Ποιό είναι το σωστό μέγεθος χαλιού;

chelsea atelier contemporary living room

contemporary living room design by new york architect Chelsea Atelier Architect, PC

Τί μέγεθος πρέπει να έχουν τα χαλιά του σπιτιού μας; Οι καναπέδες πρέπει να πατούν πάνω στο χαλί ή όχι; Πόσο πρέπει να απέχουν τα χαλιά από τον τοίχο; 

Σίγουρα η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι εύκολη ούτε υπάρχει ένας κανόνας που να μπορεί να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Άλλωστε η αξία και η γοητεία ενός χαλιού δεν εξαρτώνται μόνο από το μεγεθός του αλλά και από ένα πλήθος άλλων παραμέτρων. Παρόλα αυτά, ο υποψήφιος αγοραστής ενός χαλιού θα πρέπει να γνωρίζει κάποιες αρχές, προκειμένου να καταλήξει στο σωστότερο μέγεθος. 

Μέγεθος χαλιού για το χώρο του καθιστικού 

1η δυνατότητα:

Μόνο τα μπροστικά πόδια των καναπέδων πατούν πάνω στο χαλί. 

Η περίπτωση αυτή είναι η πιο τυπική και συναντάται στις περισσότερες κατοικίες. Το χαλί θα πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε τα μπροστινά πόδια των καναπέδων και των πολυθρόνων να πατούν πάνω του. Το κομμάτι του χαλιού κάτω από τους καναπέδες θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο (τουλάχιστον 15 εκατοστά).  

μεγεθος χαλιου, ο καναπες παταει στο χαλι, τι μεγεθος χαλιου να παρω, χαλι, καθιστικο, καναπες 

 2η δυνατότητα:

Ολόκληροι οι καναπέδες και οι πολυθρόνες πατούν πάνω στο χαλί

Το μέγεθος του χαλιού σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο. Η επιλογή αυτή είναι κατάλληλη, όταν ο χώρος είναι μεγάλος  και το ζητούμενο είναι η ομαδοποίηση των επίπλων σε ζώνες (για παράδειγμα σε μια ανοιχτή κάτοψη)

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλοι, ενιαίοι χώροι, μέσα στους οποίους πρέπει να οργανωθούν ένα ή περισσότερα καθιστικά, η τραπεζαρία, κλπ. Η οργάνωση σε διακριτές περιοχές μπορεί να γίνει με μεγάλα χαλιά πάνω στα οποία να πατούν εξολοκλήρου τα έπιπλα.  

μεγεθος χαλιου, ποσο μεγαλο να ειναι το χαλι
3η δυνατότητα:

Συνδυασμός της 1ης και της 2ης δυνατότητας

Αν ο καναπές ακουμπάει στον τοίχο ενώ οι πολυθρόνες όχι, μπορείτε να εφαρμόσετε μια υβριδική λύση, που να συνδυάζει την 1η και τη 2η περίπτωση. Έτσι ο καναπές μπορεί να πατάει στο χαλί μόνο κατα το ήμισυ (μόνο τα μπροστινά του πόδια) ενώ οι πολυθρόνες μπορούν να πατούν ολόκληρες πάνω στο χαλί.
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε: 
Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγετε την αγορά ενός χαλιού, το οποίο να είναι τόσο μικρό, ώστε να μην πατάνε καθόλου πάνω του οι καναπέδες. Και αυτό γιατί, πρώτον τα πόδια των καθισμένων ενδεχόμενα να μπερδεύονται στο χαλί και δεύτερον γιατί το χαλί θα φαίνεται μικρό. Από τον κανόνα εξαιρούνται τα δέρματα των ζώων, που είναι ούτως ή αλλως μικρά σε μέγεθος.

Μέγεθος χαλιού σε σχέση με το κρεβάτι 

Στο υπνοδωμάτιο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαλί κάτω από το διπλό κρεβάτι. Σε αυτήν την περίπτωση το χαλί θα πρέπει να προεξέχει περιμετρικά του κρεβατιού από 30 έως 50 εκατοστά. Γενικά, το χαλί μπορεί να προεξέχει περισσότερο αλλά ποτέ λιγότερο από 30 εκατοστά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα δείχνει φτωχό και μίζερο σε σχέση με τον όγκο του κρεβατιού.   

χαλι, κρεβατι, χαλι κατω απο το κρεβατι

         

Φυσικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό χαλί μπροστά ή στο πλάι του κρεβατιού.

 

Μέγεθος χαλιού σε σχέση με την τραπεζαρία

Το χαλί θα πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να εξεχει περιμετρικά της τραπεζαρίας τουλάχιστον 60 εκατοστά. Έτσι ακόμα και όταν οι καλεσμένοι κάθονται στο τραπέζι, τα πόδια των καθισμάτων τους θα πατούν πάνω στο χαλί.

τραπεζαρια και χαλι. χαλι κατω απο το τραπεζιΠόσο πρέπει να απέχει το χαλί από τον τοίχο;

Γενικά το χαλί θα πρέπει να απέχει από τον τοίχο, περίπου 45 εκατοστά. Αν φυσικά το δωμάτιο είναι πολύ μικρό τότε ο κανόνας κατεβαίνει στα 20 εκατοστά.
μεγεθος χαλιου            Τελευταία συμβουλή:

Πριν καταλήξετε στο μέγεθος του χαλιού, θα πρέπει να μετρήσετε το χώρο που θα τοποθετήσετε το χαλί και να σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα διαταχθούν τα έπιπλα. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήστε τα έπιπλα στις τελικές τους θέσεις και με μια κιμωλία να σημειώστε στο δάπεδο μέχρι που θα πρέπει να φτάνει το χαλί.

Έτσι, θα γνωρίζετε τις ελάχιστες διαστάσεις του χαλιού. Κατα την έρευνα αγοράς, σαφώς και μπορείτε να καταλήξετε σε μεγαλύτερο χαλί αλλά καλό είναι να αποφύγετε την αγορά μικρότερου χαλιού (από τις ελάχιστες διαστάσεις που υπολογίσατε). 


Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved