Σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και ευχάριστο μπάνιο

ΜΠΑΝΙΟ, ΚΟΥΖΙΝΑ

Το μπάνιο αποτελεί το μικρότερο χώρο του σπιτιού μέσα στον οποίο όμως πρέπει να αισθανόμαστε άνετα και χαλαρά παρά το περιορισμένο μέγεθος. Είναι λοιπόν σημαντική η χωροθέτηση των ειδών υγιεινής σε συνδυασμό με έξυπνες επιλογές που αφορούν στον τύπο, το χρώμα, το ύφος τους, ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργικότητα και άνεση. Για οικονομική ανακαίνιση μπάνιου δείτε τις προσφορές της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα και εμπνευστείτε από τις ιδέες και λύσεις για μικρά μπάνια. 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκαςwww.anakainisispitiou.gr

 

Αν πρόκειται για ανακαίνιση υπάρχοντος, η σημερινή ποικιλία σε ευρηματικές προτάσεις σε εξοπλισμό, μεγέθη και ύφος μπορεί να προσδώσει μια νέα διάσταση στην άνεση.

banio, λειτουργικό μπάνιο, χωροθέτηση ειδών υγιειενής

αρχείο decobook.gr

Γενικές αρχές

Τα είδη υγιεινής για ένα μπάνιο είναι ο νιπτήρας, η μπανιέρα/ ντουζιέρα, η λεκάνη W.C και προαιρετικά ο μπιντές. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου επιλέγεται μπανιέρα ή ντουζιέρα και αν πρόκειται για μεγάλο μπάνιο και τα δύο. Επίσης ο νιπτήρας μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο έπιπλο που ενσωματώνει χώρο αποθήκευσης. Σύγχρονες διατάξεις τείνουν να αντικαταστήσουν τον μπιντέ.

Τα είδη υγιεινής πρέπει να οργανωθούν στις απαιτούμενες μεταξύ τους αποστάσεις και επιπλέον να αφήνεται ελεύθερος χώρος για την άνετη κυκλοφορία μέσα στο μπάνιο και τη χρήση των ειδών υγιεινής, καθώς και για την ανεμπόδιστη κίνηση της πόρτας. Η χωροθέτηση των ειδών υγιεινής εξαρτάται και από το σχήμα και το μέγεθος του χώρου, τη θέση της πόρτας και της αποχέτευσης. Επιλέγεται κατά περίπτωση το μέγεθος και το σχήμα τους.

sanitary ware clearence, ελεύθερος χώρος μεταξύ ειδών υγιεινής, ανακαίνιση μπάνιου

αρχείο decobook.gr

Σε ευρύχωρα λουτρά μπορούν οι λειτουργίες μπορούν να αυτονομηθούν με την προσθήκη ελαφρών χωρισμάτων από αδιάβροχα υλικά, ώστε ενδεχόμενα να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, π.χ. μπάνιο/πλύσιμο στο νιπτήρα.

Ιδανικό για ένα μπάνιο θεωρείται εξωτερικό κούφωμα για φυσικό φωτισμό και κυρίως αερισμό. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να προβλεφθεί πέραν του τεχνητού φωτισμού και αερισμός.

Δείτε προσφορές ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας και διαμερισμάτων. 

Τοίχοι και δάπεδο

Η επιλογή πλακιδίων επηρεάζει την εντύπωση για το μέγεθος του μπάνιου. Τα ανοιχτόχρωμα πλακίδια δημιουργούν αίσθημα ευρυχωρίας, ενώ σκούρου χρώματος πλακάκια μικραίνουν οπτικά το χώρο. 

Πλακάκια ίδιου μεγέθους σε τοίχους και δάπεδο κάνουν ασαφή τα όρια του χώρου, οπότε επιτείνεται το αίσθημα ευρυχωρίας.

Τα ορθογώνια πλακάκια στους τοίχους σε κάθετη τοποθέτηση δίνουν ύψος στο χώρο, ενώ σε οριζόντια μεγαλώνουν οπτικά το χώρο.

Στο δάπεδο μεγάλης διάστασης πλακίδια λόγω λιγότερων αρμών ενοποιούν την επιφάνεια, οπότε φαίνεται μεγαλύτερη.

Τύποι ειδών υγιεινής

Τα είδη υγιεινής κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης, το υλικό και το σχήμα τους (μορφολογία, ύφος).

Υπάρχουν επίτοιχα και επιδαπέδια είδη υγιεινής. Τα επίτοιχα (κρεμαστά) πλεονεκτούν των επιδαπέδιων, καθώς αφήνουν ελεύθερο το δάπεδο, οπότε ο καθαρισμός είναι ευκολότερος και το μπάνιο φαίνεται μεγαλύτερο. Ωστόσο, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η στήριξη τους στον τοίχο είναι ασφαλής. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επιλογή των επίτοιχων ειδών υγιεινής πρέπει να εναρμονίζεται με το στυλ διακόσμησης του χώρου, π.χ. σε ρετρό στυλ μπάνιου δεν επιλέγεται επίτοιχη λεκάνη W.C.

Το καζανάκι μπορεί να είναι επικαθήμενο στη λεκάνη χαμηλής πίεσης, επίτοιχο υψηλής πίεσης ή εντοιχισμένο με πλαίσιο στήριξης κρεμαστής λεκάνης.

anakainisi kipseli, ανακαίνιση μπάνιου, κρεμαστά είδη υγιεινής

www.anakainisispitiou.gr/portfolio-works/ 

Μπανιέρες υπάρχουν εντοιχισμένες, σε βάση στήριξης με ποδιά, που επιτρέπει επισκεψιμότητα των σωληνώσεων σε περίπτωση βλάβης ή ελεύθερης τοποθέτησης που συνδυάζονται με επιδαπέδια μπαταρία και ντους οροφής. στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί καμπίνα.

Σε μικρά μπάνια μπορεί να επιλεγεί η λύση της καθιστής μπανιέρας, αλλιώς προτείνεται ντουζιέρα με καμπίνα για ένα στεγνό μπάνιο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-06-05-09-41-51Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας τότε ενδεχόμενα να χρειαστεί να γίνουν εργασίες όπως: Αποξήλωση των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων και αντικατάστασή τους με νέα. Αποξήλωση των ειδών υγιεινής και αντικατάσταση με νέα. Αλλαγή της επίπλωσης του μπάνιου, όπως ράφια, ντουλάπια...
2016-02-17-16-03-26Το μπάνιο ή λουτρό αποτελεί το βασικό χώρο υγιεινής στις κατοικίες αλλά και στους επαγγελματικούς χώρους και στα δημόσια κτίρια. Τι πρέπει όμως να προσέξει κανείς στην ανακαίνιση μπάνιου και ποια είναι τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη...
2013-07-22-18-05-11Θα ήθελα πολύ τη βοήθεια σας σχετικά με το μπάνιο μου. Θα ενοποιήσω το μπάνιο με τη γκαρνταρόμπα. Θα ήθελα να με συμβουλέψετε πως θα μπορούσα να βάλω ντουζιέρα του 1m και jacuzzi γωνιακό, μαζί με νιπτήρα- έπιπλο και τουαλέτα......πως θα είναι η διαρρύθμιση?...
2016-12-17-23-27-01Πώς να αποφύγετε προβλήματα στα υδραυλικά σας
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+