο ενώ δεν τη χρησιμοποιείται συχνά; Μήπως τελικά θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε από μια ντουζιέρα; Μήπως χρειάζεστε δύο νιπτήρες αντί για έναν; Εφόσον είστε σίγουρη για τις ανάγκες σας μπορείτε να προσωρήσετε στο επόμενο στάδιο της ανακαίνισης μπάνιου.

    Πως θα πρέπει να διατάξετε τα είδη υγιεινής.

    Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε τις διαστάσεις του μπάνιου και να τις σημειώσετε σε ένα πρόχειρο σκαρίφημα. Επιπλέον στο σκαρίφημα θα πρέπει να σημειώσετε:

    • Τη θέση και το μέγεθος της πόρτας.
    • Τη θέση και το μέγεθος των παραθύρων (εφόσον υπάρχουν).
    • Τις θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
    • Τη θέση της αποχέτευσης της λεκάνης.

    Πριν, πειραματιστείτε με διάφορες εκδοχές θα πρέπει να γνωρίζετε:

    • Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καλό είναι να είναι να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο "συνετά", χωρίς δηλαδή να δημιουργούν άσκοπες διακλαδώσεις. Αν για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις τοποθετηθούν σε ένα μόνο τοίχο, τότε μια πιθανή βλάβη θα επισκευαστεί οικονομικότερα και ταχύτερα.
    • Η πόρτα εισόδου και οι πόρτες των ντουλαπιών θα πρέπει να ανοίγουν χωρίς να βρίσκουν σε εμπόδια.
    • Τα είδη υγιεινής, τα ντουλάπια, το πλυντήριο, η μπανιέρα, κλπ. πρέπει να έχουν αρκετό ελεύθερο χώρο μπροστά τους προκειμένου να είναι προσβάσιμα και άνετα στη χρήση τους.

    Τέλος, θα πρέπει να διαλέξετε τα συγκεκριμένα είδη υγιεινής, να σημειώσετε τις διαστάσεις τους και να κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσετε ότι πράγματι είναι κατάλληλα για το μπάνιο σας.

  • Πώς να διαρρυθμίσω το μπάνιο μου; Πώς να διαρρυθμίσω το μπάνιο μου;

    Ερώτηση αναγνώστριας

    “Θα ήθελα και εγώ βοήθεια καθώς το μπάνιο μου είναι πολύ μικρό και έχω προβληματιστεί για το πως θα το φτιάξω. Σας στέλνω την κάτοψη με τις διαστάσεις και τη θέση της πόρτας και του παράθυρου. Το παράθυρο μπορεί να μικρύνει ή να μετακινηθεί αν χρειάζεται. Θα ήθελα στο μπάνιο να χωρέσει το πλυντήριο και ο θερμοσίφωνας. Αντί του καλοριφέρ θα μπει πετσετοκρεμάστρα.”

    Η άποψη μας

    Πράγματι πρόκειται για πολύ μικρό μπάνιο και με ιδιαίτερο σχήμα. Η συρόμενη πόρτα βοηθάει για τη χωροθέτηση του μπάνιου.

    Όπως φαίνεται και στην κάτοψη μας, στον λοξό τοίχο δεξιά προτείνουμε ντουζιέρα με καμπίνα αντί μπανιέρας και δίπλα το πλυντήριο. Η καμπίνα θα προστατεύει το πλυντήριο από τα νερά του ντους. Πάνω από το πλυντήριο προτείνουμε όρθιο θερμοσίφωνα σχεδόν σε επαφή με την οροφή.

    Στον τοίχο απέναντι από την πόρτα τοποθετούμε τη λεκάνη W.C για να βρίσκεται κοντά στην αποχέτευση. Συγχρόνως μετακινούμε το παράθυρο, ώστε να βρίσκεται πάνω από τη λεκάνη με το καζανάκι για να διευκολυνθεί η τοποθέτηση της καμπίνας στη ντουζιέρα.

    Στον τοίχο αριστερά προτείνουμε ένα μικρό έπιπλο μπάνιου (μήκους 75εκ. max), ώστε να αφεθεί ελεύθερος χώρος γύρω από τη λεκάνη για την τοποθέτηση του χαρτοδοχείου και του πιγκάλ.

    Τέλος μεταφέρουμε τη θέση της πετσετοκρεμάστρας (παλιό καλοριφέρ) στον τοίχο δεξιά της πόρτας.

  • Αρχιτεκτονικό σχέδιο/ Η κλίμακα Αρχιτεκτονικό σχέδιο/ Η κλίμακα

    Τα κτίρια και γενικά τα αρχιτεκτονικά έργα είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν στο χαρτί. Για αυτόν το λόγο, πρέπει να σχεδιάζονται υπο κλίμακα ή με άλλα λόγια μικρότερα κατά ένα ποσοστό από ότι είναι στην πραγματικότητα.

    Οι κατόψεις, οι όψεις και οι τομές πρέπει να σχεδιάζονται υπο κλίμακα, δηλαδή οι διαστάσεις του κτιρίου πρέπει να μειώνονται κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό όταν σχεδιάζονται στο χαρτί. Η συχνότερη ίσως κλίμακα που χρησιμοποιείται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι η κλίμακα 1:50.

    Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη κλίμακα, τα κτίρια σχεδιάζονται 50 φορές μικρότερα, δηλαδή το ένα μέτρο σχεδιάζεται στο χαρτί 2 cm (100cm/50=2cm). Ο πρώτος αριθμός της κλίμακας αναφέρεται στις διαστάσεις του κτιρίου στο χαρτί και ο δεύτερος στις πραγματικές διαστάσεις του κτιρίου, δηλαδή το 1cm στο χαρτί είναι 50cm στην πραγματικότητα.

    ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

    Κλίμακες Πόσες φορές μικρότερο σχεδιάζεται το κτίριο;
    1:2 2 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:5 5 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:10 10 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:25 25 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:50 50 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:100 100 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:200 200 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:500 500 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα
    1:1000 1000 φορές μικρότερο από την πραγματικότητα

    Η κλίμακα σχεδίασης πρέπει να αναφέρεται σε κάποιο σημείο του σχεδίου.

    Μικρές και μεγάλες κλίμακες: Στα έργα μεγάλων διαστάσεων, για παράδειγμα στο σχεδιασμό ξενοδοχείων, πλατειών κλπ. χρησιμοποιούμε κλίμακες που μικραίνουν πολύ τις πραγματικές διαστάσεις, δηλαδή τις κλίμακες 1:500, 1:200, 1:100 κλπ. Στα μικρά αρχιτεκτονικά έργα και στα έργα εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούμε συνήθως κλίμακες που μικραίνουν λιγότερο τις πραγματικές διαστάσεις, δηλαδή τις κλίμακες 1:50, 1:20, κλπ. Στο σχεδιασμό επίπλου χρησιμοποιούμε συνήθως τις κλίμακες 1:10, 1:5 ή ακόμη και την 1:2.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved