Χωροθέτηση του μπάνιου στην κάτοψη

ΜΠΑΝΙΟ, ΚΟΥΖΙΝΑ

bath_in_buildings_intro

Το μπάνιο και η κουζίνα είναι οι δύο περιοχές στις οποίες δημιουργείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση σωληνώσεων (ύδρευσης και αποχέτευσης).

Παράλληλα, στους χώρους αυτούς παράγονται οσμές και κυρίως υγρασία. Ως εκ τούτου, για να επιλέξετε την ιδανικότερη θέση για το μπάνιο μέσα σε μια κάτοψη, θα πρέπει να λάβετε υπόψην τις παρακάτω παραμέτρους. 
Αν μια κατοικία ή διαμέρισμα, έχει ήδη εγκατεστημένο το δίκτυο παροχής νερού και αποχέτευσης τότε οι θέσεις των σωληνώσεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό σε ποιο σημείο της κάτοψης μπορεί να τοποθετηθεί το μπάνιο. 

Για λειτουργικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες: 

  • Σε πολυκατοικίες ή πολυώροφες κατοικίες οι υγροί χώροι (μπάνια και κουζίνες) πρέπει, όσο το δυνατόν, να δημιουργούν κατακόρυφες στήλες
  • Στο οριζόντιο επίπεδο, τα μπάνια καλό είναι να χωροθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, δηλαδή να μοιράζονται έναν κοινό τοίχο. Αυτό είναι θεμιτό τόσο για μπάνια του ίδιου διαμερίσματος όσο και για μπάνια διαφορετικών διαμερισμάτων. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για μπάνια που ανήκουν σε διαφορετικές πολυκατοικίες (σε διαφορετικά κτίρια δηλαδή) καθώς η κάθε πολυκατοικία έχει τις δικές της εγκαταστάσεις.

Αν τηρηθούν οι δύο βασικοί αυτοί κανόνες, τότε οι εγκαταστάσεις, δηλαδή οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και οι εγκαταστάσεις του εξαερισμού, θα έχουν μικρότερο κόστος εγκατάστασης (μήκος σωληνώσεων, ηχομόνωση, κλπ) αλλά και συντήρησης.

bath_in_buildings_04Πόσα μπάνια πρέπει να υπάρχουν σε ένα διαμέρισμα;  

Αν σε μία κατοικία υπάρχει μόνο ένα μπάνιο, τότε αυτό θα πρέπει να είναι ευρύχωρο και εύκολα προσβάσιμο τόσο από τα υπνοδωμάτια όσο και από το καθιστικό. Καθώς λοιπόν το μπάνιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο από τους ενοίκους του σπιτιού όσο και από τους επισκέπτες, η πρόσβαση σε αυτό δε θα πρέπει να γίνεται διαμέσου ιδιωτικών χώρων. 

Γενικά, η καλύτερη λύση είναι να υπάρχουν δύο τουλάχιστον μπάνια σε μια κατοικία. Το ένα μπορεί να είναι μεγαλύτερο και πλήρως εξοπλισμένο (με λεκάνη, μπανιέρα, νιπτήρα) και να χρησιμοποιείται μόνο από τους ενοίκους του σπιτιού και το άλλο (το βοηθητικό) να είναι μικρότερο. 

bath_in_buildings_03


Φροντίστε, ώστε ο χώρος του μπάνιου να μην είναι άμεσα ορατός από το καθιστικό ή από την κεντρική είσοδο. Πολλές φορές όμως τα διαμερίσματα είναι μικρά και έτσι αναγκαστικά η πόρτα του μπάνιου συνδέεται απευθείας με το καθιστικό. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τοποθετήστε ένα διαχωριστικό ή ένα έπιπλο μπροστά από την πόρτα προκειμένου να την καλύψετε. 


bath_in_buildings_02


Αερισμός 

Το μπάνιο, είναι ένας από τους πιο υγρούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας και υδρατμών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αερίζεται με φυσικό τρόπο, δηλαδή το μπάνιο θα πρέπει να διαθέτει ανοιγόμενο παράθυρο. Το παράθυρο, καλό είναι να βλέπει σε ανοιχτό χώρο ή σε φωταγωγό (όμως ο φωταγωγός πρέπει να έχει αρκετά μεγάλες διαστάσεις καθώς ένας στενός φωταγωγός δε λειτουργεί καλά).

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να καταλήξετε στη λύση του μηχανικού εξαερισμού. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-01-29-19-31-47Ζητώ μοντέρνες ιδέες για τοποθέτηση της μπανιέρας, της κρεμαστής λεκάνης με εντοιχισμένο καζανάκι και νιπτήρα σε πάγκο πιθανόν και κτιστό. Πλακάκια δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Η θέση της αποχέτευσης είναι στη γωνία του μπάνιου κοντά στη λεκάνη....
2015-02-04-21-02-36Έχω ένα μπάνιο σε 2.3 (μήκος)*2.6 (πλάτος) και δεν ξέρω πώς να το φτιάξω. Το μπάνιο θα φτιαχτεί τώρα οπότε μπορώ να κάνω πολλές αλλαγές αν χρειαστεί. Μου αρέσουν τα διαχρονικά και παραδοσιακά...
2014-11-01-12-54-37“Θα ήθελα και εγώ βοήθεια καθώς το μπάνιο μου είναι πολύ μικρό και έχω προβληματιστεί για το πως θα το φτιάξω. Σας στέλνω την κάτοψη με τις διαστάσεις και τη θέση της πόρτας και του παράθυρου. Το παράθυρο μπορεί να μικρύνει ή να μετακινηθεί αν χρειάζεται. Θα ήθελα στο μπάνιο να χωρέσει το πλυντήριο και...
2012-05-23-09-02-58Ένας απλός τρόπος για να διατάξετε τα είδη υγιεινής είναι να μετρήσετε τις διαστάσεις του μπάνιου σας και στη συνέχεια να σχεδιάσετε την κάτοψή του χαρτί. Πάνω σε αυτήν την κάτοψη, μπορείτε να πειραματιστείτε με εναλλακτικές χωροθετήσεις των ειδών υγιεινής....
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+