Πόσα χρώματα είναι πολλά!!

Living Room modern living room

Μέχρι πόσα διαφορετικά χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ίδιο χώρο; Υπάρχει κάποιο όριο χρωμάτων, που αν ξεπεραστεί, ο χώρος κινδυνεύει να γίνει κακόγουστος και φλυαρος;

Φυσικά η απάντηση δεν είναι απλή, και σίγουρα δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες. Υπάρχουν, όμως μερικά μικρά μυστικά που μας βοηθούν να αποφεύγουμε τα λάθη στην επιλογή των χρωμάτων.


Ούτε ανήφορος ούτε κατηφορος / ούτε απόλυτη μονοχρωμία ούτε ουράνιο τόξο

Καταρχήν, αν ένας χώρος είναι απόλυτα μονόχρωμος ή παίζει με τις αποχρώσεις ενός και μόνο χρώματος, τότε το πιθανότερο είναι ο χώρος αυτός να είναι βαρετός. Αντίθετα, αν ο χώρος έχει πολλά χρώματα (και μάλιστα αταίριαστα), τότε είναι πιθανό ο χώρος να είναι κουραστικός, ασύνδετος και φλύαρος.

Θα μπορούσαμε λοιπον να καθορίσουμε ένα εύρος χρωμάτων, μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να κινούμαστε με μεγαλυτερη ασφάλεια. Το εύρος αυτό συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2 εως 5 χρωμάτων.Με απλά λόγια, καλό θα ήταν να μην εισάγουμε σε ένα χώρο πάνω από 5 χρώματα. Φυσικά, όταν αναφερόμαστε στα χρώματα του χώρου εννοούμε τα χρώματα που βρίσκονται σε μεγάλες επιφάνειες και κατέχουν κεντρική θέση. Δεν αναφερόμαστε δηλαδή στις μικρές λεπτομέρειες των υφασμάτων ή στα χρώματα των έργων τέχνης. 


Παραδείγματα:

Ο χώρος στην επόμενη εικόνα έχει τουλάχιστον 5 χρώματα σε μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, κουρτίνες, έπιπλα) και πολλές άλλες λεπτομέρειες σε διαφορετικές αποχρώσεις. Η σύνθεση είναι πετυχημένη αλλά σίγουρα δεν θα χωρούσε και άλλον ένα χρώμα

Living Room modern living room

Στον χώρο της επόμενης εικόνας κυριαρχεί το λευκό, και μόνο το χρώμα του ξύλινου δαπεδου διαφοροποιεί το σύνολο. Δε νομίζετε όμως ότι το αποτέλεσμα είναι λίγο βαρετό; 

A Good Chick To Know traditional bedroom


Ενα ακόμα μυστικό για την επιλογή χρωμάτων

Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα αλλά φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε (ή δεν ξέρετε να χειρίζεστε καλά το χρώμα) τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τον παρακάτω κανόνα. Μπορείτε να συνδυάσετε δυο χρώματα, σχεδόν δύο οποιαδήποτε χρώματα (έντονα ή απαλά, αντίθετα ή αρμονικά, θερμά ή ζεστα) αρκεί το τρίτο να είναι ουδέτερο (λευκό, μαύρο ή γκρί) και να καταλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια.

Κάτω εικόνα: Αλήθεια ταιριάζει το γαλάζιο με αυτό το πορτοκαλί; Μάλλον δεν έχει και τόση σημασία, γιατί ακόμα και αυτά τα 'έντονα' χρώματα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους αν τα υπόλοιπα χρώματα και ιδίως το φόντο είναι ουδέτερα.

Betsy Burnham eclectic bedroom

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved