Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

ΜΠΑΝΙΟ, ΚΟΥΖΙΝΑ

Το 45% περίπου των οικιακών ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο της κουζίνας. Εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ατύχημα είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά με ηλικία μικρότερη των 5 ετών.

Ο κακός σχεδιασμός αλλά και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν βασικά, αν και όχι τα μοναδικά, αίτια πρόκλησης ατυχημάτων στην κουζίνα. Για αυτό το λόγο, στην επόμενη ανακαίνιση κουζίνας, εκτός από τη διακόσμηση και το στυλ της κουζίνας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και τα θέματα ασφάλειας. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι πολλά ατυχήματα οφείλονται στους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για ενήλικες μερικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι η βιασύνη, η απροσεξία και η κούραση. Στα μικρά παιδια η περιέργεια, η υπερκινητικότητα και η απειθαρχία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ατηχύματα.

Σχεδιασμός κουζίνας

Για ένα ασφαλές μαγείρεμα, η εστία μαγειρέματος, ο πάγκος εργασίας και ο νιπτήρας θα πρέπει να βρίσκονται σε μία αδιάσπαστη συνέχεια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποτρέπει το κουβάλημα σκευών, όπως τηγάνια, κατσαρόλες και κουτάλια, σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος διαδρόμων κυκλοφορίας.

κουζίνα, σχέδιο

Η εστία μαγειρέματος πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από κουρτίνες ή στόρια, καθώς αυτά είναι συνήθως εύφλεκτα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται το κρέμασμα πετσετών πάνω ή κοντά από την εστία μαγειρέματος καθώς είναι πιθανή η πτώση και η πρόκληση πυρκαγιάς. Ο απορροφητήρας θα πρέπει να βρίσκεται στο σωστό ύψος πάνω από την κουζίνα και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ο πάγκος εργασίας πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την εστία μαγειρέματος. Ιδανικά, δεξιά και αριστερά της εστίας μαγειρέματος θα πρέπει να υπάρχει πάγκος κουζίνας. Τα μαγειρικά σκεύη που έχουν μακριές λαβές, όπως για παράδειγμα το τηγάνι και η γαλατιέρα, αποτελούν συχνά πηγή πρόκλησης ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για αυτό η λαβή τους, θα πρέπει να μην προεξέχει από την εστία, θα πρέπει δηλαδή η λαβή να είναι γυρισμένη προς τον τοίχο.

Αποφύγετε την αποθήκευση αντικειμένων σε ψηλά σημεία. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η χρήση καθισμάτων για να ανέβουν ψηλά αποτελεί μια επικίνδυνη πρακτική. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την αποθήκευση σε ψηλά σημεία, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σκάλες ασφαλείας. Ο καλός φωτισμός είναι βασικός για να αποφύγετε κοψίματα με μαχαίρια και εγκαύματα.

Το δάπεδο πρέπει να είναι επίπεδο και να μην έχει σκαλοπάτια. Η επιφάνεια επίσης πρέπει να είναι μη-ολισθηρή. Αποφύγετε τον καθαρισμό του δαπέδου με κεριά και γυαλιστικά προϊόντα που μπορεί να κάνουν το πάτωμα ολισθηρό. Επίσης, σε περίπτωση που πέσει λάδι στο πάτωμα ή άλλο λιπαρό προϊόν, φροντίστε να το καθαρίσετε άμεσα.

Η κουζίνα είναι κατάλληλο μέρος για την τοποθέτηση του κουτιού πρώτων βοηθειών, που ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ιδανικά θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ανεξάρτητο ντουλάπι για τις πρώτες βοήθειες το οποίο θα κλειδώνει και δε θα είναι προσβάσιμο στα μικρά παιδιά.

Παιδιά

Τα μικρά παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν στο χώρο της κουζίνας, καθώς τα παιχνίδια τους που συνήθως βρίσκονται σκόρπια στο πάτωμα είναι επικίνδυνα πτώσεις ενώ οι χρήστες κουβαλούν καυτά σκεύη ή κοφτερά μαχαίρια. Τα μαχαίρια πρέπει να αποθηκεύονται σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Προσοχή επίσης, στις πλαστικές σακούλες, καθώς τα βρέφη συχνά τις βάζουν στο κεφάλι τους κινδυνεύοντας από ασφυξία. Όταν επίσης υπάρχουν βρέφη στο σπίτι, θα πρέπει να μαζεύετε τα πιάτα φαγητού και νερού των κατοικίδιων για να αποφύγετε πιθανή κατάποσή των φαγητών από τα βρέφη.

Τα προϊόντα καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, τα λιποδιαλυτικά προϊόντα κτλ, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ασφαλή σημεία μακριά από παιδιά. Σημειώστε ότι στην κουζίνα και το μπάνιο βρίσκονται συνήθως μερικά από τα πιο ισχυρά χημικά, καθαριστικά προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις.

Ηλεκτρικές συσκευές

Μία κουζίνα καλό είναι να έχει 2-4 πρίζες πάνω από τον πάγκο κουζίνας για την παροχή ενέργειας στις μικροσυσκευές ( καφετέρια, τοστιέρα, βραστήρας κτλ)
Οι πρίζες πρέπει να βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από το νιπτήρα για να μην εκτίθενται στο νερό. Επίσης οι πρίζες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τις εστίες μαγειρέματος.

Προσοχή: Μην αποθηκεύεται γκαζάκια βουτανίου και αεροζόλ (πχ κατσαριδοκτόνα) δίπλα στην εστία μαγειρέματος ή σε ράφι ή ντουλάπι που βρίσκεται πάνω από την εστία μαγειρέματος. Γενικά, είναι καλό στο σπίτι και ειδικά στην κουζίνα να υπάρχει πυροσβεστήρας. Ο ιδανικότερος τρόπος να σβήσετε μια φωτιά στην κουζίνα είναι να ρίξετε ένα μουσκεμένο πανί πάνω στη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το οξυγόνο που τροφοδοτεί τη φωτιά.

Συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

  • Κοντά στις εστίες μαγειρέματος δεν θα πρέπει να κρέμονται κουρτίνες, στόρια, πετσέτες και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.
  • Οι πρίζες θα πρέπει να βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από το νιπτήρα και την εστία μαγειρέματος.
  • Πίσω από το νιπτήρα και την εστία μαγειρέματος δεν θα πρέπει να διέρχονται καλώδια μικροσυσκευών.
  • Μην τοποθετείτε κοντά στην εστία μαγειρέματος αεροζόλ και γκαζάκια βουτανίου.
  • Κρατήστε τα κοφτερά μαχαίρια μακριά από παιδιά.
  • Κρατήστε τα προϊόντα καθαρισμού και τα φάρμακα μακριά από παιδιά
  • Συνηθίστε να τοποθετείτε τα σκευή με λαβή (τηγάνια, γαλατιέρες κτλ) με τη λαβή προς τον τοίχο.
  • Μην αφήνετε σακούλες, παιχνίδια και μικροαντικείμενα στο πάτωμα καθώς μπορεί να σκοντάψετε.
  • Σε περίπτωση πτώσης στο δάπεδο λιπαρών υλικών ή νερού φροντίστε να το καθαρίσετε άμεσα για να αποφύγετε πιθανό γλίστρημα.
  • Αν υπάρχουν βρέφη ή μικρά παιδιά θα πρέπει να απομακρύνετε από το δάπεδα τα δοχεία φαγητού και νερού των κατοικιδίων.

Αν θέλετε να προβείτε σε οικονομική ανακαίνιση κουζίνας, χωρίς να κάνετε εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας υλικών θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έμπειρο γραφείο ανακαινίσεων. Μια καλή πρόταση αποτελεί το γραφείο του Ιωάννη Φούσκα που εξειδικεύεται στην ανακαίνιση διαμερισμάτων, κατοικιών, γραφείων κτλ.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

Σχόλια  

 
0 # Τσιαρτσιαφης Ελ. Νι 15-08-2016 20:21
Συγχαρητήρια για το αρθρο σας για την ασφάλεια στον χώρο της κουζίνας, είναι πολύ επικοδομητικό για όλους τους αναγνώστες σας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2016-12-24-13-01-56Οι τάσεις και τα στιλ στην αρχιτεκτονική και στο design αλλάζουν συνεχώς προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στους ιδιώτες όσο και στους επαγγελματίες διακοσμητές. Κατά γενική ομολογία, μια από τις «δυσκολότερες» αγορές αφορά στα λεγόμενα βαριά έπιπλα, όπως είναι για παράδειγμα οι καναπέδες και οι πολυθρόνες....
2017-01-28-08-48-29Το τζάκι συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας και σχεδόν πάντα αποτελεί το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο αναπτύσσεται η διαρρύθμιση των επίπλων και η κυκλοφορία στο χώρο. Για να γίνει σωστή διαρρύθμιση των επίπλων γύρω από το τζάκι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε δύο παραμέτρους....
greydecorationcurtainsΚαλησπέρα, αλλάζω σπίτι το οποίο έχει ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, φρεσκοβαμμένο λευκό με άσπρο-γκρι πλακάκι μπεζ ντουλάπια κουζίνας με γκρι πάγκο κουζίνας. Σκέφτομαι για ανοιχτό γκρι καναπέ και τραπέζι σαλονιού είμαι ανάμεσα σε σημύδα και μαύρο. Το μαύρο ίσως να ταιριάζει καλύτερα αλλά με ψυχοπλακώνει...
2016-05-12-18-32-06Το χρώμα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του διακοσμητή εσωτερικών χώρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «διορθώσει» πιθανά προβλήματα όπως ελλιπή φυσικό φωτισμό, χαμηλές οροφές, στενούς διαδρόμους κτλ. Άλλωστε η αλλαγή χρώματος είναι η πιο συνηθισμένη εργασία που επιλέγεται σε περίπτωση...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+