Ανακαίνιση κουζίνας: Βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει

Ο σχεδιασμός της κουζίνας ξεκινάει με τον καθορισμό των αναγκών μας και την επίλυση των πρακτικών και λειτουργικών ζητημάτων. Εάν κτίζετε καινούργιο σπίτι ή ανακαινίζετε το υφιστάμενο έχετε τη μοναδική ευκαιρία να επανασχεδιάσετε εξολοκλήρου το χώρο, δηλαδή να αλλάξετε τις θέσεις των ηλεκτρικών συσκευών, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τη διάταξη των επίπλων, τα υλικά του δαπέδου και των τοίχων. Η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα μπορεί να σας προτείνει ποιοτική αλλά ταυτόχρονα οικονομική ανακαίνιση κουζίνας. 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκαςwww.anakainisispitiou.gr


Έχετε σκεφτεί ότι η κουζίνα αποτελεί τον χώρο στον οποίο κινείστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκτελώντας δεκάδες εργασίες, όπως μαγείρεμα, καθαριότητα, αποθήκευση, δείπνο, μικρογεύματα, πρωινό καφέ, βραδινό ποτό, κ.ά. Για τα περισσότερα νοικοκυριά η κουζίνα αποτελεί το βασικό χώρο συγκέντρωσης και συζήτησης γύρω από το τραπέζι του φαγητού. 

Η διακόσμηση της κουζίνας είναι προσωπική υπόθεση. Πριν ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε σε ένα χαρτί τι σας αρέσει από την υφιστάμενη κουζίνα, δηλαδή ποια στοιχεία θα θέλατε να διατηρήσετε ως έχουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε ποια στοιχεία θέλετε να αλλάξουν. Αφού λοιπόν έχετε μελετήσει καλά τις ανάγκες σας και τις έχετε καταγράψει σε χαρτί, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε το στυλ της κουζίνας, δηλαδή τα χρώματα, τα υφάσματα, τα υλικά, το στυλ των επίπλων κ.ά. Σημειώστε, ότι η καταγραφή των αναγκών μας αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία που λειτουργεί σαν χάρτης και αποτρέπει λανθασμένες επιλογές, όπως για παράδειγμα να παρασυρθούμε από μια εντυπωσιακή κουζίνα που ωστόσο δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Κουζίνα, βακελίτης, πάγκος κουζίνας Ανακαίνιση κουζίνας στη Νίκαια από την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας. 

Επιπλέον, η επίτευξη ενός στυλ, για παράδειγμα μοντέρνο, μίνιμαλ, country, κτλ δεν πρέπει να γίνεται έμμονη ιδέα. Το ιδανικό στυλ διακόσμησης είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών και όχι απαραίτητα αυτό που προβάλλεται ως ιδανικό μέσα από τα περιοδικά. Θυμηθείτε, ότι μπορείτε να προσαρμόσετε οποιοδήποτε στυλ στα δικά σας μέτρα και σταθμά κρατώντας τα στοιχεία που σας ταιριάζουν και απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. Ανεξάρτητα από το στυλ, η κουζίνα πρέπει να είναι φιλόξενη, με χαλαρωτική ατμόσφαιρά. Eνημερωθείτε τώρα για το κόστος ανακαίνισης κουζίνας μελετώντας τις προσφορές διαφόρων εταιρειών. 

Κουζίνες μικρής κλίμακας. Σε περίπτωση που η κουζίνα έχει μικρό εμβαδόν, τότε έχετε μια μοναδική ευκαιρία. Μπορείτε να τοποθετήσετε ακριβότερα και καλύτερης ποιότητας υλικά και έπιπλα χωρίς να ξεφύγετε από το προϋπολογισμό σας. Τα ντουλάπια συστήνετε να είναι από το ίδιο υλικό για να αποφεύγεται η διάσπαση του χώρου.  Όσον αφορά στα χρώματα επιλέξτε λευκό για τους τοίχους και ανοιχτόχρωμα ξύλα για τα έπιπλα. Ελαχιστοποιείστε τις ανάγκες σας σε ηλεκτρικές συσκευές έτσι ώστε ο πάγκος να παραμένει ελεύθερος. Για κουρτίνες επιλέξτε κάτι απλό που δε θα φορτώνει οπτικά το χώρο.

κουζίνα, διακόσμηση, βακελίτης  Ανακαίνιση κουζίνας στη Νίκαια από την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

Κουζίνα σε country στυλ: Το συγκεκριμένο στυλ σημαίνει φυσικά υλικά, όπως ξύλο, πέτρα και τερακότα αλλά και την ευκαιρία να τοποθετήσετε αυθεντικές αντίκες στο χώρο, όπως για παράδειγμα ένα μοναστηριακό τραπέζι, μια πιατοθήκη τοίχου ή ένα ξύλινο σεκρετέρ. Αν ο χώρος το επιτρέπει μπορείτε να ενσωματώσετε έναν αναπαυτικό καναπέ ή δύο vintage πολυθρόνες. Κατάλληλα διακοσμητικά είναι τα κεραμικά βάζα, οι κεραμικές πιατέλες, τα μεγάλα γυάλινα φυσητά μπουκάλια για το λάδι και το κρασί, τα χάλκινα ταψιά και τηγάνια, ένα ρολόι αντίκα κ.ά. Όσον αφορά στα ντουλάπια μπορείτε να συνδυάσετε το ξύλο με το γυαλί, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και ανοιχτά, ρηχά ράφια για τα μπαχαρικά και τα βότανα. Τα χρώματα που συνήθως επιλέγονται είναι το λευκό, το κρεμ αλλά και οι γήινες αποχρώσεις.

Έντονο χρώμα στην κουζίνα: Αν είστε αρκετά τολμηροί επιχειρήστε να εισάγετε έντονα και ζωηρά χρώματα στους τοίχους και στα έπιπλα της κουζίνας. Χρησιμοποιήστε τον κύκλο των χρωμάτων και επιλέξτε γειτονικά χρώματα (πχ. πράσινο και μπλε). Το συγκεκριμένο στυλ παραπέμπει σε κουζίνες της δεκαετίας του 70 και γενικά ταιριάζει σε αισιόδοξους και κοινωνικούς χαρακτήρες. Μια άλλη ευκαιρία για να εισάγετε χρώμα στο χώρο είναι με την τοποθέτηση πολύχρωμων πλακιδίων.

Φυσικά, με τη χρήση έντονων χρωμάτων, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μιας κουζίνα σε μοντέρνο και νεανικό στυλ που ωστόσο δε θα είναι ψυχρή. Απαραίτητο συμπλήρωμα τα ανάλαφρα διακοσμητικά στοιχεία ή ακόμη και μερικοί πίνακες σύγχρονης τέχνης.

κουζίνα, νιπτήρας, παράθυρο πάνω από νιπτήρα  Μια ωραία ιδέα για την κουζίνα είναι να τοποθετήσετε το νιπτήρα κάτω από το παράθυρο. Ανακαίνιση κουζίνας στη Νίκαια από την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

Επιφάνειες: Το κεραμικό πλακάκι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα υλικά κουζίνας, καθώς είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στα χημικά και στους λεκέδες. Στην αγορά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία πλακιδίων ενώ για ακόμη πιο προσωπικό αποτέλεσμα επιλέξτε χειροποίητα ή vintage πλακάκια.

Το ξύλο είναι επίσης ένα δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των επίπλων. Επιλέξτε σκουρόχρωμα ξύλα αν θέλετε να ζεστάνετε το χώρο ενώ αν η κουζίνα είναι μικρή και σκοτεινή επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ξύλα.  

Στις επιφάνειες εργασίας το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η ανθεκτικότητα στη θερμότητα, στην υγρασία, στις χαρακιές, στα οξέα και στα απορρυπαντικά. Για αυτό το λόγο, δημοφιλή υλικά είναι το μάρμαρο, ο γρανίτης, ο ανοξείδωτος χάλυβας, τα κεραμικά πλακάκια, το corian και οι διάφοροι συνθετικοί πάγκοι. Επίσης, η τάβλα του τραπεζιού μπορεί να κατασκευαστεί από το ίδιο υλικό, δηλαδή μπορεί να είναι από μάρμαρο, γρανίτη, corian κ.ά. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται εκτενώς και ο ανοξείδωτος χάλυβας τόσο στην κατασκευή πάγκων κουζίνας όσο και στις συσκευές. Πρόκειται για ένα υλικό κατάλληλο για χώρους σε μοντέρνο στυλ.

Το τραπέζι φαγητού: Η κουζίνα, είτε πρόκειται για μικρό χώρο είτε για μεγάλο, αποτελεί το σημαντικότερο πόλο έλξης στην κατοικία. Για αυτό το λόγο φροντίστε να δημιουργήστε μια περιοχή φαγητού και συζήτησης. Αν ο χώρος είναι περιορισμένος τότε μια καλή λύση είναι αντί για καρέκλες να επιλέξετε ένα στενό παγκάκι που θα τοποθετηθεί κολλητά στον τοίχο. Μια άλλη λύση είναι η κατασκευή ενός στενού μπαρ (περίπου 40cm βάθος). Αν η κουζίνα είναι ευρύχωρη τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τραπέζι για τουλάχιστον τέσσερα άτομα. 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved