Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του Federico Delrosso, ανάμεσα στη φύση και το έδαφος

Έργο για δύο μονοκατοικίες στο Vandorno, στους πρόποδες των Άλπεων του Biellese (Piedmont, Ιταλία). Η σχέση ανάμεσα στην Αρχιτεκτονική και τη Φύση είναι σαν μια αβέβαιη και δυναμική ισορροπία. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής βρίσκεται στην πατρίδα του αρχιτέκτονα.

Αυτή είναι η περίπτωση δύο μονοκατοικιών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον Federico Delrosso στο Vandorno στους πρόποδες των Άλπεων του Biellese. Αυτό το περιβάλλον είναι πολύ γνωστό στον αρχιτέκτονα, ο οποίος γεννήθηκε στη Μπιέλα και ζούσε εκεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Το προφίλ των βουνών και τα χρώματα του τοπίου είναι πάρα πολύ γνωστά και εντυπωσιακά για να αγνοηθούν. Προσθέστε σε αυτό την προσέγγιση που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του Federico Delrosso: η προτίμησή του για τα φυσικά υλικά και μια επιδέξια ισορροπία των ανοιγμάτων, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αναλογία μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού και την ισορροπία μεταξύ των όγκων.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δύο αρχιτεκτονημάτων που, ενώ αποκηρύσσουνι ένα νατουραλιστικό λεξιλόγιο, εμφανίζονται ως συνεκτικά και κομψά παρατηρητήρια για το φυσικό περιβάλλον, τα οποία σιωπηλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους να διασχίζονται από το όραμα της σύνθεσης.

Εκτός από το περιβάλλον, οι δύο βίλες αλληλεπιδρούν έμμεσα μεταξύ τους μέσω του αντίστροφου προσανατολισμού των όγκων. Η πρώτη έχει μια εντελώς οριζόντια διάταξη, ενώ η δεύτερη έχει κατακόρυφη ανάπτυξη που υπαγορεύεται εν μέρει από περιβαλλοντικούς περιορισμούς και εν μέρει από μια ενδιαφέρουσα νύξη της αρχιτεκτονικής του Richard Meier στο Smith House (1967).

Villa A (οριζόντια)

Vandorno Villa A 1

H βίλα αναπτύσσεται σε ένα μόνο όροφο και χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο εντελώς διαφανή όγκο που ενοποιεί δύο προφανείς διακριτούς όγκους, ένα για το καθιστικό και έναν άλλο για την περιοχή ύπνου. Αυτή η διαφανής περιοχή, μέσω της οποίας το φυσικό περιβάλλον διεισδύει εντελώς το σπίτι, είναι η είσοδος-καθιστικό που αφιερώνεται στις πιο ευχάριστες δραστηριότητες των ενοίκων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν τις όμορφες και φυσικές εναλλαγές του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Vandorno Villa A 2

"Οι δύο ακραίοι όγκοι έχουν διαφορετικά σχεδιασμό: ο πρώτος έχει τραπεζοειδή μορφή, ο άλλος είναι ένα επίπεδο μπλοκ. Προσπάθησα με αυτό τον τρόπο να ερμηνεύσω τον ορίζοντα των βουνών που φαίνονται από το κτίριο. Είναι το τοπίο που έχω θαυμάσει και έχω ζήσει πάνω από τριάντα χρόνια, με την οικογένειά μου στο διπλανό σπίτι. Άλλωστε, για μένα το έργο αυτό αντιπροσωπεύει τη σύναψη μιας προσωπικής και επαγγελματικής διαδρομής στην οποία είμαι και θα παραμείνω βαθιά ριζωμένος....." FD

Vandorno Villa A 3
Vandorno Villa A 5

Η αρχιτεκτονική του είναι λευκό χρώμα και φως, σαν να είχε εναποτεθεί απαλά στο έδαφος. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν την ελαφρότητα της φυσικότητας: σκυρόδεμα για τα δάπεδα και λευκό χρώμα για τους τοίχους. Σε αυτούς ενσωματώνονται οριζόντιες σχισμές, στο ύψος του καθίσματος, οι οποίες επιτρέπουν στους κατοίκους να αισθάνονται συνεχώς συνδεδεμένοι με το τοπίο εξωτερικά.

Vandorno Villa A 6
Vandorno Villa A 7

Στοιχεία της VILLA A:

  • Μελετητής: Federico Delrosso Architects
  • Έτος κατασκευής: 2011
  • Τοποθεσία: Vandorno, Biella (I)
  • Επιφάνεια: 280 τμ + 120 τμ βεράντες
  • Έπιπλα: έξτρα
  • Φωτισμός: Davide Groppi

Villa B (κάθετη)

Vandorno Villa B 1
Vandorno Villa B 3

Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πλήρους ανάπλασης, με την οποία επεκτάθηκε το υφιστάμενο σπίτι, σχεδιασμένο από τον πατέρα Delrosso στη δεκαετία του 1970. Η πολυπλοκότητα του έργου συνδέθηκε με το μικρό μέγεθος του οικοπέδου, που είναι ιδιαίτερα έντονο: ένα εμπόδιο και ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, στην οποία ο αρχιτέκτονας βρήκε μια απάντηση με τη δημιουργία νέων όγκων στους δύο άξονες.

Vandorno Villa B 4
Vandorno Villa B 5

Εκτός από τη μειωμένη διαθεσιμότητα των χώρων διαβίωσης, το σπίτι ήταν παραδόξως στερούνταν υπαίθριων σχετικών χώρων, αν και ήταν μέσα στο πράσινο. Δημιουργήθηκε συνεπώς μια αρθρωτή μεταλλική δομή προς τα δυτικά, η οποία κατέστησε δυνατή τη δημιουργία μεγάλων βεραντών ως επεκτάσεις των χώρων του καθιστικού και των υπνοδωματίων, προσφέροντας έτσι στους ενοίκους νέες πλευρές θέας.

Vandorno Villa B 6
Vandorno Villa B 7

Η καθετότητα του έργου ενισχύθηκε με την εισαγωγή ενός νέου όγκου στα νότια που αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους. Ο επάνω όροφος χαρακτηρίζεται από την απουσία τελικής οροφής και την εγκατάσταση ενός μεγάλου σολάριουμ, μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στην πισίνα, που είναι επενδυμένη εξωτερικά με πέτρα.

Vandorno Villa B 8
Vandorno Villa B 10

Η νέα βίλα έχει αναπτύξει μια εντελώς διαφορετική άποψη από την αρχική κατοικία και πάνω απ' όλα έχει αποκτήσει μια νέα σχέση με τη φύση, στην οποία είναι βυθισμένη, χάρη στις μεγάλους γυάλινους τοίχους που φωτίζουν και να διαστέλλονται στους διάφορους εσωτερικούς χώρους. Σε αυτό προστίθεται και ο συνθετικός σχεδιασμός της δομής και η νέα ισορροπία μεταξύ των μερών, με νύξεις για το ένδοξο προηγούμενο του Smith House από τον Richard Meier.

Vandorno Villa B 9

Στοιχεία της VILLA B:

  • Μελετητής: Federico Delrosso Architects
  • Έτος κατασκευής: 2011
  • Τοποθεσία: Vandorno, Biella (I)
  • Επιφάνεια: 55 τμ + 280 τμ στοές
  • Έπιπλα: έξτρα
  • Φωτισμός: Davide Groppi
  • Φωτογραφίες: Fausto Mazza

Ευχαριστούμε για το ενημερωτικό δελτίο το Press Office των Federico Delrosso Architects: Map Design Communication tel. +39 02 58107983

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Crafts Boom
Decosoup.com

Livin

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved