Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους)

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού, οι σχιστόπλακες εξάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σχιστόπλακες Πηλίου, σχιστόπλακες Καρύστου, σχιστόπλακες Ικαρίας κτλ).

σχιστόπλακες, σχιστόλιθοι

Οι διαστάσεις των σχιστόλιθων είναι ανάλογες των μαρμάρινων πλακών, με τυπικό πάχος τα 4-5cm. Βέβαια, λόγω του ότι οι σχιστόπλακες αποτελούν φυσικά υλικά οι διαστάσεις και το σχήμα κάθε πλάκας μπορεί να διαφέρουν. Ανάλογα με τα ζητούμενα της αρχιτεκτονικής λύσης μπορεί να προτείνονται πλάκες με ακανόνιστο σχήμα ή πλάκες που έχουν κοπεί σε κανονικά ορθογώνια σχήματα. Ως εκ τούτου, αν πρόκειται για ανακαίνιση και αν σκοπεύετε να πλακοστρώσετε κάποιο δάπεδο με σχιστόλιθο θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το πάχος της πλάκας δεν θα δημιουργεί πρόβλημα.

Η τοποθέτησή των σχιστόλιθων στο πάτωμα γίνεται με κόλληση, με χρήση ασβεστοκονιάματος. Μεταξύ των πλακών πρέπει να προβλεφθούν αρμοί, με σχετικά μεγάλο πάχος (περίπου 1cm). Οι αρμοί, μετά την τοποθέτηση των πλακών γεμίζονται με τσιμεντοκονίαμα. Ένα μειονέκτημα του δαπέδου με σχιστόλιθο είναι η απορροφητικότητά του υλικού και ως εκ τούτου οι λεκέδες που δημιουργούνται από διάφορα υγρά. Για αυτό το λόγο, οι πλάκες μπορούν να επαλειφθούν με βερνίκι διαρκείας, ειδικό για πέτρες, προκειμένου να μειωθεί η απορροφητικότητα του υλικού.

Οσον αφορά στην αισθητική, οι σχιστόπλακες έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση. Οι γαιώδεις χρωματικές αποχρώσεις κυμαίνονται από το ανοιχτό γκρι μέχρι το σκούρο γκρι ενώ η υφή του υλικού είναι αδρή και αντιολισθηρή. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης σχιστόλιθων ως υλικό επίστρωσης δαπέδου είναι ότι δεν απαιτείται η δημιουργία αρμών διαστολής ακόμη και αν πρόκειται για πλακόστρωση επιφανειών μεγάλου εμβαδού (πχ. σε μια πλατεία).

Η υφή του σχιστόλιθου είναι αδρή. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό δάπεδο είναι αντιολισθηρό. Συνεπώς, ο σχιστόλιθος αποτελεί πλεονεκτικό υλικό για την επίστρωση δαπέδων εξωτερικών χώρων. Όσον αφορά στην αντοχή του, ο σχιστόλιθος έχει καλή μηχανική αντοχή, δεν παραμορφώνεται και δεν επηρεάζεται από την υγρασία και από τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο υλικό έχει και μερικά σημαντικά μειονεκτήματα. Καταρχάς, η αδρή επιφάνεια που δημιουργείται τόσο από το ίδιο το υλικό όσο και από το μέγεθος του αρμού δυσκολεύει τη χρήση του υλικού σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, η πέτρα λόγω της απορροφητικότητάς επιτρέπει τη δημιουργία λεκέδων από έλαια, χημικά υγρά κτλ. που απομακρύνονται δύσκολα.

Σήμερα οι χρήσεις του συγκεκριμένου υλικού αφορούν κυρίως σε υπαίθριους και ημι-υπαίθριους χώρους, όπως σε αυλές, κήπους, πάρκα και πλατείες. Σημαντικές επίσης εφαρμογές υπάρχουν και σε παραδοσιακούς οικισμούς, στην πλακόστρωση πλατειών και τοπικών δρόμων, στις ανακαινίσεις παραδοσιακών κατοικιών που βρίσκονται σε ορεινούς οικισμούς, σε πετρόκτιστα σπίτια κτλ. Για να πάρετε συμβουλές, όσον αφορά στην επιλογή κατάλληλων δομικών υλικών ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής επικοινωνήστε με την κατασκευαστική εταιρεία ανακαινήσεων του Ιωάννη Φούσκα.  

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2016-06-23-10-14-30Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθεί σε περίπτωση ανέγερσης νέας οικοδομής ή σε περίπτωση ανακαίνισης κουζίνας, μπάνιου ή ολόκληρης της κατοικίας είναι η επιλογή του υλικού επίστρωσης δαπέδου. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι οι...
wood-flooring-bathΜπορεί το ξύλο κερασιάς να χρησιμοποιηθεί σε χώρους με υγρασία?
wood-floorsΕίδη ξυλείας και ξύλινων δαπέδων
cork-flooringΤα δάπεδα από φελλό, ανήκουν στην κατηγορία των ελαστικών δαπέδων, δηλαδή είναι πολύ άνετα στο βάδισμα ενώ σε περίπτωση παραμόρφωσης επανέρχονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην αρχική τους κατάσταση....
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+