Ξυλινα κουφώματα που δεν χρησιμοποιούν τροπική ξυλεία

Σήμερα, στα κτίρια της Ελλάδας, στα υφιστάμενα, στα νεοαναγειρόμενα αλλά και στις ριζικές ανακαινίσεις, εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (Κ.Ε.ν.Α.Κ) ο οποίος έχει σκοπό να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ο συγκεκριμένος κανονισμός έχει επηρεάσει σημαντικά την επιλογή των δομικών υλικών, τα οποία θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE. Η συγκεκριμένη σήμανση αποτελεί μια περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του δομικού υλικού.

ξύλινα κουφώματα

Photo by - Discover beach style living room design inspiration

Για τα κουφώματα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναγράφονται είναι τα εξής:

  • Η αντοχή στην πίεση του αέρα.
  • Η στεγανότητα στην υγρασία.
  • Η στεγανότητα στον αέρα.
  • Η ακουστική επίδοση.
  • Η θερμομόνωση.
  • Η βαφή των κουφωμάτων.

Τα περισσότερα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα πληρούν την προδιαγραφή της θερμομόνωσης καθώς η θερμομονωτική τους ικανότητα βρίσκεται μέσα στα όρια που επιτρέπει ο κανονισμός. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των άλλων χαρακτηριστικών όπως είναι η ανθεκτικότητα. Τα σημαντικά μειονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι ο υψηλός βαθμός υγροσκοπικότητας, δηλαδή η απορρόφηση και διατήρηση του νερού στη μάζα του ξύλου και η ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες, στην ηλιακή ακτινοβολία, στους μύκητες και στα έντομα και στη φωτιά.

Γενικά, στα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα χρησιμοποιούνται ξύλα που διαθέτουν ανθεκτικότητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και ανθεκτικότητα στα έντομα και στα παράσιτα. Τέτοια ξύλα είναι για παράδειγμα το teak, το iroko, το meranti κ.ά, δηλαδή ξύλα που ανήκουν στη λεγόμενη τροπική ξυλεία. Ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη ξυλεία είναι ιδανική για εξωτερικές εφαρμογές και ιδιαίτερα για κατασκευή κουφωμάτων, εντούτοις έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Η τροπική ξυλεία έχει μικρή διαθεσιμότητα και για αυτό το λόγο η υλοτόμηση και η διακίνηση, πολλές φορές παρουσιάζει προβλήματα νομιμότητας αλλά και θέτει ζητήματα αλόγιστης χρήσης πολύτιμων πόρων του περιβάλλοντος.

Φυσικά, η χαμηλή διάθεση αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος προμήθειας του υλικού. Για αυτούς τους λόγους, έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζονται να αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που προσπαθούν να βελτιώσουν τις ιδιότητες του ξύλου, δηλαδή να μειώσουν την υγροσκοπικότητα, να μειώσουν τις παραμορφώσεις από τη συρρίκνωση και τη διόγκωση, να αυξήσουν την ανθεκτικότητα μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι βελτίωση των ιδιοτήτων του ξύλου μέσω χημικής και/ή θερμικής τροποποίησης. Όσον αφορά στη χημικά τροποποιημένη ξυλεία, αν και έχει υψηλό κόστος ωστόσο διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, όμοια ή και καλύτερα σε σχέση με την τροπική ξυλεία. Μερικά προιόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι η ξυλεία Accoya, η ξυλεία Kebony και η ξυλεία Belmadur.

Γενικά οι τεχνολογίες παραγωγής τροποποιημένης ξυλείας βασίζονται στην αντίδραση των συστατικών του ξύλου με διάφορες χημικές ενώσεις προκειμένου το ξύλο να μεταβάλει τις βασικές ιδιότητές του (πχ. στη ξυλεία Accoya το ξύλο αντιδρά με οξικό ανυδρίτη ενώ στην ξυλεία Kebony το ξύλο αντιδρά με αλκοολή). Αν λοιπόν σκοπεύετε να προβείτε σε ανακαίνιση διαμερίσματος, μονοκατοικίας ή ακόμη και επαγγελματικού χώρου και θέλετε να τοποθετήσετε υλικά που είναι συμβατά με τον νέο οικοδομικό κανονισμό τότε επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Σπίτι έτοιμο για το χειμώνα Σπίτι έτοιμο για το χειμώνα

    ανέγερση πολυκατοικοίας

    Ανέγερση Τετραώροφης Πολυκατοικίας στον Άλιμο από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα

     Ο χειμώνας έρχεται φέρνοντας χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, ίσως χιόνια, μικρότερες νύχτες, ανάγκη για ζεστασιά και θαλπωρή μέσα στο σπίτι. Για να απολαύσετε χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι πρέπει να το εξασφαλίσετε από πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Προστατέψτε το από πιθανές βλάβες, διαρροές, δυσλειτουργίες στα λειτουργικά συστήματα του.

  • Τύποι παραθύρων ανάλογα με τον τρόπο που ανοίγουν Τύποι παραθύρων ανάλογα με τον τρόπο που ανοίγουν

    Τα παράθυρα, και γενικά τα κουφώματα, κατηγοριοποιούνται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα ανάλογα με το υλικό κατασκευής ταξινομούνται σε ξύλινα κουφώματα, αλουμινένια, σιδερένια, από pvc, κλπ. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους κατηγοριοποιούνται σε θερμομονωτικά, ηχομονωτικά κλπ. Όσον αφορά στον τρόπο ανοίγματος, δηλαδή στον τρόπο λειτουργίας, τα παράθυρα ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στα ανοιγόμενα και στα συρόμενα.

    Τα Ανοιγόμενα κουφώματα:

    Τα ανοιγόμενα κουφώματα παραθύρων προσφέρουν πολύ καλή μόνωση και ασφάλεια. Δέχονται τζάμι, παντζούρι ή ρολό. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανοίξουν πλήρως. Το μειονέκτημά τους είναι ότι χρειάζονται αρκετά μεγάλη επιφάνεια για να λειτουργήσουν, δηλαδή ο χώρος μπροστά από τα παράθυρα πρέπει να παραμένει ελεύθερος από έπιπλα και αντικείμενα που εμποδίζουν την ελεύθερη περιστροφή των φύλλων. Επιπλέον δεν συνιστάται η χρήση ρολοκουρτίνας στην περίπτωση ανοιγόμενων παραθύρων.

    Τα τυπικότερα είδη ανοιγόμενων παραθύρων:

    • Απλά ανοιγόμενα, ονομάζονται εκείνα τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων περιστρέφονται γύρω από μεντεσέδες, τοποθετημένους στις άκρες του κασώματος. Τα συνηθέστερα ανοιγόμενα κουφώματα είναι μονά ή διπλά.
    • Ανοιγόμενα με ανάκλιση, ονομάζονται τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων ανοίγουν κατακόρυφα, με μικρή περιστροφή. Η κίνηση αυτή, προστίθεται συνήθως ως επιπλέον δυνατότητα ανοίγματος. Ο τύπος παραθύρου με ανάκλιση με τον άξονα περιστροφής στο κάτω μέρος είναι κατάλληλος για χώρους όπου δραστηριοποιούνται παιδιά, όπως σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί καθώς προσφέρει ασφάλεια.
    • Περιστρεφόμενα κουφώματα (ή Μύλος) ονομάζονται εκείνα τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων κινούνται γύρω από ένα μηχανισμό, που είναι τοποθετημένος στη μέση του φύλλου (ή έκκεντρα)
    • Τα Συρόμενα κουφώματα:

      Τα συρόμενα κουφώματα χρειάζονται λιγότερη επιφάνεια για να λειτουργήσουν, καθώς τα φύλλα τους δεν περιστρέφονται ελεύθερα στο χώρο αλλά σύρονται. Το πλάτος ανοίγματος που μπορούν να καλύψουν είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα ανοιγόμενα κουφώματα, καθώς τα φύλλα τους κινούνται πάνω σε ράγες. Μπορούν να σύρονται χωνευτά στον τοίχο, εξωτερικά στον τοίχο ή επάλληλα (το ένα δίπλα στο άλλο).

      Τα τυπικότερα είδη συρόμενων κουφωμάτων.

    • Συρόμενο επάλληλο ονομάζεται το κούφωμα τα φύλλα του οποίου, σύρονται το ένα πάνω στο άλλο. Μπορεί να είναι δίφυλλο ή πολύφυλλο. Το μειονέκτημά αυτών των κουφωμάτων είναι ότι δεν μπορούν να ανοίξουν πλήρως. Παρόλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πολλούς συνδυασμούς με δύο ή και περισσότερα φύλλα (Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα τριπλό κούφωμα, όπου το μεσαίο φύλλο θα έχει τη δυνατότητα να σύρεται είτε δεξιά είτε αριστερά ή να επιλέξετε ένα τριπλό κούφωμα όπου το μεσαίο φύλλο θα παραμένει σταθερό και θα σύρονται τα πλαϊνά φύλλα).
    • Πτυσσόμενο κούφωμα (με αναδιπλούμενα φύλλα) ονομάζεται το κούφωμα τα φύλλα των οποίων, μαζεύονται στο πλάι σαν φυσαρμόνικα. Το πλεονέκτημα αυτού του κουφώματος είναι ότι μπορεί να ανοίξει πλήρως και να ενοποιήσει αποτελεσματικά τον εσωτερικό χώρο με τον εξωτερικό.
    • Συρόμενο κουφώματα προς τα πάνω (ανασυρόμενο ή καρμανιόλα) ονομάζεται το κούφωμα, τμήμα του οποίου μπορεί να συρθεί κατακόρυφα. Είναι κατάλληλο για παράθυρα, αλλά όταν πρόκειται για μεγάλα ανοίγματα τότε η κατασκευή είναι πιο σύνθετη.

    Τέλος υπάρχουν και τα σταθερά κουφώματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ανοιγόμενα φύλλα. Τέτοια κουφώματα συνήθως επιλέγονται όταν το άνοιγμα είναι πολύ μεγάλο (για παράδειγμα στις βιτρίνες ή στους θόλους)

  • Μπορώ να επενδύσω με πέτρα τοίχο μετά την τοποθέτηση κουφωμάτων; Μπορώ να επενδύσω με πέτρα τοίχο μετά την τοποθέτηση κουφωμάτων;

    Ερώτηση αναγνώστη

    “Κατασκευάζω ένα σπίτι μόνος μου. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το χτίσιμο με τα τούβλα. Έχω πρόθεση να επενδύσω κάποιους τοίχους με πέτρα, όπου βρίσκονται παράθυρα. Θα πρέπει αυτή τη διαδικασία να την κάνω πριν την τοποθέτηση κουφωμάτων; Μήπως είναι δυνατό να τοποθετήσω πρώτα τα κουφώματα και αργότερα να επενδύσω τους τοίχους με πέτρα, γιατί τώρα το κόστος είναι απαγορευτικό;”

    Η άποψη μας:

    Η επένδυση των τοίχων με πέτρα μπορεί να γίνει και μετά την αποπεράτωση του σπιτιού, εφόσον το κόστος της είναι απαγορευτικό κατά τη φάση της κατασκευής του σπιτιού.

    Η επένδυση με πέτρα είναι συνυφασμένη με το ύφος του σπιτιού. Αν θέλετε να επενδυθεί και το σόκορο (πάχος) του τοίχου στη θέση των κουφωμάτων πρέπει να επιλέξετε μικρού πάχους πέτρα (φλούδα) για να μην μειώσει πολύ το πάχος της κάσας των κουφωμάτων.

    Αν το πάχος του τοίχου περιμετρικά των κουφωμάτων επενδυθεί με μάρμαρο, η επένδυση του τοίχου θα σταματήσει στο μάρμαρο.

    Τέλος, μπορείτε να διαμορφώσετε κορνίζα περιμετρικά των κουφωμάτων με σοβά με πάχος στο οποίο έχει υπολογιστεί η μελλοντική επένδυση πέτρας. Έτσι η κορνίζα με το πάχος του τοίχου θα παραμείνει επιχρισμένη και η επένδυση πέτρας θα φθάνει μέχρι την κορνίζα.

    Εναλλακτικά μπορείτε να διαμορφώσετε περιμετρικά κορνίζα σταματώντας την επένδυση πέτρας σε απόσταση από το άνοιγμα του κουφώματος περιμετρικά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved