Τι είναι το αστάρωμα;

ΒΑΦΕΣ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ

Fair Isle Blue Paint by Benjamin Moore  paints stains and glazes

Οι περισσότερες οδηγίες για τον χρωματισμό των τοίχων, των επίπλων, των κουφωμάτων, κλπ αναφέρουν ότι οι επιφάνειες πριν τη βαφή τους, πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμάζονται κατάλληλα και για την ακρίβεια να ασταρώνονται.


Τί είναι όμως το αστάρι και ποια είναι η πραγματική σημασία του ασταρώματος;  Γιατί θεωρείται τόσο απαραίτητο από τους ειδικούς; Τα αστάρια είναι στην ουσία υποστρώματα που συμβάλλουν στην επιτυχημένη εφαρμογή του τελικού χρώματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αρκετά προβλήματα στον χρωματισμό, όπως σκασίματα, φουσκάλες, αποχρωματισμοί οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη του ασταρώματος.

Τα αστάρια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες

 

  • Στα αστάρια νερού.
  • Στα αστάρια διαλύτου.


Οι επιφάνειες οι οποίες χρειάζονται αστάρωμα είναι:

  • Οι σοβατισμένοι τοίχοι.
  • Οι επιφάνειες από μπετόν.
  • Οι μεταλλικές επιφάνειες.
  • Οι ξύλινες επιφάνειες.


Στην περίπτωση των σοβατισμένων τοίχων και των επιφανειών από μπετόν το αστάρωμα δεσμεύει και αποτρέπει τα άλατα να εμφανιστούν στην επιφάνεια του χρώματος, βελτιώνει τις πορώδεις επιφάνειες και κυρίως αυξάνει την πρόσφυση του τελικού χρώματος.

Στην περίπτωση των μεταλλικών επιφανειών, το αστάρωμα είναι απαραίτητο κυρίως γιατί προσφέρει αντισκωριακή προστασία και προστασία από τη διάβρωση.

Στις ξύλινες επιφάνειες το αστάρωμα προστατεύει το ξύλο από τους μύκητες, το σαράκι, τη σήψη κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το αστάρωμα πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνές, σταθερές και μη λιπαρές επιφάνειες ενώ δεν πρέπει να αραιώνεται περισσότερο από αυτό που προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται αστάρωμα μόνο σε κάποια τμήματα της επιφάνειας και σε άλλα να παραλείπεται καθώς έτσι θα δημιουργηθούν διαφορές στο τελικό χρώμα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-10-13-22-03-00Έχω μια παλιά ξύλινη κουνιστή καρέκλα, χρώματος καφέ σκούρο και θα ήθελα να την τροποποιήσω μόνη μου δίνοντας της ένα μοντέρνο τόνο και να την προσθέσω στο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι. Τι χρώμα προτείνετε να την βάψω και με τι βερνίκι;...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+