Δουλεύοντας με το χρωματικό contrast

Berkeley Family Room modern family room

Πως μπορούμε να τονίσουμε περισσότερο ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο, χρησιμοποιώντας το χρώμα; Μπορούμε να κάνουμε ένα χρώμα να φαίνεται εντονότερο ή λαμπρότερο;

Η σημασία του Φόντου

Ο Delacroix είπε κάποτε…. «Δώστε μου λάσπη και θα σας ζωγραφίσω το πρόσωπο της Αφροδίτης……Υπό τον όρο όμως να με αφήσετε να ζωγραφίσω γύρω απο το πρόσωπο, με όποιο χρώμα θέλω εγώ».. Με την έκφραση αυτή ο Delacroix έθετε ουσιαστικά το ζήτημα του φόντου στην ανάδειξη οποιουδήποτε στοιχείου.

Για παράδειγμα, στο παρακάτω σχήμα, το πράσινο ορθογώνιο στα αριστερά, μοιάζει πιο σκούρο από το πράσινο ορθογώνιο στα δεξιά. Και όμως, και τα δυο ορθογώνια περιέχουν το ίδιο ακριβώς πράσινο χρώμα. Το στοιχείο που κάνει το πρώτο ορθογώνιο να φαίνεται σκουρότερο και το δεύτερο λαμπρότερο είναι το φόντο τους.

συμπληρωματικα χρωματα

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημιουργώντας αντίθεση με την χρήση του χρώματος

Το χρώμα λοιπον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δώσει ένταση και παλμό σε ένα χώρο. θα πρέπει όμως, τα διάφορα στοιχεία του χώρου να αντιμετωπιστούν ως σύνολο στοιχείων, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και όχι ανεξάρτητα.

Με την χρήση του χρώματος μπορούν να δημιουργηθούν δύο ειδών αντιθέσεις:

 • Η τονική αντίθεση και
 • Η χρωματική αντίθεση

Η τονική αντίθεση

Η τονική αντίθεση δημιουργείται με την χρήση ενός βασικού χρώματος που όμως εφαρμόζεται σε διάφορους τόνους. Για παράδειγμα, το σκούρο κόκκινο δημιουργεί αντίθεση με το απαλό ροζ, το σκούρο μπλε δημιουργεί αντίθεση με το γαλάζιο, κλπ.

Έτσι το κόκκινο, φαίνεται ακόμα πιο έντονο και βαθύ όταν περιβάλλεται από μια πιο ανοιχτή απόχρωση, όπως από μια απόχρωση του ροζ.

τονικη αντιθεση

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μπλέ φαίνεται σκουρότερο και το γαλάζιο φωτεινότερο αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο.

αντιθεση, χρωμα, διακοσμηση

 

 

 

 

 

 

 

 

Η χρωματική αντίθεση

Η χρωματική αντίθεση επιτυγχάνεται με την χρήση δυο ή περισσότερων διαφορετικών χρωμάτων. Μάλιστα, η μέγιστη χρωματική αντίθεση επιτυγχάνεται με την αντιπαράθεση συμπληρωματικών χρωμάτων.

Για παράδειγμα, το πράσινο και το φούξια (magenta) είναι συμπληρωματικά χρώματα. Έτσι όταν τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο γίνονται και τα δυο εντονότερα.

αντιθεση στο χωρο, αντιθεση στη διακοσμηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρομοίως, ένα κίτρινο αντικείμενο μπροστά απο ένα μπλέ φόντο γίνεται φωτεινότερο και εντονότερο.


πρασινο και κιτρινο, συμπληρωματικα χρωματα, αντιθεση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κυανή επιφάνεια τονίζει τις κόκκινες λεπτομέρειες, καθώς το κόκκινο είναι συμπληρωματικό του κυανού.

κυανο, κοκκινο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, θα μπορούσαμε συνοπτικά να πούμε ότι τη μεγαλύτερη χρωματική αντίθεση δημιουργούν τα παρακάτω ζεύγη χρωμάτων.

 • Το μπλε με το κίτρινο
 • Το φουξια με το πράσινο
 • Το κυανό με το κόκκινο.

 

Σχετικά Άρθρα

 • Θερμοκρασία χρώματος: Ποιά η σημασία της στην διακόσμηση Θερμοκρασία χρώματος: Ποιά η σημασία της στην διακόσμηση

  Το χρώμα, όχι μόνο μπορεί να κάνει ένα χώρο πιο όμορφο και ενδιαφέρον αλλά και να επηρεάσει άμεσα την ψυχολογία των χρηστών. Στον κύκλο των χρωμάτων μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα μισά περίπου χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) φαίνονται ζεστά ενώ τα άλλα μισά (μπλε, βιολέ και πράσινα) ψυχρά.

  Σε σχέση με τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, οι επιφάνειες με θερμούς τόνους θεωρούνται ότι:

  • Έρχονται κοντά στο θεατή, προβάλλουν δηλαδή.
  • Κάνουν ένα χώρο ζεστό και φιλικό.

  Αντίθετα οι επιφάνειες με ψυχρά χρώματα

  • Προσφέρουν ηρεμία.
  • Κάνουν έναν χώρο να δείχνει φωτεινότερος και πιο ευρύχωρος.

  Η θερμοκρασία του χρώματος δεν είναι ένα ανεξάρτητο και απόλυτα αντικειμενικό χαρακτηριστικό του κάθε χρώματος. Αντίθετα επηρεάζεται άμεσα από τα χρώματα που βρίσκονται δίπλα. Για παράδειγμα, ο ίδιος τόνος του μωβ μπορεί να μοιάζει ζεστός αν αντιπαραβάλλεται με ένα ψυχρό μπλε και θερμός αν αντιπαραβάλλεται με ένα ζεστό κόκκινο.

  Ο ίδιος τόνος του μώβ φαίνεται ψυχρός αν αντιπαραβάλλεται με θερμά χρώματα και θερμός αν αντιπαραβάλλεται με ψυχρά χρώματα.

  Αναπόφευκτα, η αντιπαράθεση ψυχρών και θερμών χρωμάτων κάνει πιο έντονα και τα δύο. Αν για παράδειγμα βάψετε ένα δωμάτιο κόκκινο ή πορτοκαλί και ένα διπλανό δωμάτιο μπλε, τότε το καθένα θα φαίνεται πιο θερμό και πιο ψυχρό αντίστοιχα. Ομοίως σε ένα δωμάτιο με τοίχους σε ψυχρά χρώματα, θα φαίνεται ακόμα πιο ζεστό το ξύλινο δάπεδο.

  Ένα δωμάτιο βαμμένο με θερμά χρώματα δίπλα σε ένα δωμάτιο με ψυχρά χρώματα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved