Προσανατολισμός και χωροθέτηση δωματίων

ΔΙΑΦΟΡΑ

norths arrow

Ο προσανατολισμός αφορά κυρίως τη θέση του ήλιου ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή. Όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο, ο ήλιος δεν είναι πάντα επιθυμητός. Άλλες φορές είναι θεμιτό να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο (για παράδειγμα το χειμώνα) και άλλες φορές να αποτρέπεται (γα παράδειγμα το καλοκαίρι).

 

Οι ηλιακές ακτίνες που εισέρχονται σε ένα δωμάτιο από την ανατολή ή τη δύση δεν έχουν μεγάλη διάρκεια σε σχέση με τις ακτίνες που εισέρχονται από το νότο. Επιπλέον, στην ανατολή και τη δύση ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα και έτσι οι ακτίνες εισχωρούν βαθιά μέσα στην κατοικία. 

Ο ανατολικός προσανατολισμός είναι κατάλληλος για τη χωροθέτηση των υπνοδωματίων. Προσφέρει φωτισμό και ηλιασμό κατά τις πρωινές ώρες, διαρκεί λίγο και έτσι αναζωογονεί τα υπνοδωμάτια χωρίς να τα υπερθερμαίνει. Ειδικά το καλοκαίρι, ο ανατολικός προσανατολισμός επιτρέπει το δροσισμό ενός χώρου από το μεσημέρι και μετά. Γενικά θεωρείται πολύ καλός προσανατολισμός στις περιοχές με θερμό κλίμα.

Ο δυτικός προσανατολισμός είναι ανεπιθύμητος καθώς το καλοκαίρι και κατά τις απογευματινές ώρες  θερμαίνει υπερβολικά τον εσωτερικό χώρο. Στα δυτικά δωμάτια θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από το ήλιο, όπως τοποθέτηση τεντών, σκιάστρων, κουρτινών, κλπ. Ωστόσο, το χειμώνα ένα δυτικό δωμάτιο παραμένει ζεστό. Συνεπώς, ο δυτικός προσανατολισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονεκτικός για τη χωροθέτηση κάποιου δωματίου που χρησιμοποιείται το χειμώνα (για παράδειγμα κάποιου καθιστικού).

Ο βορινός προσανατολισμός προσφέρει σταθερό φωτισμό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου θεωρείται κατάλληλος για τη χωροθέτηση εργαστηρίων ή χώρων εργασίας.  Ωστόσο, η βορινή πλευρά πλήττεται από ισχυρό κρύο και έτσι η τοιχοποιία πρέπει να διαθέτει θερμομόνωση. Τα ανοίγματα (παράθυρα και πόρτες) πρέπει να έχουν μικρές διαστάσεις και να είναι καλά μονωμένα, για παράδειγμα με διπλά τζάμια και θερμοδιακοπή. Ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες τα δωμάτια με βορινό προσανατολισμό παραμένουν δροσερά.

Ο νότιος ή μεσημβρινός προσανατολισμός θεωρείται ο ιδανικότερος προσανατολισμός (ειδικά για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας). Στο νότο ενδείκνυται η χωροθέτηση των σημαντικότερων λειτουργιών και εκείνων των δωματίων μέσα στα όποια οι ένοικοι περνούν το περισσότερο χρόνο τους (για παράδειγμα ενδείκνυται η χωροθέτηση του καθημερινού καθιστικού). Κατά τους χειμερινούς μήνες οι ακτίνες του ήλιου βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα και έτσι εισέρχονται βαθιά μέσα στον εσωτερικό χώρο θερμαίνοντας και φωτίζοντας τα δωμάτια. Αντίθετα το καλοκαίρι, οι ακτίνες είναι ψηλά και έτσι μπορούν να εμποδιστούν με ένα απλό στέγαστρο.  

 

Χωροθέτηση δωματίων ανάλογα με τον προσανατολισμό

Νότιος προσανατολισμός:

Κατάλληλος για δωμάτια όπου χρησιμοποιούνται πολλές ώρες την ημέρα όπως για το καθημερινό καθιστικό.  

Τα δωμάτια με νότιο προσανατολισμό:

 • Έχουν καλό φωτισμό πολλές ώρες την ημέρα.
 • Θερμαίνονται από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα
 • Το καλοκαίρι και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή οι ηλιακές ακτίνες θα πρέπει να εμποδίζονται με σκίαστρα.

 

Ανατολικός προσανατολισμός:

Κατάλληλος για δωμάτια όπου απαιτείται πρωινός ηλιασμός όπως για τα υπνοδωμάτια άλλα και για την κουζίνα.

Τα δωμάτια με ανατολικό προσανατολισμό:

 • Απολαμβάνουν πρωινό ηλιασμό
 • Θερμαίνονται το πρωί και δροσίζονται κατά τι μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

 

Δυτικός προσανατολισμός:

Κατάλληλος για χώρους που χρησιμοποιούνται πολύ το χειμώνα, όπως για το καθιστικό. Στο δυτικό προσανατολισμό θα πρέπει να αποφεύγεται η χωροθέτηση της κουζίνας καθώς η θερμότητα που παράγεται από το μαγείρεμα προστίθεται στη θερμότητα του ήλιου και έτσι ο εσωτερικός χώρος υπερθερμαίνεται.

Τα δωμάτια με δυτικό προσανατολισμό:

 • Θερμαίνονται κατά τις απογευματινές ώρες
 • Απαιτούν σκίαση (ιδανικότερα εξωτερική σκίαση)
 • Πλήττονται από υπερθέρμανση κατά τους θερινούς μήνες
 • Όσον αφορά το φωτισμό, ενδεχόμενα να εμφανιστούν φαινόμενα θάμβωσης.

 

Βόρειος προσανατολισμός:

Κατάλληλος για δευτερεύοντες χώρους όπως μπάνια, αποθήκες, κλιμακοστάσια, παρκινγκ και γενικά για χώρους όπου οι ένοικοι δεν παραμένουν πολλές ώρες σε αυτά.

Τα δωμάτια με βορινό προσανατολισμό:

 • Έχουν χαμηλά επίπεδα φωτισμού όλες τις εποχές
 • Πλήττονται από το κρύο
 • Το καλοκαίρι παραμένουν δροσερά.

προσανατολισμός

 

 

Σχόλια  

 
+1 # enaoum 16-10-2015 14:06
ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,ΣΥΓ ΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-10-13-11-00-19Οι φυτεμένες όψεις, ονομάζονται αλλιώς και κατακόρυφοι κήποι. Η πρώτη αναφορά σε φυτεμένες όψεις μπορεί να θεωρηθεί περίπτωση των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας. Στην ουσία πρόκειται για την κάλυψη των κατακόρυφων όψεων ενός κτίσματος με φυτά και βλάστηση ή ακόμη και τη δημιουργία κατακόρυφων τοίχων από...
2011-11-15-14-11-57Μήπως το σπίτι του 21ου αιώνα θα είναι από άχυρο;
2010-09-20-16-37-12Οδηγός αγοράς για τα κουφώματα
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+