Φωτισμός χώρων κατοικίας

ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΨΥΞΗ

Για τους περισσότερους ανθρώπους η ανακαίνιση μιας παλαιάς κατοικίας ή διαμερίσματος σημαίνει αλλαγές υλικών, κουφωμάτων και επίπλων. Ωστόσο, με την ευκαιρία της ανακαίνισης μπορούν να ξανασχεδιαστούν και άλλα συστήματα του σπιτιού όπως ο φωτισμός. Η καλή ποιότητα φωτισμού, τόσο του φυσικού όσο και του τεχνητού, μπορεί να βελτιώσει στον τρόπο ζωής και την παραγωγικότητα των χρηστών. Η κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα ανακαίνισης που αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα του χώρου σας, από την αλλαγή της διαρρύθμισης μέχρι τη μελέτη του φωτισμού. 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκαςwww.anakainisispitiou.gr

Η κατοικία, ο κατεξοχήν πολυλειτουργικός χώρος αποτελεί πρόκληση για την επιλογή επιτυχημένων προτάσεων φωτισμού. Ο φωτισμός της κατοικίας απαιτεί μελετημένο και προσεγμένο σχεδιασμό, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας των επιμέρους χώρων, π.χ ένας μικρός χώρος μπορεί να φαίνεται ευρύχωρος και ανοικτός, ενώ ένας μεγάλος χώρος μπορεί να φαίνεται φιλικός και ευχάριστος.

designer lighting pendant lamp silicone unique living room hanging lamp

Οι χώροι κατοικίας είναι προσωπικοί χώροι των ενοίκων και οι λύσεις φωτισμού πρέπει να ανταποκρίνονται στη λειτουργία του κάθε χώρου. Αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση ανέγερσης νέας κατοικίας όσο και για την ανακαίνιση σπιτιού. 

Επιτυχημένος θεωρείται ο σχεδιασμός φωτισμού που προσφέρει καλές συνθήκες φωτισμού, ανάλογα με τις επιθυμίες των χρηστών.

Κατά το σχεδιασμό του φωτισμού των χώρων της κατοικίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής: 

• το μέγεθος και το σχήμα του κάθε χώρου

• η χρήση των χώρων

• το ύψος του χώρου και η μορφή της οροφής 

• οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο εσωτερικό της κατοικίας

• η ηλικία των ενοίκων: με την αύξηση της ηλικίας, οι ένοικοι επηρεάζονται δυσμενώς από τη θάμβωση

•  το χρώμα των τοίχων: οι σκούροι τοίχοι απορροφούν περισσότερο φως, οπότε απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα φωτισμού

• τα έργα τέχνης και τα σημεία ενδιαφέροντος: ο καθορισμός των στοιχείων και των σημείων που πρέπει να τονιστούν οδηγεί στον καθορισμό του αριθμού των απαιτούμενων φωτιστικών

• τα είδη των φωτιστικών που θα επιλεγούν: χωνευτά ή κρεμαστά οροφής, επίτοιχα κλπ.

Τέσσερα είδη φωτισμού χρησιμοποιούνται συνήθως στο φωτισμό κατοικιών: ο γενικός φωτισμός, ο φωτισμός εργασίας, ο φωτισμός ανάδειξης και ο διακοσμητικός φωτισμός. Ο συνδυασμός και η ισορροπία  αυτών των τύπων φωτισμού προσδίδει οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο και δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό, συναρπαστικό και φιλόξενο περιβάλλον.

Οι συνήθεις χώροι κατοικίας είναι η είσοδος, το καθιστικό, η τραπεζαρία-είτε ως ξεχωριστός χώρος είτε ενταγμένη στο καθιστικό-, η κουζίνα, το μπάνιο, τα υπνοδωμάτια, οι διάδρομοι, αποθηκευτικοί χώροι και η σκάλα.

Είσοδος

Wooden House San Martino Italy Entrance Hall Lighting,φωτιστικό εισόδου, μοντέρνο κρεμαστό φωτιστικό φουαγιέ

www.freshpalace.com/2013/01/15/casa-pre-de-sura-san-martino-in-badia-italy-by-casati 

Οι λειτουργίες της εισόδου είναι η μετάβαση από το δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό, η προετοιμασία των επισκεπτών για την μετάβαση στο εσωτερικό της κατοικίας.

Απαιτούμενα είδη φωτισμού είναι ο γενικός και ο φωτισμός ανάδειξης κάποιων διακοσμητικών στοιχείων.

Φωτιστικά οροφής κρεμαστά, είτε χωνευτά σποτ (downlights) οροφής αποτελούν ιδανική λύση για να προσφέρουν απαλό, ζεστό φωτισμό που υποδέχεται τους επισκέπτες στο χώρο.

Καθιστικό

Artemide living room lighting, φωτιστικό καθιστικού

http://yacineaziz.com/stunning-flos-lighting-decorating-ideas/tremendous-flos-lighting-decorating-ideas-for-living-room-modern-design-ideas-with-tremendous-artemide-bathroom-bio/ 

Ποικιλία δραστηριοτήτων απαντάται στο καθιστικό, όπως  συγκέντρωση ατόμων, συζήτηση, μοναχικές δραστηριότητες, διάβασμα, μουσική, παρακολούθηση TV.

Ο φωτισμός που απαιτείται είναι ο γενικός με ντιμμάρισμα για συζητήσεις, συγκεντρώσεις, ο φωτισμός εργασίας για διάβασμα, εργόχειρο, ο φωτισμός ανάδειξης για την ανάδειξη στοιχείων, έργων του χώρου και ο διακοσμητικός για την ενίσχυση του ύφους του χώρου, με απλίκες τοίχου εκατέρωθεν του τζακιού ή κάποιου καθρέπτη, επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες λάμπες που συγχρόνως ενισχύουν το φωτισμό του χώρου.

Φωτιστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι εκτός από τις απλίκες και τις λάμπες, wallwashers (χωνευτά, επίτοιχα).

Τραπεζαρία

vibia dining table lighting, φωτιστικό τραπεζαρίας

 
Στο χώρο της τραπεζαρίας απολαμβάνουμε το φαγητό σε τραπέζι, ή το σερβίρισμα από μπουφέ.

Ο φωτισμός πρέπει να είναι όμορφος και λειτουργικός, κυρίως γενικός με ντιμμάρισμα (άλλοτε άπλετος, άλλοτε ρομαντικός) και ανάδειξης για τα έργα τέχνης στον τοίχο.

Τα φωτιστικά πρέπει να επιλέγονται κρεμαστά πάνω από το τραπέζι, , απλίκες που πλαισιώνουν τον μπουφέ, γραμμικά κάτω από ράφια βιτρινών, επιδαπέδια.

Κουζίνα

Vibia Wireflow Light Insitu, φωτισμός κουζίνας

 

Η κουζίνα αποτελεί την καρδιά του σπιτιού, καθώς εκεί γίνεται η παρασκευή του φαγητού, το πλύσιμο σκευών, η αποθήκευση τροφίμων, αλλά είναι και χώρος συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας.

Απαιτείται φωτισμός γενικός ομοιόμορφος, τοπικός εργασίας στους πάγκους, το νεροχύτη, το φούρνο, τον  απορροφητήρα, αλλά και ανάδειξης των  τυχόν διακοσμητικών στοιχείων.

Μπάνιο

ultra modern bathroom lighting, φωτιστικά μπάνιου

 

Η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η αισθητική αποτελούν προτεραιότητες για τον φωτισμό του μπάνιου με τις ποικίλες δραστηριότητες: ξύρισμα, μακιγιάζ, στιγμές χαλάρωσης

Απαιτείται γενικός άμεσος και έμμεσος φωτισμός με ντιμμάρισμα, αλλά και τοπικός στον καθρέπτη, ομοιόμορφος, χωρίς σκιές, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των λειτουργιών.

Κατάλληλα φωτιστικά είναι οι απλίκες, τα χωνευτά spotlights, τα γραμμικά φωτιστικά.

Υπνοδωμάτια

contemporary bedroom lighting, φωτιστικά κρεβατοκάμαρας

 
Αποτελούν τον προσωπικό χώρο των ενοίκων για χαλάρωση, ηρεμία, διάβασμα, ύπνο.

Απαιτούμενος φωτισμός είναι ο γενικός, ο φωτισμός εργασίας για μελέτη, ο φωτισμός ανάδειξης κάποιων στοιχείων ενδιαφέροντος.

Φωτιστικά κατάλληλα αποτελούν οι επιτραπέζιες λάμπες, οι επίτοιχες με βραχίονες στα κομοδίνα, μπροστά στον καθρέπτη, το κρεμαστό φωτιστικό  οροφής και χωνευτά spotlights για ανάδειξη έργων τέχνης.

Διάδρομοι

Long corridor grey walls recessed lighting Cervantes house, φωτιστικά διαδρόμου

Οι διάδρομοι εξασφαλίζουν την προσπέλαση στους υπόλοιπους χώρους με ασφάλεια.

Απαιτείται φωτισμός γενικός, ανάδειξης τυχόν εκθεμάτων στους τοίχους, ασφαλείας (προσανατολισμού).

Φωτιστικά στους διαδρόμου επιλέγονται οι απλίκες άμεσου ή έμμεσου φωτισμού, περιμετρικά χωνευτά φωτιστικά, ή χωνευτές γραμμικές κατασκευές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 http://cdlapa.com/unique-hanging-lamp-to-beautify-your-residential;

Σκάλες

contemporary staircase, γραμμικός φωτισμός σκάλας

 
Χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση σε επίπεδα διαφορετικής στάθμης εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου με ασφάλεια.

Ο φωτισμός πρέπει να είναι γενικός αλλά και ανάδειξης των σκαλοπατιών.

Φωτιστικά για τη σκάλα επιλέγονται τα επίτοιχα άμεσου ή έμμεσου φωτισμού, φωτιστικά οροφής, στην κουπαστή, για ρίχτια και πατήματα, χωνευτά τοίχου ανά 2-3 πατήματα, γραμμικά φωτιστικά κάτω από τα πατήματα (δραματικός φωτισμός).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας:

  • Επιλέξτε τα σωστά φωτιστικά και λαμπτήρες (χαμηλής κατανάλωσης, μεγάλης διάρκειας ζωής)
  • Χρησιμοποιείστε ντίμμερ (ροοστάτες), όπου είναι δυνατόν
  • Διατηρείτε καθαρά τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες για καλύτερη απόδοση
  • Σβήνετε τα φώτα όταν ο χώρος δεν χρησιμποιείται
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

brand-van-egmond-BRAND VAN EGMOND: χειροποίητα φωτιστικά γλυπτά
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+