Τύποι χρωματικών σχημάτων στον εσωτερικό χώρο

Πολλές φορές έχετε ακούσει ή διαβάσει για τα χρωματικά σχήματα ή για τους χρωματικούς συνδυασμούς. Ωστόσο, πριν καταλήξετε σε κάποιο χρωματικό συνδυασμό θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποιον τύπο χρωματικού σχήματος θα ακολουθήσετε. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν εσωτερικό χώρο με ανοιχτή κάτοψη και μεγάλες επιφάνειες τοίχων. Δείτε πως εφαρμόζονται τα διάφορα χρωματικά σχήματα στην επιλογή χρωμάτων για τους τοίχους. 

φωτορεαλιστικό εσωτερικού χώρου, φωτορεαλιστικό σαλονιού

 

  • Σχήμα με ένα χρώμα (Μονοχρωματικό σχήμα): Το μονοχρωματικό σχήμα δημιουργείται από ένα μόνο χρώμα και εμπλουτίζεται με περισσότερους τόνους από το ίδιο χρώμα, δηλαδή με πιο φωτεινούς ή με πιο σκούρους τόνους. Τα μονοχρωματικά σχήματα χρησιμοποιούνται συνήθως σε κλασσικούς χώρους και αποπνέουν κύρος και κομψότητα. 

χρώματα εσωτερικού χώρου, φωτορεαλιστικό εσωτερικού χώρου, φωτορεαλιστικό σαλονιού

monochromatic color wheel Το συγκεκριμένο μονοχρωματικό σχήμα βασίζεται στο κίτρινο χρώμα. Η πάλετα των κίτρινων αποχρώσεων, περιλαμβάνει το χρυσό, το μουσταρδί, το καραμελέ, κλπ. Τα χρώματα αυτά είναι θερμά και δημιουργούν άνετη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. 

  • Σχήμα με συμπληρωματικά χρώματα: Για να δημιουργήσουμε ένα σχήμα με συμπληρωματικά χρώματα επιλέγουμε δύο χρώματα που βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις στον κύκλο των χρωμάτων, για παράδειγμα το κίτρινο με το μώβ, το πορτοκαλί με το μπλέ, κλπ. Τα σχήματα αυτά είναι εξαιρετικά δημοφιλή γιατί προσθέτουν ενέργεια στο χώρο και τραβούν τα βλέμματα. Για αυτόν το λόγο χρησιμοποιούνται συχνά σε εμπορικά καταστήματα, σε βιτρίνες, σε λογότυπα, κτλ.  

χρώματα για το σπίτι μου, χρώματα για το σαλόνι

Complementary color wheel Το συγκεκριμένο χρωματικό σχήμα χρησιμοποιεί μια γήινη απόχρωση του πράσινου και μια ουδέτερη απόχρωση του μούρου.

  • Σχήμα με ανάλογα χρώματα: Το σχήμα αυτό χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερα χρώματα που βρίσκονται σε ένα τόξο μικρότερο από 90ο στο δίσκο των χρωμάτων. Στο σχήμα αυτό μπορούν να επιλεγούν θερμά χρώματα, ψυχρά χρώματα ή θερμά και ψυχρά ταυτόχρονα.   

χρώματα σπιτιού, χρώματα για το σαλόνι

analogous color wheel Το συγκεκριμένο σχήμα αναμιγνύει αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά δυναμικό. 

 

  • Σχήμα με αντίθετα χρώματα (η σχήμα των τριών χρωμάτων): Το συγκεκριμένο σχήμα επιλέγει χρώματα που σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο στο δίσκο των χρωμάτων. 

χρώματα σπιτιού, χρώματα σαλονιού

Contrasting color wheel Το συγκεκριμένο χρωματικό σχήμα με αντίθετα χρώματα είναι κατάλληλο για μεγάλους χώρους, καθώς χρησιμοποιούνται τρία εντελώς διαφορετικά χρώματα. 

  • Σχήμα με ένα χρωμα και δύο συμπληρωματικά του χρώματος αυτού: Το συγκεκριμένο σχήμα επιλέγει ένα χρώμα (χρώμα Α) σε ένα σημείο του δίσκου των χρωμάτων και τα δύο απέναντι χρώματα. Για την ακρίβεια, επειδή απέναντι από το χρώμα Α, υπάρχει ένα μονο χρώμα, έτσι επιλέγονται τα δύο χρώματα που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτού του χρώματος. 

χρώματα σαλονιού, χρώματα για το σπίτι

Split complementary color wheel Το συγκεκριμένο σχήμα δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα με το "σχήμα με συμπληρωματικά χρώματα" μόνο που η τελική παλέτα είναι πιο πλούσια. Για την ακρίβεια, το σχήμα συνδυάζει την αρμονία (τα χρωματα που βρίσκονται κοντά είναι αρμονικά μεταξύ τους) με την αντίθεση (τα αρμονικά χρώματα βρίσκονται απέναντι στο τρίτο χρώμα. 

Πως μπορείτε να δημιουργήσετε ατελείωτους χρωματικούς συνδυασμούς: Χρησιμοποιήστε τα online εργαλεία δημιουργίας χρωματικών σχημάτων

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved