Επανάχρηση κτιρίων και αξιοποίηση τους ως ξενοδοχειακά καταλύματα

Επανάχρηση κτιρίων και αξιοποίηση τους ως ξενοδοχειακά καταλύματα Meeting room at Mama Shelter hotel in Lyon, France

Τα νέα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων επιτρέπουν ελεύθερη διαμόρφωση φιλόξενων, βιώσιμων και αισθητικά άρτιων χώρων που γίνονται ευχάριστα αποδεκτοί από το τουριστικό κοινό σε αντίθεση με το παλαιότερο πλαίσιο με τους πολλαπλούς περιορισμούς που οδηγούσαν σε ομοιομορφία των κτιρίων των ξενοδοχείων και των εσωτερικών τους χώρων. Με τις νέες αυτές προδιαγραφές μία ανακαίνιση ξενοδοχείου θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και θα κατατάξει το ξενοδοχείο  σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις του κοινού.

Παράλληλα το κτιριακό απόθεμα κτιρίων ειδικών χρήσεων (βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων) που για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν πλέον προσφέρει δυνατότητες μετατροπής τους σε ξενοδοχειακά καταλύματα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες τους.

Η μετατροπή και επανάχρηση ενός κτιρίου άλλης χρήσης σε ξενοδοχείο προσφέρει μοναδικότητα στο κάθε κτίριο σε συνδυασμό με επιτυχημένο design των εσωτερικών χώρων. Πολλά κτίρια που αναπλάθονται είναι ιστορικά κτίρια, διατηρητέα και άλλα είναι ξενοδοχεία από την αρχική τους χρήση που ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται.

Συγκριτικά στο θέμα κόστους του έργου δεν υπάρχει σταθερή απάντηση αν η επανάχρηση είναι οικονομικότερη από την ανέγερση, αλλά υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα για την επιλογή της λύσης της επανάχρησης. Για παράδειγμα, στα δομημένα κέντρα των πόλεων δεν είναι πάντοτε εφικτή η ανέγερση νέου κτιρίου, καθώς δεν υπάρχουν κενά οικόπεδα σε κατάλληλη θέση. 

Σε πόλεις που ευημερεί η βιομηχανία της φιλοξενίας η εγκατάσταση της νέας χρήσης καταλύματος στα παλιά κελύφη φαντάζει μοναδική λύση. Τα παρωχημένα κτίρια γραφείων είναι ιδανικά για μετατροπή σε ξενοδοχεία, καθώς βρίσκονται σε κεντρική θέση στον αστικό ιστό, έχουν μεγάλο μέγεθος και εσωτερική διαρρύθμιση που διευκολύνει την μετατροπή. Κτίρια βιοτεχνιών που δεν λειτουργούν πλέον διαθέτουν μεγάλο μέγεθος και επίσης κεντρική θέση, ενώ οι ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι τους μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν σε σύγχρονα ξενοδοχεία.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα για την προσαρμοστική επανάχρηση κτιρίων σε ξενοδοχεία αποτελεί ο μικρότερος χρόνος κατασκευής και αποπεράτωσης του έργου, καθώς ο κύριος όγκος της κατασκευής υπάρχει ήδη και απαιτούνται μόνο εργασίες ανακαίνισης, με αποτέλεσμα τη συντόμευση της έναρξης λειτουργίας του ξενοδοχείου, που επιφέρει νωρίτερα έσοδα στην επιχείρηση.

Τα κελύφη των κτιρίων που δεν παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον μπορούν να ανανεωθούν, ώστε να είναι ταυτόχρονα ενεργειακά αποδοτικά και υψηλής αισθητικής, καθώς πληθώρα δομικών υλικών προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Τα κελύφη των διατηρητέων κτιρίων μπορούν να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή, ώστε να προστατέψουν και να αναδείξουν τη νεότερη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.

Οι επεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων γίνονται με γνώμονα το σεβασμό στις αρχές του αρχικού σχεδιασμού του κάθε κτιρίου. Οι εργασίες αποκατάστασης, ανακαίνισης και μετατροπής των κτιρίων σε μεγάλες ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες εξειδικεύονται ανάλογα με την κατάσταση του κάθε κτιρίου. Είναι ενδεχόμενο να απαιτηθούν ενισχύσεις του φέροντα οργανισμού και των τοιχοποιιών, συντήρηση και αποκατάσταση δαπέδων, κουφωμάτων, κιγκλιδωμάτων. Μία ανακαίνιση ξενοδοχείου μπορεί να είναι ριζική ή μερική ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό από την επιχείρηση. Ωστόσο, απαιτείται επαγγελματική ανακαίνιση για τη σωστή αναβάθμιση των χώρων και της εικόνας της τουριστικής επιχείρησης, που θα εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό πελατών. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα έχει την εμπειρία για να αναλάβει τη μελέτη και τη διαχείριση της ανακαίνισης ξενοδοχείου, καθώς μπορεί να συντονίσει τις εργασίες ανακαίνισης από έμπειρα συνεργεία, ώστε να παραδώσει ένα ποιοτικό, λειτουργικό έργο.


www.anakainisispitiou.gr

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved