Ειδή ξύλινων δαπέδων (δρυς, κερασιά, καρυδιά, πεύκο, κτλ)

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Το ξύλο ως υλικό αποτελεί δημοφιλή επιλογή για επίστρωση δαπέδων λόγω της μοναδικής εμφάνισης, της απόχρωσης, των νερών και της θερμής αίσθησης που προσδίδει σε ένα χώρο. Το ξύλο επιπλέον είναι ένα ανθεκτικό υλικό με μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς σε περίπτωση φθοράς η επιφάνεια μπορεί να λειανθεί και να βερνικωθεί. Το ξύλινο δάπεδο θεωρείται μια πολυτελή επιλογή με υψηλή αισθητική που προσθέτει αξία σε μια κατοικία. Οι τρόποι επεξεργασίας της τελικής επιφάνειας εξασφαλίζουν ένα δάπεδο με αντοχή, ιδιαίτερη εμφάνιση, που καθαρίζεται εξαιρετικά εύκολα.

Τα ξύλινα δάπεδα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε χώρο ακόμα και σε χώρους με έντονη κυκλοφορία. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για χώρους με υγρασία. Η διάρκεια ζωής των ξύλινων δαπέδων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις μοκέτες αλλά τα κεραμικά πλακάκια θεωρούνται περισσότερο ανθεκτικά.

ξύλινο δάπεδο

Στην τραπεζαρία, όπου τα καθίσματα μπορούν να προκαλέσουν φθορές στο ξύλινο δάπεδο, συνιστάται η τοποθέτηση χαλιού. Τοποθέτηση χαλιών συνιστάται στις εισόδους και στα φουαγιέ καθώς η άμμος και τα πετραδάκια που μεταφέρονται με τα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν φθορές στο δάπεδο. Το ξύλινο δάπεδο σε σχέση με την μοκέτα καθαρίζεται ευκολότερα με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλεονεκτικότερο υλικό για άτομα με αλλεργίες και ευαισθησία στη σκόνη.

Όσον αφορά στο μπάνιο η επίστρωση του δαπέδου με ξύλο θεωρείται προβληματική καθώς σε αυτούς του χώρους υπάρχει υγρασία. Ωστόσο αν το μπάνιο είναι μεγάλο μπορούν να επιστρωθούν οι περιοχές γύρω από την τουαλέτα και την μπανιέρα με πλακάκια και το υπόλοιπο δάπεδο με ξύλο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο θα πρέπει επίσης να υπάρχει καλός εξαερισμός.

Είδη ξύλινων δαπέδων: 

Τα ξύλινα δάπεδα διακρίνονται κυρίως σε δάπεδα σκληρής ξυλείας και δάπεδα μαλακής ξυλείας. Τα σκληρά ξύλα παράγονται από δέντρα που χάνουν το φύλλωμά τους το χειμώνα ενώ αντίθετα τα μαλακά ξύλα παράγονται από αειθαλή, κωνοφόρα δέντρα. Συνήθη δάπεδα από σκληρή ξυλεία είναι η κόκκινη δρυς, η λευκή δρυς, το ξύλο της ελιάς, η άγρια καρυδιά, η οξιά, η κίτρινη σημύδα, η μαύρη καρυδιά, η φλαμουριά, το ξύλο σφενδάμου και το τικ. Στη μαλακή ξυλεία ανήκουν το πεύκο και το έλατο. Προσοχή, ο χαρακτηρισμός μαλακή και σκληρή ξυλεία δεν αναφέρεται στην αντοχή, στην πυκνότητα και στη διάρκεια ζωής του ξύλου.

Η επιλογή του καταλληλότερου ξύλου γίνεται κυρίως με κριτήριο την αισθητική και την εμφάνιση καθώς το ξύλινο δάπεδο τείνει να κυριαρχεί στη διακόσμηση ενός χώρου.  Για να επιλέξουμε το καταλληλότερο δάπεδο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γενικότερο ύφος και χρωματικό σχήμα του εσωτερικού χώρου. 

  • Σφένδαμος και σημύδα.

Τα συγκεκριμένα ξύλα έχουν λευκή απόχρωση με απαλά καφέ νερά. Οι πόροι τους είναι κλειστοί και για αυτό η επιφάνεια είναι εξαιρετικά ομαλή. Τα δάπεδα, συνήθως βερνικώνονται με διαφανές βερνίκι χωρίς καθόλου χρώμα. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι κατάλληλη, όταν επιθυμούμε να κατασκευάσουμε ένα δάπεδο σε ανοιχτή απόχρωση. 

  • Φλαμουριά.

Το ξύλο της φλαμουριάς είναι λίγο πιο λευκό από το ξύλο δρυς. Με αυτό το ξύλο κατασκευάζονται συνήθως τα γήπεδα μπασκετ. Η επεξεργασία της τελικής επιφάνειας είναι σχετικά δύσκολη. 

  • Δρυς.

Το ξύλο έχει χρώμα ανοιχτό καφέ με έντονα σκούρα νερά και ανοιχτούς πόρους. Διατίθεται σε δύο τύπους: Στην κόκκινη δρυς και στην λευκή δρυς. Η κόκκινη δρυς έχει μια κοκκινωπή/ ροζ απόχρωση ενώ η λευκή είναι πιο καφέ σε σχέση με την κόκκινη. Τα νερά στη λευκή δρυ είναι πιο αχνά σε σχέση με την κόκκινη. Η δρυς συνήθως βάφεται για να αποκτήσει πιο σκούρα απόχρωση.

  • Μπαμπού

Το μπαμπού είναι φυτό και όχι δέντρο. Ωστόσο, έχει περίπου την ίδια σκληρότητα με το ξύλο δρυς. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή βιομηχανοποιημένης ξυλείας.

  • Καρυδιά και Κερασιά.

Και τα δύο είδη προτιμώνται από τους επιπλοποιούς λόγω της αισθητικής τους αλλά και λόγω της ευκολίας στην κατεργασία. Τα συγκεκριμένα ξύλα είναι σκληρά αλλά μαλακότερα από το ξύλο δρυς. Το ξύλο καρυδιάς είναι καφέ με ανοιχτούς πόρους και η κατεργασία της τελικής επιφάνειας είναι πολύ εύκολη. Η κερασιά είναι ελαφρά κοκκινωπή με κλειστούς πόρους. Η λείανση της επιφάνειας της κερασιάς πρέπει να γίνεται από επαγγελματία. Και τα δύο είδη είναι σχετικά ακριβά.

  • Πεύκο και έλατο.

Και τα δύο ξύλα προέρχονται από αειθαλή δέντρα και έχουν την τάση να κάμπτονται εύκολα. Η επεξεργασία της επιφάνειας είναι εύκολη αλλά δεν έχουν την ίδια αντοχή με τα υπόλοιπα ξύλα.

 

Διακοσμητικές λύσεις: Η εμφάνιση ενός ξύλου εξαρτάται αφενός από το χρώμα τους αφετέρου από τα σχέδια και τα χρώματα που σχηματίζουν τα νερά. Το χρώμα ωστόσο μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το βερνίκι που εφαρμόζεται. Για πιο ιδιαίτερες διακοσμητικές λύσεις ένα δάπεδο μπορεί να περιέχει διαφορετικού τύπου ξύλα. Για παράδειγμα, σε ένα δάπεδο μπορεί να δημιουργηθεί μια περιμετρική μπορντούρα με ξύλο διαφορετικού τύπου και χρώματος. Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν ρίγες με δύο διαφορετικά ξύλα. Μια άλλη λύση είναι η δημιουργία σχεδίων στο κέντρο του δαπέδου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-10-20-17-10-45 Το πάτωμα είναι ξύλινο, σχετικά ανοιχτόχρωμο. Οι ντουλάπες είναι δρύς. Τα έπιπλα σε σκούρο χρώμα. Θα μπορούσατε να μου πείτε τί χρώμα να επιλέξω τις εσωτερικές...
fireplace-livingroomΔιαμόρφωση μιας ζεστής και φιλικής γωνιάς τζακιού.
2014-04-15-17-38-48Καλημέρα! θα ήθελα την γνώμη σας και εγώ. Τα έπιπλα μου είναι συνδυασμός χρωμάτων καρυδιάς και wenge. Τι χρώμα σαλόνι και κουρτίνες θα ταίριαζαν και τι χρώματα οι τοίχοι?...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+