Δάπεδα από φελλό

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Cleopatra Cork Flooring contemporary wood flooring

Φελλός: ένα πλήρως ανανεώσιμο υλικό για την επίστρωση των δαπέδων.

Ο φελλός αποτελεί μια ανανεώσιμη πρώτη ύλη και τα τελευταία χρόνια η χρήση του ως δομικό υλικό γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Τα δάπεδα από φελλό, ανήκουν στην κατηγορία των ελαστικών δαπέδων, δηλαδή είναι πολύ άνετα στο βάδισμα ενώ σε περίπτωση παραμόρφωσης επανέρχονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην αρχική τους κατάσταση. Αν για παράδειγμα, ένα έπιπλο που στέκεται στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλέσει ένα βαθούλωμα στο δάπεδο φελλού, το δάπεδο μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση μετά την απομάκρυνση του επίπλου. Πρόκειται, λοιπόν για ένα μαλακό και φιλικό υλικό με υψηλή αντοχή στις καταπονήσεις, ακόμα και στα μυτερά τακούνια.  

Ο φελλός ως υλικό, έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, λόγω της κυψελωτής του δομής. Στην ουσία, μειώνει την στάθμη του θυρύβου στο χώρο, ενώ ειναι κατάλληλος και για ενδοδαπέδια θέρμανση. 

Επίσης, είναι αντιαλλεργικό και αντιστατικό υλικό καθώς στην επιφάνεια του δεν επικολλάται σκόνη. Το δάπεδο είναι μαλακό και ζεστό, ακόμα και για βάδισμα με γυμνό πόδι, και έτσι αποτελεί μια ιδανική επιλογή για χρήση σε παιδικά δωμάτια και παιδικούς σταθμούς. Λόγω δε της ελαστικότητάς του αποτελεί ιδανική επιλογή για γυμναστήρια και σχολές χορού. 

Η τελική επιφάνεια επιστρώνεται με βερνίκι για την προστασία του φελλού από τους λεκέδες αλλά και για να γίνει πλήρως, αδιαπέραστη από την υγρασία. Επίσης μπορει να επιστρωθεί και με πολυουρεθάνη.   

Real Cork Floors contemporary floors

Συνοπτικά λοιπόν τα πλεονεκτήματα ενός δαπέδου από φελλό είναι:

  • Οι άριστες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.
  • Η ελαστικότητα.
  • Η αντιολισθητικότητά τους.
  • Οι αντιαλλεργικές και αντιστατικές ιδιότητες.
  • Έχει ιδιαίτερη εμφάνιση.
  • Ως υλικό δαπέδου είναι ξεκούραστο στο βάδισμα και στην ορθοστασία.
  • Καθαρίζεται εύκολα.  
Στα μειονεκτήματά του θα μπορούσαν να αναφερθούν:
  • Η περιορισμένη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων
  • Η ανάγκη επίστρωσης με βερνίκι
 

Απο που προέρχεται ο φελλός; 

Ο φελλός, προέρχεται από τα εξωτερικά στρώματα του φελλόδεντρου. Ανα μεγάλα χρονικά διαστήματα, το φελλόδεντρο αποφλοιώνεται προσεκτικά χωρίς όμως να καταστρέφεται το δέντρο. Το δέντρο παράγει και πάλι το φλοιό που περιβάλει τον κορμό του. Έτσι μετά απο αρκετά χρόνια, μπορεί να πάλι να αποφλοιωθεί και να παράγει νέο φελλό. Συνεπώς, πρόκειται για ένα πληρως ανακυκλώσιμο υλικό. 

 

Πως διατίθεται στην αγορά;

Διατίθεται σε ρολό, σε πλακίδια ή σε σανίδες (παρκέ). Τα απλά πλακάκια φελλού κατασκευάζονται ως εξής: Ο φελλός κονιορτοποιείται και η σκόνη ανακατεύεται με ρητίνη. Στο μείγμα μπορεί να προστεθούν χρωστικές ουσίες και το πλακάκι να παραχθεί σε διάφορα χρώματα. Επίσης, διατίθεται και σε σύνθετα πλακίδια, όπου στην επιφάνεια υπάρχει στρώση φελλού και στον πυρήνα ένα προιον ξύλου (HDF). 

 

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την τοποθέτηση ως δάπεδο;

Καταρχήν το δάπεδο πρέπει να είναι ομαλό, χωρίς ρωγμές και εξογκώματα. Καθώς, ο φελλός είναι φυσικό και ζωντανό υλικό, πρέπει πριν την τοποθέτηση του να αποθηκεύεται στο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα (για 42-78 ώρες), έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασία του χώρου που πρόκειται να τοποθετηθεί.

Ο φελλός είναι κατά βάση φυσικό υλικό και ως εκ τούτου οι διαστάσεις μεταξύ των πλακιδίων μπορεί να διαφέρουν. Για αυτό το λόγο, συνιστάται η διάταξη των πλακιδίων να μην γίνεται με τον συνηθισμένο τρόπο κατά τον οποίο  οι αρμοί είναι συνεχόμενοι σχηματίζοντας οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Αντίθετα, τα πλακάκια φελλού πρέπει να διατάσσονται με διακοπτόμενους αρμούς.  

 

Όσον αφορά στον αρμό διαστολής που αφήνεται στα σημεία που το δάπεδο συναντά κατακόρυφα στοιχεία, μερικοί κατασκευαστές συνιστούν την δημιουργία αρμού διαστολής και άλλοι όχι. 

Craftsman Kitchen eclectic kitchen

Σχόλια  

 
+1 # Αλοΐσιος Δαέλης 19-07-2013 22:09
θα παρακαλουσα να με ενημερωνατε σχετικα με πλακακια φελλου,η με ρολο αναλογα πιο ειναι πιο συμφερον για δαπεδο.
θα θελα να ξερω τιμη με φπα
συσκευασια
μεταφορικα
ευχαριστω πολυ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # Θεμιστοκλής 30-08-2016 10:53
Αναζητώ προμηθευτή για δάπεδα φελλού σε πλακίδια ή σε ρολό στην Αθήνα. Μπορείτε να μου συστήσετε κάποιον με καλές τιμές και καλή ποιότητα; Με ενδιαφέρει για επαγγελματική χρήση, για εφαρμογή σε ανακαινίσεις που κάνουμε σε πελάτες μας. Επίσης, κάποιες συμβουλές σχετικά με το βερνίκι: τι είδους βερνίκι συνιστάται για εφαρμογή πάνω σε δάπεδο φελλού και πού μπορώ να το προμηθευτώ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-03-03-12-12-25Το βασικό υλικό των κεραμικών πλακιδίων είναι ο πηλός. Ωστόσο, προστίθενται και άλλα υλικά όπως στεατίτης, βερμικουλίτης, γύψος και άμμος. Τα υλικά αναμιγνύονται με νερό και σχηματίζεται ένα μείγμα που ονομάζεται bisque. Το μείγμα τοποθετείτε σε καλούπι και πιέζεται για να πάρει το σχήμα του καλουπιού,...
2012-11-09-15-40-31Όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο, ο ήλιος δεν είναι πάντα επιθυμητός. Άλλες φορές είναι θεμιτό να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο (για παράδειγμα το χειμώνα) και άλλες φορές να αποτρέπεται (γα παράδειγμα το...
-laminate-Οι σανίδες laminateθα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν ένα σάντουιτς στρώσεων, τοποθετημένων η μία πάνω στην άλλη. Ακριβώς λόγω των πολλαπλών στρώσεων, τα υλικά laminateέχουν υψηλή αντοχή στις φθορές, στα χημικά στη φωτιά αλλά και ιδιαίτερη αισθητική. Τα υλικά laminateμπορούν να κατασκευαστούν έτσι...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+