Βεράντες και κήποι: Σύγχρονοι θεραπευτικοί τόποι σε αστικά περιβάλλοντα

Η χρήση των κήπων και των μπαλκονιών για θεραπευτικούς σκοπούς δεν είναι μια καινούργια ιδέα που εμφανίστηκε ως απάντηση στη μουντή αρχιτεκτονική των πόλεων, αλλά αντίθετα αποτελεί μια πανάρχαια πρακτική που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς και διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η επαφή του ανθρώπου με τη φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται θεραπευτική, που επιδρά τόσο στο σωματικό όσο και στον ψυχικό και πνευματικό κόσμο των ανθρώπων.

veranda, garden, decoration, green, design Project from Paxton Gate Design

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, έχει υιοθετήσει έναν ευρύ ορισμό για την υγεία, σύμφωνα με τον οποίο η υγεία αφορά μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σωματική, πνευματική και κοινωνική ευζωία και δεν περιορίζεται απλά στην απουσία ασθένειας και αναπηρίας. Όπως είναι κατανοητό, ο συγκεκριμένος ορισμός συνεπάγεται ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις που επηρεάζουν την ευζωία και την υγεία. Ωστόσο, η επαφή του ανθρώπου με τα διάφορα στοιχεία της φύσης, όπως με τον ήλιο, τον αέρα, τη θέα του ουρανού, τη μυρωδιά των λουλουδιών, τη δροσιά των φυτεύσεων κτλ., θεωρείται ότι επιδρά θετικά και επιφέρει την ισορροπία σε όλες τις διαστάσεις που επηρεάζουν την υγεία.

Στο Μεσαίωνα τα θεραπευτήρια περιλάμβαναν μεγάλους κήπους, συχνά σχεδιασμένους με επιμέλεια, που σκοπό είχαν την απόσπαση της σκέψης του ασθενούς από τα προβλήματα της υγείας του. Αργότερα, περί το 1800 τα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής είχαν επίσης μεγάλους κήπους προκειμένου να είναι εφικτοί οι περίπατοι των ασθενών και των συγγενών τους. Σήμερα ωστόσο, η τάση αυτή έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς δίνεται έμφαση στην τεχνολογία και στην απομόνωση του ασθενούς σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική των πόλεων, η ενσωμάτωση στοιχείων πρασίνου είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η επαφή του ανθρώπου με τη φύση, ακόμη και για λίγα λεπτά, βελτιώνει τη συναισθηματική κατάσταση, μειώνει το άγχος και την ένταση, δημιουργεί ευχάριστες σκέψεις. Για αυτό το λόγο, η ανακαίνιση διαμερίσματος, συνιστάται να περιλαμβάνει και μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στις βεράντες, που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή δαπέδου, τοποθέτηση συστήματος σκίασης, εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, ανανέωση του χρώματος των τοίχων κτλ.

Μια καλοσχεδιασμένη βεράντα με πλούσιες φυτεύσεις, κατάλληλη διακόσμηση και επαρκή σκίαση προσφέρει στους ενοίκους ένα χώρο όπου μπορούν να χαλαρώσουν, να απομονωθούν, να αυτοσυγκεντρωθούν ή ακόμη και να υποδεχτούν τους φίλους τους. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι οι βεράντες και οι κήποι ενισχύουν την κοινωνική συναναστροφή ενώ ελκύουν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών αλλά και των κατοικίδιων. Εκτός βέβαια, από τα προσωπικά οφέλη που θα απολαμβάνετε καθημερινά όσοι αποφασίσετε να επενδύσετε στον επανασχεδιασμό και στην ανακαίνιση της βεράντας σας, θα πρέπει επίσης να γνωρίζεται ότι τέτοιες παρεμβάσεις ωφελούν το περιβάλλον γενικότερα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για τις επιβαρυμένες και πολυπληθείς αστικές περιοχές. Για παράδειγμα οι φυτεύσεις απορροφούν μέρος της ρύπανσης και της σκόνης βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα. Περαιτέρω κατά τους θερινούς μήνες, αποτελούν σημαντική πηγή δροσιάς, μειώνοντας το φαινόμενο των θερμικών νησίδων, δηλαδή του εγκλωβισμού της θερμότητας στις επιφάνειες των κτιρίων. Φυσικά, τα μεγάλα, πλατύφυλλα φυτά προσφέρουν και φυσική σκίαση.

Τώρα, όσον αφορά στην επιλογή των φυτών, αν θέλετε η βεράντα σας να είναι πράσινη όλο το χρόνο τότε θα πρέπει να επιλέξετε αειθαλή φυτά, όπως είναι για παράδειγμα το λεμονοκυπάρισσο, το λειλάντ, η αγγελική, το πολύγαλα, η πικροδάφνη, το λιγούστρο και πολλά άλλα. Ιδιαίτερη αξία έχουν επίσης τα ανθοφόρα φυτά, όπως το τριαντάφυλλο, το χρυσανθεμο και το γιασεμί, καθώς προσφέρουν την απαραίτητη πινελιά χρώματος αλλά και υπέροχες μυρωδιές.

Ένα σημαντικό στοιχείο τέλος που δεν πρέπει να αμελήσετε είναι η επίπλωση του κήπου και της βεράντας. Αν πρόκειται για μεγάλο κήπο, τότε μπορείτε να ενσωματώσετε και μόνιμες κατασκευές, όπως χτιστούς πάγκους και τραπέζια. Αν πρόκειται για βεράντα τότε προτιμήστε τα κινητά έπιπλα από κατάλληλα υλικά που αντέχουν στις συνθήκες του εσωτερικού χώρου. Η σκίαση, τέλος είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς εκτός από προστασία από τη βροχή και τον ήλιο συνεισφέρει και στην επίτευξη ιδιωτικότητας. Σκίαση προσφέρουν οι κουρτίνες, οι τέντες και οι ομπρέλες.  

Για ολοκληρωμένη ανακαίνιση διαμερίσματος που μπορεί να περιλαμβάνει και επεμβάσεις στα μπαλκόνια και στις βεράντες απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Οργανώστε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας Οργανώστε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας

    Αυτό το καλοκαίρι απολαύστε οτιδήποτε υπέροχο προσφέρει-ζεστό καιρό, μεγαλύτερες μέρες και μαγικές νύχτες- για να περνάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αν αποφασίσετε να προβείτε σε ανακαίνιση σπιτιού, τότε μπορείτε ταυτόχρονα να διαμορφώσετε τον υπαίθριο χώρο του σπιτιού σας, αυλή ή κήπο, και να απολαύσετε την υπέροχη αυτή εποχή! Παραθέτουμε παρακάτω μερικές ιδέες για να οργανώσετε τον υπαίθριο χώρο του σπιτιού σας.

  • Κήπος Τσέπης Κήπος Τσέπης

    Α’ Βραβείο της Παπαλιούρα Ευδοξίας σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής του Τ.Ε.Ε. – Τ.Κ.Μ.

    Η σημερινή εικόνα του επιλεγμένου οικοπέδου περιγράφεται με τρεις λέξεις: εγκατάλειψη, απορρίμματα και έντονη φυτική μάζα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved