Πώς βάφουμε τους τοίχους ενός δωματίου

Αν η ιδέα να βάψετε μόνοι σας τους τοίχους ενός δωματίου για να αλλάξετε ή να φρεσκάρετε το χρώμα, σας ενθουσιάζει, αλλά η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολή τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Ωστόσο, για ένα γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να προετοιμάσετε καλά το χώρο και να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα σχολαστικά.

Βήμα 1:

Αδειάστε το χώρο από τα έπιπλα και τα αντικείμενα μεταφέροντας τα έξω από το δωμάτιο. Η δουλειά σας θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη αν εργάζεστε ανάμεσα σε έπιπλα, στοίβες βιβλίων κλπ. Όσον αφορά σε εκείνα τα έπιπλα που δεν μπορείτε να μετακινήσετε έξω από το δωμάτιο, για παράδειγμα ένα μεγάλο καναπέ, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στο κέντρο του δωματίου και να τα σκεπάσετε, με παλιά υφάσματα ή με μια πλαστική μεμβράνη.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τις κουρτίνες και να καλύψετε με πλαστικές σακούλες τυχόν κρεμαστά φωτιστικά. Σε αυτό το στάδιο συνιστάται να αφαιρέσετε τις πρίζες και τους διακόπτες. Ωστόσο, αν διστάζετε ή φοβάστε ότι δεν θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε ξανά, τότε μπορείτε να τα αφήσετε πάνω στους τοίχους και να τα καλύψετε αργότερα με χαρτοταινία.

Βήμα 2:

Αφαιρέστε τα καρφιά από τους τοίχους και γεμίστε τις τρύπες και τις ρωγμές με στόκο. Εξετάστε προσεκτικά το χώρο ώστε να μην σας ξεφύγει κάποια τρυπούλα. Αφού στεγνώσει ο στόκος τρίψτε με γυαλόχαρτο. Ο τοίχος πιθανόν να χρειάζεται και ξύσιμο με σπάτουλα, για παράδειγμα αν το προηγούμενο χρώμα έχει ξεφλουδίσει.

Βήμα 3:

Αφού στεγνώσει ο στόκος, καλό θα είναι να καθαρίσετε τον τοίχο από βρωμιές, λεκέδες, καπνό τσιγάρων, ιστούς αράχνης, κλπ. Το χρώμα εφαρμόζει καλύτερα σε καθαρούς τοίχους ενώ αν υπάρχουν λιπαροί λεκέδες, αυτοί χαλούν την ομοιομορφία του νέου χρώματος. Για το καθάρισμα, χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε ζεστό νερό και ένα απαλό σφουγγάρι. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να στραγγίζετε το βρώμικο σφουγγάρι σε ένα δεύτερο κουβά. Ξεπλύνετε τους τοίχους με καθαρό νερό και αφήστε να στεγνώσουν καλά.

Βήμα 4:

Καλύψτε το πάτωμα με εφημερίδες, με ρολά χαρτιού, με πλαστική μεμβράνη ή με παλιά ρούχα. Ενδεχόμενα, να χρειαστεί να κολλήσετε τις εφημερίδες και τα χαρτιά με κολλητική ταινία, ώστε να παραμένουν σταθερά στο δάπεδο. Έξω από το δωμάτιο τοποθετήστε στο πάτωμα ένα παλιό ρούχο ή ένα πατάκι για να σκουπίζετε τα πόδια σας.

καλύψτε το δάπεδο με εφημερίδες, ελαιοχρωματισμοί, οδηγίες βαφής δωματίου,

Βήμα 5:

Καλύψτε με χαρτοταινία τα σημεία που δεν θέλετε να βαφούν, όπως για παράδειγμα τις πλευρές των κουφωμάτων, τους διακόπτες και τις πρίζες (εφόσον δεν τους έχετε αφαιρέσει), το σοβατεπί, τις γύψινες διακοσμήσεις κλπ. Αν δεν έχετε γύψινη διακόσμηση στην γωνία μεταξύ τοίχων και οροφής, θα πρέπει να τοποθετήσετε χαρτοταινία στο περίγραμμα της οροφής.

χρωματισμός τοίχου, βαφή τοίχου, μπογιάτισμα, πώς βάφω,

Βήμα 6:

Ξεκινήστε από τα δύσκολα σημεία, που δεν μπορεί να φτάσει το ρολό. Πάρτε ένα πινέλο, και ξεκινήστε να βάφετε τις γωνίες των τοίχων.

βάψιμο τοίχου, πώς βάφω τοίχους, πινέλο, καλύπτω με χαρτοταινία

Βήμα 7:

Συνεχίστε με το πινέλο, βάφοντας περιμετρικά από τις πόρτες και τα παράθυρα.

βάφω πόρτες και παράθυρα, βάφω τοίχους, βάψιμο τοίχου

Βήμα 8:

Συνεχίστε να βάφετε με το πινέλο δύσκολες γωνίες, όπως γύρω από πρίζες και διακόπτες και στα σημεία που ενώνονται οι τοίχοι με την οροφή. Όπως σημειώθηκε, αν δεν υπάρχει γύψινη διακόσμηση τότε θα πρέπει να προστατέψετε την οροφή με χαρτοταινία ή διαφορετικά να βάψετε αργά και προσεκτικά με το πινέλο.

ταβάνι, βάψιμο ταβανιού, πώς βάφω τους τοίχους

Βήμα 9:

Αφού τελειώσετε με τα δύσκολα σημεία, μπορείτε να συνεχίσετε με το ρολό. Ξεκινήστε από τις μικρότερες επιφάνειες, για παράδειγμα εκατέρωθεν των πορτών, βάφοντας με κατακόρυφες κινήσεις.

ρολό βαφής, βάψιμο τοίχου, πώς βάφω τοίχους, πώς βάφω με το ρολό

Βήμα 10:

Συνεχίστε με τις μεγάλες επιφάνειες. Αρχικά, κάντε με το ρολό κάντε διαγώνιες βουρτσιές (για παράδειγμα σε σχήμα Μ ή W).

πώς βάφω με ρολό, βάψιμο τοίχου, ελαιχρωματισμοί

Βήμα 11:

Συνεχίστε βάφοντας κατακόρυφα. Απομακρυνθείτε λίγο και περάστε με χρώμα τα σημεία που σας φαίνονται αραιά. Επίσης μπορείτε να ξαναπεράσετε με πινέλο τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία.

Βήμα 12:

Αφήστε να στεγνώσει ο χώρος για 24 ώρες και περάστε 2ο χέρι, εφόσον χρειάζεται. Προσοχή οι χαρτοταινίες θα πρέπει να αφαιρεθούν λίγες ώρες μετά το τελευταίο χέρι και ποτέ μετά από 48 ώρες. Όταν στεγνώσει το χρώμα, η αφαίρεση των χαρτοταινιών είναι δύσκολη και πολλές φορές ξεφλουδίζει το χρώμα.

κόκκινος τοίχος

Σχετικά Άρθρα

  • Τα οφέλη από το βάψιμο του σπιτιού Τα οφέλη από το βάψιμο του σπιτιού

    Βρισκόμαστε στην καταλληλότερη εποχή για το βάψιμο του σπιτιού. Ο καιρός είναι αρκετά ζεστός για ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, ώστε να στεγνώσει γρήγορα η βαφή και να φύγει η οσμή. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα της μετακίνησης των επίπλων σε βεράντες και μπαλκόνια για ευκολότερο βάψιμο.

  • Βαφή τοίχων με πλαστικά χρώματα: Τεχνικές συμβουλές Βαφή τοίχων με πλαστικά χρώματα: Τεχνικές συμβουλές

    Η ανακαίνιση διαμερίσματος μπορεί να περιλαμβάνει αποξηλώσεις και αλλαγές δαπέδων, ελαιοχρωματισμούς, αλλαγές κουφωμάτων, ανακαίνιση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, κτλ. Η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα θα σας βοηθήσει να ανανεώσετε τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας επιλέγοντας τα κατάλληλα χρωματικά σχήματα.

    Τα πλαστικά χρώματα αναπτύχθηκαν περίπου το 1950 και έκτοτε επικράτησαν λόγω της πρακτικότητας και ευκολίας στη χρήση τους. Η καλύτερη πρόσφυση του χρώματος γίνεται κυρίως σε σοβατισμένους τοίχους. Παρόλα αυτά, με κατάλληλη προετοιμασία τα πλαστικά χρώματα μπορούν να βάψουν και άλλες επιφάνειες όπως τσιμεντένιες επιφάνειες, νοβοπάν κ.ά.

    Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό νερού/ χρώματος;

    Τα πλαστικά χρώματα είναι υδατοδιαλυτά, αραιώνονται δηλαδή με νερό και για αυτό θεωρούνται μη-τοξικά. Ιδανικά αραιώνονται με 200 γραμμάρια νερού ανά ένα κιλό πλαστικού, περίπου. Πριν την εφαρμογή απαιτείται καλή ανάδευση με ξύλο.

    Πόση επιφάνεια καλύπτει το πλαστικό χρώμα;

    Με ένα κιλό πλαστικού μπορείτε να βάψετε μια επιφάνεια περίπου 8 τετραγωνικών μέτρων. Παρόλα αυτά η τελική επιφάνεια δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια διότι η ποσότητα του χρώματος εξαρτάται και από την προσθήκη νερού (αραιό ή πυκνό χρώμα). Φυσικά δεν πρέπει να προσθέσετε πολύ νερό στο διάλυμα, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλύψετε μεγαλύτερη επιφάνεια, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πετυχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα (το χρώμα θα έχει μικρή καλυπτικότητα).

    Πόσα χέρια χρώματος απαιτούνται;

    Αν απλά θέλετε να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του χρώματος αρκεί ένα πέρασμα στην ίδια απόχρωση, και το χρώμα θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Φυσικά αν θέλετε να αλλάξετε ριζικά το χρώμα στους τοίχους τότε απαιτούνται περισσότερα χέρια.

    Ποιότητες πλαστικού χρώματος

    Τα πλαστικά καλής ποιότητα, σκουραίνουν μόλις στεγνώσουν, κατά μερικούς τόνους. Αντίθετα τα πλαστικά κακής ποιότητας παραμένουν στην ίδια απόχρωση ή ανοίγουν ακόμα περισσότερο όταν στεγνώσουν. Ακριβώς επειδή τα καλά πλαστικά αλλάζουν απόχρωση, θα πρέπει πριν την εφαρμογή τους στον τοίχο να χρωματίσετε δοκιμαστικά μια μικρή επιφάνεια και να κρίνεται το αποτέλεσμα αφού στεγνώσει το χρώμα.

    Επίσης, τα πλαστικά κακής ποιότητας χάνουν τη λαμπρότητά και ζωντάνια τους με το πλύσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή τους.

    Ειδικές Τεχνικές Συμβουλές

    • Ο χρωματισμός με πλαστικά πρέπει να γίνεται σε κανονική θερμοκρασία 14-30 βαθμών κελσίου.
    • Όταν διακόπτετε την εργασία του βαψίματος για περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας θα πρέπει να τοποθετείτε τα εργαλεία μέσα σε νερό διότι το χρώμα ξεραίνεται πολύ γρήγορα.
    • Τα εργαλεία χρωματισμού αλλά και οι λεκέδες καθαρίζουν με νερό και όχι με ειδικά καθαριστικά.
    • Τα πλαστικά χρώματα δεν πρέπει να ανακατεύονται με ελαιώδη χρώματα (πχ. βερνίκια). Εντούτοις μπορείτε να ανακατέψετε πλαστικά χρώματα μεταξύ τους ακόμα και από διαφορετικές εταιρείες. Φυσικά το ιδανικό είναι να ανακατεύονται πλαστικά χρώματα ίδιων εταιρειών γιατί «δένουν» καλύτερα μεταξύ τους.
    • Σε ανακαίνισεις σπιτιών, ο αριθμός των εφαρμογών χρώματος που απαιτείται εξαρτάται από το υφιστάμενο και το νέο χρώμα. Αν απλά απατείται φρεσκάρισμα του χρώματος, δηλαδή η νέα απόχρωση είναι παρόμοια με την υφιστάμενη, τότε αρκεί ένα πέρασμα. Αν αντίθετα το νέο χρώμα διαφέρει από το παλιό τότε απαιτούνται περισσότερα χέρια, ειδικά αν το υφιστάμενο χρώμα είναι σκούρο και έντονο.
    • Τα πλαστικά χρώματα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε εσωτερικό χώρο διότι η ζέστη και το κρύο καταστρέφουν το προϊόν. Αν επίσης έχει περισσέψει χρώμα, πριν σφραγίσετε το δοχείο με το καπάκι, καλύψτε την επιφάνεια του χρώματος με νερό. Στη συνέχεια κλείστε το καπάκι και αναποδογυρίστε μια φορά το δοχείο.
    • Πριν καθαρίσετε ένα φρεσκοβαμμένο τοίχο, αφήστε να περάσουν περίπου 20 ημέρες, ώστε να στεγνώσει καλά.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved