Μικρό καθιστικό: Λύσεις ευρυχωρίας

Source: digsdigs.com via sara on Pinterest

 

 

Στα σύγχρονα διαμερίσματα, ο διατιθέμενος χώρος για το καθιστικό είναι πολλές φορές περιορισμένος και μικρός. Τι κάνουν όμως σε αυτές τις περιπτώσεις οι επαγγελματίες;

Για τους μικρούς χώρους, υπάρχουν μερικά "δυνατά" μυστικά που μπορούν να κάνουν το χώρο του καθιστικού να φαίνεται άνετος, ευρύχωρος και σίγουρα μεγαλύτερος από ότι πραγματικά είναι. Ας δούμε μερικά από αυτά:

 

1ο μυστικό: Φαινομενικό μέγεθος VS πραγματικό μέγεθος

Το κάθε έπιπλο ή το κάθε αντικείμενο που εισάγεται σε ένα χώρο έχει στην πραγματικότητα δύο μεγέθη:

Α) Το πραγματικό του μέγεθος, δηλαδή τις διαστάσεις που έχει αν το μετρήσουμε μέ ένα μέτρο (πλάτος, μήκος, υψος). 

β) Το φαινομενικό του μέγεθος, δηλαδή το πόσο μεγάλο ή μικρό φαίνεται στο μάτι.

Για παράδειγμα, οι πολυθρόνες που έχουν μεταλλικά και λεπτά πόδια, φαίνονται μικρότερες και ελαφρύτερες άπο τις "γεμάτες" και συμπαγείς πολυθρόνες. Η εξήγηση είναι απλή: Τα μεταλλικά πόδια επιτρέπουν στο βλέμμα να διαπεράσει το έπιπλο και έτσι ο χώρος φαίνεται ανοιχτός και μεγαλύτερος. 

Ομοίως, τα διάφανα έπιπλα (από plexiglass και γυαλί) δεν διακόπτουν το βλέμμα, ο όγκος τους φαίνεται μικρότερος και γεμίζουν λιγότερο τον ελεύθερο χώρο με την ύπαρξή τους. 

Δείτε για παράδειγμα την επόμενη εικόνα: Το τραπέζι και τα καθίσματα είναι γυάλινα και διαφανή. Το βλέμμα δεν διακόπτεται και ο χώρος μοιάζει μεγαλύτερος από ότι πραγματικά είναι. Φυσικά, η αίσθηση είναι απλή οφθαλμαπάτη. 

dining room modern dining room

 

2ο μυστικό: Απαρνηθείτε τις χρωματικές αντιθέσεις

Κανένα χρώμα, δεν μπορεί να κάνει ένα χώρο να φαίνεται μεγάλύτερος ή μικρότερος. Αυτό όμως που επηρεάζει την αντίληψη του χώρου είναι η αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων. Συνεπώς, αν ο χώρος είναι μικρός, θα πρέπει να αποφύγετε το παιχνίδι μεταξύ ψυχρών και θερμών χρωμάτων, μεταξύ συμπληρωματικών χρωμάτων ή μεταξύ ανοιχτών και σκούρων χρωμάτων.

Ως εκ τούτου, προτιμότερο είναι να καταλήξετε σε ένα αρμονικό και φωτεινό συνδυασμό με λίγες πινελιές ζωηρών χρωμάτων. 

Δείτε για παράδειγμα την επόμενη εικόνα: Ο χώρος κυριαρχείται από λευκές και ουδέτερες απόχρωσεις. Εντούτοις, λίγες ζωηρές πινελιές χρώματος  εισάγουν τα απαραίτητα ερεθίσματα στο χώρο. 

Source: digsdigs.com via sara on Pinterest


3ο μυστικό: Ενεργοποιήστε την κάθετη διάσταση

Όταν ο χώρος είναι μεγάλος, οι δυνατότητες προσθήκης διακοσμητικών στοιχείων είναι ποικίλες. Όταν όμως ο χώρος είναι περιορισμένος οι δυνατότητες αυτές λιγοστεύουν. Έτσι μπορεί να ενεργοποιηθεί η κάθετη διάσταση ή ακόμα και η οροφή. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να επιλέξετε εντυπωσιακές κουρτίνες που να ξεκινούν από την οροφή και να φτάνουν ως το δάπεδο ή να κρεμάσετε έργα τέχνης στους τοίχους ή να αναρτήσετε μοναδικά φωτιστικά από την οροφή. 

Οτιδήποτε τοποθετείται στους τοίχους ή αναρτάται από την οροφή, δεν καταλαμβάνει χώρο ενώ αυξάνει το ενδιαφέρον του μικρού καθιστικού.

Δείτε για παράδειγμα την επόμενη εικόνα: Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην οροφή και στα τέσσερα εντυπωσιακά κρεμαστά φωτιστικά. 


NJ Residential contemporary living room

 

4ο μυστικό: Επιλέξτε μικρότερα έπιπλα 

Στην αγορά υπάρχει αφθονία επίπλων σε μια τεράστια ποικιλία σχεδίων και διαστάσεων. Συνεπώς σε μικρούς χώρους θα πρέπει να επιλεγούν μικρότερα έπιπλα, που να ταιριάζουν στην κλιμακα του χώρου. 

Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω εικόνα: Το μικρό  τραπεζάκι αν και είναι μικρό υπερτερεί σε σχεδιασμό και καθηλώνει τα βλέμματα λόγω του πτυχωτού σχήματός του. 

Faceted Mirror Side Table contemporary side tables and accent tables

 

5ο μυστικό: Το παγκάκι δεν είναι μόνο για το πάρκο

Ένα εκπληκτικό έπιπλο που έχει αξιοποιηθεί ελάχιστα στο χώρο του καθιστικού είναι το παγκάκι. Το παγκάκι εχει μεγάλο μήκος (μπορούν να καθίσουν εώς και τρία άτομα) και καταλαμβάνει περίπου το 1/3 του χώρου σε σχέση με έναν τυπικό καναπέ. 

Οπότε στη θέση ενός διθέσιου ή τριθέσιου καναπέ μπορείτε να σκεφτείτε την τοποθέτηση ενός μακρόστενου πάγκου.

Δείτε για παράδειγμα την επόμενη εικόνα: Ο καναπές ή οι πολυθρόνες αντικαταστάθηκαν από ένα υπέροχο παγκάκι με δερμάτινο κάθισμα. 

Living Room  living room

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved