Επανασχεδιάζοντας μια πρώην βιομηχανική γειτονιά στην Ολλανδία

Το S-West βρίσκεται στην καρδιά του πρώην εργοταξίου της Philips, γνωστού ως Strijp-S, ακριβώς βόρεια του κέντρου του Αϊντχόβεν. Η περιοχή μετατράπηκε πρόσφατα σε μια νέα αστική συνοικία, η οποία εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε από τα πιο ζωντανά τμήματα του Αϊντχόβεν, χάρη στις πρωτοβουλίες της στεγαστικής ένωσης Sint Trudo και βάσει ενός γενικού σχεδίου της West 8. Το κτίριο Klok και το κτίριο Anton and Gerard στην Torenallee έχουν αναδιαμορφωθεί συγκροτώντας πλέον μια νέα αναπτυξιακή οικιστική πρόταση σε μια συνοικία που μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν υποβαθμισμένη και απρόσιτη.

βιομηχανικά κτίρια, επανάχρηση, αρχιτεκτονική, ολλανδία, επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων, βιομηχανική αρχιτεκτονική

Στη σχεδιαστική πρόταση συμπεριλήφθηκες τέσσερα κτίρια. Η συνολική μικτή επιφάνεια του έργου είναι περίπου 30.000 m2. Τα κτίρια έχουν το καθένα τη δική του σχεδιαστική “προσωπικότητα”. Ωστόσο συνδυαστικά παραπέμπουν στο βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής. Το ένα κτίριο εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς και τα άλλα αποτελούν κατοικίες.

Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί και ο εξωτερικός χώρος, με πλατείες, πράσινες αυλές, φυτεύσεις και ενδιαφέρουσες διαδρομές.

βιομηχανικά κτίρια, επανάχρηση, αρχιτεκτονική, ολλανδία, επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων

Η γενικότερη μέριμνα που δόθηκε στην σχεδιαστική αναζωογόνηση κάποιων περιοχών που ήταν εγκαταλειμμένες και περιθωριοποιημένες παραπέμπει στις σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στον έπακρο την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό. Πράγματι, οι πιο επιτυχημένες αποκαταστάσεις υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έγιναν ύστερα από συστηματική μελέτη και δουλειά πολλών ειδικοτήτων αλλά κυρίως με τη συμβολή αρχιτεκτονικών ομάδων.

βιομηχανικά κτίρια, επανάχρηση, αρχιτεκτονική, ολλανδία, επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων, μάρμαρο, δάπεδο, σχεδιασμών εισόδου πολυκατοικίας

Η αρχιτεκτονική δεν είναι μια τέχνη που αφορά μόνο το σχεδιασμό πολυτελών μονοκατοικιών. Η αρχιτεκτονική, αποτελεί μια κοινωνική επιστήμη, που μπορεί να εφαρμοστεί στον αστικό σχεδιασμό και στο σχεδιασμό κτιρίων κοινωφελούς χαρακτήρα. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση περιοχών που πλήττονται από εγκληματικότητα, φτώχεια, εγκαταλειμμένα κτίρια κ.α., και να ανεβάσει την αξία ολόκληρων γειτονιών.

βιομηχανικά κτίρια, επανάχρηση, αρχιτεκτονική, ολλανδία, επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων, μάρμαρο, δάπεδο, σχεδιασμών εισόδου πολυκατοικίας

Αρχιτεκτονική μελέτη: Orange Architects

Περιοχή: Αϊντχόβεν, Ολλανδία.

βιομηχανικά κτίρια, επανάχρηση, αρχιτεκτονική, ολλανδία, επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων, βιομηχανική αρχιτεκτονική

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved