Επιλέγουμε το χρώμα των χαλιών

Gradiated-Stripe Cotton Rug modern rugs

Το χρώμα των χαλιών παίζει σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση ενός χώρου, καθώς τα χαλιά καλύπτουν μεγάλο μέρος των δαπέδων.Χαλιά διατίθενται σχεδόν σε όλα τα χρώματα και η επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης εξαρτάται κυρίως από το προσωπικό γούστο αλλά και από ένα πλήθος άλλων παραγόντων.

Το χρώμα των χαλιών, μπορεί να ενοποιήσει τα στοιχεία του χώρου ή αντίθετα να τα τονίσει ή να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Συνεπώς, η επιλογή του χρώματος των χαλιών εξαρτάται από το πώς θέλουμε να φαίνεται ο χώρος μας, ζεστός ή δροσερός, ευρύχωρος ή συμμαζεμένος, πιο οικείος δηλ. 

Αν για παράδειγμα επιθυμούμε να αναδείξουμε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα του χώρου τότε πρέπει οι τοίχοι και το πάτωμα να λειτουργούν ως φόντο. Ως εκ τούτου, τα χαλιά πρέπει να έχουν ουδέτερα χρώματα ή ακόμη και γκρίζα.

χαλι,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(πηγή εικόνας: Flickr.com) 

Αν αντίθετα τα έπιπλα δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά ή αν ο χώρος είναι μονότονος, τότε το χαλί μπορεί να αναλάβει το ρόλο του πρωταγωνιστή. Έτσι μπορεί να δοθεί έμφαση στο πάτωμα, είτε επιλέγοντας χαλιά με εντυπωσιακά σχέδια ή χαλιά με φωτεινά και ζωηρά χρώματα.

Κάτω εικόνα: Το χαλί έχει ιδιαίτερο και έντονο χρώμα και έτσι έδωσε την απαραίτητη πινελιά χρώματος, σε έναν ουδέτερο (χρωματικά) χώρο. 

The Rug Company, London, New York and Los Angeles contemporary living room


Ο προσανατολισμός του κάθε δωματίου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ο βόρειος και ανατολικός προσανατολισμός ‘ζητούν’ ζεστά χρώματα, ενώ ο νότιος και δυτικός ψυχρά χρώματα.


Για να φαίνεται ένας χώρος ζεστός, τα χρώματα των χαλιών θα πρέπει να ανήκουν στη χρωματική οικογένεια του κόκκινου (κίτρινο, πορτοκαλί, κοκκινογάλαζο).

Same room - different look eclectic dining room


Για να φαίνεται ένας χώρος δροσερός, τα χρώματα του χαλιού θα πρέπει να ανήκουν στην οικογένεια του πράσινου ή του γαλάζιου.

Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν και πολλαπλασιάζουν το φως στο χώρο, ενώ τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως και ο χώρος φαίνεται σκοτεινότερος.

Niche Interiors: San Francisco Interior Design Services modern living room


Τα χρώματα των χαλιών πρέπει να συνδυάζονται με την επίπλωση του χώρου, ενω δεν πρέπει να αγνοήσετε ότι τα χρώματα φαίνεται διαφορετικά κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού (φυσικός- τεχνητός φωτισμός).


Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved