Austin360 Amphitheater από τους Miró Rivera Architects

Οι Miró Rivera Architects με έδρα το Austin του Τέξας είναι οι σχεδιαστές των κτιρίων αναφοράς στο Circuit of the Americas, που κατασκευάστηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων της Formula 1 Grand Prix ™ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αυτής της νέας παγκόσμιας κλάσης εγκατάστασης μηχανοκίνητου αθλητισμού και χώρου ψυχαγωγίας περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Πλατεία, το 6.500 θέσεων Αμφιθέατρο του Πύργου, την Κεντρική Εξέδρα, τον Πύργο Παρατήρησης ύψους 76,5μ, κτίρια έκδοσης εισιτηρίων, περίπτερα εξυπηρετήσεων και δύο γέφυρες πάνω στην πίστα. Ως σχεδιαστές των βασικών δημόσιων χώρων και των κτιρίων γύρω από την πίστα μήκους 5.472 χλμ., οι Miró Rivera Architects υπέγραψαν την αισθητική και την ανάπλαση του χώρου.

Grand Plaza skerch
The Observation Tower sketch

Η κύρια αρχιτεκτονική γλώσσα της εγκατάστασης θυμίζει την ακρίβεια, το δυναμισμό και τις επιδόσεις με γνώμονα το σχεδιασμό των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Επίσης, είναι οπτικά δυναμική, ενσωματώνει πανό, αφίσες και έντονα γραφικά. Οι αρχιτέκτονες προβάλλουν την καινοτόμο προσέγγιση τους στα δομικά συστήματα: αντί να κρύβονται πίσω από την πρόσοψη ενός κτιρίου, αντίθετα αρθρώνονται και αποτελούν σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού. Ένα αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό στοιχείο επανάληψης σε όλη την περιοχή είναι η χρήση των κόκκινων χαλυβδοσωλήνων. Οι σωλήνες πέφτουν σαν καταρράκτης από την πλευρά του πύργου παρατήρησης για να σχηματίσουν ένα στέγαστρο για το αμφιθέατρο, αλλά και ένα πλαίσιο για την κεντρική εξέδρα. Ανακαλώντας στη μνήμη τα σπορ αυτοκίνητα και την κίνηση, το στοιχείο αυτό συνδέει τις δομές μεταξύ τους δημιουργώντας μια συνεπή οπτική εμπειρία.

Austin360 Amphitheater aerial view

photo credits: Dorna Sports

Ο πύργος παρατήρησης λειτουργεί ως το κεντρικό στοιχείο του συγκροτήματος, το οποίο υψώνεται πάνω από την πίστα προσφέροντας πανοραμική θέα ολόκληρου του χώρου, της πόλης Austin και της κοντινής ορεινής περιοχής. Ο πύργος, ένα δραματικό σκηνικό του αμφιθέατρου, διαμορφώνει το οπτικό τέλος της μεγάλης πλατείας και επίσης χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τους θεατές σε όλη την περιοχή. Η πλατφόρμα παρατήρησης στην κορυφή του μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 75 άτομα και διαθέτει κιγκλιδώματα από γυαλί και γυάλινο δάπεδο.

The Observation Tower detail
The Observation Tower 01
The Observation Tower platform

Εμπνευσμένος από την εικόνα των κόκκινων φωτεινών γραμμών που αφήνουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα σαν ουρές πίσω στο σκοτάδι, ο πύργος είναι κατασκευασμένος από χάλυβα και αποτελείται από ένα λευκό άξονα με τους βραχίονες της σκάλας να περιτυλίγονται γύρω από ένα ανελκυστήρα υψηλής ταχύτητας και ένα κόκκινο "πέπλο" που σχηματίζεται από σωλήνες διαμέτρου 20εκ. Το «πέπλο» ρέει κάτω από την πλατφόρμα παρατήρησης και στρέφεται προς τα έξω στη βάση του πύργου για να σχηματίσει μια μεγάλη κατεβασιά και την οροφή του αμφιθέατρου. Κοιτάζοντας από κάτω προς τα πάνω οι κόκκινοι σωλήνες απλώνονται στη βάση του πύργου πλησιάζουν μεταξύ τους και κινούνται μαζί προς τα επάνω, με αποκορύφωμα στην κορυφή της κατακόρυφης στήλης και επισημαίνουν την πίστα. Ο σχεδιασμός του πύργου παγώνει εκείνη τη στιγμή σε μια εικονική μορφή, που θυμίζει την κίνηση και την ενέργεια που συνδέεται με το Circuit of The Americas.

The Observation Tower and The Tower Amphitheater

Η κεντρική εξέδρα βρίσκεται μπροστά από τις γραμμές αφετηρίας και τερματισμού και έχει θέσεις για πάνω από 9.000 θεατές σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκονται τα γραφεία και οι χώροι κοινού, ενώ ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει παροχές, όπως καθιστικό εμβαδού 1981τ.μ και χώρο εκδηλώσεων. Ο τρίτος όροφος φιλοξενεί ένα δεύτερο καθιστικό και 29 ιδιωτικές σουίτες.

Austin360 Amphitheater genral view

Η κεντρική εξέδρα και τα περίπτερα στη μεγάλη πλατεία αντιμετωπίστηκαν ως ένα αρθρωτό σύστημα που αποτελείται από πολλές συνιστώσες, που μπορεί να αναδιαταχθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Τα περίπτερα, με πανό και μεγάλες τέντες, μπορούν να επεκταθούν με τουαλέτες, μόνιμα καθιστικά ή σουίτες. Εγγενής σε αυτό το σύστημα κατασκευής είναι η ευελιξία που επιτρέπει στο οικόπεδο να αυξάνεται και να αλλάζει.

berm seating
The Observation Tower detail01

Η μεγάλη πλατεία, έκτασης 20 στρεμμάτων που ορίζεται από τις τρεις πλευρές από την πίστα, βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος. Η θέση της στο εσωτερικό της καμπύλης της πίστας βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για να συλλάβει την ενέργεια των αγώνων: την ταχύτητα, το θόρυβο και τη συγκίνηση. Οι επισκέπτες περνούν από την κεντρική πύλη και αμέσως βλέπουν τον πύργο παρατήρησης στο τέλος της μεγάλης πλατείας, δημιουργώντας έτσι μια δραματική στιγμή άφιξης για τους θεατές. Μέσα από τις πύλες, η μεγάλη πλατεία διαθέτει μία ρηχή πισίνα και ποικίλες ζώνες τοπίου που περικλείουν το χώρο και διαμορφώνουν μοναδικές περιοχές δραστηριότητας. Ένας περίπατος κατά μήκος της βόρειας πλευράς της μεγάλης πλατείας φιλοξενεί περίπτερα, καταστήματα, τουαλέτες, και εισόδους στις θέσεις των θεατών. Κατά μήκος του περίπατου υπάρχει μία μεγάλη έκταση με γκαζόν, με μέγεθος ικανό να φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων αγώνων ποδοσφαίρου και φεστιβάλ μουσικής. Πεζογέφυρες, που βρίσκονται στις στροφές, παρέχουν πρόσβαση για τους επισκέπτες σε άλλες περιοχές του συγκροτήματος.

Grand Plaza Site Plan
Circuit of the Americas Site Plan

Το Αμφιθέατρο κάτω από τον πύργο είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο αμφιθέατρο στο Κεντρικό Τέξας, με συνολική χωρητικότητα 15.000 θεατών. Βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία και έχοντας τον πύργο παρατήρησης ως εντυπωσιακό σκηνικό, το αμφιθέατρο θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλης κλίμακας μουσικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ο σχεδιασμός του αμφιθεάτρου βασίζεται στα κλασικά ελληνικά και ρωμαϊκά αμφιθέατρα, τα οποία χρησιμοποιούν τοπογραφία της περιοχής για την ενίσχυση της ακουστικής και της θέας. Ιταλικά κυπαρίσσια σε μία γραμμή οριοθετούν την περιοχή των καθισμάτων, παραπέμποντας στην επιρροή του μεσογειακού σχεδιασμού.

The Tower Amphitheater

photo credits: Michael Hsu | Mirσ Rivera Architects

Το Circuit of the Americas

Το Circuit of the Americas είναι ένας παγκόσμιου επιπέδου προορισμός για παραστάσεις, εκπαίδευση και επιχειρήσεις. Φιλοξενεί όλες τις κατηγορίες αγώνων ταχύτητας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από την πίστα που διαθέτει μήκους 3,4 μιλίων, στα κτίρια που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα μπορούν να πραγματοποιηθούν συναυλίες, συνέδρια, δεξιώσεις καθώς επίσης υπάρχει και υψηλού επιπέδου ιατρική μονάδα.

Για τους Miró Rivera Architects

Οι Miró Rivera (MRA) είναι μία βραβευμένη αρχιτεκτονική φίρμα που δραστηριοποιείται στο Ώστιν του Τέξας, από το 2000. Σήμερα αποτελείται από δεκαεπτά άτομα, μεταξύ των οποίων οι δύο επικεφαλείς του σχεδιασμού, ο Χουάν Μιρό, FAIA και ο Miguel Rivera, AIA. Οι MRA προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμικού, εμπορικής και οικιστικής αρχιτεκτονικής και interior design. Η υπογραφή του σχεδιασμού από τους MRA συνεπάγεται τη διαφορετικότητα που αντιπροσωπεύει το όραμα του κάθε πελάτη. Το έργο των Miró Rivera Architects έχει αναγνωριστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με πάνω από 50 βραβεία design και έχει εκτεθεί σε πολλούς χώρους στις Η.Π.Α και το εξωτερικό, όπως το Royal Institute of British Architects (Λονδίνο), το Μουσείο Αρχιτεκτονικής (Φρανκφούρτη) και το Aedes Gallery (Βερολίνο ). Οι Miró Rivera Architects έχουν προβληθεί επίσης σε πάνω από 100 περιοδικά και βιβλία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mirorivera.com

Ευχαριστούμε θερμά τους Miró Rivera Architects για την παραχώρηση πληροφοριακού και φωτογραφικού υλικού.

photo credits: Paul Finkel, Piston Design, Michael Hsu, Miró Rivera Architects, Ted Parker Jr., Circuit of the Americas, Steve Colburn

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved