Ηλιοπροστασία κτιρίων- Σκίαση

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

Ο εσωτερικός χώρος πρέπει να εξασφαλίζει στους χρήστες του άνετη διαβίωση. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση διαμερίσματος θα πρέπει να σκεφτείτε και ζητήματα όπως την θερμομόνωση και την ηλιοπροστασία. Για μια σωστή μελέτη ανακαίνισης επισκεφτείτε την Κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας
 
 www.anakainisispitiou.gr

ηλιοπροστασία, σκίαση κτιρίων, περσίδες, www.arup.com/~/media/Images/Projects/S/San_Jose_City_Hall/Gallery/912x608ExteriorofRotundacTimGriffith.ashx?mh=800&mw=1000;

Η ηλιοπροστασία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής, όχι μόνο για τις χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως οι Μεσογειακές αλλά και για τις βόρειες χώρες.

Η οικονομική κρίση οδηγεί στην εξοικονόμηση ενέργειας είτε για θέρμανση το χειμώνα, είτε για ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι. Η σωστή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια συνεισφέρει στην εξοικονόμηση και επιτυγχάνεται με το σωστό μέγεθος και προσανατολισμό των ανοιγμάτων στα κτίρια.

Τα νότια ανοίγματα δέχονται τη μέγιστη ετήσια μέση ηλιακή ακτινοβολία και ενέργεια. Συνιστάται να έχουν μεγάλο μέγεθος για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα, χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης το καλοκαίρι. Τα βορεινά ανοίγματα παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες κατά το χειμώνα και πρέπει να έχουν μικρό μέγεθος. Πλεονέκτημα τους είναι ότι επιτρέπουν το διάχυτο φως να εισέλθει στο χώρο και όχι το άμεσο με αποτέλεσμα την αποφυγή θάμβωσης. Τα ανατολικά και δυτικά ανοίγματα δέχονται μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του χώρου και μικρή το χειμώνα, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικά. Επιλέγονται μόνο για την αξιοποίηση της θέας και την βελτίωση του φυσικού φωτισμού.

Η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Στα νότια ανοίγματα αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν τα απλά οριζόντια σκίαστρα (σταθερά ή κινητά), καθώς οι ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι προσπίπτουν από ψηλότερο σημείο από ότι το χειμώνα. Στα βορινά ανοίγματα δεν απαιτείται ηλιοπροστασία. Για τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα που δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία μετά το μεσημέρι, όπου οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά συνιστώνται κάθετα σκίαστρα υπό κλίση.

solar-shading

www.tauruslittrow.co.uk/images/solar-shading/solar-shading2.jpg;

Τα συστήματα ηλιοπροστασίας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση τους σε εξωτερικά-εσωτερικά-περιεχόμενα στα υαλοστάσια, ανάλογα με τη γεωμετρία τους σε οριζόντια-κατακόρυφα, ανάλογα με τον χειρισμό τους σε σταθερά-κινητά. Επίσης ποικίλουν και κατά το υλικό κατασκευής τους. Σε περίπτωση ανακαίνισης θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαβετε συστήματα ηλιοπροστασίας. 

  • Συστήματα εξωτερικών στοιχείων ηλιοπροστασίας

Αποτελούν την καλύτερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας και εκμετάλλευση του φυσικού φωτός.Αποτελούνται από στοιχεία οριζόντια ή κατακόρυφα, σταθερά ή κινητά (περσίδες). Μπορούν να κατασκευαστούν από ποικίλα υλικά, όπως σκυρόδεμα, μέταλλο, γυαλί, ξύλο. Εναλλακτικά κατασκευάζονται πανώ από PVC, ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία για τις νότιες όψεις που προσφέρουν καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, αλλά το καλοκαίρι έχουν μεγάλη αντανακλαστικότητα που προκαλεί θάμβωση. Λόγω της θέσης τους συμμετέχουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και η τοποθέτηση τους λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό.

celosia-lama-madera, exterior solar shading

www.archiexpo.es/prod/tamiluz/celosia-lama-madera-103829-1136251.html

 

  • Εσωτερικά συστήματα ηλιοπροστασίας

Η εσωτερική σκίαση επιτυγχάνεται με διαφόρων ειδών κουρτίνες, κατακόρυφες ή οριζόντιες περσίδες, βενετικά στόρια, στόρια περιτυλισσόμενα σε κύλινδρο στο επάνω μέρος του ανοίγματος.Τα συστήματα εσωτερικής σκίασης υπάρχουν σε πολλά μεγέθη, χρώματα και υλικά, για τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε χώρου εργασίας ή κατοικίας. Δεν προσφέρουν κάποιο αξιόλογο βαθμό θερμομόνωσης, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε όλο το κέλυφος του κτιρίου (τοιχοποιίες και ανοίγματα). Ωστόσο προσφέρουν σημαντική άνεση στους ένοικους του χώρου.

Vertical-89mm, internal blinds

www.savvasrolex.com/wp-content/uploads/2012/03/Vertical-89mm.jpg;

 

  • Συστήματα περιεχόμενα στα υαλοστάσια

Τα υαλοστάσια των κουφωμάτων μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα και συστήματα σκίασης με την τοποθέτηση μηχανισμών ηλιοπροστασίας (βενετικά στόρια, γρίλιες ή πανώ) μεταξύ των δύο τζαμιών και εφαρμογή ειδικών μεμβρανών ή επιλεκτικών βαφών στα τζάμια του υαλοστασίου.Η κλίση και το ύψος τους ελέγχεται από το εσωτερικό του χώρου, ανάλογα με τη θέση του ήλιου και την επιθυμητή ποσότητα εισερχόμενης ακτινοβολίας.

integrated blinds

 www.sunparadise.co.uk/accessories/blinds-.aspx

 

Μεμβράνες ηλιοπροστασίας

Προσφέρουν σταθερό αποτέλεσμα σκίασης όλο το χρόνο. Διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως θερμοανακλαστικές μεταλλικού χρώματος, που αντανακλούν μέχρι και το 80% της ηλιακής ενέργειας, φιλτράρουν την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία (99%) και προσφέρουν προστασία της ιδιωτικότητας (βλέπουμε δεν μας βλέπουν), αντιθαμβωτικές που φιλτράρουν το ηλιακό φως, απορρίπτουν τους διαβρωτικούς παράγοντες (ακτινοβολίες UVA και UVB) και απορροφητικές που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν τη θερμότητα και τη φωτεινότητα, την ορατότητα από έξω.

Καταλήγοντας για να εξασφαλιστούν η ευεξία των χρηστών κάθε κτιρίου και η οπτική άνεση και επιτευχθούν ενεργειακά οφέλη θα πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη των ανοιγμάτων στα κτίρια (μέγεθος, προσανατολισμός) και να ακολουθήσει η επιλογή του κατάλληλου συστήματος σκίασης, ώστε να ελέγχει την ποσότητα εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι και συγχρόνως να εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό, αερισμό και απρόσκοπτη θέα, χωρίς να μειώνει τον επιθυμητό ηλιασμό το χειμώνα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-09-07-07-27-30Καλησπέρα σας. ετοιμάζω το δωμάτιο του πρώτου μου μωρού, αγοράκι! θα ήθελα να μου πείτε τι χρώμα κουρτίνες κ βρεφικά έπιπλα θα μπορούσα να συνδυάσω με χρώμα τοίχων tropical paradise 575 και kitten whiskers 1003 από benjamin moore. Το πλακάκι είναι στο χρώμα του...
2013-01-08-15-49-31Θέλω να διακοσμήσω την κρεβατοκάμαρα μου αλλά μου είναι πολύ δύσκολο λόγω των χρωμάτων.. Είναι σοφίτα με σκούρο χρώμα ξύλου και οι τοίχοι μπλε με πράσινο σαν πετρολ.. Και το κρεβάτι σιδερένιο. Πως μπορώ να το κάνω πιο...
2013-05-13-14-32-47Το σαλόνι μου είναι σε χρώματα εκρού και κόκκινο, οι τοίχοι και τα έπιπλα που έχω επιλέξει είναι κυρίως βενγκε (η τραπεζαρία, το έπιπλο της τηλεόρασης, το ενυδρείο και το τραπεζάκι σαλονιού και αντίστοιχα ο καναπές είναι μαύρο δέρμα, το πλαίσιο και η πλάτη με τα καθίσματα είναι μπεζ). Θα ήθελα να ρωτήσω...
2016-02-13-15-37-56Διακόσμηση και λειτουργικότητα με συστήματα εσωτερικής σκίασης
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+