Διαμόρφωση κατοικίας σε ξενώνα

Από τη Σοφία Δημουλά - Αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων – διακοσμήτρια

Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Μάνιος - Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η reception, ο χώρος αναμονής, μία μικρή κουζίνα και μία τραπεζαρία η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο από τους καλλιτέχνες. Επιλέχθηκε ο χώρος να έχει κάποια πλαστικότητα στην όψη σε συνδυασμό με σκληρά υλικά όπως χρωματισμένο επίχρισμα για τους τοίχους, μέταλλο για τα έπιπλα και άγριο ξύλο για το δάπεδο. Επίσης στον χώρο φαίνεται να αποσπώνται κομμάτια του τοίχου δημιουργώντας άλλοτε τα έπιπλα του χώρου όπως καναπές, τραπεζάκι κ.α. και άλλοτε να αποτελούν φέροντα στοιχεία του κτιρίου.

Στους άλλους δύο ορόφους του ξενώνα έχουμε τα δωμάτια. Συνολικά υπάρχουν έξι δωμάτια, τρία ανά όροφο ενώ στον τρίτο όροφο υπάρχει και ένα μικρό σαλονάκι. Οι δύο πρώτοι όροφοι ενώνονται εκτός από την σκάλα και με ανελκυστήρα για λόγους εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στους άλλους δύο ορόφους του ξενώνα έχουμε τα δωμάτια. Συνολικά υπάρχουν έξι δωμάτια, τρία ανά όροφο ενώ στον τρίτο όροφο υπάρχει και ένα μικρό σαλονάκι. Οι δύο πρώτοι όροφοι ενώνονται εκτός από την σκάλα και με ανελκυστήρα για λόγους εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Κατά καιρούς κάποιοι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει δωμάτια ως τρόπο έκφρασης. Κάποια από αυτά αποτέλεσαν έκθεμα σε έκθεση είτε γλυπτικής είτε ζωγραφικής. Στα έξι δωμάτια λοιπόν έχει γίνει πιστή μεταφορά μερικών από αυτών των χώρων προσπαθώντας έτσι να μυήσουμε τον επισκέπτη σε αυτό που ήθελε να εκφράσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης με την δημιουργία του.

Τα έργα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τους χώρους είναι το redshift του Cildo Meirelles, το sollie 17 των Edward & Nancy Kienzholz, το pharmachy room του Damien Hirst, το everyone i have ever slept with της Tracy Amin, το cell της Louise Bourgeois και το dead house ur του Gragor Scnheider. Στην πόρτα του κάθε δωματίου αντί αριθμού αναγράφεται ο τίτλος του έργου ενώ εντός υπάρχουν πληροφορίες για τον αντίστοιχο καλλιτέχνη.

Για μια ατμοσφαιρική περιήγηση του ξενώνα καλλιτεχνών ακολουθείστε το link: http://www.youtube.com/watch?v=fz9EuoivG9EM

Σοφία Δημουλά - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

website: www.wix.com/sofiadimoula/id

Σχετικά Άρθρα

  • Μηχανικά πρωτόζωα Μηχανικά πρωτόζωα

    Οι γλυπτικές αναζητήσεις του Ανδρέα Κολοβού.

    Ο Ανδρέας Κολοβός είναι ένας καλλιτέχνης που έχει ασχοληθεί με ποικίλα εκφραστικά μέσα, όπως με τη ζωγραφική, την γλυπτική, την ποίηση, τη χαρακτική , την σκηνογραφία, κλπ. Στη γλυπτική, τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στην ενότητα με θέμα τα «Μηχανικά πρωτόζωα».

    Η δομή και η επιφάνεια των γλυπτών έργων έλκουν την καταγωγή τους από την παρατήρηση βιομορφικών και μηχανικών μικρόκοσμων. Η τεχνική του χαμηλού ανάγλυφου και το χρώμα στην επιφάνεια των μορφών δονεί την καμπυλωμένη ύπνωση των όγκων με δραματικές, αντιθετικές πλαστικές αρμονίες.

    Ο ίδιος ο δημιουργός εξηγεί για τα γλυπτά του, από τερακότα:

    "Το υλικό που χρησιμοποιώ κυρίως για να αναπτύξω την ιδέα μου είναι ο πηλός. Η ενότητα βασίζεται σε παρατηρήσεις φυσικών και μηχανικών μικρόκοσμων. Διευρύνω παραμορφωτικά τις συνάψεις δομής – επιφάνειας, τεχνικής- ονείρου σε μια προγλωσσική ανάμνηση του χρόνου, βίωμα ότι το μηχανικό προϋπάρχει στη φύση μορφολογικά και λειτουργικά σαν ερωτικό σώμα αρμογής."

    Ο Ανδρέας Κολοβός σημειώνει

    "Τα μάτια μου είναι ηδονικός πόρος, πλανόδια προσωπογραφία, αιμορραγία. Όταν ήμουν παιδί η γεύση του χώματος στο στόμα μου με ώθησε στην παράλογη ανάγκη να ιχνογραφώ ημερολογιακά την έλξη που ασκούσε στην όρασή μου η θέα των γραμμών των τοπίων"

    "Απειθής και αδέξιος να στοιχειοθετήσω μια στέρεα αντίληψη ανάγνωσης του κόσμου έμαθα να μετρώ τον χρόνο αναπτύσσοντας φανταστικά μητρικά είδωλα φυσικών και μηχανικών ιδεογραμμάτων , - ανιμιστικά σημεία στο αρχέγονο συνθετικό ρευστό - ένα φόντο ουτοπικών υφών, την πύκνωση των στιγμών της ύπαρξής μου και τη διάλυσή τους στο εικονογραφικό σύστημα που χρησιμοποιώ στο καλλιτεχνικό μου έργο".

    Το προσωπικό blog του δημιουργού: εδώ

  • Ο ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης Ο ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης

    Γνωριμία με μια ιδιαίτερη εικαστική πρόταση.....
    γράφει η Χρύσα Ξουβερούδη
    Ιστορικός Τέχνης

    Την περίοδο της Αναγέννησης, όταν διαμορφώνεται αισθητικά το πλαίσιο της δυτικής τέχνης, αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ένωση της ιδέας και της εκτέλεσης. Ο Vasari (Ιταλός ζωγράφος και ιστορικός της τέχνης) επέμενε πως μόνο ένα εκπαιδευόμενο χέρι μπορεί να διευθετήσει μια ιδέα που γεννιέται στο μυαλό, ενώ και ο Alberti (Ιταλός αρχιτέκτονας της πρώιμης Αναγέννησης) παρακινεί τους ομοτέχνους του να θεωρούν το χέρι τους προέκταση του μυαλού τους.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved