Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων και/ή σχέδιο μόδας

Από την Αναστασία Καραβασίλη (MSc in Interior & Living Design)

Πώς αλληλοεπιδρούν οι δύο χώροι μεταξύ τους; Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά; Κοινές τάσεις; Κοινοί υποστηρικτές; Βεβαίως και υπάρχουν! Η αλληλοεπίδραση είναι παραπάνω από εμφανής.

design fashion 01

Σχέδια, γραμμές, χρώματα, υφάσματα είναι κάποια κοινά χαρακτηριστικά που συναντάει κανείς με την πρώτη ματιά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα πίσω από την "εικόνα", π.χ. ο τρόπος σύλληψης μιας ιδέας σε ένα project (έργο) ή οι επιρροές από τα καλλιτεχνικά κινήματα του προηγούμενου αιώνα. Επιπλέον και οι δύο χώροι αποκαλύπτουν τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτιστικές μεταβολές και παρουσιάζουν ομοιότητες σε διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς της πραγματικότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας ήταν αρχιτέκτονες (Pierre Cardin, Paco Rabanne κ.α.) και πολλοί αρχιτέκτονες ήθελαν να γίνουν σχεδιαστές μόδας. Πολλοί είναι οι επώνυμοι αρχιτέκτονες και Interior Designers οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ρούχα για διάσημους οίκους. Αντιστοίχως όλοι σχεδόν οι σχεδιαστές ρούχων δημιουργούν μόνοι τους τον προσωπικό εσωτερικό τους χώρο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της συνύπαρξης των δύο χώρων είναι ο τρόπος με τον οποίο εισβάλλει η μόδα στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Οι ίδιοι οι σχεδιαστές μόδας λανσάρουν τις προσωπικές τους συλλογές για το σπίτι (κάτι ξέρουν αφού πουλάει το brand τους) και μεγαθήρια ξενοδοχεία boutique, σπίτια, γραφεία κτλ. "ντύνονται" αποκλειστικά από τους οίκους τους. Οι γραμμές που ακολουθούνται στις εκάστοτε συλλογές τους για το σπίτι, είναι φυσικά οι ίδιες με αυτές των ρούχων τους.

μόδα και αρχιτεκτονική

Δεν είναι μόνο οι γραμμές κοινές και τα σχήματα, αλλά τα συναισθήματα!

Στα συναισθήματα, τις σκέψεις και την ατμόσφαιρα βρίσκεται η πραγματική συνύπαρξη των δύο χώρων. Σου προκαλέι άνεση ένας χώρος/ρούχο; Είναι κλασσικό ή μοντέρο; Έχει στυλ και άποψη; Σου παρέχει ζεστασιά; Σου θυμίζει κάτι από το παρελθόν; Όλες αυτές τις ερωτήσεις τις κάνουμε σε καθημερινή βάση προκειμένου να πάρουμε πληροφορίες για τη διακόσμηση ενός χώρου ή ενός ενδύματος.

Ένας χώρος λοιπόν μπορεί να είναι πολύχρωμος σαν τα μοτίβα του Missoni, απλός και λειτουργικός σαν τα συνολάκια της Chanel αλλά και κλασσικά αυστηρός σαν τα business κοστούμια του Armani.

μόδα και αρχιτεκτονική

Μη σας φανεί περίεργο αν ακούσετε σε ένα "μπαροκινό" παλάτι ή κατοικία που βρεθήκατε για ξενάγηση, οπαδοί της μόδας να κραυγάζουν "Ουάου ο χώρος είναι πολύ Dior" εννοώντας ότι είναι επιβλητικός με διάκοσμο όπως αντιστοίχως θα χαρακτήριζες τις δημιουργίες του οίκου στο ξεκίνημά του!!!

μόδα και αρχιτεκτονική

Αναστασία Καραβασίλη


 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved