Δάπεδα εξωτερικών χώρων: υλικά και εφαρμογές

ΤΟΙΧΟΙ,ΔΑΠΕΔΑ,ΟΡΟΦΕΣ

Tο αστικό τοπίο, στο οποίο που ζούμε αποτελείται από δημόσιους χώρους, χώρους πρασίνου και αναψυχής. Κάθε στοιχείο του τοπίου πρέπει να είναι τεχνικά άρτιο, καλαίσθητο και σε αρμονική συνύπαρξη με τα υπόλοιπα. Είναι αναγκαίο λοιπόν η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου να είναι οργανωμένη.

Τα δάπεδα των εξωτερικών χώρων διαμορφώνονται, έτσι ώστε να ορίζουν διαδρομές και θέσεις στάσεων και να εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο περιβάλλον.

Απαραίτητες ιδιότητες

Τα υλικά πρέπει να

 • παρέχουν ασφάλεια κατά τη χρήση
 • αντοχή σε καταπονήσεις
 • αντιολισθηρότητα
 • ανθεκτικότητα σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες

Τα υλικά επίστρωσης των εξωτερικών χώρων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: με αρμούς και ολόσωμα.

Τα δάπεδα με αρμούς κατασκευάζονται από

 • Φυσικές και τεχνητές πλάκες
 • Φυσικούς και τεχνητούς κυβόλιθους
 • Συμπαγείς πλίνθους
 • Ειδικά κεραμικά πλακίδια
 • Βότσαλα
 • Ξύλο

Φυσικά πετρώματα

Κυκλοφορούν με τη μορφή πλακών και κυβόλιθων

Πρόκειται για μάρμαρα, σχιστόλιθους και γρανίτες, που αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης. Είναι υλικά διαχρονικά, ανθεκτικά, με φυσική ομορφιά, που συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δομικά υλικά.

Τεχνητές πλάκες και κυβόλιθοι

Πλάκες πεζοδρομίου από σκυρόδεμα με υψηλή μηχανική αντοχή για κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε ποικιλία διαστάσεων, τύπων, αποχρώσεων και διαμόρφωσης τελικής επιφάνειας. Παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή, ευκολία στην τοποθέτηση και οικονομική τιμή.

Τεχνητοί κυβόλιθοι με ιδιότητες ανάλογες με τις τσιμεντόπλακες σε διάφορα σχήματα, χρώματα και υφές της τελικής επιφάνειας τους. Παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες συνθέσεις, λόγω της ποικιλίας των μορφών τους και των ειδικών τεμαχίων για τη διαμόρφωση του δαπέδου.

Κεραμικά τούβλα επίστρωσης

Συνθέτουν εικόνες καλαίσθητες με αντοχή στο χρόνο. Συνήθως είναι συμπαγή, με μεγάλο πάχος.

Ειδικά κεραμικά πλακίδια

Διατίθενται σε ποικιλία υφών της τελικής επιφάνειας, χρωματισμών και διαστάσεων. Πρέπει να παρουσιάζουν αντοχή στη χρήση, σχεδόν μηδενική υδατοαπορροφητικότητα, επιπεδότητα, αντιολισθηρότητα.

Βότσαλα και ψηφίδες

Προέρχονται από παραλίες ή ποταμούς, ή παράγονται από πετρώματα λατομείων που σπάζονται και μετά βοτσαλοποιούνται. Διαμορφώνουν δάπεδα εξαιρετικά διακοσμητικά.

Προσφέρουν φυσική απορροή των όμβριων, είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική κατασκευή από φυσικά υλικά, χωρίς συντήρηση.

Ξύλινα δάπεδα (decks)

Προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, καθώς δίνουν αίσθηση φυσικού και ‘γήινου’ περιβάλλοντος. Βρίσκουν εφαρμογή σε ποικίλους εξωτερικούς χώρους: μπαλκόνια, πισίνες, βεράντες, καφέ, μαρίνες, πάρκα, κήπους.

Συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά, υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης απορροής του νερού, και μπορούν να εφαρμοστούν σε υφιστάμενες κατασκευές και να αλλάξει η αισθητική του χώρου. Επιλέγεται ξυλεία υψηλής ποιότητας, που δεν σαπίζει, δεν παραμορφώνεται, αντέχει σε περιβαλλοντικές συνθήκες (Padauk, Merbau, Ipe, Tali, Bankirai)

Συνθετικά ξύλινα

Κατασκευάζονται από μείγμα ρητίνης πολυπροπυλενίου και πολτό φυσικού ξύλου σε ποσοστό 70%. Είναι ανθυγρά, αντιολισθηρά, σε πολλούς χρωματισμούς, με εξαιρετικά υψηλή αντοχή στη φθορά.

Τα είδη ολόσωμων δαπέδων είναι

 • Από σκυρόδεμα
 • Τσιμεντοκονίας
 • Βιομηχανικά αυτοεπιπεδούμενα
 • Διακοσμητική άσφαλτος

Σκυρόδεμα

Είναι πολύ διαδεδομένο, ευπροσάρμοστο και ανθεκτικό υλικό επίστρωσης. Στην επιφάνεια του επιδέχεται επεξεργασίες σε συνδυασμό με άλλα υλικά, που οδηγούν σε λύσεις αρκετά καλαίσθητες.

Οι επιφανειακές επεξεργασίες μετά τη συμπύκνωση και επιπέδωσή του συνίστανται στη λείανση της νωπής επιφάνειας ή στη, χάραξη αυλακώσεων με ξύλινη ή μεταλλική ράβδο ή με το μυστρί, ή στην ενσωμάτωση έγχρωμων διακοσμητικών αδρανών στην επιφάνειά του.

Τσιμεντοκονίας

Η τσιμεντοκονία δίνει ξεχωριστή αισθητική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς αναδεικνύει κάθε στυλ διακόσμησης. Εξαιρετικό πλεονέκτημα της η δυνατότητα της να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πλακίδια, βότσαλα, γυαλί, ξύλα, που μπορούν να ενσωματωθούν στην επιφάνειά της. Υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων.

Η κερωμένη πατητή τσιμεντοκονία (beton ciré) παρουσιάζει αντιχαρακτικές ιδιότητες, στεγανότητα, αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις και στα χημικά.

Βιομηχανικά αυτοεπιπεδούμενα

Εφαρμόζονται σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, διυλιστήρια, πρατήρια βενζίνης, μπαλκόνια και ταράτσες, καθώς προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στην αισθητική αναζήτηση.

Πλεονεκτήματα τους αποτελούν η υψηλή αντοχή στην πίεση, η εξαιρετικά χαμηλή τριβή και η εύκολη συντήρηση. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες (ρητινούχα, τσιμεντούχα) και επιλέγονται ανάλογα των απαιτήσεων του χώρου που θα εφαρμοστούν.

Σταμπωτά δάπεδα

Μοντέρνα, οικονομική και εύκολη λύση, όπου το κοινό σκυρόδεμα μετατρέπεται σε πλακόστρωτο αισθητικά εφάμιλλο με το παραδοσιακό.

Εφαρμόζονται σε πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια, εισόδους κτιρίων, αυλές σπιτιών, αποβάθρες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, πυλωτές.

Για την εφαρμογή των σταμπωτών δαπέδων απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και εξειδικευμένο συνεργείο. Είναι αντιολισθηρά, με υψηλή αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις, στις χημικές καταπονήσεις (όξινο περιβάλλον, θαλασσινό νερό), ανθεκτικά σε απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές (συστολές, διαστολές). Δεν ρηγματώνονται και το χρώμα τους δεν επηρεάζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διακοσμητική άσφαλτος (σύστημα StreetPrint™)

Μια μέθοδος για τη διαμόρφωση επιφανειών με άσφαλτο σε άπειρα σχέδια και χρώματα

Συνδυάζει την εμφάνιση των παραδοσιακών λιθόστρωτων, με την απαράμιλλη αντοχή και τις ιδιότητες της ασφαλτόστρωσης (ελαστικότητα, αντιολισθηρότητα, άριστη υγρομόνωση, ηχομόνωση). Προσφέρει οικονομία και ταχύτητα στην κατασκευή (έως 1500 μ2 την ημέρα), εύκολη απορροή των ομβρίων. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πλατείες, πάρκα, παιδότοπους, πεζόδρομους, γήπεδα, δρόμους ελαφριάς κυκλοφορίας, πεζοδρόμια, υπαίθρια parking, και γενικά στους περισσότερους εξωτερικούς χώρους.

 

 

Σχόλια  

 
0 # Καλογιαννιδης 15-07-2014 10:51
Διακοσμητική άσφαλτος (σύστημα StreetPrint™)

Θα ηθελα να μου πειτε τιμη/τμ για υλικά και εργασια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 # ΑΦΟΙ ΚΑΚΑΡΕΛΗ ΟΕ 12-05-2016 10:22
Έχω σε βενζινάδικο βιομηχανικό δάπεδο και φαγώθηκε αρκετά. Τι λύση προτείνεται
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-03-06-22-26-01Θα ήθελα κάποιες ιδέες για επίστρωση εξωτερικού χώρου -αυλές, σκάλες, διάδρομοι- γύρω από το σπίτι.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+