Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects

Η εταιρία Hofman Dujardin Architects σχεδίασε μια μεγάλη έπαυλη στην ολλανδική εξοχή.

Αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι ένα απλό μπλοκ με μια οξυκόρυφη στέγη, αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύπλοκη σύνθεση του χώρου και του φωτός, καθώς και μια μελέτη της λειτουργίας του σύγχρονου σπιτιού.

Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects

Το κτίριο βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός μεγάλου, επίπεδου οικοπέδου με τις οριζόντιες γραμμές της πρόσοψής του να αντανακλώνται στο μονοπάτι από το δρόμο. Η στέγη και το ισόγειο είναι και τα δύο μεγάλα και σκούρα στοιχεία, που συνδυάζονται με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες επιτυγχάνοντας γεωμετρία και εμφάνιση ξεκάθαρη.

Βορεινή όψη της Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects

Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, παράλληλα προς το δρόμο, σκαλοπάτια από μπετόν οδηγούν κάτω προς ένα υπόγειο επίπεδο αίθριο, μπροστά από ένα δωμάτιο τύπου χωλλ- καθιστικού με γυάλινα ανοίγματα. Εκατέρωθεν του αίθριου στον υπόγειο χώρο αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια. Στο πίσω μέρος του σπιτιού, το σκηνικό συνεχίζεται με τη μορφή μιας μακράς, κεκλιμένης ράμπας προς τον κήπο.

Τραπεζαρία στο ισόγειο και playing room στο υπόγειο στη Villa Geldrop
Άποψη του καθιστικού στην Ανατολική όψη

Η Villa Geldrop είναι ένα σπίτι για έναν επιχειρηματία με οικογένεια. Θεωρούμενο ως ένα σπίτι, είναι εύκολο να αναλυθεί. Τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται στο ισόγειο.

Το διώροφο εντυπωσιακό τζάκι στο καθιστικό της Villa Geldrop
Άποψη της τραπεζαρίας

Στο επάνω επίπεδο, πιο οικείο από τους άλλους χώρους, λόγω της κεκλιμένης στέγης, έχει δημιουργηθεί μια περιοχή μελέτης, που επωφελείται από το έμμεσο φως που δημιουργείται από τη σύνθεση του γυαλιού και του ανοίγματος, στο οποίο δημιουργείται ένα είδος παταριού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σπίτι, παρά την έντονη γεωμετρία του, να είναι άνετο και ζεστό, αλλά όχι μεγάλο και ψυχρό.

Το πατάρι στον 1ο όροφο
Άποψη του καθιστικού από τον 1ο όροφο
Η κατάλευκη κουζίνα της Villa Geldrop
Άποψη της εισόδου στο ισόγειο και της σκάλας προς τους ορόφους

Το κτίριο είναι περισσότερο από ένα σπίτι, εντούτοις. Κυρίως ως αποτέλεσμα των διαφορετικών αλλά συμπληρωματικών επιθυμιών του πελάτη και του αρχιτέκτονα, το ίδιο το έργο προσφέρεται για μια πολυεπίπεδη ανάλυση. Υπάρχει ορατή σύνδεση μέσω του κύριου άξονα του σπιτιού, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της τάφρου από σκυρόδεμα, που καθορίζει την χωρικότητα του έργου. Η αίσθηση αυτή γίνεται εντονότερη με τη μετατόπιση των δύο κλιμάκων στο πλάι. Και οι δύο σκάλες ξεκινούν από το χαμηλότερο επίπεδο, οδηγούν στο ισόγειο και η μία από αυτές συνεχίζει στη σοφίτα.

Άποψη του καθιστικού ανατολικά
Άποψη της κουζίνας δυτικά

Με τις κατόψεις ως οδηγό, το έργο μπορεί να θεωρηθεί ως μια σύγχρονη ερμηνεία του κλασικού σχεδίου, που παραπέμπει σε κουτί, που έγινε διάσημο από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες της Αναγέννησης, όπως ο Palladio. Αυτό επιτρέπει να αποκαλυφθεί η ουσία του έργου. Η τάφρος που διαπερνά το κτίριο και ο προσανατολισμός των δωματίων προς τον κήπο, στο πίσω μέρος είναι μια επιβεβαίωση της σημασίας του φωτός και της ποιότητας του χώρου που δημιουργήθηκε. Με αυτή την έννοια, ο προσανατολισμός των δωματίων θεωρείται ως μια έξυπνη οργάνωση του χώρου και του φωτός, για ένα ισχυρό αποτέλεσμα.

Αξονομετρική απεικόνιση της σύνθεσης της Villa Geldrop
Κατόψεις της Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects
Μοντέλο για τη μελέτη της λύσης της Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects
Μοντέλο της Villa Geldrop
Μοντέλο της Villa Geldrop
Μοντέλο της Villa Geldrop
Μοντέλο της Villa Geldrop
Σκίτσο της λύσης της Villa Geldrop των Hofman Dujardin Architects

Συντελεστές του έργου

  • Σχεδιασμός: Hofman Dujardin Architects, Amsterdam
  • Επικοινωνία: Michiel Hofman
  • Sumatrakade 737 1098 EE Amsterdam, The Netherlands
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.hofmandujardin.nl

Στοιχεία έργου

  • Έτος: 2011
  • Ιδιωτικό έργο
  • Μέγεθος; 415m²
  • Κόστος κατασκευής: € 800.000, χωρίς ΦΠΑ
  • Μηχανικοί έργου: Bouwtechnisch Adviesburo Ad Wouters Mierlo
  • Κατασκευαστής: KSB Snoeijen Bouw
  • Ηλεκτρολογικά: Mebro Elektrotechniek Nuenen
  • Κλιματισμός: Installatiebedrijf Snijders Best
  • Γυάλινες προσόψεις: Metaglas Tiel
  • Τούβλα πρόσοψης: Wienerberger Zaltbommel
  • Φωτισμός: MOOOI Amsterdam

Φωτογραφίες: Matthijs van Roon, Amsterdam

Κείμενο: Philip Allin Amsterdam

Ευχαριστούμε θερμά τους Hofman Dujardin Architects για την παραχώρηση των φωτογραφιών και του κειμένου

Σχετικά Άρθρα

  • Το σπίτι στην Chihuahua Το σπίτι στην Chihuahua

    Ο σχεδιασμός κτιρίων σε περιοχές με ερημικό κλίμα απαιτεί από τους αρχιτέκτονες ανάπτυξη στρατηγικών για την εξασφάλιση θερμικής άνεσης των ενοίκων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Το σπίτι στην Chihuahua, από το αρχιτεκτονικό γραφείο PRODUCTORA είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα ένταξης κατοικίας σε περιβάλλον με έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές, καθώς αποτελεί μέρος της κοινότητας ενός κλαμπ γκολφ στην έρημο της βόρειας περιοχής του Μεξικό.

  • Το κτίριο Cube στη Βηρυτό Το κτίριο Cube στη Βηρυτό

    Οι Orange Architects ανέπτυξαν μια απλή, αλλά εξαιρετική εκδοχή του ‘κύβου’ για ένα κτίριο πολυτελών κατοικιών.

    Οι Orange Architects, μια συνεργασία που ανέπτυξαν οι αρχιτεκτονικές φίρμες JSA, CIMKA and HofmanDujardin, από την Ολλανδία, κοινοποιεί το σχεδιασμό ενός κτιρίου πολυτελών διαμερισμάτων στο οικόπεδο 941 στο Sin El Fil, μια περιοχή στην ανατολική Βηρυτό.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Crafts Boom
Decosoup.com

Livin

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved