Μοκέτες: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε μοκέτα

Η μοκέτα αποτελεί μια οικονομική λύση επένδυσης δαπέδων που επιλέγεται τόσο για χώρους κατοικιών (συχνά όταν αφορά σε οικονομική ανακαίνιση) όσο και για επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, κινηματογραφικές αίθουσες, γραφεία κτλ). Ειδικά για τους επαγγελματικούς χώρους η μοκέτα αποτελεί μια εξαιρετικά πλεονεκτική επιλογή κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς και τοποθέτησης αλλά κυρίως επειδή απορροφά τους ήχους από το βάδισμα, τα έπιπλα κτλ.

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης ΦουσκαςΓια οικονομικά πακέτα ανακαίνισης εμπιστευτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα (www.anakainisispitiou.gr)

Οι κατασκευαστές μοκετών παράγουν μονόχρωμες μοκέτες σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων αλλά και μοκέτες με μοτίβα και σχέδια. Εκτός από το χρώμα και το σχέδιο σημαντικό στοιχείο στην εμφάνιση της μοκέτας αποτελεί η υφή της, η οποία εξαρτάται από την ποιότητα του πέλους, από το μήκος του πέλους και από το αν είναι κομμένο ή διπλωμένο.

Μοκέτα σε ρολά, σε πλακάκια ή σε χαλί. 

Η μοκέτα κατασκευάζεται και διατίθεται είτε σε ρολά, είτε σε πλακάκια, είτε ως χαλί. Όσον αφορά στις μοκέτες που πωλούνται σε ρολό, έχουν συγκεκριμένο πλάτος ενώ το μήκος τους είναι αρκετά μεγάλο και κόβεται κατά παραγγελία. Οι περισσότεροι χώροι έχουν αρκετά μεγάλο εμβαδόν και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους συναρμολόγηση των μοκετών στο δάπεδο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον αρμό που δημιουργείται μεταξύ των φύλλων μοκέτας καθώς το σημείο αυτό είναι ευαίσθητο στις καταπονήσεις. Γενικά συνίσταται ο αρμός να τοποθετείται στην ίδια κατεύθυνση με τη μεγαλύτερη πλευρά ενός δωματίου και αν είναι δυνατόν σε σημείο που δεν καταπονείται από έντονη κυκλοφορία. Για τη συναρμολόγηση των τμημάτων της μοκέτας χρησιμοποιούνται συνήθως προκατασκευασμένες μεταλλικές ή πλαστικές ταινίες.

Τα πλακίδια μοκέτας κυκλοφορούν σε ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια. Η στερέωσή τους στο δάπεδο γίνεται συνήθως με κόλλα ή με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης. Μερικοί τύποι πλακιδίων έχουν αυτοκόλλητη κάτω επιφάνεια.

Πριν επιλέξετε μοκέτα θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Τα νήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της μοκέτας αποτελούν το αρχικό στοιχείο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά. Για παράδειγμα υπάρχουν μοκέτες συνθετικές, μάλλινες, βαμβακερές, από κοκοφοίνικα, κάνναβη, γιούτα, σιζάλ από ανακυκλωμένα υλικά κτλ. Ωστόσο, η μοκέτα μπορεί να αποτελείται από δεσμίδες ίδιων ή διαφορετικών νημάτων. Η ανάμειξη νημάτων από μαλλί και νάιλον με μια αναλογία 80/20 δίνει μοκέτες με καλή εμφάνιση και αντοχή.

Η βάση της μοκέτας αποτελείται από ανθεκτικά υφασμένα νήματα με συνθετική επένδυση που εμποδίζει το ξέφτισμα κατά το κόψιμο. Αν η μοκέτα είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τότε μπορεί να συγκρατεί υγρασία μεταξύ δαπέδου και μοκέτας, με πιθανό αποτέλεσμα την πρόκληση φθορών σε ένα ξύλινο δάπεδο.   

Άλλα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα της μοκέτας είναι πυκνότητα του πέλους, δηλαδή ο αριθμός των δεσμίδων νήματος ανά τετραγωνικό εκατοστό μοκέτας, το βάρος του πέλους που προεξέχει από την επιφάνεια της βάσης της μοκέτας (εκφράζεται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο) καθώς επίσης και το ύψος του πέλους. Για παράδειγμα, μία πυκνή μοκέτα με κοντό πέλος είναι πιο ανθεκτική από μια άλλη με το ίδιο βάρος αλλά με μακρύτερο πέλος και φυσικά μικρότερη πυκνότητα.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Οι μοκέτες με μακρύτερο πέλος είναι πιο δύσκολες στο καθάρισμα και για αυτό το λόγο συνιστάται η χρήση τους σε χώρους όπου δεν αναμένεται μεγάλος φόρτος κυκλοφορίας και έντονης χρήσης.
  • Για χρήσεις σε ειδικούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε χώρους υγείας ή σε χώρους όπου λειτουργούν ηλεκτρονικά μηχανήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν μοκέτες με ειδικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα με αντιβακτηριδιακές ή αντιστατικές ιδιότητες.
  • Στην παραγγελία του υλικού καλό είναι να προμηθευτείτε περίπου 10-15% περισσότερη ποσότητα.

Η μοκέτα ως στοιχείο διακόσμησης του χώρου.

Όσον αφορά στα χρώματα και στα σχέδια, μπορείτε είτε να διαλέξετε μοκέτα που τραβάει τα βλέμματα ή μια πιο απλή και ουδέτερη μοκέτα. Η επιλογή σας εξαρτάται από την ευρύτερη διακόσμηση του χώρου. Αν για παράδειγμα θέλετε να δώσετε έμφαση στην επίπλωση τότε φροντίστε να επιλέξετε μια απλή, μονόχρωμη μοκέτα που θα αναδεικνύει τα έπιπλα. Αν αντίθετα, η διακόσμηση του χώρου είναι μονότονη επιλέξτε μοκέτα με έντονο χρώμα ή εκκεντρικό σχέδιο. Όσον αφορά στην υφή, δηλαδή στο αν η μοκέτα θα είναι μαλακή ή σκληρή, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των κατασκευαστών.

Αν ο χώρος που θα τοποθετήσετε τη μοκέτα έχει έντονη κυκλοφορία ή υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζει πρόβλημα λεκέδων και ρύπων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε δωμάτια παιδιών, σε χώρους συνάθροισης κοινού, σε κατοικίες με κατοικίδια, τότε συνιστάται να επιλέξετε ένα σχέδιο ή ένα χρώμα πάνω στο οποίο οι λεκέδες δε φαίνονται.

Αν επιλέξετε τον τύπο του χαλιού τότε θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος της μοκέτας. Για παράδειγμα στην τραπεζαρία η μοκέτα θα πρέπει να είναι περίπου 90 εκατοστά μεγαλύτερη περιμετρικά του τραπεζιού έτσι ώστε τα καθίσματα να είναι πάνω στη μοκέτα. Στο καθιστικό, καλό είναι οι καναπέδες και οι πολυθρόνες να πατούν επάνω στη μοκέτα.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved