Τροπική ξυλεία: Ανθεκτική σε δυσμενείς περιβαλλοντικές επιδράσεις

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Τα δέντρα που συνήθως χρησιμοποιούνται στη δόμηση και στη διακόσμηση είναι αφενός τα βελονόφυλλα δέντρα, όπως είναι το έλατο και το πεύκο και αφετέρου τα πλατύφυλλα δέντρα, όπως είναι η δρυς, η οξιά, η καστανιά, η φτελιά, το καραγάτσι ή σημύδα και μερικά άλλα είδη. Εκτός από τα συνήθη δέντρα, που ευδοκιμούν σε εύκρατα ή βόρεια κλίματα, υπάρχουν και τα δέντρα που αναπτύσσονται σε τροπικά κλίματα, όπως για παράδειγμα στην Αφρική, στην τροπική ζώνη της Αμερικής, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Μαδαγασκάρη και αλλού.

ξύλο, κορμός δέντρου

Τα συγκεκριμένα είδη δέντρων, δεν μπορούν αν αναπτυχθούν στα εύκρατα και ψυχρά κλίματα και για αυτό το λόγο, εισάγονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από περιοχές με θερμά κλίματα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της τροπικής ξυλείας είναι η αξιοσημείωτη αντοχή στις καιρικές επιδράσεις και ιδίως στην υγρασία. Για αυτό το λόγο, η τροπική ξυλεία βρίσκει εκτεταμένη εφαρμογή στο σχεδιασμό και στην κατασκευή ξύλινων επίπλων εξωτερικού χώρου, σε ξύλινα κιγκλιδώματα, σε εξωτερικά κουφώματα και γενικά σε κατασκευές που θα είναι εκτεθειμένες σε δυσμενείςδυσμενείς καιρικές / περιβαλλοντικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε υψηλή υγρασία.

Ετσι, για παράδειγμα, αν σκέφτεστε την ανακαίνιση σπιτιού που είναι σε παραθαλάσσιο περιβάλλον ή σε ορεινό οικισμό με υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, τότε η επιλογή τροπικής ξυλείας για τα κιγκλιδώματα και τα κουφώματα αποτελεί πλεονεκτική επιλογή. Στην Ελλάδα εισάγονται αρκετά είδη τροπικής ξυλείας: Τα δημοφιλέστερα είναι τα παρακάτω:

Τικ. Το συγκεκριμένο ξύλο παρουσιάζει μικρή συρρίκνωση, δηλαδή χαρακτηρίζεται από σταθερότητα διαστάσεων όταν εκτίθεται σε θερμοκρασιακές μεταβολές και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην επίδραση θαλάσσιων οργανισμών και χημικών ουσιών. Το Τικ χρησιμοποιείται σε οικοδομικές εργασίες, πατώματα, έπιπλα ακόμη και στην κατασκευή μπανιερών.

Ιρόκο. Το ιρόκο παρουσιάζει ικανοποιητική σταθερότητα διαστάσεων. Είναι ανθεκτικό σε μικροοργανισμούς. Υφίσταται εύκολα κάθε είδους κατεργασίας. Εφαρμόζεται σε διάφορες οικοδομικές εργασίες (πατώματα, επενδύσεις, αντικολλητή ξυλεία κλπ).

Παλίσσαντρο. Το παλίσσαντρο εμφανίζει ωραία νερά και στιλβώνεται καλά. Είναι ανθεκτικό ξύλο ακόμη και αν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Σάπελε. Το σάπελε είναι σκληρό ξύλο όπως η δρυς, εμφανίζει καλή αντοχή σε τριβές και είναι αρκετά ελαστικό. Εφαρμόζεται στις δομικές κατασκευές όπως και τα προηγούμενα είδη τροπικής ξυλείας.

Μαόνι. Το Μαόνι, δεν είναι ένα συγκεκριμένο ξύλο αλλά αποτελεί οικογένεια ξύλων (τα μαόνια). Τα ξύλα αυτά διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία, όπως για παράδειγμα μαόνια Ν. Αμερικής, αφρικανικά μαόνια (ακαζού, κλπ).

Οκουμέ. Η επεξεργασία του οκουμέ είναι ικανοποιητική. Η μηχανική του αντοχή εξαρτάται από τον τόπο προέλευσης.

Νιαγκόν. Το Νιαγκόν είναι βαρύτερο από το αφρικανικό μαόνι και εμφανίζει ωραία σχέδια σε επιφάνεια κομμένη κατά ακτίνα. Είναι ανθεκτικό σε διαφόρων ειδών επιδράσεις και χρησιμοποιείται σε διάφορες οικοδομικές κατασκευές.

Στην Ελλάδα, οι περιβαλλοντικές επιδράσεις διαφέρουν αισθητά από περιοχή σε περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή των κατάλληλων υλικών πρέπει να γίνεται με βάση αφενός τις περιβαλλοντικές συνθήκες και αφετέρου τις ιδιότητες των υλικών. Έτσι αν σκοπεύετε να κάνετε ανακαίνιση ξενοδοχείου,  κατοικίας, επαγγελματικού χώρου κτλ. είναι καλό απευθυνθείτε σε επαγγελματία που θα αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή. Για προσφορά μελέτης και κατασκευής σε κάθε είδους ανακαίνιση απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.  

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2016-02-25-15-31-41Πως μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να βρίσκουμε τα προϊόντα και τα σκεύη εύκολα και γρήγορα; Καταρχάς πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διαχωρίσουμε τα αντικείμενα, τα σκεύη, στις συσκευές και τα...
2011-11-22-07-51-34Ιδέες για ανάρτηση αντικειμένων, φωτογραφιών, κλπ
2016-11-26-14-45-26Τα τελευταία χρόνια, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που συντελέστηκαν στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στη διακόσμηση είναι στο σχεδιασμό του χώρου του ύπνου του ζευγαριού, δηλαδή στο σχεδιασμό του Master Bedroom. Στις χώρες, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα μεγάλων οικοπέδων και κατοικιών, οι...
2013-04-06-08-26-00Το αρχιτεκτονικό γραφείο Metris, βρίσκεται στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων, τοπίου, κλπ. Πρόκειται για μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και μηχανικών που όμως διαθέτουν πολυετή εμπειρία και σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό τους....
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+