Συμβουλές για τη διάταξη των επίπλων στο καθιστικό

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ολική ή μερική ανακαίνιση του χώρου σας, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έμπειρους επαγγελματίες. Πολύ καλή υποστήριξη αλλά και συμφέρουσες προσφορές θα βρείτε στην τεχνική/ κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας. 

 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας

 

 

 

 www.anakainisispitiou.gr

 


Το καθιστικό ή σαλόνι, αποτελεί τον πυρήνα του σπιτιού. Είναι γνωστό μάλιστα, ότι η διακόσμηση και οργάνωση του καθιστικού, του σαλονιού δηλαδή, δημιουργεί την ισχυρότερη εντύπωση στους επισκέπτες του σπιτιού μας. 

Ωστόσο, η διαμόρφωση του καθιστικού έχει μια βασική δυσκολία: Ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να είναι ευπαρουσίαστος, άνετος και ταυτόχρονα να καλύπτει ποικίλες ανάγκες μας. Άλλωστε, στο καθιστικό φιλοξενούνται διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, υποδεχόμαστε του καλεσμένους μας, διοργανώνουμε επίσημες γιορτές, τοποθετούμε τα πολυτιμότερα διακοσμητικά, ξεκουραζόμαστε και βλέπουμε τηλεόραση, συζητάμε με φίλους, γευματίζουμε κτλ. Μάλιστα, σε πολλές οικογένειες, το καθιστικό αποτελεί το χώρο όπου τα μέλη περνούν τον περισσότερο χρόνο. 

Η διάταξη των επίπλων αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε την ανακαίνιση του καθιστικού. Ωστόσο, το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι χρήστες είναι να τοποθετούν τα έπιπλα περιμετρικά στο δωμάτιο ακριβώς μπροστά από τους τοίχους, αφήνοντας στη μέση ένα κενό χώρο. Η συγκεκριμένη διάταξη, θεωρείται από πολλούς ως η μοναδική, ειδικά αν ο διαθέσιμος χώρος είναι περιορισμένος. Βέβαια η άποψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο κενός χώρος που δημιουργείται στο κέντρο είναι συνήθως ένας "αμήχανος" χώρος. 

Συμβουλές που αφορούν στη διάταξη των επίπλων στο καθιστικό

  • Το σημαντικότερο έπιπλο στο καθιστικό είναι ο καναπές (τριθέσιος, διθέσιος, γωνία κτλ). Ο καναπές δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείται με την πλάτη στον τοίχο. Αντίθετα, μπορεί να τοποθετηθεί στη μέση του δωματίου, σε απόσταση από τον τοίχο, ακόμη και υπό γωνία. Άλλωστε η πλάτη του καναπέ μπορεί να λειτουργήσει και ως διαχωριστικό, που θα διακρίνει τις λειτουργικές ζώνες.
  • Για να αποφασίσετε τη θέση του καναπέ, πρέπει πρώτα να αναλύσετε το χώρο σας. Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο μπροστά από το οποίο θα θέλατε να οργανώσετε το καθιστικό; Τέτοια στοιχεία, είναι για παράδειγμα το τζάκι ή μια ενδιαφέρουσα θέα.
  • Αποφασίστε για τους επιμέρους χώρους που θα δημιουργήσετε στο καθιστικό. Αν ο χώρος επαρκεί, τότε μπορείτε για παράδειγμα να δημιουργήσετε δύο ζώνες καθιστικού: Μία καθημερινή ζώνη όπου θα παρακολουθείτε τηλεόραση, θα χαλαρώνετε, θα συζητάτε κλπ, και μία επίσημη, όπου θα υποδέχεστε τους καλεσμένους. Σκεφτείτε αν θέλετε να δημιουργήσετε ξεχωριστή γωνιά για μελέτη, αν θα ενσωματώσετε την τραπεζαρία μέσα στο καθιστικό, κλπ. Σε ένα τυπικό καθιστικό, μπορούν να αναπτυχθούν 2 με 3 ξεχωριστές ζώνες.
  • Ομαδοποιήστε τα έπιπλα για να δημιουργήσετε ξεχωριστές ζώνες. Για παράδειγμα, ο καναπές, όταν ομαδοποιηθεί με το τραπεζάκι του καφέ, με δύο πολυθρόνες, με δύο πλαϊνά τραπεζάκια δημιουργεί τη ζώνη του καθιστικού. Μια πολυθρόνα, όταν ομαδοποιηθεί με ένα τραπεζάκι και με ένα φωτιστικό (επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο) δημιουργεί μια ζώνη μελέτης. Δύο πολυθρόνες και ένα τραπέζι δημιουργούν μια ζώνη για συζήτηση, μελέτη και τσάι.
  • Εμπλουτίστε τα βασικά έπιπλα με μικρότερα έπιπλα, όπως με καθίσματα, πουφ και τραπεζάκια. Τα μικρότερα έπιπλα είναι ευέλικτα, μετακινούνται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, τα σκαμπό λειτουργούν ταυτόχρονα ως χαμηλά τραπέζια και ως καθιστικά. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας μπορούν να μετακινηθούν, έτσι ώστε να καλύψουν προσωρινές ανάγκες γύρω από το καθιστικό.
  • Χρησιμοποιήστε τα χαλιά για να ορίσετε τους επιμέρους χώρους. Άλλωστε, το δάπεδο του καθιστικού, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτεται εξολοκλήρου από χαλιά. Για παράδειγμα, αν θέλετε να δημιουργήσετε δύο ζώνες στο καθιστικό μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαλί σε κάθε ζώνη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  • Οι καναπέδες έχουν τοποθετηθεί στη μέση του καθιστικού. Οι πλάτες των καναπέδων λειτουργούν ως διαχωριστικά, ενώ ανάμεσα στις πλάτες τους έχει δημιουργηθεί ένας διάδρομος κίνησης.
διακόσμηση σαλονιού, σαλόνι ιδέες, καθιστικό ιδέες, καναπέδες, καναπές

Contemporary Living Room by Brooklyn Photographers Alexander Johnson Photography

  • Μικρό αναγνωστήριο με δύο πολυθρόνες, ένα κυκλικό σκαμπό και μια χαμηλή βιβλιοθήκη. 
διακόσμηση σαλονιού, σαλόνι ιδέες, καθιστικό ιδέες, καναπέδες, καναπές, βιβλιοθήκη
 
  • Οι δύο καρέκλες μπροστά από το τζάκι δημιουργούν μια ξεχωριστή λειτουργική ζώνη.
διακόσμηση σαλονιού, σαλόνι ιδέες, καθιστικό ιδέες, καναπέδες, καναπές, χαλιά στο σαλόνι, χαλί ιδέες, χαλί
 
  • Ένα έπιπλο αντίκα, αποτέλεσε το κέντρο μπροστά από το οποίο διαμορφώθηκε το καθιστικό.
 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved