Ξυλινα κουφώματα που δεν χρησιμοποιούν τροπική ξυλεία

ΣΚΑΛΕΣ, ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Σήμερα, στα κτίρια της Ελλάδας, στα υφιστάμενα, στα νεοαναγειρόμενα αλλά και στις ριζικές ανακαινίσεις, εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (Κ.Ε.ν.Α.Κ) ο οποίος έχει σκοπό να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ο συγκεκριμένος κανονισμός έχει επηρεάσει σημαντικά την επιλογή των δομικών υλικών, τα οποία θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE. Η συγκεκριμένη σήμανση αποτελεί μια περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του δομικού υλικού.

ξύλινα κουφώματα

Για τα κουφώματα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναγράφονται είναι τα εξής:

  • Η αντοχή στην πίεση του αέρα.
  • Η στεγανότητα στην υγρασία.
  • Η στεγανότητα στον αέρα.
  • Η ακουστική επίδοση.
  • Η θερμομόνωση.
  • Η βαφή των κουφωμάτων.

Τα περισσότερα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα πληρούν την προδιαγραφή της θερμομόνωσης καθώς η θερμομονωτική τους ικανότητα βρίσκεται μέσα στα όρια που επιτρέπει ο κανονισμός. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των άλλων χαρακτηριστικών όπως είναι η ανθεκτικότητα. Τα σημαντικά μειονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι ο υψηλός βαθμός υγροσκοπικότητας, δηλαδή η απορρόφηση και διατήρηση του νερού στη μάζα του ξύλου και η ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες, στην ηλιακή ακτινοβολία, στους μύκητες και στα έντομα και στη φωτιά.

Γενικά, στα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα χρησιμοποιούνται ξύλα που διαθέτουν ανθεκτικότητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και ανθεκτικότητα στα έντομα και στα παράσιτα. Τέτοια ξύλα είναι για παράδειγμα το teak, το iroko, το meranti κ.ά, δηλαδή ξύλα που ανήκουν στη λεγόμενη τροπική ξυλεία. Ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη ξυλεία είναι ιδανική για εξωτερικές εφαρμογές και ιδιαίτερα για κατασκευή κουφωμάτων, εντούτοις έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Η τροπική ξυλεία έχει μικρή διαθεσιμότητα και για αυτό το λόγο η υλοτόμηση και η διακίνηση, πολλές φορές παρουσιάζει προβλήματα νομιμότητας αλλά και θέτει ζητήματα αλόγιστης χρήσης πολύτιμων πόρων του περιβάλλοντος.

Φυσικά, η χαμηλή διάθεση αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος προμήθειας του υλικού. Για αυτούς τους λόγους, έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζονται να αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που προσπαθούν να βελτιώσουν τις ιδιότητες του ξύλου, δηλαδή να μειώσουν την υγροσκοπικότητα, να μειώσουν τις παραμορφώσεις από τη συρρίκνωση και τη διόγκωση, να αυξήσουν την ανθεκτικότητα μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι βελτίωση των ιδιοτήτων του ξύλου μέσω χημικής και/ή θερμικής τροποποίησης. Όσον αφορά στη χημικά τροποποιημένη ξυλεία, αν και έχει υψηλό κόστος ωστόσο διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, όμοια ή και καλύτερα σε σχέση με την τροπική ξυλεία. Μερικά προιόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι η ξυλεία Accoya, η ξυλεία Kebony και η ξυλεία Belmadur.

Γενικά οι τεχνολογίες παραγωγής τροποποιημένης ξυλείας βασίζονται στην αντίδραση των συστατικών του ξύλου με διάφορες χημικές ενώσεις προκειμένου το ξύλο να μεταβάλει τις βασικές ιδιότητές του (πχ. στη ξυλεία Accoya το ξύλο αντιδρά με οξικό ανυδρίτη ενώ στην ξυλεία Kebony το ξύλο αντιδρά με αλκοολή). Αν λοιπόν σκοπεύετε να προβείτε σε ανακαίνιση διαμερίσματος, μονοκατοικίας ή ακόμη και επαγγελματικού χώρου και θέλετε να τοποθετήσετε υλικά που είναι συμβατά με τον νέο οικοδομικό κανονισμό τότε επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.  

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2014-11-11-07-56-11Όσον αφορά στον τρόπο ανοίγματος, δηλαδή στον τρόπο λειτουργίας, τα παράθυρα ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στα ανοιγόμενα και στα συρόμενα.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+