Με τι χρώματα μπορώ να συνδυάσω το γαλάζιο χρώμα σε δωμάτιο κοριτσιού;

Ερώτηση αναγνώστριας:

«Σε παιδικό δωμάτιο για κορίτσι σκέφτομαι να βάψω τους τοίχους γαλάζιους. Με τι άλλα χρώματα μπορώ να συνδυάσω το γαλάζιο;»

Η συμβουλή μας:

Το γαλάζιο χρώμα αποτελεί ένα από τα πιο αισιόδοξα και φωτεινά χρώματα και είναι κατάλληλο για νέους και παιδιά. Επίσης, συμβολίζει τον ουρανό, το νερό και τη νεότητα, προσδίδοντας το αίσθημα της δροσιάς και της χαλάρωσης.

Καλώς ή κακώς, το γαλάζιο έχει συσχετιστεί με τη ζωή και τις προτιμήσεις του αγοριού. Τα μικρά αγόρια, ήδη από τη βρεφική ηλικία, μαθαίνουν ότι το γαλάζιο και το μπλε είναι τα κατάλληλα χρώματα τόσο για το ντύσιμο όσο και για τη διακόσμηση του δωματίου τους. Αντίστοιχα, τα κορίτσια μαθαίνουν να αγαπούν το ροζ και να το επιλέγουν σχεδόν αποκλειστικά στα ρούχα τους, στα παιχνίδια τους και στο δωμάτιο τους.

Σήμερα ωστόσο η επιλογή του χρώματος ανάλογα με το φύλο θεωρείται ένα ξεπερασμένο στερεότυπο. Βέβαια, πολλές φορές είναι το ίδιο το παιδί που επιμένει να αναπαράγει το συγκεκριμένο στερεότυπο. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως θα αντιδρούσε ένα αγόρι αν του προτείνατε το ροζ χρώμα για το δωμάτιό του. Το πιθανότερό είναι ότι θα αντιδρούσε έντονα και θα απέρριπτε τη συγκεκριμένη πρόταση χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι το ροζ είναι για τα κορίτσια. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του παιδιού καθώς αυτή επηρεάζεται από τα πρότυπα των ηρωών της τηλεόρασης, από τα παιχνίδια, από τις ομάδες που δημιουργούνται στο σχολείο κτλ.

Ας ασχοληθούμε όμως με την περίπτωση κατά την οποία έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε το γαλάζιο χρώμα στους τοίχους του κοριτσίστικου δωματίου. Με τι χρώματα θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε και να εμπλουτίσουμε το συγκεκριμένο χρώμα;

Πριν δούμε μερικά χρωματικά σχήματα θα πρέπει να αναφέρουμε τι ονομάζουμε κυρίαρχο χρώμα, δευτερεύων χρώμα και χρώμα λεπτομερειών. Το κυρίαρχο χρώμα είναι αυτό που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών και συνήθως χρησιμοποιείται για να βάψει δύο ή περισσότερους τοίχους. Το δευτερεύων χρώμα υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στο δωμάτιο αλλά δεν κλέβει την παράσταση από το κυρίαρχο χρώμα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε τοίχους (ωστόσο σε λιγότερη επιφάνεια από το κυρίαρχο χρώμα) αλλά και στην κουρτίνα και στο χαλί. Το χρώμα των λεπτομερειών χρησιμοποιείται σε μικροαντικείμενα και σε περιορισμένες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα στα κλινοσκεπάσματα, στο φωτιστικό, σε διακοσμητικά στοιχεία, στο χαλί κτλ.

Χρωματικές προτάσεις

Α. Επιλέξτε για τους τρείς τοίχους το γαλάζιο χρώμα και για το τέταρτο επιλέξτε μια απαλή απόχρωση της άμμου. Επίσης μπορείτε δημιουργήσετε ρίγες, με τα συγκεκριμένα χρώματα, σε έναν ή δύο τοίχους. Επειδή και τα δύο αυτά χρώματα είναι ουδέτερα και ψυχρά οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να είναι έντονες. Επιλέξτε για παράδειγμα κλινοσκεπάσματα στο χρώμα του βερίκοκού ή στο πορτοκαλί της ζέρμπερας.

Β. Σε περίπτωση που το κορίτσι επιμένει στο ροζ χρώμα και θεωρεί ότι το γαλάζιο χρώμα είναι πολύ αγορίστικο τότε μη διστάσετε να συνδυάσετε το γαλάζιο με το ροζ (επιλέξτε μία απόχρωση που να πλησιάζει προς το λιλά). Για να γίνει ακόμη πιο κοριτσίστικο το αποτέλεσμα προσθέστε φούξια λεπτομέρειες. Επίσης ο συνδυασμός γαλάζιο και ροζ είναι ιδανικός για δωμάτια τα οποία μοιράζονται το αγόρι και το κορίτσι.

Γ. Οι περισσότεροι επαγγελματίες διακοσμητές δημιουργούν χρωματικά σχήματα βασιζόμενοι στις γνώσεις τους πάνω στη χρωματολογία. Ωστόσο, η αυστηρή και απόλυτη τήρηση των κανόνων της χρωματολογίας οδηγούν μερικές φορές σε μονότονα και προβλέψιμα αποτελέσματα που δεν έχουν κανένα χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι ο διακοσμητής πρέπει να χρησιμοποιεί τη διαίσθησή του, τη φαντασία και το γούστο και να τολμά να συνδυάζει τα χρώματα με πρωτότυπους και ρηξικέλευθους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συνδυάσετε το γαλάζιο με ένα ανοιχτό πράσινο. Μάλιστα, το πράσινο θεωρείται ένα εξαιρετικά θετικό χρώμα, που παραπέμπει στη φύση και βοηθά στη συγκέντρωση των υπερκινητικών παιδιών. Για να δώσετε ζωντάνια και ένταση στο σύνολο προσθέστε μικρές λεπτομέρειες στην απόχρωση της πασχαλιάς.

Δ. Εκτός από το ροζ, τα κορίτσια αγαπούν τις θερμές αποχρώσεις της κρέμας. Μπορείτε λοιπόν, να βάψετε τους τοίχους γαλάζιους και να επιλέξετε κουρτίνες, υφάσματα και έπιπλα στις γλυκιές αποχρώσεις της κρέμας και της ζάχαρης.

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου
    traditional kitchen
    Photo by Brett Mickan Interior Design - Look for transitional kitchen design inspiration

    Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και στρες σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στο γραφείο, ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία σας. Τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται παντού, στο δάπεδο, στην οροφή, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα μικροαντικείμενα, στα υφάσματα και αλλού. Ωστόσο, οι βαμμένοι τοίχοι αποτελούν εκείνες τις επιφάνειες που καθορίζουν σημαντικά την χρωματική παλέτα ενός χώρου.

  • Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας

    Οι τοίχοι σε ένα εσωτερικό χώρο, αποτελούν τις ιδανικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες μπορείτε να αναρτήσετε μια πλειάδα αντικειμένων, όπως ζωγραφικά έργα, κολάζ, φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα, αντικείμενα design κτλ. Για την ακρίβεια οι λύσεις και οι ιδέες είναι τόσες πολλές. που είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας γούστο και στιλ.

  • Πέργκολες – Διακοσμητικός χαρακτήρας και λειτουργικότητα στον κήπο Πέργκολες – Διακοσμητικός χαρακτήρας και λειτουργικότητα στον κήπο

    Όταν ο καιρός το επιτρέπει – και στην χώρα αυτό γίνεται τις περισσότερες μέρες τον χρόνο- η απόλαυση της χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο είναι ασύγκριτης αξίας. Φέτος διαμορφώστε τον κήπο σας με τον καλύτερο τρόπο, τοποθετώντας μία μοντέρνα λύση σκίασης που σας επιτρέπει να κάθεστε υπό σκιά όλες τις ώρες της ημέρας.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved