Τί πλακάκια να επιλέξω στην κουζίνα μου;

Τί πλακάκια να επιλέξω στην κουζίνα μου; http://www.houzz.com/photos/149619/Tempo-Bamboo-Mosaic-modern-tile-other

Ερώτηση αναγνώστη:

"Ο πάγκος της κουζίνας είναι ο S021 της εταιρίας CMS. Οι πόρτες της κουζίνας είναι postforming ανάγλυφο, δρυς οριζόντιο μελαμίνη 2802. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι πλακάκι να επιλέξω (Γυαλιστερό; ή ματ;, απόχρωση;, ψηφίδα;).

Θέλω να δώσω ένα μοντέρνο ύφος."

Εικόνα πάνω: Πάγκος κουζίνας S021 της εταιρίας CMS (πηγή εικόνας: εδώ)

Εικόνα πάνω: Postforming ανάγλυφο, δρυς οριζόντιο μελαμίνη 2802 (πηγή εικόνας: εδώ)

Η απάντησή μας:

Τα πορτάκια των επίπλων της κουζίνας είναι σκούρου χρώματος με οριζόντια "νερά". Ο πάγκος της κουζίνας είναι ανοιχτόχρωμος και μοιάζει με τα μωσαικά δαπέδου (terazzo).

Τί πλακάκια να επιλέξετε:

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα και σύγχρονη πρόταση, που ταιριάζει τόσο με τις οριζόντιες γραμμές της "δρύινης" επιφάνειας όσο και με την ματιέρα του πάγκου αποτελούν τα μακρόστενα πλακίδια (κεραμικά η γυάλινα) σε οριζόντια κατεύθυνση.

Όσον αφορά το χρώμα τους, τα πλακίδια μπορούν να έχουν όλα την ίδια απόχρωση (για παράδειγμα να είναι όλα λευκά) ή να αποτελούν μια σύνθεση από πλακίδια διαφορετικών αποχρώσων (για παράδειγμα λευκά, υπόλευκα, μπέζ, γκρί, κλπ).

Προτείνουμε επίσης να έχουν γυαλιστερή υφή για να προσθέτουν λάμψη και φωτεινότητα στο χώρο.

Σχετικά Άρθρα

 • Επένδυση με κεραμικά πλακάκια: Μια οικολογική επιλογή Επένδυση με κεραμικά πλακάκια: Μια οικολογική επιλογή

  Η επιλογή υλικών με οικολογικά κριτήρια, αποτελεί μια διαδικασία στην οποία υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες, όπως ο τρόπος που κατασκευάζεται το υλικό, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, η ενέργεια που καταναλώνεται στην κατασκευή και μεταφορά του, η ανθεκτικότητά του υλικού, οι ανάγκες για συντήρηση, οι δυνατότητες ανακύκλωσης, τα πτητικά αέρια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής του και πολλές άλλες παράμετροι.

 • Κεραμικά πλακάκια: κόλλες και κονιάματα Κεραμικά πλακάκια: κόλλες και κονιάματα

  Τα κεραμικά πλακίδια κολλιούνται στο υπόστρωμα με ειδικά συνδετικά υλικά. Πριν αγοράσετε κάποιο συγκεκριμένο υλικό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή ώστε να σας δώσει την καταλληλότερη κόλλα για τον συγκεκριμένο τύπο πλακιδίου. Γενικά, οι τύποι κολλών κατηγοριοποιούνται στα κονιάματα και στις μαστίχες. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι:

  • Τα μη πολυμερή κονιάματα αποτελούνται από τσιμέντο πορτλαντ, τριμμένα αδρανή, και άλλα χημικά συστατικά. Χρησιμοποιούνται για να κολλήσουν απορροφητικά, ημι-υαλώδη και υαλώδη πλακάκια πάνω σε σκυρόδεμα.
  • Τα τσιμεντοειδή κονιάματα λάτεξ αποτελούνται από τσιμέντο πορτλαντ, άμμο και ρευστό λάτεξ. Το κονίαμα χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να επιστρώσουμε με νέα πλακάκια ένα παλιό δάπεδο κεραμικών ή βινυλικών πλακιδίων. Το κονίαμα είναι κατάλληλο και για επίστρωση δαπέδων σκυροδέματος. Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Οι εποξικές κόλλες αποτελούνται από εποξική ρητίνη και ένα σκληρυντικό υλικό. Χρησιμοποιούνται σε όλους του τύπους πλακιδίων. Οι κόλλες έχουν μεγάλη αντοχή στην πίεση αλλά και στην υγρασία.
  • Τα εποξικά κονιάματα αποτελούνται από μια εποξική ρητίνη και από ένα σκληρυντικό υλικό. Επίσης, περιέχουν άμμο και τσιμέντο πορτλαντ. Χρησιμοποιούνται όταν οι απαιτήσεις αντοχής και ποιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το κονίαμα είναι ανθεκτικό στα χημικά, στην πίεση και κολλάει πολύ καλά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επένδυση δαπέδων σκυροδέματος ή δαπέδων με κεραμικά πλακάκια.
  • Μαστίχες από οργανικά υλικά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τη συσκευασία τους. Είναι κατάλληλα για δάπεδα που δεν έχουν βαριά κυκλοφορία και αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους.
  • Μαστίχες λάτεξ: Κολλάνε δυνατά και είναι ανθεκτικές στο νερό. Η χρήση τους συνιστάται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους
 • Επίστρωση δαπέδων με κεραμικά πλακάκια Επίστρωση δαπέδων με κεραμικά πλακάκια

  Το βασικό υλικό των κεραμικών πλακιδίων είναι ο πηλός. Ωστόσο, στον πηλό προστίθενται και άλλα συστατικά όπως στεατίτης, βερμικουλίτης, γύψος και άμμος. Τα υλικά αναμιγνύονται με νερό και σχηματίζεται ένα μείγμα που ονομάζεται bisque. Το μείγμα τοποθετείται σε καλούπι και πιέζεται για να πάρει το σχήμα του καλουπιού, δηλαδή του πλακιδίου. Ο χρόνος που ψήνεται το πλακάκι στο φούρνο ποικίλει ανάλογα με το προϊόν που θα παραχθεί και τις απαιτούμενες ιδιότητες.

  Τα κεραμικά πλακάκια χρησιμοποιούνται στην επίστρωση δαπέδων, ίσως συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Τα συνήθη σχήματα είναι το τετράγωνο, το ορθογώνιο ενώ υπάρχουν και εξαγωνικά πλακάκια. Όσον αφορά στα μεγέθη, μπορείτε να βρείτε πολύ μικρά πλακάκια, για παράδειγμα 10Χ10cm, μέχρι πολύ μεγάλα 120Χ120 cm.

  Εκτός από τα απλά κεραμικά πλακάκια υπάρχουν και τα πορσελάνινα. Τα συγκεκριμένα πλακάκια έχουν υαλώδη μάζα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Σε σχέση με τα απλά πλακάκια, τα πορσελάνινα ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυτό τα κάνει ανθεκτικότερα ακόμη και από το μάρμαρο και το γρανίτη. Επίσης το χρώμα προστίθεται στη μάζα του πλακιδίου, δεν είναι δηλαδή επιφανειακό, και ως εκ τούτου είναι πολύ ανθεκτικό.

  Βέβαια τα περισσότερα πλακάκια είναι ανθεκτικά στις φθορές και στην υγρασία και για αυτό είναι κατάλληλα για δάπεδα που δέχονται μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας. Με την προσθήκη διαφόρων συστατικών, κατασκευάζονται πλακάκια με "διακοσμητικές" υφές, που μοιάζουν με πέτρα, με γρανίτη, με ξύλο, έχουν ματ ή γυαλιστερή επιφάνεια κτλ.

  Τα υαλωμένα πλακάκια: Τα πλακάκια αυτά, στην καλή τους πλευρά έχουν μια στρώση που μοιάζει με γυαλί. Το υάλωμα είναι είτε αδιαφανές οπότε δίνει και το χρώμα στο πλακάκι, είτε διαφανές οπότε αφήνει να φανεί το χρώμα του ψημένου πηλού. Το υάλωμα συνήθως προστίθεται μετά το πρώτο ψήσιμο του πλακιδίου. Μοιάζει με υγρή σκόνη, και επαλείφεται είτε με πινέλο είτε με ψεκαστήρα. Τα πλακάκια ξανά-ψήνονται για δεύτερη φορά και η σκόνη μετατρέπεται σε σκληρή και ανθεκτική γυάλινη επιφάνεια. Ένα υαλωμένο πλακάκι είναι ολισθηρό, ειδικά όταν είναι βρεγμένο. Για αυτό προστίθενται στο υάλωμα διάφορα συστατικά, που κάνουν την επιφάνεια μη-ολισθηρή.

  Όταν επιστρώνουμε ένα δάπεδο με πλακάκια αυτό θα ανυψωθεί. Η ανύψωση περιλαμβάνει το υπόστρωμα σκυροδέματος που φτάνει και τα 1.20 cm, καθώς και το πάχος του πλακιδίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση ανακαίνισης, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις πόρτες, τις ντουλάπες αλλά και με την ένωση με άλλα δάπεδα.

  Ενώ τα κεραμικά πλακάκια είναι ανθεκτικά στην υγρασία, εντούτοις το νερό μπορεί να διαπεράσει τους αρμούς. Αν το υπόστρωμα είναι ξύλινο, και ειδικά κόντρα πλακέ ή καπλαμάς, τότε η υγρασία που θα περάσει από τους αρμούς θα προκαλέσει φούσκωμα του δαπέδου και αποκόλληση υλικών. Για αυτό υπάρχουν ειδικά ρευστά σφραγιστικά προϊόντα, ενώ συνιστάται το υπόστρωμα να κατασκευάζεται από υλικό ανθεκτικό στην υγρασία, όπως είναι για παράδειγμα το σκυρόδεμα.

  Πριν επιλέξετε πλακάκι θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η επιφάνεια των γυαλιστερών πλακιδίων είναι ολισθηρή όταν βραχεί. Αυτό σημαίνει ότι σε χώρους, όπως στα μπάνια και στην κουζίνα αλλά και σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να επιλέγονται μη-ολισθηρά πλακάκια.

  Σε ποιούς χώρους μπορούμε να τοποθετήτουμε κεραμικά πλακάκια

  Τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο. Ειδικά σε δάπεδα που δέχονται μεγάλη κυκλοφορία χρηστών, όπως για παράδειγμα σε διαδρόμους και χωλ εισόδου. Επίσης, επιλέγονται όταν τα δάπεδα κινδυνεύουν από την υγρασία και τους λεκέδες, όπως στο μπάνιο και στην κουζίνα. Επιπλέον, τα κεραμικά πλακάκια, ειδικά τα υαλωμένα δεν απορροφούν λεκέδες και καθαρίζονται πολύ εύκολα

  Τα κεραμικά πλακάκια τοποθετούνται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε μονοπάτια, σε βεράντες, σε ταράτσες, σε αυλές, στην περιοχή γύρω από την πισίνα κτλ. Σε μερικές περιοχές όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, οι επιφάνειες ενός κτιρίου επενδύονται εξολοκλήρου με πλακάκια και ψηφίδες.

  Το μέγεθος των πλακιδίων, η απόσταση μεταξύ των πλακιδίων και το χρώμα του αρμού επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα και η υφή των πλακιδίων θα πρέπει να ταιριάζουν με το στυλ διακόσμησης, τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα χρώματα των τοίχων και της οροφής.

  Γενικά, τα πλακάκια μικρών διαστάσεων ταιριάζουν καλύτερα σε μικρούς χώρους ενώ τα πλακάκια μεγάλων διαστάσεων σε μεγάλους χώρους. Το χρώμα επίσης του αρμού παίζει σημαντικό ρόλο. Αν η απόχρωση του είναι όμοια με τα χρώματα των πλακιδίων, τότε το δάπεδο μοιάζει περισσότερο ενιαίο και οι αρμοί σχηματίζουν έναν αχνό κάναβο. Αν αντίθετα, το χρώμα των αρμών είναι αντίθετο από το χρώμα των πλακιδίων τότε ο κάναβος των αρμών γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο και τα πλακάκια αποτελούν το φόντο.

  Κεραμικά πλακάκια: Είδη

  Προτού αγοράσετε πλακάκια, θα πρέπει να διευκρινίσετε στο προμηθευτή ότι αναζητάτε πλακάκια δαπέδου και όχι τοίχου, καθώς τα πλακάκια τοίχου είναι λεπτότερα από αυτά του δαπέδου. Τα κυριότερα είδη κεραμικών πλακιδίων είναι τα εξής:

  • Πλακάκια χωρίς υάλωμα: Τα πλακάκια αυτά δεν έχουν υάλωμα και ως εκ τούτου έχουν τραχιά όψη και μη-ολισθηρή επιφάνεια. Η όψη τους μοιάζει αρκετά με την όψη του φυσικού ψημένου πηλού. Παρά την τραχιά επιφάνεια, καθαρίζονται εύκολα, είναι ανθεκτικά και διατίθενται σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, όπως τετράγωνα, ορθογώνια και εξαγωνικά.
  • Πλακάκια εξωτερικού χώρου: Αποτελούν πολύ ανθεκτικά πλακάκια και διατίθενται τόσο με επιφανειακή υάλωση όσο και χωρίς. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες. Είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, όπως σε αυλές, σε διαδρόμους, σε μονοπάτια και για χώρους με μεγάλη κυκλοφορία.
  • Ψηφίδες: Ουσιαστικά η μόνη διαφορά τους με το κεραμικό πλακάκι είναι το μικρό μέγεθος. Γενικά, οποιοδήποτε πλακάκι που είναι μικρότερο από 3cm ονομάζεται ψηφίδα. Παρά το μικρό μέγεθος, η τοποθέτηση είναι εύκολη καθώς οι ψηφίδες είναι στερεωμένες πάνω σε δίχτυ που τοποθετείται απευθείας στον τοίχο. Με αλλα λόγια οι ψηφίδες δεν τοποθετούνται μία-μία αλλά πολλές μαζί.
  • Υαλωμένα κεραμικά πλακάκια: Αποτελούν τον πιο γνωστό τύπο πλακιδίων ιδιαίτερα για κατοικίες. Η επιφάνειά τους είναι ομαλή ή ελαφρά ανάγλυφη. Διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και υφών.
  • Πορσελάνινα πλακάκια: Τα συγκεκριμένα πλακάκια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Η μάζα τους μοιάζει υαλώδη και το χρώμα έχει προστεθεί στη μάζα του πηλού.

  Δείτε οικονομικά πακέτα ανακαίνισης σπιτιού

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved