Ας διαλέξουμε φωτιστικά εξωτερικού χώρου

Μπορείτε να περάσετε ονειρεμένα καλοκαιρινά βράδια στον κήπο, τη βεράντα ή την ταράτσα σας. Ένας επιτυχημένος φωτισμός του εξωτερικού χώρου θα συμβάλλει  στην απολαυστική εμπειρία του υπαίθριου χώρου σε συνδυασμό με τον φυσικό φωτισμό του έναστρου ουρανού. Υπάρχει μία σειρά από επιλογές φωτισμού που μπορείτε να επιλέξετε για να τονίσετε το χώρο και να εξασφαλίσετε επαρκή φωτισμό τις βραδινές ώρες. Συνδυάστε το σχεδιασμό του κατάλληλου φωτισμού με την ανακαίνιση σπιτιού και συμπληρώστε με τα υπόλοιπα στοιχεία διακόσμησης.

Ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου, όπως και του εσωτερικού διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: ο γενικός φωτισμός που φωτίζει ολόκληρο το δωμάτιο ή το χώρο, ο φωτισμός εργασίας που χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό και ο φωτισμός ανάδειξης που τονίζει και αναδεικνύει κάποιο στοιχείο ή σημείο.

Ο φωτισμός εξωτερικού χώρου διαφοροποιείται από τον εσωτερικού χώρου, επειδή υπάρχουν λιγότερες αντανακλάσεις, καθώς έξω οι επιφάνειες είναι σκοτεινές και δεν αντανακλούν το φως. Ωστόσο, η θέση των φωτιστικών και η ένταξη τους στο ύπαιθρο είναι σημαντικά στοιχεία για την αποφυγή της θάμβωσης. Η θάμβωση συμβαίνει όταν η φωτεινή πηγή είναι πολύ μεγάλη ή πολύ φωτεινή και μπορεί να τυφλώνει τα μάτια. Θα πρέπει να υπάρχει άμεσος και έμμεσος φωτισμός για ένα καλά φωτισμένο τοπίο. Σε κάποια σημεία ο φωτισμός είναι απαραίτητος, όπως τα μονοπάτια και τα σκαλοπάτια για ασφαλές περπάτημα, τα κιόσκια και οι πέργκολες για να επισημαίνονται ως δομές στον υπαίθριο χώρο. Επισημαίνουμε ότι οποιοδήποτε είδος φωτιστικού και αν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να έχουν υψηλό βαθμό στεγανότητας και μηχανικής αντοχής. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η φωτορύπανση από υπερβολικό φως στον εξωτερικό χώρο, καθώς ξεθωριάζει η θέα των αστεριών, προκαλείται θάμβωση και αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους. Πρέπει να επιλέγεται σωστή θέση και κλίση των φωτιστικών, η οποία πρέπει να ελέγχεται τακτικά, να επιλέγονται φωτιστικά χαμηλής τάσης και να χρησιμοποιούνται αυτοματισμοί, όπως χρονοδιακόπτες, ντίμμερς και αισθητήρες κίνησης για να αποφεύγεται άσκοπη λειτουργία των φωτιστικών.

Αναφέρουμε στη συνέχεια είδη φωτιστικών για τους εξωτερικούς χώρους. Τα χωνευτά φωτιστικά μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις στον εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, στην οροφή της βεράντας ή της ταράτσας, αλλά και στους τοίχους χαμηλά ή στο δάπεδο ως φωτισμός προσανατολισμού για ασφαλή κυκλοφορία. Ακόμη μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από κτιστούς πάγκους, ζαρντινιέρες φυτών, σε σκαλοπάτια, κάτω από κουπαστές προσδίδοντας μία αίσθηση ζεστασιάς στον υπαίθριο χώρο.

Οι απλίκες αποτελούν ένα μεγάλο ατού για οποιοδήποτε χώρο ακόμη και για τον εξωτερικό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε στυλ και σχέδια, ώστε να εναρμονίζονται με το ύφος της διακόσμησης του χώρου. Οι απλίκες συνήθως τοποθετούνται κοντά στις μπαλκονόπορτες, ωστόσο μπορούν να τοποθετηθούν ανά διαστήματα στις κολώνες κάποιου στέγαστρου ή πέργκολας προσφέροντας επαρκή φωτισμό χωρίς θάμβωση. Υπάρχουν απλίκες ηλιακές για εξοικονόμηση ενέργειας, όμως δεν προσφέρουν τόσο δυνατό φωτισμό όπως τα LED για παράδειγμα, αλλά ο διακριτικός φωτισμός τους δίνει μία ατμοσφαιρικότητα στο χώρο. Οι γιρλάντες με λαμπάκια αποτελούν ένα δημοφιλή τρόπο έκφρασης για τη διακόσμηση του εξωτερικού χώρου. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων δίνοντας απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογών. Τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις, στα δένδρα, σε σημεία της περίφραξης, γύρω από την τραπεζαρία, ανακαλώντας στη μνήμη τα παλιά ταβερνάκια. Η ονειρική ατμόσφαιρα στη βεράντα ή τον κήπο σας είναι γεγονός. 

Τα φανάρια εξωτερικού χώρου χαρίζουν απαλό φωτισμό για στιγμές ρομαντικές, αλλά και για ενίσχυση του υπάρχοντα φωτισμού. Μπορούν να τροφοδοτούνται με μπαταρία, να λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια ή να ανάβουν με κεριά. Μεγάλα επιδαπέδια φανάρια με κεριά οριοθετούν μία περιοχή καθιστικού ή κρεμαστά στοίχους ή οροφές με λαμπτήρες δίνουν μία ζεστή λάμψη στο χώρο. Τα κρεμαστά φωτιστικά, μονόφωτα ή πολύφωτα, αναρτώνται από την οροφή ή τις δοκούς της πέργκολας και δίνουν επαρκή φωτισμό στον εξωτερικό χώρο. Υπάρχει πληθώρα υλικών και σχεδίων για κρεμαστά φωτιστικά που κάνει εύκολη την επιλογή τους.

Αν σχεδιάζετε ανακαίνιση οικίας συνδυάστε την με την ανακαίνιση του εξωτερικού χώρου ή μόνο του φωτισμού του και περάστε εκεί υπέροχα καλοκαιρινά βράδια. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα θα σας βοηθήσει στις επιλογές σας. 

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved