Είναι ανεπαρκής ο όρος "διακοσμητής"; Μια αναζήτηση στην ετυμολογία της λέξης

etimologia

Γράφει η Άννα Μπονάρου (αρχιτέκτονας μηχανικός - M.A.Ed)

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια οι όροι "διακοσμητής" και "διακόσμηση" αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη, ίσως και λίγο απαξιωτικά. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η λέξη "διακόσμηση" αφορά αποκλειστικά και μόνο τον στολισμό ενός χώρου με επιφανειακές επεμβάσεις και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τις έννοιες του σχεδιασμού, της σύνθεσης, της οργάνωσης του χώρου, κλπ.

Αντίθετα, η λέξη "design" φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερο κύρος και να αντιστοιχεί σε ένα επάγγελμα υψηλότερου επιπέδου, τόσο από άποψη σπουδών όσο και ικανοτήτων. 

Αναπόφευκτα λοιπόν, ως επαγγελματικός τίτλος (ή ως τίτλος σπουδών) ο όρος "διακοσμητής" μάλλον κρίθηκε ανεπαρκής  και για αυτόν το λόγο αναζητήθηκαν κατά καιρούς άλλοι τίτλοι, όπως αυτός του "interior designer", του "αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων", "του μελετητή εσωτερικών χώρων", του "διακοσμητή- μορφολόγου", κλπ.

Είναι πράγματι όμως τόσο προβληματικός και ανεπαρκής ο όρος διακοσμητής και γιατί θα πρέπει άκριτα να αντικαταστήσουμε τη λέξη διακόσμηση με τη λέξη design;

Ας προσεγγίσουμε το θέμα ερευνώντας την ετυμολογία της λέξης "διακόσμηση". 

Καταρχήν το ρήμα κοσμέω-ω (από το οποίο άλλωστε παράγεται και η λέξη κόσμημα) δε σημαίνει μόνο στολίζω αλλά κυρίως σημαίνει διευθετώ, τακτοποιώ, παρατάσσω. Απο το ρήμα αυτό άλλωστε παράγεται και η λέξη κόσμος, ως το αντίθετο του χάους. (πηγή: Συμεωνίδης. Χ, Ξενής. Γ, Φλιάτουρας Α, Λεξικό αρχαίας ελληνικης γλώσσας, ΟΕΔΒ).

Το εντυπωσιακότερο είναι δε, ότι η αρχαία λέξη διακόσμησις σημαίνει την τακτοποίηση του σύμπαντος (πηγή:λεξικό της κοινής νεοελληνικής). Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως φιλοσοφικός όρος των Πυθαγορείων για να δηλώνει την αρμονική διευθέτηση του σύμπαντος. 

Αν λοιπόν, η ενέργεια του διακοσμώ σημαίνει διευθετώ, διαμορφώνω, οργανώνω το χώρο και (γιατί όχι) τον στολίζω και τον βελτιώνω αισθητικά, τότε γιατί θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λέξεις (ακόμα και μη-ελληνικές) προκειμένου να περιγράψουν αυτήν ακριβώς την ενέργεια; 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved