Ας διαλέξουμε κουρτίνες

κουρτίνα με τρουκςΟι κουρτίνες παίζουν ζωτικό ρόλο στην εμφάνιση του χώρου σας, καθώς συμμετέχουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του.

 

 πηγή εικόνας: Wikipedia.org

 

 

Η επιλογή του τύπου της κουρτίνας ή της ντραπαρίας (draperies) δεν είναι πάντα μια εύκολη απόφαση. Όταν ξεκινάτε για αγορά κουρτίνας σιγουρευτείτε ότι έχετε κατά νου τον σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν, παραδείγματος χάριν εάν θα τοποθετηθούν προκειμένου να εξασφαλίζουν αποκλειστικά την ιδιωτικότητα στον εσωτερικό χώρο, δηλαδή προκειμένου να εμποδίζουν τα αδιάκριτα βλέμματα, ή αν επιπλεόν ο χώρος χρειάζεται και προστασία απο την ηλιακή ακτινοβολία.

 

Επιλογή κουρτίνας ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου

Εάν για παράδειγμα τα ανοίγματα σας είναι δυτικά τότε ο εσωτερικός χώρος θα δέχεται άμεσο ηλιακό φως κατά τις μεσημεριανές ώρες και συνεπώς θα πρέπει να διαλέξετε υφάσματα που ελαχιστοποιούν την εισερχόμενη ποσότητα θερμότητας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα βελτιώσετε την θερμική άνεση στον εσωτερικό χώρο αλλα θα εξοικονομείτε και ενέργεια απο τον κλιματισμό του χώρου, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο ανατολικός προσανατολισμός είναι αρκετά φιλικός ιδιαιτερα για το χώρο του υπνοδωματίου. Ο ήλιος εισέρχεται κατά τις πρωϊνές ώρες και έτσι αν επιλέξετε μια ανοιχτόχρωμη κουρτίνα, ο ήλιος θα λάμπει στον εσωτερικό χώρο ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το καλοκαίρι βέβαια, η ήλιος δεν είναι επιθυμητός και για το λόγο αυτό, δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση αποκλειστικά διάφανων ή ημιδιάφανων κουρτινών. Μπορούν, όμως να συνδυαστούν ημιδιάφανες με αδιαφανείς κουρτίνες.

Αν ο προσανατολισμός του δωματίου είναι βορεινός, τότε μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν διάφανες κουρτίνες που αφενός θα περιορίζουν αρκετά τη θέαση και τα αδιάκριτα βλέμματα (απο έξω προς τα μέσα) και αφετέρου θα επιτρέπουν στο φώς να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο.

Apartment Naples Florida eclectic living room

Αντίθετα, αν ο προσανατολισμός του χώρου είναι δυτικός, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κουρτίνες που θα περιορίζουν αισθητα την είσοδο των ηλιακών ακτινών.

Messina Opulent Velvet Drape traditional curtains


Επιλογή υφάσματος ανάλογα με το ύφος του χώρου

Σημαντικές παράμετροι στην επιλογή των κουρτινών αποτελούν ο τύπος του δωματίου, η εσωτερική διακόσμηση του, τα χρώματα, κλπ. Για παράδειγμα, σε ένα κοριτσίστικο δωμάτιο μπορούν να επιλεγούν δαντελένιες κουρτίνες, ενώ σ’ ένα αγορίστικο δωμάτιο οι κουρτίνες είναι συνήθως πιο απλές. Σε χώρους κλασικού στυλ μπορούν να επιλεγούν μεταξωτές κουρτίνες, που δίνουν κομψότητα και πολυτέλεια στο χώρο ενώ σε μια κατοικία παραδοσιακού ύφους επιλέγονται κουρτίνες με φλόραλ σχέδια ή μοτίβα από την εξοχή.

Κάτω εικόνα: Κουρτίνα απο μετάξι με ανάγλυφο εξάρτημα συγκράτησης του υφάσματος (καρφίτσα). Ιδανική επιλογή για κατοικίες κλασικού ύφους και για το χώρο του καθιστικού.

Amity Home Radiance Silk Curtain traditional curtains

 

Κάτω εικόνα: Καρό κουρτίνα σε χαρούμενα χρώματα για σπίτια με παραδοσιακό και ανάλαφρο ύφος

Κάτω εικόνα: Κουρτίνα με trucks σε έντονα χρώματα. Εάν θέλετε να δώσετε στους τοίχους σας μια λαμπερή όψη, επιλέξτε κουρτίνες με τολμηρά χρώματα. Είναι βέβαιο ότι θα δώσουν μια κομψή πινελιά στο δωμάτιό σας χωρίς να χρειαστεί να βάψετε τους τοίχους με έντονα χρώματα.

 

Μπορούμε να αλλάζουμε τις κουρτίνες ανάλογα με την εποχή του χρόνου;

Η αλλαγη στις κουρτίνες ανάλογα με την εποχή, είναι μια άριστη λύση για να ανανεώνεται συχνά ο χώρος. Έτσι για παράδειγμα το χειμώνα μπορούν να επιλέγονται μεταξωτά υφάσματα, ενώ το καλοκαίρι, τα βαμβακερά αποτελούν μια πιο ανάλαφρη και δροσερή λύση.


Σχέδια ραφής

Υπάρχουν διάφορα σχέδια ραφής των κουρτινών, ανάλογα με το χώρο που θα τοποθετηθούν, το ύφασμα που θα επιλεγεί, το στυλ διακόσμησης του χώρου. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής σχέδια

 • Μπαλούν (Balloon)
 • Ρόμαν (Roman)
 • Απλή σούρα
 • Λαμπρικέν
 • Αμερικάνικη πιέτα
 • Τιράντες
 • Με trucks (με ή χωρίς φάσα)
 • Κουφόπιετα
 • Vanity
 • Φιογκάκι
 • Σμόκιν.

Τελικά, ανεξάρτητα με το είδος της κουρτίνας που θα επιλέξετε, φροντίστε να εξυπηρετεί το σκοπό της τόσο από πλευράς λειτουργικότητας όσο και από πλευράς καλαισθησίας.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved