Εξοικονομήστε ενέργεια και νερό στο μπάνιο

Ανακαίνιση Σπιτιού στον Πειραιά

Το μπάνιο, αν και το πιο μικρό δωμάτιο του σπιτιού, είναι  ίσως το περισσότερο ενεργοβόρο. Στο μπάνιο γίνονται διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής μας ρουτίνας, όπως μπάνιο. Πλύσιμο/ στέγνωμα ρούχων κλπ. Καταναλώνονται λοιπόν ενέργεια για τη θέρμανση τόσο του χώρου όσο και του νερού. Παράλληλα δεν πρέπει να αγνοούμε και την κατανάλωση του νερού για τις διάφορες δραστηριότητες.

Αν σχεδιάζετε ανακαίνιση του μπάνιου σας είναι ευκαιρία να συμπεριλάβετε λύσεις για να το φτιάξετε ενεργειακά αποδοτικότερο στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού του χώρου και αντικατάστασης των στοιχείων του.

Στις λύσεις συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση του παράθυρου, εφόσον υπάρχει με νέο θερμομονωτικό με διπλή υάλωση και θερμοδιακοπή, οπότε έχει μηδενικές απώλειες περιορίζοντας το κόστος θέρμανσης και ψύξης. Ιδανική λύση θα ήταν βέβαια η αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων και η εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους ολόκληρου του σπιτιού. Μία ακόμη λύση εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί η μόνωση των σωληνώσεων του ζεστού νερού, ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία του νερού για περισσότερο χρόνο.

Ζεστό νερό χρήσης με χαμηλό κόστος μπορεί να εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα που αξιοποιεί αποδοτικά την ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά στη χώρα μας  με τη μεγάλη ηλιοφάνεια για πολλούς μήνες το χρόνο. Αν για τη θέρμανση του σπιτιού έχετε επιλέξει φυσικό αέριο μπορείτε παράλληλα να εξασφαλίσετε και ζεστό νερό με επίσης μικρό κόστος. 

Ένας ακόμη τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο μπάνιο είναι η αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με νέους οικονομίας (LED ή CFL,δηλ. συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού). Μπορεί να έχουν υψηλότερο κόστος από τους απλούς, αλλά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και συγχρόνως μικρή κατανάλωση, οπότε μακροχρόνια θα κάνετε απόσβεση και στη συνέχεια οικονομία στο κόστος λειτουργίας τους. 

Η μείωση κατανάλωσης νερού στο μπάνιο είναι μια παράμετρος που πρέπει να μελετηθεί, ειδικά σε περίπτωση ανακαίνισης του. Αντικαταστήστε τα είδη υγιεινής και τις μπαταρίες. Επιλέξτε καζανάκι χαμηλής κατανάλωσης νερού με δύο μπουτόν που ελευθερώνει μικρή ή μεγάλη ποσότητα νερού ανάλογα των αναγκών. Επίσης επιλέξτε τηλέφωνο ντουζιέρας χαμηλής ροής και συνδυάστε την επιλογή σας με τη μείωση του χρόνου που κάνετε ντουζ (π.χ κατά 1΄- 2΄), το κλείσιμο της βρύσης κατά το σαπούνισμα και το άνοιγμα της για το ξέβγαλμα. Με την ίδια τακτική κατά το πλύσιμο του προσώπου και το βούρτσισμα των δοντιών καταφέρνετε επίσης εξοικονόμηση νερού.

anakainisi kipseli

Ανακαίνιση Μπάνιου στην Κυψέλη

 Ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας και νερού μπορείτε να εξασφαλίσετε στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων. Φροντίστε να είναι γεμάτο σε κάθε πλύση, ώστε να βάζετε λιγότερες πλύσεις και επιλέξτε χαμηλότερες θερμοκρασίες πλυσίματος για λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίου.

Ακόμη και αν δεν προχωρήσετε σε ολική αντικατάσταση του μπάνιου ελέγχετε κατά καιρούς τις βρύσες για τυχόν διαρροές, σταξίματα κλπ που πρέπει άμεσα να αποκαθιστάτε. 

Γίνεται φανερό ότι η γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας και νερού είναι θέμα άποψης για την προστασία του περιβάλλοντος και απόφασης για αλλαγή συνηθειών της καθημερινότητας μας.

Μια ανακαίνιση μπάνιου απαιτεί συνεργασία τεχνιτών πολλών ειδικοτήτων (πλακάς/ υδραυλικός/ ηλεκτρολόγος) και καλό συντονισμό των εργασιών. Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα και να εξασφαλίσετε ποιότητα στην ανακαίνιση απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα, όπου θα συζητήσετε και θα προσαρμόσετε τη λύση στις δικές σας ανάγκες.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού

    Η δροσιά στον εσωτερικό μας χώρο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση και χρήση του κλιματιστικού, το οποίο αν είναι παλιάς τεχνολογίας μπορεί να εκτοξεύσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Παραθέτουμε μερικές ιδέες περιορισμού της χρήσης του οικιακού κλιματιστικού.

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στον εσωτερικό χώρο

    Οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων αποτελούν τα καταφύγια των ανθρώπων, δηλαδή χώρους μέσα στους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Τα κτίρια λοιπόν, παρέχουν στον άνθρωπο ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή του εξασφαλίζουν θερμική άνεση, φυσικό και τεχνητό φωτισμό, νερό, πρόσβαση σε ενέργεια και πολλές άλλες ανέσεις.

    Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος του κλίματος στους εσωτερικούς χώρους.

    Σήμερα οι άνθρωποι εκτελούν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για γραφεία, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, χώρους ψυχαγωγίας κ.ά. Ακριβώς λοιπόν, επειδή μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γίνεται στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον.

  • Ο Hundertwasser για τα φυτεμένα δώματα Ο Hundertwasser για τα φυτεμένα δώματα

    O Friedensreich Hundertwasser αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς σύγχρονους ζωγράφους της Αυστρίας. Εκτός από τη ζωγραφική πειραματίστηκε και με την αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κτιρίων που σχεδίασε ήταν η ανομοιομορφία των αρχιτεκτονικών στοιχείων, οι πολύχρωμες διακοσμήσεις, οι τρούλοι, οι καμπύλες γραμμές αλλά και τα φυτεμένα δώματα.

    Ειδικά για τα φυτεμένα δώματα, ο Hundertwasser υποστήριξε ότι εκπληρώνουν την ηθική υποχρέωση του ανθρώπου να ξανα-τοποθετήσει τη φύση στη θέση που της αρμόζει: δηλαδή πάνω από τον άνθρωπο.

    Σύμφωνα, λοιπόν με τον καλλιτέχνη, ο άνθρωπος, που από τα παλαιότερα χρόνια επιδίωκε να κυριαρχήσει στη γη, έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να δολοφονεί τη φύση. Για αυτό το λόγο, οι ανθρώπινες κοινωνίες πρέπει να ξανά-υποταχτούν στη φύση, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Με την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων λοιπόν, η γη τοποθετείται πάνω από τον άνθρωπο. Το χώμα, που αναπόφευκτα αφαιρείται όταν κτίζεται ένα κτίριο, ξαναβρίσκει τη θέση του πάνω στη στέγη. Η φύση ανακαταλαμβάνει τις χαμένες εκτάσεις.

    Ο Hundertwasser υποστήριξε επίσης, ότι τα φυτεμένα δώματα έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα φυτεμένο δώμα παράγει οξυγόνο που είναι και η βάση της ζωής, συγκρατεί την βρωμιά και την σκόνη, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των ανθρώπων, τόσο αυτών που ζουν κάτω από το δώμα, όσο και αυτών που κοιτούν ψηλά. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ηχομόνωση. Τα φυτεμένα δώματα συντελούν στη μείωση της ηχορύπανσης και φέρνουν ηρεμία. Ακόμη, προστατεύουν από ποικίλες αρνητικές επιδράσεις, όπως από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και από τη φωτιά. Μέχρι και το νερό, που διηθείται στο έδαφος είναι καθαρότερο από πριν. Τέλος, τα φυτεμένα δώματα εξοικονομούν ενέργεια, προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και μειώνοντας τις θερμικές απώλειες το χειμώνα.

    Βιβλιογραφικές παραπομπές:

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved