Υφάσματα toile: σύγχρονες εφαρμογές

Violet Room traditional bedroom

Τα υφάσματα toile (τουάλ), ή καλύτερα τα υφάσματα toile-de-Jouy, πρωτοεμφανίστηκαν στη Γαλλία και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στους κύκλους της γαλλικής αριστοκρατίας. 

Αργότερα, μεταφέρθηκαν και στην Αμερική, όπου έγιναν αμέσως δημοφιλή. Ταυτόχρονα, όμως ξεκίνησε και η παραγωγή φθηνότερων απομιμήσεων.  

Δύο ερωτήματα που ζητούν απάντηση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο "βαρύ" ύφασμα σε σύγχρονους και μοντέρνους χώρους; Υπάρχουν περιθώρια επαναφοράς μοτίβων και σχεδίων του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή;

Η απάντηση και η ανάγκη για φρέσκιες ιδέεςΤο παρελθόν πάντα θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς οποιασδήποτε εποχής, αρκεί να υπάρχουν φρέσκιες ιδέες που θα μπορούν να ξαναζωντανεύουν ξεπερασμένα σχέδια και να τα επαναπροσδιορίζουν στη σύγχρονη εποχή. 

 

1η ιδέα: Κρατώντας τα μοτίβα, πετώντας το χρώμα

Το toile (τουάλ) ήταν κατά βάση ένα ύφασμα με δύο χρώματα (το χρώμα του μοτίβου και το χρώμα του φόντου). Αν όμως το μοτίβο τυπωθεί σε μια πολύ απαλή απόχρωση (σέπια, απαλό γαλάζιο ή απαλό γκρί), τότε το ύφασμα αυτό μπορεί να "ντύσει" λιτούς και απέριττους χώρους προσθέτοντας ενδιαφέρον στο χώρο χωρίς όμως να προσθέτει και χρώμα. 

υφασμα με σχεδια, υφασμα με φυτικα σχεδια, υφασμα με σχεδια τοπιων

 

2η ιδέα: Το ευέλικτο Mix & Match 

Αν προσθέσετε ένα έπιπλο ροκοκό, μέσα σε έναν κατά τα άλλα σύγχρονο χώρο, τότε η "πινελιά" αυτή θα μοιάζει κάθε άλλο παρα τυχαία ή παράταιρη. Για παράδειγμα, στο χώρο mix & match της επόμενη εικόνας το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του καθιστικού είναι οι δύο πολυθρόνες με το toile ύφασμα τους.

 

υφασμα πολυθρονας, υφασμα καναπε, ασπρομαυρο υφασμα

 contemporary living room design by other metros interior designer Atmosphere Interior Design Inc.

 

3η ιδέα: Σε έπιπλα και σκληρές επιφάνειες 

Οι δυνατότητες των εκτυπώσεων είναι πλεόν απεριόριστες, και έτσι τα μοτίβα toile μπορούν να τυπωθούν πάνω σε αυτοκόλλητα ή απευθείας πάνω σε άκαμπτες επιφάνειες.  


διακοσμηση επιπλων, ζωγραφικη στο επιπλο

Source: wanelo.com via Dene on Pinterest


4η ιδέα: Σε αναπάντεχους χώρους

Αν χρησιμοποιήσετε ένα στοιχείο, όπως το toile της γαλλικής αριστοκρατίας, σε ένα χώρο όπως το μπάνιο, τότε σίγουρα θα έχετε καταφέρει να "επαναπροσδιορίσετε" τον κλασικό και ξεπερασμένο του χαρακτήρα και να του δώσετε μια ολοκαινούργια εικόνα. 

ταπετσαρια στο μπανιο


5η ιδέα: Παίζοντας με τη διχρωμία

Αυτό που λατρεύουν πολύ σχεδιαστές στο toile, είναι η διχρωμία του και ο τρόπος που το μοτίβο ξεπροβάλλει εμπρός από το φόντο. Για παράδειγμα στην επόμενη εικόνα το ασπρόμαυρο toile και τα κεραμικά πλακάκια δημιούργησαν μια δυνατή σύνθεση. 

απρομαυρο πλακακι

Source: housetohome.co.uk via Kelly on Pinterest

 

6η ιδέα: νέες εποχές, νέα μοτίβα 

Το 'παρελθόν' πάντοτε αποτελούσε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς. Ως εκ τούτου, πολλά σύγχρονα σχέδια υφασμάτων, με ζωηρά χρώματα και διευρυμένη θεματολογία είναι εμπνευσμένα απο τα toile του 18ου αιώνα. 

σχεδιο υφασματος

Source: google.com via Kim on Pinterest 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved