Μωσαϊκά και ξύλινα δάπεδα. Επιστρέφουν ανανεωμένα και λαμπερά

Τα μωσαϊκά και ξύλινά δάπεδα (παρκέ) αποτέλεσαν δημοφιλής επιλογές κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα ωστόσο οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με μικρές ή μεγαλύτερες φθορές. Η εταιρεία Χρώμα DECOR αναλαμβάνει ανακαινίσεις κατοικιών αλλά και περισσότερο εξειδικευμένες εργασίες όπως τρίψιμο και γυάλισμα ξύλινων δαπέδων και γυάλισμα μωσαϊκών. Καθώς το θέμα αποσχολεί μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, που έχουν παλιά σπίτια, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε του ειδικούς.

 

μωσαϊκό, γυάλισμα Ανανέωση μωσαϊκού δαπέδου από την Χρώμα DECOR

dB: Είδαμε στην ιστοσελίδα σας ότι χρησιμοποιείται μια τεχνική που ξαναδίνει ζωντάνια στα φθαρμένα μωσαϊκά δάπεδα. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία.

Εδώ στη ΧΡΩΜΑ DECOR χρησιμοποιούμε μία πολύ αποτελεσματική τεχνική για το γυάλισμα των ταλαιπωρημένων μωσαϊκών δαπέδων, η οποία μπορεί να τα κάνει σαν καινούργια. Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία η οποία βασίζεται στο τρίψιμο του δαπέδου με μηχανή χρησιμοποιώντας πολλά νούμερα από λειαντικές πέτρες (νεφρά). Οι πέτρες μπαίνουν στο πλατό της μηχανής και το μέγεθος τους ανεβαίνει όσο προχωράει η διαδικασία. Συνήθως ξεκινάμε το τρίψιμο με το No36 και ανεβαίνουμε σε κάθε στρώση τριψίματος φτάνοντας μέχρι και στο No 1200 ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του πελάτη αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε οι λειάνσεις μωσαϊκών και μαρμάρων γίνονται είτε με ξηρό τρίψιμο είτε με τρίψιμο με νερό. Στο ξηρό τρίψιμο χρησιμοποιούνται κάποια ειδικά χημικά στο τέλος της διαδικασία για να αποκτήσει το πάτωμα όσο το δυνατόν περισσότερη γυαλάδα. Στο τρίψιμο με νερό δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά. Όλη η διαδικασία γίνεται με φυσικό τρόπο με τη βοήθεια και του νερού για ένα απόλυτα φυσικό τρίψιμο και γυάλισμα χωρίς σκόνες για ένα εγγυημένα τέλειο τελικό αποτέλεσμα. Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία που ακολουθούμε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και φυσικά άρτια καταρτισμένους τεχνικούς. Εννοείται πως διαθέτουμε και τα δύο.

dB: Για ποιους λόγους θα προτείνατε σε έναν πελάτη να επισκευάσει το υφιστάμενο δάπεδο, είτε πρόκειται για μωσαϊκό είτε για ξύλινο παρκέ αντί να επιλέξει να το καλύψει με ένα άλλο δομικό υλικό;

Ο κυριότερος λόγος είναι το μεγάλο κόστος της αντικατάστασης με άλλο υλικό, κάτι που σίγουρα έχει μεγάλη σημασία για τον περισσότερο κόσμο, δεδομένου ότι ζούμε μία μεγάλη οικονομική κρίση. Χαρακτηρiστικά αναφέρουμε ότι το κόστος της λείανσης τον μωσαϊκών κυμαίνεται στα 8-10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ αν κάποιος επιλέξει τα τοποθετήσει κάποιο άλλο υλικό, για παράδειγμα πλακίδια, θα χρειαστεί να πληρώσει τα ίδια χρήματα μόνο για τη διαδικασία τοποθέτησης των πλακιδίων! Θα πρέπει δηλαδή να ξοδέψει κι άλλα χρήματα για να αγοράσει τα ίδια τα πλακίδια αλλά και υλικά όπως στόκους και κόλες. Γι’ αυτό κι εμείς προτείνουμε σχεδόν πάντα στους πελάτες μας – δεδομένου ότι τα δάπεδα τους δεν είναι σε κατάσταση που να μη χρήζουν επισκευής να προχωρήσουν στη διαδικασία λείανσης για την ανανέωση τους για να τα κάνουν σαν καινούργια με σχετικά πολύ μικρό κόστος.

ξυλινο δαπεδο, παρκέ, γυάλισμα παρκέ

dB: Αν το ξύλινο παρκέ έχει υποστεί σημαντικές φθορές, για παράδειγμα αν σε κάποια σημεία έχουν ξηλωθεί ή έχουν σπάσει σανίδες, υπάρχουν δυνατότητες επισκευής ή θα πρέπει να ξηλωθεί το πάτωμα προκειμένου να μπει νέο υλικό;

Οι τοπικές ζημιές είναι κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά στα πατώματα και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανανέωση τους. Αν λοιπόν το πάτωμα έχει υποστεί κάποια τοπική ζημία από υγρασία ή από κάποιο άλλον παράγοντα, τότε απλά ξηλώνουμε το επίμαχο σημείο και επισκευάζουμε τοπικά την ζημία αντικαθιστώντας τα ξύλα που έχουν μαυρίσει ή έχουν σαπίσει και στη συνέχεια προχωράμε στο τρίψιμο και στο γυάλισμα όλου του δαπέδου.

dB: Συχνά, ένας ιδιοκτήτης όταν αποφασίσει να ανακαινίσει το διαμέρισμά του, «πελαγώνει», δεν ξέρει δηλαδή από πού να ξεκινήσει και ποια βήματα να ακολουθήσει. Εσείς τι θα συμβουλεύατε τους ιδιοκτήτες που σκέφτονται να ανακαινίσουν το ακίνητό τους;

Εννοείται πως η ανακαίνιση ενός σπιτιού ή η επισκευή ζημιών που έχουν υποστεί τα δάπεδα είναι θέματα πάνω στα οποία ο κόσμος δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις και αυτό είναι κάτι το απόλυτα λογικό και κατανοητό. Ευτυχώς πλέον ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς τις πληροφορίες που χρειάζεται ακόμη και για πιο πολύπλοκα και εξειδικευμένα θέματα από τις ανακαινίσεις.

Μία απλή έρευνα λοιπόν, σίγουρα θα προσφέρει πολλά και χρήσιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα μας, http://www.chromadecor.gr/, μπορεί κανείς να βρει πολλά άρθρα αλλά και οδηγούς που εξηγούν αναλυτικά τα πάντα γύρω από τις ανακαινίσεις και περιγράφουν αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση.

dB: Αν κάποιος ιδιοκτήτης χρειάζεται πιο εξειδικευμένες τεχνικές συμβουλές πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας;

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για μας, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας http://www.chromadecor.gr/, να μας επισκεφτεί από κοντά στο γραφείο μας στην οδό Νεφέλης 30 στην Αθήνα, να μας στείλε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να μας τηλεφωνήσει στο 210 3474899

Σχετικά Άρθρα

  • Τα διαχρονικά ξύλινα δάπεδα Τα διαχρονικά ξύλινα δάπεδα

    Η ιστορία της Αρχιτεκτονικής από τα βάθη των αιώνων έχει καθιερώσει παγκοσμίως το ξύλο σαν το μοναδικό και ίσως αναντικατάστατο υλικό που συνδυάζει την πολυτέλεια και την αισθητική στις επενδύσεις δαπέδων και τοίχων.

    Η διαχρονικότητα του ξύλου οφείλεται στα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του, όπως:

    • Προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής και δεv δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους στα πόδια του χρήστη.
    • Ως υλικό, το ξύλο είναι κλασικό, ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης.
    • Είναι κατάλληλο για επένδυση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διαμερισμάτων, εξοχικών κατοικιών, πολυσύχναστων χώρων κλπ.
    • Είναι συμβατό με όλα τα δομικά υλικά, συνδυάζεται τέλεια μ’ αυτά και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.
    • Είναι οικείο στον άνθρωπο, γιατί είναι φυσικό προϊόν, οικολογικό με μεγάλη αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής.
    • Δεν είναι ολισθηρό υλικό.
    • Έχει χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μονώνει το δάπεδο)
    • Το ξύλινο δάπεδο δεν δημιουργεί το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού.
    • Είναι εύκολο στη συντήρηση και τον καθαρισμό, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες από τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση φθοράς, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ή να ανανεωθεί, οπότε φαίνεται σαν καινούργιο.
    • Αυξάνει την αξία του κάθε σπιτιού. Γενικά θεωρείται ένα πολυτελές και εκλεπτυσμένο υλικό.

    Τα ξύλα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την επίστρωση των δαπέδων

    Η δρύινη ξυλεία: Είναι ανθεκτική και για αυτό χρησιμοποιείται άφοβα σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σε μουσεία και καταστήματα αλλά και στο εσωτερικό της κατοικίας, όπως στο καθιστικό, στους διαδρόμους, στο υπνοδωμάτιο, κλπ.

    Η ξυλεία από κωνοφόρα δέντρα (όρεγκον, πέυκο): Είναι οικονομικότερη από τη δρύινη ξυλεία αλλά λιγότερο σκληρή. Έχει χαρακτηριστική εμφάνιση λόγω των εντυπωσιακών γραμμώσεων και ρόζων.

    Η αφρικανική ξυλεία (ιρόκο, ντούσιε): Είναι κατάλληλη για χώρους έντονης χρήσης, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες χωρού, δημόσιους χώρους, κλπ.

    Αλλα είδη ξυλείας: Η σουηδική ξυλεία είναι μαλακή, έχει ρόζους και δε συνίσταται για επίστρωση δαπέδων. Η καστανιά και η οξειά χρησιμοποιούνται σπάνια καθώς δεν είναι ανθεκτικά ξύλα.

    Τα είδη των ξύλινων δαπέδων.

    Στην αγορά διατίθενται πολλά είδη ξύλινων δαπέδων και η επιλογή εξαρτάται από τη χρήση αλλά και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Μερικά από αυτά είναι:

    • Λωρίδες από ευγενή ξυλεία, όπως δρυς, Merbau, Iroko, Doussie, Teak Βιρμανίας, Ipe, Bamboo Κίνας. Το πάχος των λωρίδων ποικίλει από 14-22χιλ. και τοποθετούνται είτε καρφωτά είτε κολλητά. Το πλάτος των σανίδων κυμαίνεται μεταξύ 6-22 εκ. και το μήκος τους έως 3 μ., ανάλογα με το είδος του ξύλου. Οι λωρίδες έχουν στα πλαϊνά τους αρσενική και θηλυκή "κινησιά" για άψογη εφαρμογή.
    • Παρκέτα μασίφ από ευγενή ξυλεία, όπως δρυς, Merbau, Iroko, Doussie, Wenge, μαόνι, Teak. Το πάχος των παρκέτων κυμαίνεται από 10-22 χιλ., και το πλάτος από 6 έως 25 εκ., το δε μήκος από 25 εκ. έως 35 εκ.. τοποθετούνται καρφωτά ή κολλητά, σε ψευδοπάτωμα λευκής ξυλείας ή ανθυγρών μοριοσανίδων MDF.
    • Παρκέτα προλουστραρισμένα σε μεγάλη ποικιλία ξύλου (δρυς, σφένδαμος, κερασιά, οξιά, wenge, iroko, merbau). Τα παρκέτα είναι ειδικά επεξεργασμένα εργοστασιακά για αντοχή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
    • Τα προλουστραρισμένα πατώματα παραδίδονται έτοιμα προς τοποθέτηση σε διάφορα φινιρίσματα και λούστρα ενώ συνήθως διατίθενται και τα αντίστοιχα σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα και διακοσμητικά στοιχεία. Κάποια έχουν ενσωματωμένο ηχομονωτικό υπόστρωμα, που περιορίζει το θόρυβο στο χώρο. Είναι ιδανικά για ανακαινίσεις, λόγω του μικρού πάχους τους (μόλις 1,5 εκ.).

      Τοποθετούνται ‘κουμπωτά’ για άψογη εφαρμογή χωρίς χρήση κόλλας (‘πλωτά") ή κολλητά πάνω σε οποιοδήποτε επίπεδο δάπεδο. Είναι απόλυτα συμβατά με τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

    • Παρκέτα έγχρωμα, προλουστραρισμένα. Μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία φυσικής απεικόνισης ξύλου, χρωμάτων, κλασικών και μοντέρνων και είναι βαμμένα σε όλη τη μάζα τους, για να λουστράρονται διατηρώντας πάντα το χρώμα τους.
    • Είναι ιδανικά για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, ξενοδοχεία, γιατί συνδυάζουν τη ζεστασιά του ξύλου με το αισθητικό αποτέλεσμα.

      Τοποθετούνται όπως τα προηγούμενα σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις, λόγω του μικρού πάχους τους.

    • Μωσαϊκά παρκέ από μικρές λωρίδες πάχους 10-11 χιλ. που έχουν τοποθετηθεί με υδατοδιαλυτές ή πολυεστερικές κόλλες σε προσυναρμολογημένες πλάκες διαστάσεων 35x35 και 48x48 εκ.
    • Η ξυλεία που χρησιμοποιείται είναι δρυός, οξιάς ή καστανιάς Α’ ή Β’ διαλογής κι είναι προλουστραρισμένα με βερνίκια διαρκείας. Όλα τα παρκέτα είναι φυσικά, οικολογικά, αντιολισθηρά, αντιστατικά, αντιαλλεργικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εφόσον οι χρησιμοποιούμενες κόλλες είναι οικολογικές.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved