Fortuny: η ιστορική βενετσιάνικη εταιρεία υφασμάτων επιπλώσεων

Η Fortuny είναι μια ιστορική εταιρεία υφασμάτων επιπλώσεων, που ξεκίνησε το 1921 στη Βενετία, στα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού στο νησί Giudecca. Ιδρύθηκε από τον Mariano Fortuny y Madrazo, ζωγράφο, σκηνογράφο, φωτογράφο, συλλέκτη και ιδιαίτερα σχεδιαστή ρούχων που έγιναν ακρογωνιαίοι λίθοι στην ιστορία της μόδας, όπως το φόρεμα Delphos (εμπνευσμένο από τον Ηνίοχο των Δελφών) ή το κασκόλ της Κνωσού (με γεωμετρικά και ασύμμετρα μοτίβα εμπνευσμένα από την Κνωσό).

Τα ενδύματα αυτά από μετάξι, καθώς και οι μανδύες βελούδο ή τα φορέματα, κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο του Palazzo Pesaro degli Orfei στη Βενετία, όπου ζούσε ο Mariano Fortuny: η επεξεργασία των υφασμάτων, η βαφή και η εκτύπωση, ακόμη και η διακόσμηση με πρόσθετα στοιχεία ήταν όλες ενέργειες που λάμβαναν χώρα μέσα στο εργαστήριο.

FORTUNY INTERIORS Foto  Erik Kvalsvik 5

Μόλις οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν στη διαμόρφωση των showrooms και του interior design, απαιτήθηκαν νέοι χώροι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν τα μεγάλα τόπια από βαμβάκι για κουρτίνες, ταπετσαρίες και υφάσματα επιπλώσεων. Τότε άνοιξε το μεγάλο εργοστάσιο Giudecca, του οποίου το μεγάλο μέγεθος θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα μεγάλα κομμάτια υφασμάτων που έπρεπε να στεγνώνουν κρεμασμένα στον αέρα για αρκετές μέρες.

FORTUNY curtains Foto  Erik Kvalsvik 10
FORTUNY fabric for cushions Foto  Erik Kvalsvik 6

Σήμερα το Palazzo Pesaro degli Orfei έγινε το Μουσείο Fortuny και έχει διατηρήσει ανέπαφη την επίπλωση του ιδιοκτήτη του, ενώ φιλοξενεί σημαντικές και πρωτοποριακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Το εργοστάσιο, αντίθετα, συνεχίζει να παράγει με τις ίδιες τεχνικές και τα ίδια μηχανήματα που εφευρέθηκαν από τον Mariano Fortuny.

FORTUNY INTERIORS Foto  Erik Kvalsvik 7
FORTUNY INTERIORS Foto  Erik Kvalsvik 8

Οι τεχνίτες, που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, μετέδωσαν τις συγκεκριμένες δεξιότητες τους για την επίτευξη χρωμάτων και εκτυπώσεων στα υφάσματα, ενώ όλοι οι κανόνες εξακολουθούν να διατηρούνται μυστικοί μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο εργοστάσιο απαγορεύεται αυστηρά σε τρίτους. Για χρόνια, το εργοστάσιο συνέχιζε να εκτυπώνει τα σχέδια του Mariano Fortuny στο φάσμα των χρωμάτων που είχαν σχεδιαστεί και προταθεί από αυτόν, ένα ρεπερτόριο που είναι ένα ανεξάντλητο αρχείο μορφών και θεματογραφίας.

FORTUNY INTERIORS Foto  Erik Kvalsvik 11
FORTUNY upholstery fabric Foto  Erik Kvalsvik

Σήμερα η Fortuny διατηρεί την παραγωγή σε ένα ημι-βιομηχανικό και χειροποίητο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο από αιγυπτιακό βαμβάκι και τα ίδια χρώματα από οργανικές ουσίες, με την προσθήκη των μετάλλων για να δημιουργηθεί χρυσό ή ασημί χρώμα. Η παραγωγή της Fortuny δεν είναι μια απλή διαδικασία αναπαραγωγής: το αποτέλεσμα κάθε βαφής και η διαδικασίας εκτύπωσης είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός, και μπορεί να αλλάξει κατά τύχη, λόγω των κλιματικών συνθηκών και των διάφορων δόσεων των χρωστικών.

FORTUNY INTERIORS Foto  Erik Kvalsvik 12

Η Fortuny ανήκει τώρα στους Mickey και Maury Riad, οι οποίοι - εκτός από το πάθος και την αφοσίωση στην παράδοση που τους μεταδόθηκε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες -βλέπουν το μέλλον της εταιρίας προς μια διαδικασία μελετημένης σταδιακής ανανέωσης, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και διανομής.

FORTUNY upholstery fabric Foto  Erik Kvalsvik 2
FORTUNY upholstery fabric Foto  Erik Kvalsvik 9

Εκτός από την παραγωγή υφασμάτων η νέα διοίκηση της Fortuny προχωρεί στη δημιουργία των προϊόντων και αξεσουάρ, όπως βάζα, λάμπες, πολυέλαιους, σε συνεργασία με διάσημες ιταλικές εταιρείες.

FORTUNY vases and lamps Foto  Erik Kvalsvik 13
FORTUNY wallpaper Foto  Erik Kvalsvik 14

Παρά το γεγονός ότι η έδρα βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο στο Μανχάταν, το Decoration and Design Building, η Fortuny αποκαθιστά τη σημαντικότητα της στη Βενετία, επιστρέφοντας και πάλι στην ευρωπαϊκή αγορά: στη Βενετία, το εργοστάσιο, του οποίου οι χώροι παραγωγής εξακολουθούν να είναι μυστικοί για το κοινό, φιλοξενεί ένα καλαίσθητο εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, το οποίο προτείνει εκ νέου, εκατό χρόνια μετά, την ίδια υψηλής ποιότητας και κομψότητας ατμόσφαιρα φιλοξενίας που χαρακτηρίζει το ατελιέ του Fortuny στο Palazzo Pesaro degli Orfei.

Ευχαριστούμε την εταιρία για την παραχώρηση του πληροφοριακού και φωτογραφικού υλικού.

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να συνδυάσετε τα εμπριμέ, τα καρό, τα πουά, τα λεοπάρ, τα φλοραλ, κτλ. μεταξύ τους Πως να συνδυάσετε τα εμπριμέ, τα καρό, τα πουά, τα λεοπάρ, τα φλοραλ, κτλ. μεταξύ τους

    Τα μοτίβα, ή αλλιώς τα εμπριμέ, τα ριγέ, τα λεοπάρ, τα πουά, τα animal prints και τα καρό αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές, που δεν αφορούν μόνο στη μόδα αλλά εδώ και δεκαετίες έχουν κυριαρχήσει στο χώρο της διακόσμησης και του interior design. Οι κύριες εφαρμογές των μοτίβων είναι οι ταπετσαρίες, οι κουρτίνες, τα υφάσματα επιπλώσεων, τα χαλιά, τα πλακάκια, τα σερβίτσια, τα κλινοσκεπάσματα και τα διακοσμητικά αντικείμενα. Οι επιφάνειες με μοτίβα αποτελούν το αντίδοτο στη μονοτονία, αλλά δυστυχώς αν το παρακάνετε το αποτέλεσμα θα είναι κουραστικό και υπερβολικό.

  • Η συλλογή υφασμάτων Boutique από την εταιρεία Clarke & Clarke Η συλλογή υφασμάτων Boutique από την εταιρεία Clarke & Clarke

    Αν σκέφτεστε να ανανεώσετε τη διακόσμηση και το στυλ του καθιστικού σας, τότε μια από τις πιο έξυπνες επιλογές είναι η αλλαγή των υφασμάτων των επίπλων, δηλαδή των καναπέδων, των πολυθρονών ή ακόμη και των καθισμάτων της τραπεζαρίας. Άλλωστε, με το πέρασμα του χρόνου τα χρώματα των υφασμάτων ξεθωριάζουν, τα υφάσματα δείχνουν φθαρμένα, πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί μόνιμοι λεκέδες ενώ οι χρήστες δείχνουν να έχουν βαρεθεί το χρώμα και το μοτίβο των υφασμάτων.

  • Παιδικές ταπετσαρίες με έμπνευση από την Disney Παιδικές ταπετσαρίες με έμπνευση από την Disney

    Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου αποτελεί μια από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά. Θυμηθείτε ωστόσο ότι τα σημερινά παιδιά έχουν άποψη για τον τρόπο που ντύνονται και φυσικά για τη διακόσμηση του χώρου τους. Αυτό σημαίνει ότι πριν προσχωρήσετε στις λεπτομέρειες της διακόσμησης καλό είναι να συζητήσετε με τα παιδιά σας και να συναποφασίσετε για τα χρώματα, τα έπιπλα και το στυλ διακόσμησης. Βρείτε παιδικές ταπετσαρίες αλλά και ιδέες διακόσμησης παιδικών δωματίων στην oikianet.gr.

    • H ταπετσαρία με μια σκηνή από την ταινία κινουμένων σχεδίων "Αυτοκίνητα" των Pixar/ Disney τοποθετήθηκε σε έναν ολόκληρο τοίχο στο παιδικό δωμάτιο. Η χρωματική παλέτα που επιλέχτηκε για τον υπόλοιπο χώρο είναι εμπνευσμένη από τα κυρίαρχα χρώματα της ταπετσαρίας.

    Στον κόσμο των παιδιών κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, τα μυθικά τοπία και οι ήρωες των παραμυθιών. Για αυτό το λόγο, ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα διακόσμησης παιδικών δωματίων είναι οι ταινίες κινουμένων σχεδίων. Οι ταινίες προσφέρουν στο παιδιά μοναδική ψυχαγωγία αλλά και μια ευκαιρία να ταξιδέψουν σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους ήρωες, μαγεία και εξωτικά τοπία.

    • Ο υδάτινος κόσμος της μικρής γοργόνας είναι γαλαζοπράσινος. Με βάση τα συγκεκριμένα χρώματα της ταπετσαρίας επιλέχτηκαν έπιπλα σε τόνους πράσινου και μπλε.

    Οι ήρωες και οι εικόνες της Disney κυκλοφορούν σε δεκάδες προϊόντα που συντροφεύουν τα παιδιά σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Οι ταπετσαρίες με σκηνές κινουμένων σχεδίων είναι εντυπωσιακές και φέρνουν την ατμόσφαιρα της ταινίας στο δωμάτιο των μικρών πρωταγωνιστών.

    • Τα ξωτικά, οι νάνοι, οι μάγοι, τα ιπτάμενα πλάσματα μέσα σε πυκνά δάση εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων. Η συγκεκριμένη ταπετσαρία είναι κατάλληλη ακόμη και για μεγαλύτερα παιδιά αλλά και για όλους εκείνους που παραμένουν λάτρεις των παραμυθιών.

    Και μπορεί οι σύγχρονες ταινίες τρισδιάστατων γραφικών να έχουν κλέψει τις εντυπώσεις, ωστόσο τα κλασικά παραμύθια δεν έχουν χάσει ακόμη τη λάμψη τους και συνεχίζουν να ασκούν μια ανεξήγητη μαγεία σε μικρούς και μεγάλους.

    • Η χιονάτη, η κοκκινοσκουφίτσα, ο Ρομπέν των δασών, η Αλίκη στο χώρα των θαυμάτων είναι μερικοί μόνο από τους ήρωες που τα παιδιά δεν έχουν πάψει να αγαπούν.

    Δείτε περισσότερες ταπετσαρίες και στη σελίδα της oikianet στο Facebook ή επισκεφτείτε το κατάστημα:

    Σωτ. Τρούπκου 2 , Χαλάστρα

    τηλ: 2310-792757

    Κιν. 6942-626556

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved