Ασβεστώστε τους τοίχους

ΒΑΦΕΣ, ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ

σαντορινι, λευκο. ασβεστηςΟ ασβέστης είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά υλικά, το ίδιο παλιό όσο και η πέτρα. Χρησιμοποιήθηκε το 4000π.Χ. για την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου και το 1500π.Χ. για τα παλάτια της Κνωσού στην Κρήτη. 

 

πηγή εικόνας: Flickr.com


Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» υλικό με ποικίλες εφαρμογές στον καθαρισμό των ρύπων, του πόσιμου νερού, στην απολύμανση των χώρων διαβίωσης, στη βιομηχανία τροφίμων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ. 

   

Γιατί να προτιμήσετε τον ασβέστη σε σχέση με τα συμβατικά χρώματα τοίχου (ακρυλικά, υδροχρώματα κλπ.)

  • Ο ασβέστης είναι ένα υλικό που παράγεται από ανθρακικά πετρώματα, όπως ασβεστόλιθοι, δολομίτες και μάρμαρα, όταν αυτά θερμανθούν σε υψηλή θερμοκρασία (950-1250 βαθμούς κελσίου). Κατά συνέπεια είναι ένα υλικό που παράγεται από τη φύση εδώ και εκατοντάδες χρόνια και επεξεργάζεται σε καμίνια.
  • Ο ασβέστης μπορεί να κάνει του τοίχους κατάλευκους, δίνοντας ένα λαμπερό και φωτεινό λευκό, πολύ ανώτερο από αυτό των πλαστικών χρωμάτων.
  • Το βάψιμο με ασβέστη ταιριάζει απόλυτα στα παραδοσιακά σπίτια είτε βρίσκονται σε ορεινή είτε σε νησιωτική περιοχή.
  • Ο ασβέστης προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία σας, ενώ βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους.  Είναι χαρακτηριστική η λαϊκή έκφραση, που έχει επιβιώσει ακόμα και στις ημέρες μας «Θα σε ρίξω στον ασβέστη» ή «είσαι για τον ασβέστη» όπου λεγόταν με σκωπτικό τρόπο σε άτομα αδύνατα και καχεκτικά, με την έννοια ότι ο ασβέστης θα τους έκανε καλό και θα τους δυνάμωνε.
  • Ο ασβέστης είναι εξαιρετικά οικονομικότερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν της χημικής βιομηχανίας χρωμάτων.

 

 Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Οι τοίχοι δε θα πρέπει να έχουν ξαναβαφεί με πλαστικά χρώματα ή με λαδομπογιά. Ο ασβέστης μπορεί να περαστεί απευθείας στο σοβά ή σε πέτρινο τοίχο, χωρίς αστάρωμα.
  • Το ασβέστωμα γίνεται με βούρτσα (στρογγυλή ή ορθογώνια) και όχι με ρολό.
  • Ο ασβέστης διαλύεται με νερό. Πάρτε ένα δοχείο (πλαστικό ή μεταλλικό) και προσθέστε ασβέστη και νερό. Τοποθετήστε και ένα ξύλο, ώστε να ανακατεύεται συχνά το διάλυμα. Μην ανησυχείτε για τις αναλογίες νερού και ασβέστη. Ο ασβέστης είναι εύκολο υλικό και δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις αναλογίες

    .

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 πηγή εικόνας: Η Κάλπικη Λίρα

 

 

Πώς να ασπρίσετε το σπίτι σας


Πρώτο χέρι: Φτιάξτε ένα πολύ αραιό διάλυμα από ασβέστη και νερό και περάστε ένα χέρι τους τοίχους. Προσοχή: Το διάλυμα πρέπει να είναι πολύ αραιό, ώστε να ποτίσει τους τοίχους. Κατά τη διάρκεια του χρωματισμού το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι αλλά μην ανησυχείτε. Μόλις στεγνώσει θα αποκτήσει λευκό χρώμα.   

 

Δεύτερο χέρι: Το δεύτερο διάλυμα ασβέστη και νερού θα πρέπει να είναι πιο πηχτό (σαν γάλα). Για να περάσετε το δεύτερο χέρι θα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει το πρώτο. Όταν περνάτε τον ασβέστη στον τοίχο, το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι (ή λασπωμένο). Μην ανησυχείτε διότι ο ασβέστης γίνεται λευκός, μόλις στεγνώσει.

 

Τρίτο χέρι (ή και τέταρτο χέρι): Το τρίτο χέρι έχει την ίδια ακριβώς αναλογία νερού και ασβέστη με το δεύτερο χέρι. Το μυστικό του τελευταίου χεριού είναι η προσθήκη αλατιού (ή λαδιού) στο διάλυμα. Η προσθήκη αυτή γίνεται ώστε να μην φεύγει ο ασβέστης από τον τοίχο κάθε φορά που τον αγγίζουμε. Έτσι λοιπόν προσθέστε μια χούφτα χοντρό αλάτι στο δοχείο με το ασβεστόνερο και περαστέ το τρίτο χέρι.

 

Tip: Όταν θα χρειαστεί να ξανα-φρεσκάρετε το σπίτι σας με ασβέστη μην ξεχάσετε να προσθέτετε στο διάλυμα και μια χούφτα χοντρό αλάτι, για να σταθεροποιηθεί ο ασβέστης στον τοίχο και να μη σας λερώνει κάθε φορά που τον αγγίζετε.  

 

Tip: Στο τελευταίο χέρι, μπορείτε να προσθέσετε και λουλάκι (indigo) για να γίνει ακόμα πιο λευκός ο τοίχος. πηγή εικόνας: Η Κάλπικη Λίρα

 


Δοκιμάσαμε στην πράξη να ασβεστώσουμε μια κατοικία


Μία συνεργάτης του decobook.gr και αρχιτέκτων αποφάσισε να δοκιμάσει στην πράξη το ασβέστωμα μιας κατοικίας και μας ενημερώνει:


"Σε ένα παλαιό κτίσμα (πρό του 1923) έγιναν νεότερες προσθήκες και κτίστηκαν καινούργιοι τοίχοι. Προκειμένου, οι συγχρονες προσθήκες να εναρμονίζονται με την υφιστάμενη κατασκευή, αποφάσισα να τους ασβεστώσω. Έτσι, μετά τον σοβά πέρασα κατευθείαν ασβέστη, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί αστάρωμα. Το πρώτο χέρι του ασβέστη, το ρουφούσε, σχεδόν ολοκληρωτικά ο τοίχος, οπότε το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Όταν όμως στέγνωσε το πρώτο χέρι, είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ένα λευκότερο αποτέλεσμα.


Όταν οι εργάτες ξεκίνησαν να περνούν το δευτερο χέρι, πάλι το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρρυντικό και ανησυχούσα ότι είχα κάνει λάθος επιλογή και οτι έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει πλαστικά χρώματα τοίχου. Πράγματι, όσο περνούσαμε το δευτερο χέρι, ο υγρός ασβέστης φαίνονταν γκρί και λασπωμένος. Όταν όμως στέγνωσε, το αποτέλεσμα ήταν λευκό. Στο τρίτο χέρι, ήμουν πλέον αισιόδοξη, και πράγματι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.


Διάφοροι τεχνίτες του τόπου, μου είπαν ένα μυστικό: να ρίξω στο τελευταίο χέρι, μέσα στο μίγμα του ασβεστόνερου, λάδι. Με αυτόν τον τρόπο, το τελευταίο χέρι θα ήταν σταθερό και δεν θα λέρωνε τα ρουχα όσων ακουμπουσαν πανω στον τοίχο. Η ιδέα όμως της προσθηκης λαδιου, δε μου πολυάρεσε καθώς το λαδι είναι αρκετά ακριβό για να το ρίχνω στον ασβέστη. Τελικά, ένας νεαρός τεχνίτης μου είπε, ότι στο χωριό του στην Αλβανία, όπου συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να ασπρίζουν τα σπίτια τους, στο τελευταίο χέρι ρίχνουν χοντρό αλάτι (και όχι λάδι). Έτσι, λοιπον δοκίμασα το αλάτι και το αποτέλεσμα ήταν άψογο.


Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το χαμηλό κόστος του ασβέστη. Αν χρησιμοποιούσα πλαστικά χρώματα το κόστος των υλικών θα έφτανε τα 100-150 ευρώ. Αντιθέτως, ένα σακί ασβέστη κοστίζει (αν θυμάμαι καλά) 4 ευρώ περίπου. Χρησιμοποίησα, περίπου 3 σακιά και με αυτά ασβεστώσαμε και την αυλή, και την περίφραξη.


Ένα αλλο εντυπωσιακο στοιχείο του ασβεστη είναι οτι δε δημιουργεί 'μπαλώματα'΄. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, που είναι μια ηλικιωμένη κυρία ήθελε να βοηθήσει  στο άσπρισμα και έτσι άσπριζε καθημερινά μια μικρή περιοχή. Παρόλο όμως, που άσπριζε μικρές-μικρές περιοχές και με ακανόνιστες βουρτσιές, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα ήταν ομοιόμορφο"Απόσμασμα απο την τανία 'Η Καλπικη Λιρα'

 


 

 


 


 


 


 


 πηγή εικόνας: Η Κάλπικη ΛίραΑφηγητής της ταινίας:

«Η ιστορία που θα σας διηγηθώ, αρχίζει αρκετό καιρό πιο πριν σε κάποια φτωχική γειτονιά, στο βάθος μιας λαϊκής αυλής που βομβούσε σα μελλίσι από τα χαρούμενα ξεφωνητά και τα παιχνίδια των πιτσιρίκων της. Εκεί μέσα σε αυτή τη γραφικότητα της φτώχειας, υπήρχε και ένα μικρό κοριτσάκι.. Η φανίτσα  ....…. Μεροκαμιατάρης ασπριτζής ο πατέρας, δούλευε σκληρά με τις βούρτσες του και τους ασβέστες του, μα με τα λίγα που οικονομούσε τίποτα δεν έλειπε από το φτωχικό δωματιάκι που το άσπριζε κάθε μήνα και έλαμπε πεντακάθαρο σαν μια άσπιλη και λευκή εικόνα οικογενειακής ευτυχίας.

 

Έτσι καθαρός ήθελε να είναι πάντα και στη ζωή του ο ασπριτζής. Σε κανένα δεν του άρεσε να χρωστάει. Και αν καμιά φορά έμενε κανένας απλήρωτος λογαριασμός, είχε πρόχειρη τη βούρτσα του για να σβήσει τα βερεσέδια.

 

Ασπριτζής (ο Λαυρέντης Διανελλος): Ε κυρ Παναγιώτη, κάποιο χρέος έχω στο μαγαζί. Να τ’ ασπρίσω να πατσίσουμε;

 

Μαγαζάτορας: Πάλι χωρίς δουλειά είσαι ρε Αναστάση;

 

Ασπριτζής: Κρίση-κρίση, κυρ Παναγιώτη μου. Να μας γεμίσεις και τη μπουκάλια λάδι και θα σου κάνω ένα άσπρισμα.. μεγαλείο. Τζάμπα.

 

Μαγαζάτορας: Άιντε,.. χαλάλι σου.. Φέρε τη μπουκάλα Φανίτσα

 

Αφηγητής:

Η βούρτσα του Ανάσταση, έσβηνε χαρούμενη τα βερεσέδια. Και έτσι με αυτό το βιολί ο φιλότιμος μεροκαματιάρης, λίγο-πολύ τα έφερνε βόλτα. Κανένας δεν του έλεγε όχι. Ένα άσπρισμα που πληρωνόταν σχεδόν με το τίποτα ήταν ότι χρειάζονται ο κάθε νοικοκύρης μαγαζάτορας. Και η βούρτσα με τον ασβέστη θαυματουργούσε πάντα στις δύσκολες στιγμές… Και ο Ανάστασης έβγαινε πάντα ασπροπρόσωπος ακόμα ως και στον ψιλικατζή που ψώνιζε καραμέλες, η φανίτσα, το αγγελούδι του.. Έτσι ο ανάστασης είχε καταφέρει να ασπρίσει γραμμή όλους τους μαγαζάτορες της συνοικίας… ¨

 

 

 

Σχόλια  

 
-5 # Tobin 17-02-2012 13:25
Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη πως η παραγωγή και διάθεση ασβέστη έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε ενδεικτικά αυτό:
www.imerisia.gr/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+6 # decobook_team 18-02-2012 10:58
Παραθέτοντας Tobin:
Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη πως η παραγωγή και διάθεση ασβέστη έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε ενδεικτικά αυτό:
www.imerisia.gr/.../

Μήπως όμως το άρθρο που μας στείλατε εννοεί το υλικό ASBESTOS, δηλαδή τον αμίαντο; Και όχι τον ασβέστη για τους τοίχους και τα ασβεστοκονιάματ α;
Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο en.wikipedia.org/wiki/Asbestos
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
-1 # Αιασάνθα 22-04-2013 02:44
Χρειάζομαι μια πληροφορία,ελπί ζω να μπορείτε να βοηθήσετε.
Θέλω να βάψω τους τοίχους στο διαμέρισμα που μένω με ασβέστη.Υπάρχει πρόβλημα να βάψω πάνω στην ταπετσαρία; Είναι άσπρη και δεν έχει περαστεί με χρώμα.
Επίσης η ταπετσαρία είναι ανάγλυφη,πιστεύ ω πως αυτό είναι θετικό.
Αν ξέρει κάποιος,ας μου απαντήσει.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
-2 # decobook_team 01-05-2013 08:29
Η άποψή μας είναι ότι ΔΕΝ μπορείτε να βάψετε με ασβέστη πάνω από ταπετσαρία. Αν το προσπαθήσετε είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε πολλές στρώσεις και πολύ κόπο για να καλύψετε την ταπετσαρία και το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι ομοιόμορφο.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # theo 01-05-2013 08:03
kalhmera, molis asvestwsame enan toixo kai theloume na zwgrafisoume kati sxedia panw me plastiko xrwma.o asvesths omws kathe xrono den thelei ananewsh sto toixo gt ftheirete me tis vroxes? tha zhmiosei kai ta sxedia?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 # decobook_team 01-05-2013 08:40
Καταρχήν δε θέλει απαραίτητα κάθε χρόνο ασβέστωμα ο τοίχος. Επίσης, αν αποφασίσετε να τον φρεσκάρετε με νέα στρώση ασβέστη μπορείτε να καλύψετε τα σχέδια με ένα χαρτί ώστε να τα προστατέψετε και στη συνέχεια να βάψετε με ασβέστη.
Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε άλλα χρώματα και όχι πλαστικά. Σκέφτηκα δηλαδή (αν και δεν το έχω δοκιμάσει)μήπως ανακατέψετε ασβέστη με χρωστικές (για παράδειγμα με σκόνες αγιογραφίας) για να φτιάξετε φυσικά χρώματα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
-1 # jim 18-08-2013 08:08
kalimera.
1)to spiti mou einai vameno me koini mpogia tou emporiou. se ayth ti periptosi ti mporw na kanw?eipate oti o asvestis den kolaei panw se ximika xromata.
2) eixa pada mia aporia. giati ektws apo tous toixous oi giagiades pada asvestonane kai ena meros tou pezodromiou?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # decobook_team 18-08-2013 12:29
1) Δεν έχω δοκιμάσει να βάψω με ασβέστη πάνω από πλαστικό χρώμα αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσει. Το θέμα είναι, ότι για να είναι υγιεινό το σπίτι και για να αναπνέει δεν πρέπει να βαφεί με πλαστικό χρώμα.
2) Οι γιαγιάδες βάφανε μια γραμμή με ασβέστη, στο σημείο που ενώνονταν οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού με το δρόμο. Στο δικό μου το χωριό (στη Θάσο) τη γραμμή αυτήν την ονόμαζαν φρύδι. Ο λόγος που γινόταν το φρύδι ήταν ο εξής: Επειδή ο ασβέστης βάφετε με χοντρή βούρτσα (μπαντανόβουρτσ α)έτρεχαν σταγόνες στο πεζοδρόμιο. Έτσι οι γιαγιάδες τραβούσαν μετά το τέλος της βαφής μια βουρτσιά στο πεζοδρόμιο για να καλύψουν τις σταγόνες του ασβέστη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # ΘΑΝΑΣΗΣ 14-08-2014 23:04
Καλησπέρα

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να περάσω με ασβέστη την στέγη κυκλαδίτικου παραδοσιακού σπιτιού. Δεν έχει ξαναβαφτεί και είναι από τσιμέντο. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να μπει ασβέστης εκεί η έιναι μόνο για τοιχοποιία?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # decobook_team 21-08-2014 13:47
Ναι, μπορείτε να βάψετε με ασβέστη την οροφή του σπιτιού. Το πρόβλημα ωστόσο είναι, ότι εφόσον είναι βατή h οροφή (είναι ταράτσα δηλαδή) θα δημιουργούνται λεκέδες από τα παπούτσια. Επίσης, οποιαδήποτε μπογιά θα φύγει σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν πρόκειται για ταράτσα, μια πιθανή λύση είναι η τσιμεντοκονία. Με ασβέστη μπορείτε να βάψετε το περιμετρικό στηθαίο και να βάψετε στο πάτωμα με ασβέστη ένα περιμετρικό "φρύδι¨"
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Θανάσης 04-09-2014 21:27
Η ταράτσα δεν είναι βατή.Το έκανα , πέρασα τρία χέρια ασβέστη το δώμα. ΤΟ σπίτι είναι στις Κυκλάδες. Του χρόνου που θα ξανά ρθω θα δω σε τι κατάσταση θα είναι. Πάντως έτσι τώρα με τον ασβέστη είναι πιο ωραίο από πριν.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Γιώργος 28-10-2014 17:52
Έχουν περάσει 10 χρόνια από το τελευταίο ασβέστωμα των εσωτερικών τοίχων του σπιτιού.Χρειάζεται κάποιου τύπου καθάρισμα πριν το καινούργιο βάψιμο, για να αφαιρεθούν καπνιές κλπ; Επίσης, πόσο χρειάζεται κάθε "χέρι" βαφής για να στεγνώσει (εποχή άνοιξης); Σας ευχαριστώ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # decobook_team 29-10-2014 11:09
1) Δεν χρειάζεται καθάρισμα. Μπορείτε να βάψετε από πάνω με καινούργιο ασβέστη.

2) Όσον αφορά στο χρόνο στεγνώματος:Κατ ά την γνώμη μου σε 1 μέρα θα έχει στεγνώσει και μπορείτε να περάσετε και δεύτερο στρώμα. 'Άλλωστε, Ο ασβέστης όταν είναι υγρός έχει χρώμα γκρι. Όταν στεγνώσει γίνεται λευκός. Συνεπώς, μπορείτε να διαπιστώσετε άν έχει στεγνώσει μόλις ο ασβέστης γίνει λευκός.

3) Πάντως μπορεί να μην χρειάζεται καν δεύτερο χέρι. Δηλαδή με ένα χέρι το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
-1 # ioanna 24-05-2015 10:53
Γεια σας!
Δοκιμασα μεσα στον ασβεστη να βαλω και χρωμα σε σκονη αγιογραφιας και ενω το αποτελεσμα οταν το εβαψα ηταν καταπληκτικο, εν τουτοις οταν στεγνωσε εφυγε το χρωμα και γαινοταν υπερβολικα ξεθωριασμενο..σαν να το εφαγε ο ασβεστης.
κανω κατι λαθος?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # decobook_team 20-08-2015 12:10
Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει να βάλω χρώμα στον ασβέστη αν και θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω.
Ελπίζω να βρεθεί κάποιος αναγνώστης να μας διαφωτίσει για τους φυσικούς τρόπους βαφής κτιρίων.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Μαριάννα 21-08-2015 21:52
:sigh: καλησπέρα!!!! Ερώτηση... Σε τι αναλογία θα διαλύσω τον έτοιμο ασβέστη σε νερό??????
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # decobook_team 22-08-2015 09:25
Το πρώτο χέρι πρέπει να είναι πολύ αραιό... Για παράδειγμα 1 μέρος ασβέστη με 2 μέρη νερό (η και ακόμη πιο αραιό). Τα επόμενα χέρια μπορεί να είναι πιο πηχτά σε ασβέστη..

Ωστόσο ότι και αναλογία να κάνεις το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχημένο. Δηλαδή βάλε νερό με το μάτι, αρκεί να δουλεύεις καλά το μείγμα με τη βούρτσα.

Στην πορεία στον πάτο του κουβά θα περισσεύει ασβέστης. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο νερό με το μάτι.

Ο ασβέστης δεν έχει σχέση με το πλαστικό που θέλει συγκεκριμένες αναλογίες. Μπορείς να βάλεις όσο νερό θέλεις ή και καθόλου. Αρκεί το μείγμα να είναι εργάσιμο (δηλαδή να επαλείφεται με τη βούρτσα).

Σκέψου άλλωστε ότι με ασβέστη βάφουν κυρίως γιαγιάδες που έχουν ένα τενεκεδάκι με ασβέστη κάπου στη αυλή και προσθέτουν νερό από τη βρύση με το μάτι.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # Αναστάσιος 23-09-2015 15:48
Θέλω να σοβατίσω τοίχο από πλίνθο. Μπορεί κάποιος να μου πει πως πρέπει να γίνει. Το σπίτι είναι πέραν των 100 χρόνων. Ευχαριστώ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # shatzi 15-04-2016 00:24
το ασβέστωμα βοηθάει καθόλου όσο αφορά την απομάκρυνση των μερμηγκιών κλπ?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Μελινα 05-12-2016 14:51
Καλησπέρα! Θέλω να βάψω τους τοίχους του σπιτιού μου και είναι ακόμα στο σοφά! Πρώτα τη πρέπει να κάνω? Να το περάσω με ασβεστη σίγουρα! Μετά μπορώ να βάλω από επάνω υδροχρωμα? Η θα έχω πρόβλημα μήπως σκάσει?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # ΣΤΕΛΛΑ 14-04-2017 10:26
καλημέρα, ήθελα να μάθω αν μπορώ να ασβεστώσω την ταράτσα που έχει περαστεί με μονωτικό υλικό; Ευχαριστώ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

small-library-in-beijingΠαρουσίαση μιας μικρής βιβλιοθήκης λιγο πιο έξω από το Πεκίνο
2015-10-13-11-00-19Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτίσματος με φυτά και βλάστηση ή ακόμη και τη δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από...
2015-07-06-14-11-22Ένα υλικό θεωρείται οικολογικό, όταν πληροί τις περισσότερες ή ιδανικά το σύνολο των παρακάτω παραμέτρων: Είναι ανακυκλώσιμο και αφομοιώσιμο από το περιβάλλον. Δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία του. Δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών, πρώτων υλών,...
cork-flooringΤα δάπεδα από φελλό, ανήκουν στην κατηγορία των ελαστικών δαπέδων, δηλαδή είναι πολύ άνετα στο βάδισμα ενώ σε περίπτωση παραμόρφωσης επανέρχονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην αρχική τους κατάσταση....
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+