Το διώροφο κρεβάτι (κουκέτα)

MYDAL Bunk bed frame modern beds

modern beds design by showroom IKEA

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά είναι η έλλειψη χώρου. Σήμερα, τα περισσότερα διαμερίσματα διαθέτουν μόνο δύο υπνοδωμάτια και αυτά με μικρές διαστάσεις.

Αναπόφευκτα, λοιπόν επιλέγονται λύσεις 'εξυπνης' αξιοποίησης του χώρου όπως τα διώροφα κρεβάτια. Και αν για τους ενήλικες τα έπιπλα αυτά παραπέμπουν στις κουκέτες τους στρατού ή στις κουκέτες των τραίνων, αντίθετα οι μικροί ένοικοι του σπιτιού ξετρελαίνονται με την ιδέα του διώροφου κρεβατιού. Τα περισσότερα παιδιά άλλωστε, "τσακώνονται" προκειμένου να διεκδικήσουν το προνομιακό κρεβάτι, που δεν είναι άλλο, από το ψηλότερο κρεβάτι. 

 

Τί πρέπει όμως να προσέξετε κατά την επιλογή ενός διώροφου κρεβατιού;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσετε είναι οι διαστάσεις του υπνοδωματίου. Οι τυπικές κουκέτες (δηλαδή με το ένα κρεβάτι ακριβώς πάνω από το άλλο) έχουν διαστάσεις περίπου 2,10 Χ 1,00 μέτρο (στην κάτοψη). Όμως, όλες οι κουκέτες δεν είναι ίδιες καθώς υπάρχουν κουκέτες με μεγαλύτερο πλάτος κρεβατιού ή με το κάτω κρεβάτι μεγαλύτερο άπο το πάνω (ονομάζονται στα αγγλικά twin over full). 

Επίσης, υπάρχουν κουκέτες οι οποίες έχουν ενσωματωμένα και άλλα έπιπλα (πχ, γραφείο, συρταριέρα, βιβλιοθήκη, κλπ) και συνήθως έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς και κουκέτες όπου το κάτω κρεβάτι τοποθετείται κάθετα ως προς το πάνω (σχήμα Γ). Τέλος, αρκετές κουκέτες έχουν κάτω από το κρεβάτι, συρτάρια ή ένα επιπλεόν συρόμενο κρεβάτι, γεγονός που σημαίνει ότι ο χώρος μπροστά από την κουκέτα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος.  

κουκετα ικεα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άνω εικόνα:Τύπος κουκέτας twin over full  όπου το κάτω κρεβάτι έχει μεγαλύτερο πλάτος από το πάνω. Κουκέτα Tromso από την Ikea.

 

Σημαντικό επίσης είναι και το ύψος του διώροφου κρεβατιού. Συνήθως το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 1,65 εως 1,80 μέτρα. Όμως, πρέπει να αφήνεται και αρκετός ελεύθερος χώρος μεταξύ κρεβατιού και οροφής, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί. 

 

Τύποι διώροφων κρεβατιών 

Οι κουκέτες κυκλοφορούν σε μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Άλλοτε είναι απλές με λιτό σχεδιασμό και άλλοτε έντονα διακοσμημένες αναπαριστώντας έναν ολόκληρο μαγικό κόσμο. Σε γενικές γραμμές όμως θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν στους παρακάτω τύπους. 

  • Στις απλές κουκέτες όπου το ένα κρεβάτι είναι ακριβώς πάνω από το άλλο.
  • Στις κουκέτες Loft. Τα σχέδια και οι δυνατότητες των επίπλων αυτών είναι απεριόριστες καθώς στο κάτω επίπέδο μπορεί να υπάρχει και μια σειρά άλλων επίπλων όπως γραφείο, συρταριέρα, βιβλιοθήκη, κλπ. Το κρεβάτι του κάτω επιπέδου μπορεί να απουσιάζει εντελώς ή να τοποθετείται κάθετα ως προς το πάνω κρεβάτι (στον τύπο αυτό ανήκουν και οι κουκέτες σε σχήμα Γ).
  • Στις κουκέτες, όπου το κάτω κρεβάτι μετατρέπεται σε καναπές. 
  • Στις κουκέτες όπου στο κάτω επίπεδο υπάρχει και ένα επιπλεόν συρόμενο κρεβάτι. Δηλαδή, η κουκέτα αυτή περιλαμβάνει συνολικά τρία κρεβάτια. 

κουκετα modeco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άνω εικόνα: Τύπος "λοφτ". Κουκέτα Super Loft από την Modeco με γραφείο και βιβλιοθήκη 

 

Twin Bunk Bed Over Futon Sofa contemporary kids beds

Άνω εικόνα: Τύπος κουκέτας με κρεβάτι που λειτουργεί και ως καναπές.

 

κουκετα νεοσετ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άνω εικόνα: Τύπος κουκέτας με επιπλεόν συρόμενο κρεβάτι. Κουκέτα Fun από τη Neoset. 
 
Ο τύπος Loft, δηλαδή η σύνθεση που περιλαμβάνει γραφείο, βιβλιοθήκη, κλπ αποτελεί μια πλεονεκτική επιλογή. Για παράδειγμα στο κάτω επίπεδο μπορεί να δημιουργηθεί ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος γραφείου με συρταριέρα και μικρή βιβλιοθήκη. Αρκετες από αυτές τις συνθέσεις  αποτελούνται από διάφορα τεμάχια και έτσι μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, το κάτω κρεβάτι μπορεί να αντικατασταθεί από αποθηκευτικό χώρο. 
 
κουκετα νεοσετ

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Άνω εικόνα: Κουκέτα Fun από τη neoset. Στο κάτω μέρος μπορεί να τοποθετηθεί είτε συρόμενο κρεβάτι είτε αποθηκευτικός χώρος
 

Τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής των διώροφων κρεβατιών είναι το ξύλο (ή τα προϊόντα του ξύλου) και το μέταλλο. 

 
Ασφάλεια του διώροφου κρεβατιού 
 
Παρόλο που τα παιδιά λατρεύουν την ιδέα ενός διώροφου κρεβατιού, εντούτοις δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τους πιθανούς κινδύνους τραυματισμών τους. Ως εκ τούτου, ο γονέας πρέπει να προσέξει καποιες σημαντικές λεπτομέρειες. 
 
  • Η κουκέτα, καλό είναι να έχει προστατευτικά κάγκελα και από τις δύο πλευρές. Τα κενά επίσης ανάμεσα στα κάγκελα πρέπει να είναι μικρά. 
  • Το στρώμα πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις για το συγκεκριμένο κρεβάτι (να μην είναι δηλαδή πολύ μικρό)
  • Στα παιδιά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να πηδούν πάνω στο στρώμα ειδικα στο ψηλότερο κρεβάτι. 
  • Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών δεν πρέπει να κοιμούνται στο πάνω κρεβάτι. Στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι πάνω από τα μισά ατυχήματα αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών (πηγή: περιοδικό Pediatrics)
  • Η τοποθέτηση φωτός νύχτας στο δωμάτιο βελτιώνει την ορατότητα και ιδιαίτερα κατά τη χρήση της σκάλας. 
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κοντά στο κρεβάτι κρεμαστά φωτιστικά και ανεμιστήρες οροφής. 
 
Επιλογές
 
διωροφο κρεβατι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κουκέτα fun από τη Neoset Με τροχήλατο κρεβάτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρεβάτι/ σπιτάκι από τη σειρά Tili της εταιρείας Laro

διώροφο κρεβατι modeco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κουκέτα Train από τη Modeco

 

 


Βρείτε τα οικονομικότερα αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα WeGO

Advertisement

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Crafts Boom
Decosoup.com

Livin

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved