Ανακαίνιση μπάνιου: Μικρές συμβουλές με μεγάλο αποτέλεσμα

ΜΠΑΝΙΟ, ΚΟΥΖΙΝΑ

Πριν προσωρήσετε στην ανακαίνιση του μπάνιου σας θα πρέπει να κάνετε μια ολοκληρωμένη μελέτη και έρευνα αγοράς. Για ανακαίνιση μπάνιου προσφορές επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας


 Το μπάνιο αποτελεί ένα από τους ζωτικούς χώρους στην κατοικία: είναι ο χώρος για χαλάρωση, ξεκούραση και περιποίηση. Εφόσον οι συνθήκες ζωής και οι ανάγκες μεταβάλλονται, η ανακαίνιση του μπάνιου φαντάζει επιτακτική, καθώς ανανεώνεται η αισθητική του χώρου, βελτιώνεται η λειτουργικότητα του και επιλέγονται σύγχρονα είδη υγιεινής και παροχές.

wood bathroom. μοντέρνο μπάνιο με ξύλο, ανακαίνιση λουτρού πηγή φωτογραφίας

Κατά την ανακαίνιση μπάνιου πρέπει να εφαρμοστούν οι αρχές σχεδιασμού του μπάνιου, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών, σωματικών και ψυχικών.

Πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη

  • Ο αριθμός λουτρών και W.C της κατοικίας, για το συνδυασμό της λειτουργίας τους, π.χ το πλυντήριο σε άλλο λουτρό
  • Το μέγεθος και το σχήμα του λουτρού, για την επιλογή των ειδών υγιεινής και τη χωροθέτηση τους
  • Η θέση του ανακαινιζόμενου λουτρού μέσα στο χώρο, για την προσβασιμότητα του
  • Οι χρήστες του λουτρού, αν πρόκειται για μόνον ενήλικες, ηλικιωμένους, αν υπάρχουν μικρά παιδιά ή ΑΜΕΑ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους
  • Η υπάρχουσα θέση ύδρευσης και αποχέτευσης στο λουτρό, η θέρμανση, ο εξαερισμός, φυσικός ή τεχνητός και η δυνατότητα αλλαγής της θέσης τους
  • Το κόστος κατασκευής του

disabled bathroom, λουτρό ΑΜΕΑ

Πριν το σχεδιασμό απαιτείται πλήρης αποτύπωση του χώρου (θέση και διαστάσεις πόρτας και τυχόν παραθύρου, θέσεις παροχών ζεστού και κρύου νερού, αποχετεύσεων, ηλεκτρικών παροχών, θέση θερμαντικού σώματος). Να σημειωθεί ότι η θέση της κατακόρυφης αποχέτευσης είναι δεσμευτική για την τοποθέτηση της λεκάνης.

Επιλογή ειδών υγιεινής

Τα απαιτούμενα είδη υγιεινής σε ένα λουτρό είναι ο νιπτήρας, η μπανιέρα, η ντουζιέρα, ή και τα δυο εφόσον το μέγεθος του χώρου το επιτρέπει και αποτελεί επιθυμία των χρηστών, η λεκάνη W.C και ο μπιντές προαιρετικά, καθώς σταδιακά τείνει να καταργηθεί η εγκατάσταση του και να αντικατασταθεί με σύστημα τηλέφωνου ντους που τοποθετείται δίπλα στη λεκάνη ή με τον ηλεκτρονικό μπιντέ τουαλέτας.

Η επιλογή των νέων ειδών υγιεινής σχετικά με το μέγεθος, το χρώμα και το στυλ γίνεται βάσει των αισθητικών κριτήριων του χρήστη από μεγάλη ποικιλία στην αγορά και ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα του μπάνιου και οπωσδήποτε το στυλ διακόσμησης του μπάνιου. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι στα σκούρα είδη υγιεινής διακρίνονται εντονότερα από ότι στα ανοιχτόχρωμα οι λεκέδες από άλατα ή σαπούνι.

corian bathroom, πάγκος λουτρού από corian

Υλικά ειδών υγιεινής

Σήμερα τα είδη υγιεινής κατασκευάζονται από πορσελάνη, ακρυλικό, χάλυβα και πολυεστέρα σε συνδυασμό με υαλοβάμβακα. Επίσης, από χυτό σκυρόδεμα σε επιθυμητή μορφή και σχήμα με επένδυση μαρμάρου ή πλακιδίων ή κονιάματα, πατητή τσιμεντοκονία, κουρασάνιτ κλπ .

Τα είδη υγιεινής από πορσελάνη έχουν καλή αντοχή στα χημικά, την τριβή και τα χρώματά τους διατηρούνται σταθερά, αλλά έχουν μεγάλο βάρος και είναι ευαίσθητα στις κρούσεις.

Τα είδη υγιεινής από ακρυλικό έχουν μικρό βάρος, αντοχή στις κρούσεις, δυνατότητα διαμόρφωσης διαφόρων σχημάτων, διατηρούν τη θερμοκρασία του νερού, δεν προκαλείται θόρυβος κατά τη χρήση και η επαφή μαζί τους είναι ευχάριστη, αλλά είναι ευαίσθητα στην τριβή, τα διαλυτικά και τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.

Τα είδη υγιεινής από χάλυβα εμαγιέ έχουν μικρό βάρος, χρώματα σταθερά, είναι ανθεκτικά στα χημικά προϊόντα και τους λεκέδες και έχουν καλή συμπεριφορά στην τριβή, αλλά είναι θορυβώδη κατά τη χρήση, ευαίσθητα στις κρούσεις και στις παραμορφώσεις, η επαφή μαζί τους είναι ψυχρή και χάνουν γρήγορα τη θερμότητα του νερού μέσα τους αν δεν είναι μονωμένα.

Τα είδη υγιεινής από χυτό σκυρόδεμα δίνουν δυνατότητα για πρωτότυπες μορφές και μεγέθη, η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, η επαφή μαζί τους θερμή, αντέχουν στις κρούσεις, αλλά είναι ευαίσθητα στην τριβή και τις ρωγμές (μπορούν ωστόσο να επιδιορθωθούν).

Υλικά επένδυσης του λουτρού

Τα υλικά πρέπει να διαθέτουν λεία επιφάνεια και να είναι ανθεκτικά στους υδρατμούς και την υγρασία. Κατάλληλα υλικά είναι τα πλακάκια και οι ψηφίδες, το μάρμαρο, πετρώματα (βερνικωμένα), το ξύλο (βερνικωμένο), αλλά και πιο σύγχρονα, όπως το γυαλί, το inox, το corian κλπ.

Πλακάκια και ψηφίδες

Αποτελούν διαχρονική και λειτουργική λύση, καθώς είναι πολύ ανθεκτικά στο νερό και τους υδρατμούς και διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και διαστάσεων. Είναι κατάλληλα για κλασικά και για μοντέρνα λουτρά. Οι ψηφίδες δίνουν πολύ όμορφο και σύγχρονο διακοσμητικό αποτέλεσμα, είτε για τη διαμόρφωση σχεδίου, είτε ως επένδυση ολόκληρου του λουτρού.

tile bathroom, πλακάκια μπάνιου, ανακαίνιση λουτρού

Μάρμαρο και πετρώματα

Είναι καλή λύση για την επένδυση ενός λουτρού, γιατί είναι αδιάβροχα υλικά, πολύ ανθεκτικά και κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και διαφορετικά φινιρίσματα. Κυκλοφορούν σε μορφή πλακιδίων και ψηφίδων και σε συνθετική μορφή για χαμηλότερο κόστος.

marble bathroom, επένδυση μπάνιου με μάρμαροmarble bathroom01, επένδυση μάρμαρου στο λουτρό 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξύλο

Μία λύση για ιδιαίτερα ελκυστικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά σχετικά ”επικίνδυνη”. Πρέπει να επιλεγούν ξύλα ανθεκτικά στην υγρασία, όπως irocco, merbau και τικ (κυρίως Βιρμανίας). Απαιτείται προσοχή κατά τον καθαρισμό της ξύλινης επιφάνειας· πρέπει να γίνεται με ειδικά μαλακά καθαριστικά. Για μεγαλύτερη αντοχή και προστασία συνιστάται εμποτισμός με ειδικό βερνίκι.

wooden bathroom, ξύλινη επένδυση μπάνιου, ανακαίνιση μπάνιου

Γυαλί

Διάφανο ή γαλακτώδες, φιμέ ή χρωματιστό το γυαλί αποτελεί υλικό ιδιαίτερα ανθεκτικό και πολύ εύκολο στο καθάρισμα. Πρέπει βέβαια να υποστεί την ανάλογη επεξεργασία για τη συγκεκριμένη χρήση, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή από τη συνηθισμένη, και κατά τη θραύση να θρυμματίζεται και να μη δημιουργεί κοφτερές γωνίες. Το γυαλί είναι ιδανικό για επενδύσεις γύρω από το νιπτήρα και ως προστατευτικό στην μπανιέρα ή την ντουζιέρα ή για τη διαμόρφωση καμπίνας.

Glass-Bathroom, καμπίνες μπάνιου από γυαλί Πηγή φωτογραφίας

 

Βερνίκια και ταπετσαρίες

Σε περίπτωση βαφής των τοίχων του λουτρού πρέπει να επιλεγούν αδιάβροχα βερνίκια που εμποδίζουν τη δημιουργία μούχλας, αφού πρώτα γίνει κατάλληλη προετοιμασία του τοίχου. Ταπετσαρίες εφαρμόζονται μόνο σε χώρους χωρίς μπανιέρα ή ντους , π.χ μικρά W.C.

Αποθήκευση

Αν θέλετε να γλυτώσετε από την ακαταστασία στο λουτρό προσπαθήστε με τη νέα διάταξη του χώρου να εξασφαλίσετε μικρούς αποθηκευτικούς χώρους: ράφια, καλάθια , κρεμάστρες αποτελούν λύσεις για έξυπνη αποθήκευση για νένα καλά οργανωμένο μπάνιο.


Πηγή φωτό: αρχείο decobook.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2016-02-17-16-03-26Το μπάνιο ή λουτρό αποτελεί το βασικό χώρο υγιεινής στις κατοικίες αλλά και στους επαγγελματικούς χώρους και στα δημόσια κτίρια. Τι πρέπει όμως να προσέξει κανείς στην ανακαίνιση μπάνιου και ποια είναι τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη...
2016-07-15-14-05-52Έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν τις κατοικίες με δύο μπάνια καθώς και τα σπίτια με μικρότερο εμβαδόν
2016-08-03-05-16-18Ανακαίνιση σπιτιού και επανάχρηση επίπλων
2017-03-03-06-25-56Καινοτομίες στο μπάνιο: για ευεξία και απολαυστική χρήση
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+