PINK LOTUS: η Grimanesa Amorós δημιουργεί έργο γλυπτικής στα πλαίσια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα - φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Ο μήνας Οκτώβριος, έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά και διεθνώς ως “Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους”. Το PINK LOTUS (ροζ λωτός), ένα γλυπτό φωτός μεγάλης κλίμακας, από τη δημιουργό Grimanesa Amorós, θα εγκατασταθεί στην πρόσοψη του ξενοδοχείου The Peninsula New York στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης.

Το έργο εκτίθεται από 1 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2015 και αποτελεί μέρος του "The Art of Pink”, μια διεθνής πρωτοβουλία της Τέχνης που χρηματοδοτείται από τα ξενοδοχεία The Peninsula σε όλο τον κόσμο. Την εγκατάσταση στη Ν. Υόρκη επιμελήθηκε η Circa 1881.

Ακολουθώντας το "ροζ" που είναι το θέμα της πρωτοβουλίας, η Amorós χρησιμοποίησε φώτα LED για να δημιουργήσει ένα ροζ άνθος λωτού, που θα συνδέεται με τη χαρακτηριστική πρόσοψη του The Peninsula της Νέας Υόρκης. Η εγκατάσταση θα ενεργοποιήσει την είσοδο του ξενοδοχείου, με έμφαση στο παράθυρο πάνω από την πόρτα εισόδου, παλλαδιανής αρχιτεκτονικής και τα γλυπτά της Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και της αφθονίας, και της Άρτεμης, θεάς του κυνηγιού, της σελήνης και προστάτιδας των μικρών παιδιών. Με την τοποθέτηση της εγκατάστασης στην κύρια πρόσοψη, η Amorós υποστηρίζει το μήνα ενημέρωσης του καρκίνου του μαστού, εφιστώντας την προσοχή τόσο στις θεές των αρχαίων Ελλήνων, που αντιπροσωπεύουν τη δύναμη των γυναικών σε όλο τον κόσμο και στους συμβολικούς συνειρμούς, του ανθού του λωτού με τη δημιουργία, τη φώτιση και την αναγέννηση.

Όπως σε όλα τα έργα της, το “PINK LOTUS” της Amorós δημιουργεί διάλογο με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική και την ιστορία του τόπου. Η δραματική σύνθεση προσφέρει στο κοινό μια μοναδική οπτική εμπειρία που δημιουργείται από το φωτισμό LED. Η ομορφιά και ο πνευματικός συμβολισμός του ανθού του λωτού είναι βέβαιο ότι θα κάνει το PINK LOTUS μία από τις εξέχουσες συμμετοχές του “Art of the Pink.”

Σχετικά με την Grimanesa Amorós

Η Grimanesa Amorós γεννήθηκε στη Λίμα του Περού και ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Είναι μια διεπιστημονική καλλιτέχνης με ποικίλα ενδιαφέροντα στους τομείς της κοινωνικής ιστορίας, της επιστημονικής έρευνας και της κριτικής θεωρίας, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το έργο της. Η Amorós ερευνά τις θέσεις, τις ιστορίες και τις κοινότητες των περιοχών που οργανώνει τις εγκαταστάσεις της. Η μέθοδος της παραμένει οργανική και ενστικτώδης. Αυτή η διαισθητική σχέση με την τεχνολογία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρακτικής της Amorós. Τα έργα της ενσωματώνουν στοιχεία από τη γλυπτική, το βίντεο, το φωτισμό και την τεχνολογία για τη δημιουργία των κατάλληλων εγκαταστάσεων φωτισμού που εμπλέκουν την αρχιτεκτονική και δημιουργούν κοινότητα.

Η Grimanesa Amorós έχει συχνά βασιστεί σε σημαντικές πολιτιστικές κληρονομιές του Περού για την έμπνευση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων φωτός της, που έχει παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο από το Μεξικό, το Τελ Αβίβ και το Πεκίνο στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης. Συνεχίζει να εμπνέεται από την ιστορία του Περού για την τέχνη της, αλλά δεν διακατέχεται από ουσιοκρατική ή νοσταλγική άποψη για τα θέματά της. Δίνει συχνά διαλέξεις σε μουσεία, ιδρύματα και πανεπιστήμια, οι οποίες δεν προσελκύουν μόνο μελλοντικούς καλλιτέχνες αλλά και φοιτητές και καθηγητές που ασχολούνται με την επιστήμη και την τεχνολογία. Υπάρχει η αίσθηση στην τέχνη της Grimanesa Amorós, ότι το παρελθόν συναντά το μέλλον. Η Amorós έχει εκθέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Grimanesa Amorós, επισκεφθείτε τη σελίδα www.grimanesaamoros.com

Σχετικά με το The Peninsula New York

Το Peninsula New York βρίσκεται σε την ιδανική θέση στην 5η Avenue και 55th Street, στην καρδιά της πιο δημοφιλούς εμπορικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής περιοχής της Νέας Υόρκης, στο κέντρο του Μανχάταν. Ένα κτίριο ορόσημο 23 ορόφων του 1905, το The Peninsula New York διαθέτει 235 ευρύχωρα και πολυτελή δωμάτια και σουίτες, διακοσμημένα σε κλασικό, σύγχρονο στιλ με πινελιές αρτ νουβό. Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με The Peninsula New York, επισκεφθείτε τη σελίδα www.peninsula.com/newyork

Για το The Art of Pink

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο σήμερα, αντιπροσωπεύοντας το ένα δέκατο των νέων καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε όλο τον κόσμο και σχεδόν μία στις τέσσερις γυναικείες περιπτώσεις καρκίνου. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία κατά νου, τα The Peninsula Hotels αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία The Peninsula in Pink. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2010, και αποτελεί ετήσιο γεγονός σε όλα τα ξενοδοχεία The Peninsula σε Ασία, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Το 2015, η πρωτοβουλία μετονομάζεται σε The Art of Pink (Η Τέχνη του ροζ). Κάθε ξενοδοχείο θα προβάλλει έργα τέχνης με θέμα το ροζ σε συνεργασία με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και γκαλερί, και επιπλέον το δημοφιλές απογευματινό τσάι ροζ, spa και κοκτέιλ, δωρίζοντας ένα μέρος της τιμής στην κοινότητα Share. Μια αποκλειστική ροζ καρφίτσα που σχεδιάστηκε για το μήνα ενημέρωσης καρκίνου του μαστού θα φορεθεί από το προσωπικό όλων των ξενοδοχείων, και είναι διαθέσιμη προς πώληση σε κάθε ξενοδοχείο.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved